Част 2: Сплетни и маски
-Ясно е, че нищо не си разбрал, командире. Това, което ти говоря е, че тия двамата може въобще да не са били двамата магьосници, които си мислите, а бездушен омагьосан конструкт, покрито с илюзия друго създание или дори само илюзия. Последното дава прекрасно обяснение, защо нямаме трупове. А може и живо създание, покрито с илюзия, или променено с трансмутация да е било и самото то да е избило хората ти. Нали за да разберем какво точно е станало те помолих да видя труповете?-магьосникът оглежда пак групичката и добавя-Много ли има до кулата?
Si vis pacem para bellum
-
- Валхеру
Трак изглежда объркан.
- Почти сме там... и... не ми е по вкуса това, чародеецо, съжалявам. Значи или си имаме работа с две илюзии, избили неколцина от момците ми, заедно с шаманите, или на някакъв... демон може би? Вселил се в илюзия на техните тела... Но ако това което думаш е вярно, то тогава защо са се направили точно те двамата на мъртви? Какъв е бил смисълът?
Докато той обяснява вие, заедно с почетния ви ескорт от бронирани воини, завивате по една уличка и скоро се озовавате на неголям площад, в центъра на който (сред малко паркче) се намира голяма кула, направена по донякъде варварски начин - не се различава особено от магьосническата - може би единствено по факта, че е значително по-голяма.
- Е, пристигнахме! - продумва Трак. - Преди да влезем - искам да ви предупредя, че там долу е същинска касапница...
- Почти сме там... и... не ми е по вкуса това, чародеецо, съжалявам. Значи или си имаме работа с две илюзии, избили неколцина от момците ми, заедно с шаманите, или на някакъв... демон може би? Вселил се в илюзия на техните тела... Но ако това което думаш е вярно, то тогава защо са се направили точно те двамата на мъртви? Какъв е бил смисълът?
Докато той обяснява вие, заедно с почетния ви ескорт от бронирани воини, завивате по една уличка и скоро се озовавате на неголям площад, в центъра на който (сред малко паркче) се намира голяма кула, направена по донякъде варварски начин - не се различава особено от магьосническата - може би единствено по факта, че е значително по-голяма.
- Е, пристигнахме! - продумва Трак. - Преди да влезем - искам да ви предупредя, че там долу е същинска касапница...
-Виждал съм достатъчно трупове, но ще съм благодарен, ако по-чувствителните изчакат навън и не замърсяват кулата със съдържанието на търбусите си!-с тези думи Тихон взима нечия факла и влиза в кулата.
Забелязване, претърсване, познание(аркана), заклинателство и каквото трябва - метай.
Забелязване, претърсване, познание(аркана), заклинателство и каквото трябва - метай.
Si vis pacem para bellum
- Съмнява ме убиецът да е самият маг. Доколкото ви познавам вас, магьосниците, знам че не обичате да си цапате ръчичките и колкото по-силни сте, толкова повече слуги имате, които да пращате да ви вършат мръсната работа. Не е ли тъй, Тихон? - казвам укорително, докато некромантът оглежда стаята.
Cruelty has a human heart
and every man does play his part.
Terror of the men we kill,
the human heart is hungry still...
http://www.headoff.info
Не изчаках отговора на Тихон и казах вместо него:
- Не, не тъй. Маговете са странни копелета, Горрум. Извини ме, мъртви, че говоря така! В един миг са толкова недоверчиви, че дума не обелват, камо ли да поверят някому нещо. Ъ, да. А пък ако решат да си намерят помощ - оплитат безмозъчни слуги в гнусните си магийки...и действат. И ги наблюдават. Мда, никой не ги обича тези чародеи. Може да са умни и могъщи, но за мен не са стока. Поне повечето. Надявам се ти да не си като масата, а мъртвецо?
- Не, не тъй. Маговете са странни копелета, Горрум. Извини ме, мъртви, че говоря така! В един миг са толкова недоверчиви, че дума не обелват, камо ли да поверят някому нещо. Ъ, да. А пък ако решат да си намерят помощ - оплитат безмозъчни слуги в гнусните си магийки...и действат. И ги наблюдават. Мда, никой не ги обича тези чародеи. Може да са умни и могъщи, но за мен не са стока. Поне повечето. Надявам се ти да не си като масата, а мъртвецо?
-
- Валхеру
В най-долната част на кулата, в някакъв приземен етаж, се натъквате на грозна гледка - огромната зала, голяма към десет на десет метра, е цялата (буквално) измацана в кръв. Още на входа се натъквате на един шаман, с череп на вълк на главата, който сякаш в отчаяние се е опитал да се задържи за вратата - не е успял и това, което го е дърпало го е разкъсало; тялото му е разделено на две и двете половини стоят на няколко метра разстояние, свървайки се само и единствено с обилно количество кръв и вътрешности. Нататък гледката не е по-различна - обезглавени и нарязани трупове с изненадани и ужасени физиономии - около двадесетина са. В центъра на залата има два нара, на които евентуално са били поставени труповете - те са празни и са единствените чисти части в цялото помещение.
--- Тихон ---
Не забелязваш нищо особено - нито следи от магия, нито нещо нередно в стаята. Всъщност, това само по себе си е нередно и плашещо - или си имаш работа с някой, който може да прикрива деянията си, или просто със създание, способно да избие двадесетина души за няколко мига. След претърсване на телата (или това, което е останало от тях) и стаята, не намиращ нищо, освен сбита бележка, писана очевидно от някой дето е поел ролята на писар на групата - млад шаман с изкормено сърце, въргалящо се на няколко метра от него.
Писал е на общия език, с четлив и красив почерк. Почерк на калиграф.
"Телата са студени и типични за немъртвите; но дори при вече умрелите ни съюзници съществува така-наречената душа, която ние с шаманистичните си умения, можем да докоснем и дори да узнаем истината от нея (стига да не е "изкаснала" в следствие на товара на времето). Странното бе, при тези трупове, че душа въобще нямаше - сякаш те бяха по-мъртви и от немъртвите; опитахме се да проверим с нашите сили, но явно нещо ни възпираше - нещо бе наложило сурова защита върху труповете и това нещо бе по-могъщо от десет шамана, съчетали силите си! Но... богове и демони... Опасност..."
Последните редове са написани с трепереща ръка и явно шаманът е писал много бързо; ръката му е паднала на листа, по който има солидно количество петна от кръв.
--- Тихон ---
Не забелязваш нищо особено - нито следи от магия, нито нещо нередно в стаята. Всъщност, това само по себе си е нередно и плашещо - или си имаш работа с някой, който може да прикрива деянията си, или просто със създание, способно да избие двадесетина души за няколко мига. След претърсване на телата (или това, което е останало от тях) и стаята, не намиращ нищо, освен сбита бележка, писана очевидно от някой дето е поел ролята на писар на групата - млад шаман с изкормено сърце, въргалящо се на няколко метра от него.
Писал е на общия език, с четлив и красив почерк. Почерк на калиграф.
"Телата са студени и типични за немъртвите; но дори при вече умрелите ни съюзници съществува така-наречената душа, която ние с шаманистичните си умения, можем да докоснем и дори да узнаем истината от нея (стига да не е "изкаснала" в следствие на товара на времето). Странното бе, при тези трупове, че душа въобще нямаше - сякаш те бяха по-мъртви и от немъртвите; опитахме се да проверим с нашите сили, но явно нещо ни възпираше - нещо бе наложило сурова защита върху труповете и това нещо бе по-могъщо от десет шамана, съчетали силите си! Но... богове и демони... Опасност..."
Последните редове са написани с трепереща ръка и явно шаманът е писал много бързо; ръката му е паднала на листа, по който има солидно количество петна от кръв.
Възспирам сълзите си и свеждам глава. Не след дълго гневът взема надмощие над мъката. "Колкото и да използваш разума си, пак си оставаш създание от плът и кръв, със сърце, пълно с емоции. Как можеш да го възспреш? То рано или късно взима надмощие, колкото и да се опитваш.", помислям си.
- Братя, нека душите ви намерят пътя към предците и ветровете ви отнесат към един по-добър свят. - промълвявам.
- Ториан ще си плати за това! Псетата ще го ръфат - кълна се в това! - казвам през зъби със стиснат юмрук.
- Трак, как може още да не си вдигнал тревога??? Трябва да вдигнем целият град на крак! Убиецът може и да е ловък, но не може да се справи с цял град орки. Трябва да го търсим под дърво и камък, с огън и меч!
- Братя, нека душите ви намерят пътя към предците и ветровете ви отнесат към един по-добър свят. - промълвявам.
- Ториан ще си плати за това! Псетата ще го ръфат - кълна се в това! - казвам през зъби със стиснат юмрук.
- Трак, как може още да не си вдигнал тревога??? Трябва да вдигнем целият град на крак! Убиецът може и да е ловък, но не може да се справи с цял град орки. Трябва да го търсим под дърво и камък, с огън и меч!
- И какъв е този тънък начин? Имаш ли някакъв план? Колкото повече време губим, толкова повече шансовете ни намаляват. А изпуснем ли дирите на убиеца, ще загубим много време и то в най-добрия случай! В най-лошия ще изтървем убиеца и всички следи до Ториан. Ще позволиш ли това? Ще позволиш ли смъртта на тези добри мъже да остане напразна?!
Системно - опитвам се да го убедя. Модификатор Чар ми е 0.
Системно - опитвам се да го убедя. Модификатор Чар ми е 0.
-ИзКаснала... Дори и калиграфите ви ли допускат правописни грешки?-Тихон прочита писмото на висок глас, след което оглежда аудиторията и продължава ломотейки. Не е като да не е виждал трупове, включая обезобразени и ако изпитва нещо в момента, това е по-скоро тревога и притеснение от развоя на събитията, от колкото жал, нежели желание за мъст към извършителя-Трябва да призная, че съм крайно изненадан от тукашното положение. Очаквах погинали от страх или умряли в огън, не разкъсани. Е, поне знаем, че войните ще имат нещо веществено, към което да насочат брадви. Знаем и че не телата са виновни за касапницата - те са били отнесени след края на всичко и за това под тях няма кръв. Сега, ако нямате нищо против, пратете един вестоносец да съобщи на градските големци и съберете верните си хора, защото отиваме на лов. Първа цел - "Нзрак, окултни предмети". Ще се изненадате какво открих тоз ден при него.
Si vis pacem para bellum
- Казвай по-бързо, де, как можеш в такъв момент да правиш забележки за правописа?! - казвам на висок глас, почти извиквайки. Доста съм напрегнат, все още не преодолял гнева си заради избитите орки.
-Ами тръгвай, аз съм до теб.-Тихон смята да се ограничи до толкова. Орките заеха позицията "Аз знам, че нищо не разбирам" и оставиха на него да се занимава по въпросите на магията. Значи ще действа със замах, пък току виж излязло нещо - Трябва да намерим друг гоблин и да изпратим трупът на един от тия нещастници - на шамана примерно, в Подземноград. Необходимо е да разберем как са умряли.
Si vis pacem para bellum
- Че ние знаем как са умрели. Нали и на двамата им разпраха гърлата? Да не си губим времето сега с мъртвите - няма къде да избягат. Дайте да ходим по-бързо до оня магазинер, че току виж се изнесъл...
ИИ: Блейд, подсещам те да метнеш за убеждаването, дето опитах да направя преди няколко поста.
ИИ: Блейд, подсещам те да метнеш за убеждаването, дето опитах да направя преди няколко поста.

- Аа... Еми и тях ги виждаме как са били убити! Няма къде да ходят, а оня магазинер като нищо може да се омете, особено ако е замесен в тая гадост. Затова казвам да отидем първо при него.
Тихон излиза от кулата и тръгва към окултиста, отговаряйки пътьом:
-Прости ми, но за момента знам как са умрели. Как са били убити е една съвсем друга тема, касаеща естеството на убиеца, на влизането му в кулата, на последващото му изчезване и така нататък. Това е нещо, което не знаем, или поне аз не знам. Ако ти знаеш - осветли ни.
-Прости ми, но за момента знам как са умрели. Как са били убити е една съвсем друга тема, касаеща естеството на убиеца, на влизането му в кулата, на последващото му изчезване и така нататък. Това е нещо, което не знаем, или поне аз не знам. Ако ти знаеш - осветли ни.
Si vis pacem para bellum
-
- Валхеру
- Момчета, оправете се сами - ще оставя някои от момците ми с вас. Ще послушам съвета на брата тук - Трак се обръща към Горрум - и ще помоля още веднъж градоначалника. Успех и нека духовете бъдат с вас.
Кимва ви остро, след което се отдалечава.
Къщурката на окултиста е същата - порутена и варварски изглеждаща, с мириз на тамян - но странното в случая е, че вратата зее широко отворена, а от вътре се подава единствено и само ръката на тъмнината.
Кимва ви остро, след което се отдалечава.
Къщурката на окултиста е същата - порутена и варварски изглеждаща, с мириз на тамян - но странното в случая е, че вратата зее широко отворена, а от вътре се подава единствено и само ръката на тъмнината.
- Благодаря ти, братко, нека Предците те пазят! - поздравявам Трак преди да тръгнем към павилиона на окултиста.
Когато виждам зейналата врата, изваждам ятагана си и пристъпвам предпазливо на прага.
Когато виждам зейналата врата, изваждам ятагана си и пристъпвам предпазливо на прага.
-
- Валхеру
Конкретни причини за смъртта има - същият закривен златен кинжал, който така добре познавате, и който сам Тихон държи във вещите си; и не - свитъците липсват, както и някои от отварите.
Листчето гласи:
"Е, нека игрите започнат, приятели. Ако сте стигнали до тук, значи наистина ще мога да се позабавлявам - още сега, докато четете това писъмце знайте, че аз съм някъде тук и ви наблюдавам; следя всичките ви крачки и практически животът ви е в моите ръце. Но ще ви дам шанс за живот - градът посмъртно няма да бъде затворен и да бъде обявено военно положение - след една седмица Кръстопътният град ще бъде домакин на първото събитие в историята на Ордата - събрание на повечето важни политически лидери от съюза на орки, таурени, троли и немъртви. Е, тогава ще можете да ме намерите - и знайте, че приятелят е по-опасен от врага, ако го направиш свой собствен враг. Ще ви оставя да помислите по въпроса.
Успех,
Ториан."
Листчето гласи:
"Е, нека игрите започнат, приятели. Ако сте стигнали до тук, значи наистина ще мога да се позабавлявам - още сега, докато четете това писъмце знайте, че аз съм някъде тук и ви наблюдавам; следя всичките ви крачки и практически животът ви е в моите ръце. Но ще ви дам шанс за живот - градът посмъртно няма да бъде затворен и да бъде обявено военно положение - след една седмица Кръстопътният град ще бъде домакин на първото събитие в историята на Ордата - събрание на повечето важни политически лидери от съюза на орки, таурени, троли и немъртви. Е, тогава ще можете да ме намерите - и знайте, че приятелят е по-опасен от врага, ако го направиш свой собствен враг. Ще ви оставя да помислите по въпроса.
Успех,
Ториан."
Щом чувам това, реввам заплашително, размахвайки ятагана си:
- Страхлив подлец! Излез и се бий като мъж! Кълна ти се, че където и да отидеш, ще те намеря! Ще те преследвам докато не изтръгна черното ти сърце и не нахраня псетата с него!
Системно: Опитвам се да го сплаша. Имам +5 модификатор на Intimidate.
- Страхлив подлец! Излез и се бий като мъж! Кълна ти се, че където и да отидеш, ще те намеря! Ще те преследвам докато не изтръгна черното ти сърце и не нахраня псетата с него!
Системно: Опитвам се да го сплаша. Имам +5 модификатор на Intimidate.