Предистория: Заплахата

Кралство Даная. Кралицата в опасност? Първосвещеникът на Халид - съюзник или враг? Къде е Първожрицата на Умбра? Интриги, заговори, опасности... Ще оцелее ли Кралицата? Ще бъде ли открит Артефактът?
Locked
User avatar
Tais
Posts: 633
Joined: Sat Jan 17, 2004 9:14 pm
Location: София
Contact:

Предистория: Заплахата

Post by Tais »

поради обстоятелството, че още се изясняват кои точно глави да останат, ще постна Предисторията в три части :D

***

Увод

Нов изгрев

Дълги години кралица Анара управляваше кралството си Даная. Когато армията не можеше да се справи с нещо, кралицата използваше специалното си оръжие. Човек с невероятен ум, блестящ тактик, отличен боец и не-лош магьосник, той се справяше с вражески нападения, драконови атаки, вътрешни заговори... винаги с успех. Досега...
Огънят в камината леко осветяваше мрачната стая. Вечерята отдавна беше минала, но кралицата не бързаше да си ляга. Вместо това приятно се беше излегнала на едно канапе с бокал в ръка и се наслаждаваше на спокойствието - нещо, което през деня беше невъзможно. Тя тъкмо се пресягаше към малката масичка, стояща наблизо, за да си долее, когато на вратата се почука.
- Влез!
В стаята се вмъкна висока фигура, облечена в черно, но не навлезе в осветения кръг.
- А, Джони, ти ли си? Не си се появявал от няколко дни.
- Мислих дълго, кралице. Остарявам, вече не съм толкова бърз. Все по-трудно ми е да се справям със задачите. Започвам да копнея за малка къщичка в провинцията, съпруга и евентуално деца.
Кралицата се засмя за момент, но спря и заговори сериозно:
- Не исках да те обидя. Просто не очаквах да го чуя точно от теб.
- Хората се променят... или просто остаряват. Последната година беше сравнително спокойна, мисля че ще се оправите и без мен. Страната е вече доста силна.
- Именно това ме притеснява! Щом всичко е спокойно, значи някъде нещо се крои. Знаеш, че без теб кралството едва ли ще издържи повече от няколко години. Съжалявам, но не можеш да се оттеглиш, без да осигуриш заместник.
- Но откъде да намеря някой с толкова дарби?
- Прав си няма да е лесно - замисли се кралицата. - Всъщност не е необходимо да търсиш един човек. Намери няколко, може и да не са толкова добри като теб, но събрани в екип да успеят да те заместят. Точно така, събери екип, обучи го и си свободен.
Джони тежко въздъхна:
- Казвате го така, сякаш е нищо работа. Но едва ли имам избор, по-добре да се залавям за работа.
- Откъде ще почнеш търсенето?
- Като за начало на същото място, където намерихте и мен - отвърна Джони, обърна се и излезе.

Глава 1

На следващия ден, в кралския затвор...

Килията беше тясна и претъпкана. Повече от двайсетина престъпници стояха приклекнали, понеже нямаше място да легнат. Само в единия ъгъл лежеше мъж и около него беше свободно. Мъжът беше среден на ръст, брадат и с рошава дълга коса. Черна превръзка покриваше дясното му око. Откакто го бяха довели преди три дни не беше промълвил и дума. Сред хората в килията плъзна слух, че непознатият е убил двама стражници при кръчмарска свада, а това значеше почти сигурна смъртна присъда. Заради това никой не го закачаше и всички се бяха отдръпнали от него.
Наближаваше привечер, когато вратата на килията се отвори и един стражник надникна вътре:
- Берик, излез. Отиваш на съд.
Непознатият се надигна, разбута останалите да му направят място и излезе в коридора. Очакващите го стражници го оковаха без излишни грубости и го поведоха към горния етаж. Берик и преди беше попадал тук, затова се изненада, когато отминаха съдебната зала и се спряха в дъното пред една малка дървена врата. Учудването му нарасна, когато стражите му отключиха оковите и го подканиха да влезе сам. Помещението се оказа малко кабинетче, в което имаше само маса с два стола и очевидно беше предназначено за разпити. На единия стол се беше разположил мъж, попрехвърлил средната възраст, с гладко избръснато лице и остригана коса. Въпреки че физиката му не беше впечатляваща, погледът му показваше много опит и сила.
- Ти си Берик, нали? Сядай.
- Съдебната система явно се е поизменила, откакто бях тук за последно - заговори непознатият. Гласът му беше тих и спокоен.
- Системата е същата, но твоят случай е по-специален.
- Какво му е специалното? Напих се, буйствах и нападнах стражниците, които се опитаха да ме усмирят. Няма с какво да се оправдая.
- В интерес на истината единият ще се оправи, макар че едва ли ще може да тича повече. Другият, уви, нямаше късмет. Но ако ми разкажеш как точно извърши убийствата, може и да ти издействам пощада.
- Как? - подсмихна се Берик. - Вярно, че не изглеждам много силен, но нали знаете, пияния човек...
- Не говоря за стражите, имам предвид другите пет убийства.
- Не разбирам.
- Слушай внимателно. Отдавна те наблюдаваме и знаем почти всичко за теб. Знам, че си бил стрелец в армията на Нейно Величество, знам, че след това стана наемен убиец. Дори ще ти призная, че последните ти две поръчки бяха от нас - Джони направи пауза и се усмихна. - Винаги се намират неудобни хора за властта, които трябва да се премахнат. Не разбирам само как изстрелите ти са толкова впечатляващи. Три от убийствата са извършени през нощта, което е още по-трудно. Тук има намесена някаква магия. Разкажи ми и ще те пощадим.
- Значи ако ви разкажа, няма да ме обесите?
- Не само че няма да те обесим, но и ще ти предложа работа. Давай, убеди ме, че си струва.
Берик замълча и наведе глава. След няколко секунди въздъхна и започна да разказва.
- Роден съм в горите на Север оттук. Баща ми беше дървар, но аз предпочитах да обикалям с лък, вместо с брадва. На тринайсет ме заловиха да бракониерствам за първи път. Съдията ме пощади, защото бях млад. На петнайсет отново ме хванаха. Този път нямаше как да се измъкна. Отсякоха ми два пръста. - Тук Берик направи пауза и показа дясната си ръка, на която липсваха кутрето и безименния пръст. - Разбира се, това не ме вразуми. Когато на осемнайсет години пак ме хванаха, съдията се изуми, че с лявата ръка стрелям също тъй добре, както с дясната. Предложи ми сделка - вместо да ме наказват, да постъпя при кралските стрелци. Офертата ми се стори приемлива и прекарах шест години в армията, докато в една битка некадърният ни пълководец не допусна вражеската кавалерия да ни заобиколи и да ни изколи в гръб. Повярвай ми, не е лесно да спреш въоръжен конник, когато имаш само лък. В моя случай почти се получи, но едно парче от лъка изхвърча и се заби в окото ми. Паднах окървавен и повече никой не ми обърна внимание. Нашите не се върнаха и аз реших, че съм си изпълнил дълга. Бях скътал малко парици и се заех да ги изпия. Една нощ в поредната кръчма се натъкнах на скитащ магьосник. Той изслуша историята ми и предложи да ми помогне. Чрез заклинание замести окото ми с драконова люспа - така придобих уменията да виждам в тъмното и да различавам магическите илюзии. Бая пари ми струваше, но не съжалявам въобще. Щом открих новите си дарби, ги комбинирах със старите и идеята да стана убиец изглеждаше доста обещаваща. Както знаеш се справях доста добре, но проблемът ми с пиенето се задълбочи и виж докъде стигнах.
- Вярно ли е това за люспата?
Берик спря и погледна мъжът насреща в очите, след което си надигна превръзката и отвори клепач. На мястото на окото му имаше лъскава черна полусфера.
- Интересно... Звучиш ми като подходящ човек. Казвам се Джони и имам предложение за теб....

Тъмни облаци закриваха луната. Леката мъгла, идваща откъм морето, също затрудняваше видимостта. Стражите, които трябваше да охраняват тази част на пристанището, не се мяркаха. Не че имаше какво да се охранява. Нито един кораб не беше привързан на кея тази нощ. Заровен в купчина боклуци, Берик сериозно се замисляше в какво се забърква. Съвсем естествено беше Джони да иска да го изпита, преди да му се довери, но защо точно на пристанището?! Като човек, израснал сред горите, Берик таеше неприязън към морето. Мразеше блудкавия дъх на солена вода и водорасли, но щом беше поел задачата, щеше да я изпълни. Поне умееше да изчаква търпеливо - качество, придобито след безброй ловни походи.
"Отдавна следим една малка група контрабандисти на опиум. Имам информация, че тази нощ ще получат нова пратка. Мислех да пратя стражата, но това е чудесна възможност да проверя твоите качества", беше заявил Джони. "Промъкни се на мястото на срещата, изчакай, проследи ги до склада им и ги елиминирай. Едва ли ще са повече от пет-шест човека. И гледай да не оставяш трупове, все пак няма нужда да тормозим стражата с още един случай"
И така, новоизбраният агент на кралицата се спотайваше и дебнеше вече час. Беше облечен изцяло в черно, а в една кожена торба беше нагласил два леки арбалета и масивен нож за дране с острие, широко близо стъпка.
Тъкмо започваше да се чуди, дали Джони не е сгрешил, когато дочу скърцане като от колело на каруца. С безшумно движение Берик си махна превръзката и погледна през драконовата люспа. Тъмната нощ отстъпи място на сивота, в която стените почти не се разграничаваха, но хората, макар и безцветни, се виждаха отлично. Наистина приближаваше каруца, а около нея вървяха четирима души, очевидно въпросните контрабандисти. Те минаха на няколко метра от спотаилия се агент и спряха на края на кея. Берик отново покри люспата. В момента нямаше защо да я ползва, а и дългото взиране през нея можеше да го дезориентира. След десетина минути от морето долетя плясък на весла. Появи се малка лодка, която тихо пристана и контрабандистите се заеха да я разтоварват. За момент Берик се изкуши да се намеси, но заповедите бяха други, така че остана неподвижен. Прехвърлянето на опиума продължи около три минути, след което лодката отново тръгна навътре в морето, а мъжете подкараха каруцата към града. Агентът ги изчака да се отдалечат малко, след което внимателно се измъкна изпод боклуците и ги последва.

Контрабандистите го отведоха до малък склад в един от най-мизерните квартали на Столицата. Опразниха бързо каруцата и се скриха в сграда, оставяйки един от тях на пост отпред. Време беше за действие. Берик извади арбалет от торбата си и го зареди. Без да издава шум той се промъкна на десетина метра от постовия и хладнокръвно го прониза със стрела в гърлото. Притича напред и примъкна проснатото тяло встрани от вратата. После щеше де се погрижи за него. Първо трябваше да се справи с останалите. Застана до вратата и презареди арбалета, измъкна другия и го преметна през рамо. Окачи широкия нож на кръста си и погледна през стената. В склада се виждаше само един човек. Явно другите се намираха в някое подземно помещение. Виждането през стени, по тънки от метър, не беше проблем, но с подземията имаше затруднения. Все пак вече беше започнал и трябваше да рискува докрай. Внимателно влезе и започна да се промъква покрай сандъците. Мина в гръб на контрабандиста и го застреля безшумно. Дотук добре, но оставаха поне още двама. Презареди и се огледа за стълбище. Намери го в далечният край и бавно започна да слиза надолу. Дървените стълби завършваха с малко коридорче, което явно водеше към основното подземие. Берик продължи внимателно, изостряйки сетивата си до краен предел. Дочу гласове и видя отблясък на факла. Явно беше достигнал до мястото, където държаха опиума. Пое си дъх, след което влетя в помещението. Контрабандистите бяха четирима и тъкмо разопаковаха стоката. Вече нямаше нужда от тишина, Берик простреля най-близкия в гърба, хвърли арбалета си и придърпа ремъка на втория. Успя да простреля още един, който тъкмо се обръщаше, след което пусна безполезното оръжие и измъкна ножа си. Другите двама също бяха извадили оръжията си, но изглеждаха изненадани. Докато се чудеха какво да предприемат, агентът връхлетя върху левия, изби закривания кинжал от ръката му и го наръга с отработено движение в корема. Последният останал контрабандист се опита да избяга, но не можа да направи и четири крачки, преди тридесет сантиметровото острие да се забие между лопатките му почти до дръжката. Берик се огледа. Увери се, че е сам и няма други изходи, след което бързо събра оръжията си. Домъкна двата трупа отгоре и събра всичките на купчина. След това ги посипа с част от опиума и ги запали. Тичешком се изкачи отново горе и стъкна два-три пожара в различните краища на склада. Излезе спокойно на улицата, изчака огънят да се поразгори и гръмко се развика:
- Пожар! Пожар!
Все пак, не беше нужно да пострада някой невинен, макар че в този квартал едва ли имаше много такива. Реши, че е време да се изнася, обърна се и едва не се блъсна в Джони.
- Добра работа, Берик. Вътре си. А, да - новото ти име е Драгънай. Да се махаме оттук, преди да са се появили стражите.
Берик се усмихна и кимна, след което двамата потънаха в мрака.

На другата сутрин в кабинета на кралицата.
- Е, как мина? Хареса ли ти кандидата?
- Добър е. Хладнокръвен убиец, разбира си от работата, но не става за по-тънки мисии, а и му липсват лидерски качества. Както и да е, ще ми трябват още хора и то не малко.
- Ами, знаеш какво да правиш, Джони. Действай...

След нощната задача Берик спа до късно следобед. Очевидно Джони беше доволен, тъй като му преотстъпи едно легло в скромните си покои, забутани нейде из приземните етажи на двореца. Когато се събуди, в стаята нямаше никой. На малка масичка до леглото беше оставен поднос с храна, а до него имаше и кана, пълна с червена течност. Берик с настървение се насочи към каната и отпи юнашка глътка, след което се намръщи. Плодов сок! Гнусотия! Огледа се с надеждата да види нещо по-свястно, но нямаше късмет. Поне храната беше вкусна, а и в изобилие. След мизерията в затвора, това му се видя като кралски пир. Тъкмо привършваше, когато вратата се отвори и Джони се вмъкна в стаята.
- О-хо. Събудил си се вече. Как е храната?
- Чудесна е! Само да имаше и нещо за пийване.
- Е, ще ти се наложи да свикнеш. Докато си с мен, не искам да пиеш още от обед.
Тежка въздишка се отрони от гърдите на бившия убиец.
- А къде ще ходим тази вечер? - запита невинно Берик. Един хубав бой сигурно щеше да оправи поразваленото му настроение.
- Аз имам малко работа, а ти стой тук. Почини си, защото скоро няма да имаш такава възможност. И не се мотай много из двореца. Не искам да събуждаме подозрение. Ако си послушен, утре може да те заведа на кръчма.
Берик се просна на леглото и изрази мнението си, размахвайки среден пръст към излизащия Джони.

***

Джони седеше в кръчмата. Беше на една маса близо до изхода, от която имаше добра видимост навсякъде, а самият той оставаше в сянка. Този тип мимикрия отдавна вече беше повече от навик - беше инстинкт, придобит по трудния начин. Но в момента не следеше много внимателно ставащото из кръчмата, защото беше дошъл да се отпусне. Погледът му беше забит в полупълната чаша и там почти виждаше своята малка къщичка и тичащите из нея хлапета. От мечтите му го извади шума от някой, сядащ на съседния стол. Вдигна поглед, готов да разкара нахалника, но се спря, когато го позна. Всеки в града познаваше дребничката притежателка на тази дълга червена коса и зелени очи.
- Мадам Великолепна! За мен е чест! - каза Джони и се поклони леко подигравателно - На какво дължа присъствието ви?
- Знаете, че не съм "мадам", госпожица съм и са малко господата в този град, които не го знаят. - поясни спокойно дамата.
- Да, но защо сте тук, тази част на града никога не ви е допадала. - каза Джони и надигна чашата си.
Дамата се огледа, прецени обстановката и каза с тих глас:
- Тук ме доведе желанието да се присъединя към групата, която събирате. - при тези думи Джони се задави с питието си. Не мислеше, че някой знае какво е той, а още по-малко, че си търси заместници.
- Да кажем, че знам повече, отколкото предполагате, господин Таен Агент на Кралицата. - тихо сподели дамата, сякаш беше чула мислите му - Може да съм проститутка, но съм проститутка с информация, много информация. Името Алексис да ви е познато?
- Мръсникът! Не знам как намира информацията, с която търгува, но дори и аз съм купувал от него. Проблемът е, че често продава информация, която не бих искал да се знае извън Двореца. Ако го намеря, не знам дали да го убия или да се постарая да се поуча от него.
- Всъщност, не мръсникът, а мръсницата. Аз съм Алексис.
Това беше втората изненада за Джони за деня. Нещо, което му се случваше за втори път, откакто проститутката седна до него.
- Знам, че имате клиенти от висшите етажи на властта, но това са хора, които не дрънкат наляво и надясно, още по-малко пред хора като вас. Как успявате да научите толкова много, ако наистина сте Алексис?
- Да кажем, че и аз си имам някои малки тайни. - каза Алексис с усмивка - А фактът, че знам за вас, който сте най-голямата тайна в кралството, не е ли достатъчно доказателство? По-скоро кажете, дали ще ме вземете в Групата?
Джони се замисли. Тя знаеше много и това можеше да е опасно, а и с толкова източници, колкото имаше тя, убийството можеше да се окаже трудно. Освен това, информацията винаги е ценна...
- Говори се, че Алексис никога не престъпва думата си, така че искам да ми се закълнете, че ще сте лоялна на Кралицата и Кралството над всичко.
- Имате думата ми!
- Тогава, госпожице, мисля, че ще се намери място и за вас!

***

Берик вече не издържаше! Беше опитал да поспи още малко, но скуката беше ужасяваща.
- Джони греши като си мисли, че не мога да се напия и в двореца. - промърмори той и скочи на крака.
Наметна някаква по-чиста дреха на Джони и тръгна да търси пиене. Логично беше Кралският дворец да има изба, при това богато заредена. След кратко лутане около кухните, той откри стълбище, водещо към заключена врата. През годините беше понаучил малко за ключалките. Не ставаше за професионален крадец, но поне с една изба можеше да се оправи. Без да се колебае много, взе три бутилки с вино и тръгна към стаята си. Уви, за негово нещастие на стълбите се сблъска с някакво хлапе и изтърва една от бутилките.
- Ей, внимавай къде ходиш!
Хлапето не беше много високо, изглеждаше дванайсет-тринайсет годишно и имаше гъста руса коса. То не отвърна веднага, а бавно и изпитателно огледа бившия убиец.
- Не приличаш много на Кралския виночерпец. Май крадеш от избата, а?
- Я се разкарай, че да не те ошамаря, малък нагльо.
- И отгоре на всичко носиш любимата риза на Джони. Знаеш ли, че ще те убие, ако разбере.
Берик се стресна:
- Ти пък откъде познаваш Джони.
- Как откъде, аз съм Принц Кип, пръв наследник на кралицата. Знам много работи. А ти сигурно си един от отряда, който се събира.
- Знаеш и за отряда - опули се Берик. Или поне се опита, но поради това, че беше едноок, не се получи много успешно.
- Аха - ухили се доволно Принцът. - Отвреме-навреме успявам да подслушам по нещо. А ти какъв си? Магьосник, войн или нещо такова?
Берик се позамисли, може би нямаше да е лошо да спечели приятелството на принца.
- Имаш ли работа? Ако искаш ела да ми правиш компания за виното и ще ти разкажа.
- Уха-а-а - зарадва се Кип и го последва по коридора.

***

В кръчмата беше полупразно, тъй като повечето хора предпочитаха да не се прибират по тъмно из този квартал. Открита камина и няколко маслени лампи осветяваха помещението, където освен Джони и Алексис имаше само десетина души. Близо до огъня седеше вечното присъствие от няколко старци, две семейства, отседнали в стаите на горния етаж и групичка от 3-ма младежи, които шумно и невъздържано ревяха песни, тропаха по масата и закачаха келнерката, докато тя се усмихваше насила и чакаше да метнат някоя монетка. След малко тримата станаха, запратиха със смях чашите си в стената и, подкрепяйки се един друг, тръгнаха да излизат. Единият извади дебела извезана кесия и като продължаваше да се смее, хвърли няколко монети на пода. Наглото им поведение си просеше един хубав тупаник, но богатите хлапета бяха обичайно зло за кръчмите в този район, пък и плащаха добре. Какво е един ощипан задник на келнерка или няколко счупени маси, в замяна на щедър бакшиш. Рядко се стигаше до проливане на кръв, а и зад тях бяха бащините им армии от гардове. Градът си имаше къде-къде по-големи проблеми.
Докато Джони и Алексис седяха в кръчмата и се преценяваха един друг над питиетата си, покрай тях, леко залитайки, минаха богаташчетата. Единият сложи ръка на рамото на Алексис, изфъфли някакъв комплимент, но тя се извърна презрително, съсредоточи се и той внезапно загуби интерес. Джони го засърбяваха юмруците, когато видеше такова поведение, но в момента имаше по-важна работа. На изхода тримата се сбутаха със слаба фигура с опърпани и посивели от носене, но все пак чисти панталон и наметало. С качулка. Младежите го блъснаха грубо по пътя си навън. Човекът политна и се стовари по гръб на пода. Качулката се отметна и разкри младо мъжко лице. Чертите му минаваха на заден план заради дългия, морав, вертикално разположен белег, който тръгваше от челото над лявото око и стигаше до брадичката. Кафявите очи гледаха измамно кротко, като лявото по чудо беше останало незасегнато. С подигравки и подвиквания "Изрод" и "Просяк", богаташчетата излязоха на постланото с каменни плочи дворче пред кръчмата. Силите им стигнаха да седнат на дървената пейка отстрани на вратата. Спокойствието в кръчмата се възстанови и Джони и Алексис се поотпуснаха и подновиха внимателно разговора си, който повече приличаше на партия шах, отколкото на обикновен диалог.
Младежът стана гъвкаво, изтупа се и наметна пак качулката. Избра си маса в един по-тъмен ъгъл, измъкна добре натъпкана везана кесия, метна една сребърна монета от нея на момичето, разнасящо поръчките и пожела с тих глас печено пиле с картофи и бира.
Джони наблюдаваше фигурата с едно око, докато слушаше бърборенето на Алексис и се опитваше да я прецени. В светлината на трепкащите пламъци от издълженото лице на непознатия се виждаше само тънка усмивка, белегът през която й придаваше постоянен леко ехиден вид. След малко келнерката се подаде от кухнята и понесе из стаята голяма табла. Остави внимателно двете питиета на масата на Джони и отиде да занесе ухаещата на подправки манджа на младежа с качулката. Рижава котка се промъкна откъм двора, огледа залата внимателно и тръгна на прибежки покрай стената, неотклонно следейки подноса. Жената остави димящата чиния и бирата на дървената маса пред госта и се скри обратно в кухнята за нова поръчка. Котката се навря под масата и измяука тихо. Гостът извади с небрежно тръсване на ръкава обикновен кинжал, отряза парче месо и го пусна внимателно долу, след което се залови да яде. Омете светкавично порцията и започна бавно да си пие бирата, доволно облегнат назад в удобния стол. Изпод масата се чу едно "мяу" и котката се набра с нокти по панталона, намести се в скута му и запреде доволно, ръсейки светли косми по черната дреха, докато младежът внимателно я почесваше. Усмивката стоеше постоянна и иронична. Очите не се виждаха ясно и оставаше загадка накъде гледа.
Джони все повече се замисляше кой ли е този непознат. Под семплите дрехи се криеше човек с културни обноски и овладени движения и рефлекси. Познаваше немалко хора с необичайни животни за придружители по тези краища, но този беше нов.
Алексис, която седеше с гръб към масата на качулатия, извади малко огледалце, огледа се внимателно, като демонстративно отметна немирен кичур и замислено промълви.
- Не е тукашен - каза на глас и се замисли. "Как е влязъл в града без АЗ да знам?"
- След малко, когато ония открият, че им няма кесиите, ще видим какво може - Джони се протегна и метна поглед през прозорчето.
Известно време отвън продължаваше да се носи неприлична песен на три гласа, която изведнъж рязко секна. Последва суматоха и се разнесе нестроен хор: - Къде ми е кесията?!!! - Онзи мръсен просяк я е взел, къде ми е меча, ще го убия!
Семействата грабнаха децата си и се изнесоха припряно по стълбите към горния етаж. Старците придремваха вече и не обръщаха внимание. След малко тримата връхлетяха вътре с извадени мечове. Джони се приготви да ги тресне с някоя магийка, ако работата загрубе съвсем, но засега изчакваше да види какво ще стане. Закачулената фигура до стената бръкна спокойно в джоба, извади нещо и го пъхна внимателно в устата си. Освен плавното движение на ръката, галеща котката и бледата усмивка, нищо друго не помръдваше.
Тримата обрани грубияни се огледаха за момент със зачервени от гняв лица, след което се хвърлиха напред към масата на жертвата си с насочени мечове и с явното намерение да я убият. Ръката на странника се прибра светкавично в ръкава, извади къса тръбичка, приближи я до устата си и подухна няколко пъти. Мъжете за секунда рухнаха вцепенени пред масата му. Котката надигна глава, изгледа ги с презрение и тупна на пода, протягайки се. Непознатият стана и тръгна спокойно да излиза.
- Момент, друже - Джони отиде, подритна изпадналите в безсъзнание гуляйджии и каза - Може би ще имам нужда от човек като теб.
- Съмнявам се - тихо каза младежът и си тръгна.
- Що се отнася до пари, както и интересни преживявания - няма да липсват! - подвикна Джони - Ела утре по обед в страноприемницата "Кралски палат", ако размислиш и проявиш интерес. Как е името ти?
Силуетът се спря за момент на вратата.
- Рейн.
- Чувала съм за един Рейн, викат му още и Шегаджията - измърка Алексис, която се беше приближила тихо до Джони.
- Ще видим - Време е да се прибирам в двореца. Задълженията не чакат - кимна Джони за довиждане.
Между краката им една рижава сянка се измъкна доволно в мрака навън, следвайки Рейн.

***

Нощта се стелеше на плътна пелена над тесните улички в източната част на града, извън крепостните стени. Мракът бе така непрогледен, че ако не бе пълната луна, трудно биха се различили контурите на сградите. Звезди нямаше и не се очакваше да има. Не и в такава нощ. Романтиката на звездно небе не бе подходяща за това място. Две фигури забързано пресякоха малкия площад пред долнопробна станноприемница. Подминаха кръчмата, откъдето се разнасяха викове и пиянски песни и бързо се отправиха по посока на пристанището. Бяха загърнати в наметала с ниско спуснати качулки. Едната фигура определено бе на мъж, на изключително едър мъж. Движеше се с учудваща лекота за мощната си физика. До него се носеше, сякаш във въздуха, спътникът му - плавно и заплашително. Трудно бе да се определи дали принадлежеше на мъж или жена - средният ръст и липсата на каквито и да е отличителни външни белези правеха невъзможна преценката.
В края на улицата ненадейно спряха. От отсрещния ъгъл към тях се приближи трета фигура. Движеше се предпазливо, озъртайки се във всички посоки. Мъжът бе облечен в опърпани дрехи, кривоглед и нервен.
- Бъди кратък. - гласът бе мелодичен, но изключително властен. "Значи все пак е жена" - помисли си кривогледия.
- Вече е успял да събере трима - започна той - ...милейди - добави след кратка пауза. Облиза устни и продължи - Берик, наемния убиец. Съдържателката на "Дома на удоволствията" Алексис и един чужденец, ловък в ръцете, ако ме разбирате какво имам предвид... - дрезгав смях на хрипове разкриви и без това грозното лице.
- Алексис казваш.. - гласът звучеше замислено - какво още научи?
- Нищо повече, милейди, много е трудно, а и парите свършиха, знаете как е... - опита се да звучи убедително, но не се получи и нервно облиза устни.
- Да, зная. Ще си получиш заслуженото, разбира се. Каверън, запознай господина с камата си.
Каверън действа светкавично. Обърканата физиономия на кривогледия бе последното нещо, което видя, преди да забърше с плаща камата си и да я прибере.
- Претърси го. - Той изсумтя - не бе нужно да му се напомня какво трябва да направи - познаваха се от години. Затършува. Пълната кесия със злато го накара да преглътне. Подаде й я. Тя я отвори и извади от нея къс хартия, който бързо потъна в деколтето й. Взе монета и я заразглежда на оскъдната светлина.
- Така си и мислех... с лика на кралицата...
Той я погледна с нещо, наподобяващо укор.
- Беше ли необходимо наистина? За кесия злато? Той още ни трябваше! - рядко си позволяваше да задава въпроси и още по-рядко получаваше отговор от нея, но не обичаше да се чувства глупаво.
Тя се обърна към него. За момент луната освети лицето под качулката.
Бе красива. Това винаги го поразяваше. Красива и опасна. Никога не си позволяваше да забрави последното. Нито ангелски миловидното й лице, нито пленителната усмивка, неслизаща от лицето й, нито омайващия глас и изкрящите тъмни очи, можеха да го заблудят. Не и него. Спомените му го държаха нащрек винаги, когато тя го повикаше. Бе мислил да замине някъде и да я забрави. Знаеше, че може да го стори, но не за дълго. Бе опитвал и се бе връщал. Винаги. Тя имаше някаква необяснима притегателна сила. Бе безумие да е край нея, а мислеше себе си за предпазлив. Една нейна дума и бе готов да пререже нечие гърло. Една нейна дума и с радост бе готов да бъде сам с прерязано гърло. Бе опасна. Никога не го забравяше. Стоеше до него замислена.
- Той каза Алексис.. Никой не знае коя е Алексис. Не и глупак като него. Бил е пратен. Двоен агент. Сега по-ясно ли ти е? - лека усмивка премина по лицето й без да докосне очите и бързо угасна. - Налага се да ускорим нещата. Алексис.. Безпокои ме участието й... - Тя мислеше на глас. Знаеше, че е по-добре да не я прекъсва и все пак не се стърпя:
- Първосвещеникът ще Ви подкрепи, господарке.
Тя трепна. Погледът й стана непроницаем.
- Джоррам? Вероятно. Стига да реши, че това е правилно. Твърде умен е за игри. Трябва да бъде убеден, а времето ни е малко. Рисковано е да го намесвам. Не и на този етап... - отново се замисли.
Крясък на кукумявка наруши тишината. Тя се сепна.
- Да вървим. Няма какво повече да правим тук.
Тръгнаха по обратния път без повече да проговорят.

***

В другия край на града:
Мълвата за неговото пристигане се разпространи със скоростта на светлината. По-простите хорица проклинаха човека, предизвикал интереса му, макар и да не знаеха към кого отпращат проклятията.
Но той усети нейните скрити възможности. Душата й го зовеше. Отдавна чакаше нейната поява, повече от десет години. Скоро щеше да започне лова, дългоочакваният момент най-сетне беше настъпил. Кървавият лов на Лешояда...
В "Лакомият ханджия" цареше суматоха. Появата на Лешояда изгони почти всичката клиентела. Съдържателят мърмореше от пристигането на странния гост и вонята, която се носеше от стаята му.
Воят не стихваше от сребърния сандък. Вой на печал и ужас. Някоя душа с невероятна дарба щеше да стане жертва на Лешояда. Тази мисъл поне за малко успокои ханджията. Той не притежаваше никакви свръхестествени дарби и беше спокоен за себе си. Ненадейно врата на стаята се отвори и Лешояда пристъпи с умерена походка. Ханджията падна на колене.
- Какво ще желаете, господарю? - попита с треперещ глас.
- Искам да ми осигуриш пълен покой. Не искам никой да се навърта в хана.
- Но, господарю!... - Алчността на ханджията не му позволяваше да извърши подобно нещо.
Очите на Лешояда блеснаха в златисто.
- Както наредите, господарю. - отстъпи уплашено съдържателят, но вече беше късно... Бликна кръв. Никога повече нямаше да види блясъка на златото...

***
Берик се събуди с леко главоболие. Младият принц се беше оказал изключително забавен и въпреки че не пиеше, ставаше за компания. С някакво шесто чувство, Берик успя да го отпрати с бутилките малко преди Джони да се завърне и успешно се направи на заспал.
- Време е за работа. Ще идем да посетим един стар познат. А вечерта имаме среща.
- Успя ли да събереш още хора?
- Аха, много са колоритни, довечера ще се видите. Хайде да вървим.

***

Шестокракият се наслаждаваше на спокойна вечер в креслото пред камината и кротко придремваше, докато се правеше, че чете една сравнително слаба магическа книга с призоваващи магии. Погледът му блуждаеше по текста на заклинанието за призоваване на голям скакалецояд (едрите земевладелци плащаха добри пари за защита на разните посеви), но мислите му не бяха концентрирани. За момент се замисли за прякора си - беше го получил преди доста години като начинаещ маг, страничен ефект от една магия за трансформация, която не беше особено успешна. За щастие ефектът се беше разнесъл след няколко часа, но фалът бе станал пред достатъчно голям брой хора. Горе-долу по това време се беше отказал да се занимава с трансформации или да работи с елементите и се бе насочил към магиите за призоваване, в които се оказа изключителен талант. Но прякорът му се лепна и остана. "Можеше да е и по-зле" - помисли си - "можеше да ми викат Онуфрий". Зачуди се дали да не слезе в мазето, да призове някоя гадина и да потренира с нея. Или пък да се види с някой и друг познат и да се натряскат в кварталната кръчма - само дето изобщо не му се мърдаше от креслото. "Остарявам, навярно. Какво да се прави, рано или късно дотам се стига, от това няма отърване". Все пак реши да потренира - гледаше да се грижи редовно за формата си, беше му необходимо за изпълнението на "специалните" поръчки. За хората в града и околните села беше известен просто като добър призовател, който срещу не много висока такса ще докара някоя странна твар да изчисти къщата или да изоре нивите, проблем беше само да го хванеш между някое от многобройните му отсъствия. За малцината, които знаеха с какво се занимава всъщност - а това бяха основно различните му работодатели - той беше наемник, който с удоволствие (и срещу заплащане, разбира се) вземаше участие в разнообразните им начинания. Макар че напоследък почти нямаше разнообразие - последните му две задачи бяха свързани с борбата между два от големите каруцарски кланoве в града и бяха почти еднакви - и в двата случая го бяха наели като част от бойна група, която трябваше да нападне керван на вражеския клан и да го обере, преструвайки се на разбойническа шайка. Забавен му се стори единствено фактът, че в двата случая работеше за различни шефове - не се отличаваше с особена лоялност и приемаше да свърши всяка работа, която му се стори поне малко интересна, независимо кой плаща. Поръчките му определено бяха намалели след като преди две години заряза отряда млади идиоти, които го бяха наели да отиде с тях до някакво си подземие, намиращо се дявол знае къде, с идеята за намиране на огромно съкровище и велики битки с мощни гадини. Това с битките не го зарадва особено, но нещо не му се стоеше в града, а и мисълта за великото съкровище му беше доста приятна. Само дето се оказа, че младежите даже не знаят къде точно е подземието. Така че след два месеца безцелно размотаване из областта, където предполагаха че се намира и един-два сблъсъка с мотаещите се наоколо разбойнически шайки, в които той основно спасяваше живота на тъпите аматьори, му стана адски скучно и просто си замина. Част от тях успяха да се върнат живи и хвърлиха цялата вина за неуспеха си върху неговото "предателство" - в резултат на което поръчките му намаляха сериозно. Знаеше, че причината все още да го наемат - дори и за работи като тези с керваните - е призователското му умение (все пак в една сравнително равна битка 5 метра високо чудовище, което изведнъж се появява и се бие на твоя страна определено си е предимство), комбинирано със способностите му да планира перфектно битката на малка група. Обичаше да планира, беше отделил известно време на книги по тактика и стратегия, а и в добавка към теорията имаше доста практика. Що се отнася до ръководенето на самата битка, обикновено оставяше това на някой друг - да водиш хора в бой си е грижа, а той предпочиташе в такива моменти да се занимава предимно с личната си безопасност.
Изправи се от креслото, обърна се... и видя, че в стаята има още един човек, освен него. Не беше усетил кога е влязъл и това го притесни. Е, поне познаваше натрапника.
- Здрасти, Джони. По какъв случай насам?
- Имам работа за теб. Но преди това...
Голямата стая бе осветена само от огъня в камината, който хвърляше дълги, плътни сенки към далечните стени. Всъщност май много по-плътни и тъмни, отколкото би трябвало. Изведнъж от тези сенки изскочиха двама души с очевидно гадни намерения. Всеки от тях държеше кама. Шестокракия не загуби време за колебание - хвърли се към по близкия, блокира замахването с ножа - противникът му все пак успя да го пореже леко - и хвана ръката с оръжието в ключ, като междувременно наби лакът в главата на мъжа, което определено го накара да поомекне. Вторият му противник се съвзе от изненадата си - не беше очаквал такива бързи движения от този над 40 годишен човек - и се хвърли напред. Шестокракият вече се бе възползвал от паузата и призова един огромен вълк, който застана между него и атакуващия, след което повтори удара с лакът в главата, просто за принципа. Ситуацията в стаята изведнъж стана много статична - първият нападател спеше кротко на пода, вторият беше замръзнал и не смееше да мръдне, прикован под погледа на гигантския вълк. Единственото движение идваше от капките кръв, падащи на пода от ръката на Шестокракия. Разнесе се ръкопляскане.
- Знаех си, че не си загубил форма. Макар че си се позабавил нещо - преди няколко години нямаше да му дадеш да те пореже. - Джони се ухили злобно.
- Ах ти, тъпо..... - Шестокракия се накани да призове нещо голямо и с много зъби и нокти. Щеше да се позабавлява, докато гледа как Джони става на пържоли - познаваше го като работодател, беше вършил една-две добре платени работи за него, но нищо повече. И сега определено му беше ядосан.
- Оппаа, според мен не искаш да правиш това - каза Джони. От сенките се измъкна още един човек - имаше превръзка на едното око и държеше арбалет. Шестокракият спря заклинанието си по средата. Мрачно си помисли, че ако оцелее след тази вечер, ще сложи факли нявсякъде по стените. Погледна злобно стрелеца - не харесваше лъковете и арбалетите, смяташе ги за оръжие на страхливци. Пък и (това май беше по-сериозната причина) не можеше да се защитава срещу тях. Цялостният резултат от отношението му към този тип оръжие беше, че мрази хората, които го използват.
- Е добре, казвай какво искаш - гласът му внезапно прозвуча уморено.
- Работата е сериозна, добре платена и дългосрочна. Ще работиш с малък брой хора, които са доста по-добри от оная група, дето ти скапа репутацията преди време.
- Знаеш много добре, че не обичам дългосрочните задачи. Принципът ми на работа е удряй-бягай и толкова. Пък и обикновено тези дългосрочни изпълнения са адски скучни.
- Знам, че ако дадеш дума да работиш с мен, няма да ме прецакаш. Доколкото разбрах ти нищо не си обещавал на онези...
- Така е. Само че те някак пропуснаха да споменат този факт, докато разтръбяваха навсякъде колко велик предател съм. Но какво те кара да мислиш, че ще искам да работя за теб? Особено след изпълнението преди малко? Ръката ме боли доста, да ти кажа.
Джони притвори очи. Изведнъж раната на ръката на Шестокракия започна да се затваря и оздравя за броени секунди.
- Впечатлен съм. И какво?
- Няма да те карам да решаваш нищо сега. Искам само да ми обещаеш довечера да дойдеш в страноприемница "Кралски палат". Там ще ти обясня за какво става въпрос и ще те запозная с някои от останалите.
- Добре. Имаш думата ми, че ще дойда, но трябва много сериозно да ме впечатлиш, за да си променя мнението за работата при теб.
Джони се усмихна.
- Ще видим. - каза и се запъти към вратата. - Хайде, Берик, свали арбалета. Шестокраки, разкарай кученцето, ако обичаш.
Шестокракия не каза нищо. Огромният вълк изчезна, а човекът с камата нарами припадналия си приятел и разви доста сериозна скорост в посока към изхода.
Джони и Берик също се насочиха към вратата. Изведнъж един голям плъх, който сякаш се появи от нищото, притича в краката на стрелеца и го препъна. Берик се заклати, но успя да се задържи на крака, след което хвърли гаден поглед на Шестокракия. Той му се усмихна широко.

***

Тази вечер в "Кралски палат" беше доста претъпкано. В ъгъла на една маса се бяха отпуснали Джони и Берик и изчакваха останалите.
- Ей, шефе. Гледай я тая червенокосата. Мале-е. Аре да те помоля за аванс, че нали разбираш, в затвора малко...
Въпросната червенокоса се насочи към тяхната маса, кимна и седна срещу двамата.
- Запознайте се - представи ги Джони един на друг.
- Уау, след като ще работим заедно дали ще ми пусне без пари - ухили се Берик.
- Нямаш никакъв шанс, Едноок.
- Берик се казвам. Но можеш да ми викаш и Драгънай.
Алексис реши, че този става доста досаден и се опита да си поиграе малко със спомените му, но я очакваше изненада. "Боже, този човек няма спомени. Алкохола така е замъглил и омазал всичко, че намесата ми е абсолютно безсмислена."
В този момент към групата се присъедини и Рейн, както винаги следван от котката си. Берик веднага си намери нов дразнител.
- Я, отдавна си мечтая за нови кожени ръкавици.
Той извади широкия си нож за дране и започна да примамва котката, но срещна красноречивия поглед на крадеца.
- Добре де, добре. Кви хора сте вие, не разбирате от шега. Алоу, моме, я донеси още вино. Я, вижте кой идва. Магьосникът, дано той поне да става за компания.
Междувременно и Шестокракия се беше появил. Учудващо, Берик не се заяде с него, а му предложи стола до себе си
- Извинявай за днес, приятел. Нищо лично, изпълнявах заповеди. Дай да те почерпя.
Магьосникът го изгледа хладно, но прие чашата, след което се обърна към Джони:
- Ще казваш ли защо си ни събрал тук?
- След малко, чакаме още един човек...

***

Три часа и половина по-късно...
Джони тъкмо се канеше да плати сметката, когато врата на кръчмата се отвори и вътре нахлу млада жена, която му махна:
- Извинявай, аз май закъснях малко... - Берик измърмори, че всъщност тъкмо си тръгвали.
- Това е Морвен - представи я Джони. Новодошлата кимна. - Тя е новият член на групата ни.
- Сериозно? И с какво се занимава? - Берик изгледа жената преценяващо. Някак не му се видя страшна.
- Тя...хм... - Джони се запъна - прави изделия от метал... оръжия, тенджери, лъжици, такива неща...
- Тоест тенекеджийка? - невинно предположи Берик. Джони си позволи една от редките си усмивки, а Алексис скри развеселеното си лице, изваждайки огледалото си. На Берик обаче не му беше смешно.
- Взехме в групата проститутка и джебчия. Сега продължаваме с тенекеджийка... Мисля, че ако намерим и някой шивач, вече ще станем непобедими.
- Ти пък какво имаш против мен? След като съм жена не ставам, така ли? - Морвен гледаше Берик на кръв. - А изключения се допускат само за разни с коса до коленете и мигли като ветрила, а? - тя посочи към Алексис.
- Аз казвах само, че...
- Ма не, много я обичам тази мъжка гордост, която изкарвате, като се почувствате заплашени...
- Каква мъжка гордост...
- Можеш ли да ми дадеш една смислена причина, поради която да съм по-лоша от теб?
- Тъкмо това се...
- Въобще какво ми се правиш на важен, някакъв си наемен убиец, който сигурно е убил всичките си жертви, като им се е показал в тъмното и те са получили инфаркт от стряскането. - Морвен на свой ред го изгледа с насмешка.
- Само да не беше жена... - процеди Берик през зъби.
- Мда бе, търси си оправдания, щом искаш...
Берик изръмжа и скочи от масата, озовавайки се до Морвен. С мълниеносно движение извади една кама от дрехите си и замахна с нея към жената. Нямаше намерение да наранява, но искаше да види физиономията й, когато се озове с нож, опрян в гърлото. Тя не направи дори движение, за да се защити. В момента, в който върхът на камата се доближи до лицето й, острието се напука със съскане, а после се разцепи на множество метални стружки. Тя взе оръжието от ръката на застиналия от учудване Берик:
- Благодаря, но нямаше нужда... - Морвен впери очи в камата и стружките се извиха, образувайки подобие на сребриста роза. - Много мило, че си се сетил да ми донесеш цвете за добре дошла, все пак.
- Ама на това му се вика магнетичен поглед, а? - Алексис, която явно се забавляваше от цялата ситуация, сръга Джони.
- Наистина нямаше нужда от подобни демонстрации. - намеси се Джони. - И двамата седнете и се успокойте. Занапред ще ви се наложи да работите заедно, така че не започвайте да се биете отсега.
Морвен и Берик с неохота седнаха на двата противоположни края на масата.

***

След като страстите поутихнаха, Джони се зае със сериозната работа.
- Знам, че още не сте се запознали и сработили, но уви не разполагаме с много време. Време е да се заемете с първата си задача. На два дена път с кораб по крайбрежието се намира град Варгас. Получих информация, че Херцогът, който го управлява, готви заговор срещу кралицата. След три дена той организира празненство, на него ще присъстват повече от заподозрените заговорници. Целта ви е да проникнете в замъка и да разберете какво се готви.
- Как ще проникнем? - поинтересува се Шестокракия
- Това е ваш проблем. Измислете нещо. Даже не е нужно всички да влизате, може и само един човек. Искам да ви видя как ще действате, когато сте сами.
- Но... Джони! Ти няма ли да идваш?
- Не, ще се справяте сами. Аз смятам да остана в столицата. Шестокрак, ти ще ръководиш отряда. Останалите не роптайте! Слагам го, защото има най-много опит. Ако не се справи, следващият път друг ще командва. Корабът ви тръгва рано сутринта и се казва "Сребърен вятър". Платил съм за пет пътника, така че не се мотайте, ами се приготвяйте. Очаквам ви след пет - шест дни и то с много информация. И да се върнете живи и здрави. Късмет и успех. - Джони подхвърли една кесия с пари на Шестокракия и излезе от кръчмата.
- Абе, с кораб ли ще пътуваме? Мразя морето. - измърмори Берик.

Няколко дена по-рано:
Драгън вървеше из подземието на руините на Календас, озъртайки се в сумрака. Скоро първата атака дойде - изведнъж сенките се размърдаха и кама от черна стомана се стрелна към гърлото му. Сякаш без да помръдва, той блокира - изви ръката на нападателя като че ли беше от восък и заби собствения му кинжал в сърцето му. Продължи напред и много вниматално заобиколи капаните на пода, които той бе поставил преди 6000 години. Вторият удар успя да го изненада и преди да реагира вече имаше дълбока рана на лявата ръка.
- Карин! Фион! Зенгияр!
Три думи на силата и вече бе запредена огнената риза около рицаря от култа на Дракона. Той щеше да умира - бавно изпичайки се, парализиран в собствената си броня, с часове.
Драгън погледна ръката си. "Ще трябват поне 2 години, за да зарасне" - помисли си и ядосан от несъобразителността си, продължи напред. В този момент видя врата с нарисуван на нея сребърен меч. Гледката така го стъписа, че насоченият към него удар щеше несъмнено да го убие, ако нападателят от сенките не се бе препънал и паднал с трясък на земята. Без да губи и миг удари с бронираната си ръка, митрилените специално наточени пръсти на бойната му ръкавица разрязаха като плат стоманените доспехи и се забиха в сърцето на войника. Нехайно избърса кървавата ръкавица в плаща му и продължи по пътя си.

Вече беше близо до целта си - сърцето на Агардаз, което щеше да го освободи от оковите на това ограничено тяло. Отново щеше да лети под сините небеса и да усеща вятъра в крилете си. Точно пред главната зала пред него избухна стена от пламъци, през която той премина спокойно. "Трудно е да спреш дракон с огън" - помисли си и се усмихна - "Независимо от формата му". Влезе вътре. В центъра се намираше сърцето - голям червен диамант, в който пулсираше ярка светлина.
- Знаех, че ще дойдеш! Винаги си бил толкова предсказуем! - прокънтя глас в залата.
- Агарзан! - изрева Драгън в пристъп на нечовешка ярост.
- Ето ти и малка изненада. - каза гласът.
Изведнъж залата започна да се изпълва със зеленикав газ. Драгън се метна към сърцето, но неволно вдиша от веществото. Почти беше стигнал до него, когато след мимолетно преместване на образа разбра, че камъкът е илюзия и видя летящите към него шипове. Успя да произнесе заклинанието за телепортиране, но закъсня с миг и един шип дълбоко разряза прасеца му. Озовал се навън, видя как от раната започнаха да излизат черни нишки и да се увиват около крака му. От ръката му изригна огън и почна да ги изпепелява. Чак тогава разбра какъв е бил газа в помещението. Произнесе заклинание, с което забави действието на отровата, но ако до един месец не намереше лек, го очакваше смърт, по-ужасна отколкото можеше да си представи.
Време беше да потърси стар приятел...

Джони влезе в кабинета си и затвори зад себе си.
- Добро местенце си се уредил. - произнесе глас от сенките
Джони се огледа стъписано и понечи да извика стражите, когато гласът каза:
- Не съм убеден, че ще са от особена полза. Малцина могат да се изправят срещу мен, приятелю.
- Драгън! - извика Джони - Какво става с теб?
- Умирам - каза Драгън и се усмихна сухо.
- Всички умираме - отговори Джони и се усмихна широко - особено от махмурлук сутрин, доколкото те познавам.
- Алтализ.
- Преди колко време? - възкликна Джони искрено уплашен.
- 3 дни. Имам още няколко седмици.
- Защо?
- Бях толкова близо до сърцето, но Агарзан си беше направил домашното. Чух, че събираш отряд... Искам да се включа. Само с тяхна помощ ще намеря противоотровата.
В този миг се чу ужасяващ писък от покоите на кралицата. Драгън се съсредоточи за миг и изсъска само една дума:
- Опасност!
Tais - 70 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar
User avatar
fizik
Молекулно прост
Posts: 2083
Joined: Wed Mar 10, 2004 11:33 am
Location: Nirgendwo in Afrika

Post by fizik »

'Нощта бe черна и безлунна, звездите бяха скрити от буреносните облаци и мракът бе надвиснал гробовно над града. Изглеждаше толкова плътен, че сякаш щеше да пропълзи през рамката на огромната дъбова врата. В храма на Халид - бог на баланса и единствен покровител на Даная - беше не по-малко мрачно - портите бяха затворени плътно и свещите бяха изгасени. Тишината беше погълнала всичко.
В покоите на първосвещеника, обаче, намиращи се на върха на една от кулите на храма, мътна светлинка се прокрадваше през процепа на вратата. Мъждивото пламъче на свещ осветяваше покритото с хартии бюро и надвесилия се над него мъж и хвърляше сенки към останалата част от стаята. Човекът беше на около 30 години, облечен в кафява роба без отличителни знаци, с гъста, черна брада и къса черна коса. Лицето му беше изпитателно и излъчваше неудържимата привлекателност на силната воля. Това, което винаги стряскаше събеседниците му обаче, бе погледът - едновременно настойчив, изпълнен със самоуверена насмешка, но и с отсенки от някаква дълбока тъга. Ала сега очите му, дълбоки и тъмни, хлътнали навътре в орбитите си, бяха съсредоточени в документа, който четеше. На лицето му разцъфна доволна крива усмивка и той остави листа на бюрото. После стана от креслото и се приближи до прозореца, откъдето се откриваше гледка към залива и двореца на кралицата от другата му страна, и се взря в мрака.
Кралица Анара... Беше се притеснил от плановете й за сформиране на този отряд, но сега, след като ги беше видял, притесненията му в значителна степен бяха намалели. Вдигна ръка пред лицето си и по пръстите му заиграха синкави пламъци. В дланта му се оформи сфера от син кристал и в нея затрептя кръчмата и намиращите се там \"нови попълнения\", разговарящи със съветника на Анара. Забавно. Хората играеха дребните си игрички и нямаха никаква представа за всичко онова, което всъщност се случваше. После... изведнъж усети силно безпокойство.
- Пак воайорстваш, така ли? - чу глас зад гърба си, изпълнен с доброжелателен сарказъм. Обърна се и видя как от сенките в стената излезе младеж на видима възраст не повече от 21-22 години. Той беше среден на ръст, с невероятно красиво лице и нереално правилни черти. Носеше тясна черна риза без никаква украса, черни панталони и черни ботуши, а на ръцете си - черни кожени ръкавици. Всичките му дрехи бяха издържани в абсолютно еднакъв тон. Очите му бяха тъмни, почти индигово-сини и излъчваха някаква странна дълбочина, сякаш бяха видели доста повече, отколкото предполагаше възрастта му, а късата му коса беше черна и чуплива. Един кичур немирно падаше над челото му, завършвайки произведението на изкуството. И въпреки това, въпреки божествената си красота, младежът излъчваше нещо... отблъскващо. Някакво безпокойство обхващаше всеки, който се намираше в близост до него, усещане, че наблизо се случва нещо нередно и зло. Той излезе от сенките и седна на стола от другата страна на бюрото, разполагайки се като у дома си. Мъжът до прозореца се усмихна и се върна в креслото си.
- Свърши ли работата си? - попита той накрая.
- Да, може и така да се каже. - отговори младежът безгрижно. - Боя се, че кралят на Драб се разболя от нелечима болест, от която кожата му скоро ще окапе от тялото, а той ще бъде в съзнание през цялото време. Трагично, наистина - и той се изкиска в шепа. - Вкусът ти към мелодраматични гадости не престава да ме учудва. - промърмори мъжът и му подаде документа, който бе чел досега - Виж какво пристигна междувременно, докато ти си развяваше крилата в Дарб.
Младежът пое листа и зачете. После подсвирна и му го върна.
- Искаш да кажеш, че Анара е заподозряла нещо?
- Съмнявам се, но затишието продължи може би повече от необходимото. Сенчестите не са нападали от месеци, култът на Дракона също е мирен от доста време...
Новодошлият се усмихна заядливо.
- Първосвещеникът Джоррам е задържал кучетата си в клетките им? Дали първосвещеникът Джоррам не се съмнява във влиянието си над кралицата?
- Не е смешно, Зигур. Смятах, че пълният им потенциал може да ми е нужен скоро, но се оказва, че съм чакал прекалено дълго и Анара е станала подозрителна. Изпратила е Джонатан да събира отряд, който да го замести, когато се пенсионира. Изглежда твърде дълго я оставях без надзор. Вероятно отново ще се налага да я \"съветвам\". Започва да става... досадно.
Зигур вдигна вежда.
- Отряд, казваш? И кои са жертв... така де, кандидатите?
- Някакъв наемен убиец, един крадец, момиче, което може да манипулира метала с поглед и любимата ни Алексис.
Младежът подсвирна отново.
- Телепатката? Искаш да ми кажеш, че освен всичко ще бъде и забавно? Още помня онази нощ преди няколко години...
- Помниш? - подсмихна се Джоррам. - Дали пък не си позабравил нещо?
- Знаеш, че номерцата й са доста далеч от категорията ми. - махна пренебрежително с ръка Зигур. - А и погледни ме. - и той се посочи с театрален жест. - Коя жена с всичкия си би ми отказала? Е, наложи се да подменя някои от спомените й, но... Няма значение, засега едва ли ще предприемат нещо.
- Така е. Кралицата обаче ме притеснява. - отговори замислено първосвещеникът - Може да... обърка нещата. А и напоследък тя прекалено много се вслушва в съветите на Джони. Не че е проблем, старият симпатяга. Но инстинктите и опитът му си казват думата. Сякаш изобщо разбират... Както и да е, тя се държи предизвикателно, въпреки че още не смее да ми се противопостави. Чудя се... дали не е време за смяна?
Красивото лице на младежа се разкриви в ехидна усмивка. Съвършените му черти, типични за всички от расата му, добиха почти демоничен вид.
- Знаех си, че ще си дойдем на думата. Кога?
- Колкото по-бързо, толкова по-добре - отговори Джоррам - Освен всичко останало, Тя се е раздвижила. Знам, че се е опитала да разбере кои са новите хора на кралицата и вероятно е на път да вкара плановете си в действие.
- Мислиш ли, че Тя ще поиска помощта ти?
- Съмнявам се, поне не на този етап. Тя не е глупава и знае, че не бих я подкрепил току така.
- А дали изобщо трябва да я подкрепяме? - попита невинно Зигур.
- Не зная, зависи от това как ще протекат събитията. Едно, обаче, е ясно - кралицата трябва да се стресне малко. Засега...
Младежът стана от стола, отдаде чест с насмешка и каза:
- Считай го за свършено. Преди слънцето да изгрее, любимата ни Анара ще познае истинския страх. Ще бъда лош. - при последното усмивката му стана нечовешки жестока и дори първосвещеникът потръпна от ледения хлад, който се излъчваше от нея. След това Зигур отново потъна в сенките и след малко усещането за нещо покварено и зло си отиде.
Джоррам стана от креслото и пак отиде до прозореца. На отсрещната страна на залива, в двореца на кралицата, светеха само няколко прозореца - толкова късно и в такава неприятна нощ хората предпочитаха да спят, вместо да будуват. Замисли се за връзката си с Зигур. Всичко беше започнало съвсем случайно - прогонен от своите, тъмната същност на създанието се беше носила в безсъзнателност по астралната равнина и той я бе уловил, докато призоваваше някакъв малък демон. Веднъж изваден от равнината, Зигур моментално си беше възвърнал тялото, но беше загубил безвъзвратно по-голямата част от силите, присъщи на расата му. И въпреки това, много по-могъщ от повечето магьосници, Черният елф беше ценен съюзник, а с времето се беше оказал и единственият му приятел. О, да, Джоррам беше далеч от наивната идея, че той му е благодарен за спасението от равнината, а и знаеше, че не би могъл да му има сто процента доверие, но смяташе, че създанието също е привързано по някакъв начин към него и не би го предало току така. Така или иначе, той му вярваше за повечето неща и досега Зигур беше изпълнявал стриктно и с желание своята част от сделката, която бяха сключили тогава. А черната му и притеснителна на моменти аура резонираше много точно с мрачните настроения на първосвещеника на Халид. И въпреки това разрушителната му природа понякога излизаше от контрол. А нищо никога не трябваше да излиза от контрол, освен... душата му замря, както винаги при спомените за Бога. Светлината избухна в главата му и бликна от почти черните му очи... а после угасна. Това беше далеч сега. Имаше работа, която да бъде свършена. Кривата усмивка отново се появи на лицето му. Малко побутвания, тук и там. Нужни бяха, за да прикриват онова, което бе по-добре да остане прикрито. Необузданата природа на съюзника му можеше да се окаже опасна за плановете на Джоррам, но засега имаше време. Засега...

Бурята се развихри изведнъж. Светкавици раздираха черното небе, а океанът бушуваше в дълбините на залива. От двете страни на полумесеца се извисяваха дворецът на кралицата и храмът на Халид. Кулите на храма бяха по-високи дори от тези на замъка и бяха покрити с демонични каменни фигури. Една друга фигура - човекоподобна, но по-демонична от всички водоливници, взети заедно - стоеше полуприклекнала на ръба на покрива на една от кулите и наблюдаваше двореца. Дъждът се изливаше неспирно, но капките не достигаха до фигурата, защото се изпаряваха със съскане преди да я докоснат. Блесна светкавица и на фона й се открои лицето на Зигур, внимателно наблюдаващо прозорците на сградата, намираща се на другия край на залива. Той знаеше къде са покоите на кралицата и там отдавна беше тъмно, но чакаше да изгаснат и светлините на стаите точно под тях, защото там живееха придворните магьосници. Въпреки че на този свят едва ли имаше човек, способен да го победи в двубой, няколко от по-силните магьосници на кралството, събрани в група, макар и нищожни, в сравнение с други, които бе срещал през безкрайните векове на съществуването си, можеха да го спрат, а вероятно дори да го убият. А и тези, другите, той беше срещал отдавна, тогава беше различно... Налагаше се да бъде предпазлив.
Мислеше си за първосвещеника и приятелството помежду им. Странно, но Джоррам беше единственият човек, който не будеше у него желание за кръв. Те доста се различаваха - Зигур нямаше планове за бъдещето и не се интересуваше от човешките съдби, а от своя страна първосвещеникът не изпитваше особено удоволствие от причиняването на болка. Но въпреки това по някакъв начин мрачната тайнственост на Джоррам и свирепата жестокост на Прогонения се комбинираха изключително добре. Първосвещеникът, освен това, беше единственият, с когото той можеше да разговаря като с равен, единственият, за когото знаеше, че е посветен в тайните на Легионът на Избраните. При мисълта за клана си, Зигур потрепери от злоба и ярост. Отхвърлен, отритнат, прогонен! Беше успял да съхрани само една стотна от разрушителната мощ, която беше обладавал сред клана си. Един ден щеше да се върне, беше си дал дума, щеше да се върне там и да им покаже каква грешка са допуснали, прокуждайки го. И небесата щяха да затрещят от гнева му.
След известно време всички прозорци на замъка потънаха в тъмнина, с изключение на най-ниските - тези на вечно будната прислуга на най-ниските етажи. Той поседя неподвижно още известно време, подпрял ръка на коляното си, след което бавно се изправи. Отметна кичур непокорна коса от челото си и застана на ръба на покрива. Блесна нова светкавица и в светлината й се разгънаха две огромни, катраненочерни крила. Невероятно плашещи, но и мрачно красиви същевременно, те бяха толкова тъмни, че погледът сякаш се пързаляше по тях, самата светлина се поглъщаше от безкрайната чернота. Черните пера се разклоняваха в края си и гледката наподобяваше огромен ореол от виещи се около тялото му пипала. Зигур се усмихна жестоко. Беше време за лов. След това черният елф разпери крилата си и полетя в нощта, а океанът бушуваше под него, разбивайки се свирепо в скалите на залива.

Стражът пред вратата, водеща към покоите на кралицата, потрепери и се загърна по-плътно в плаща си. Бурята беснееше навън и грохотът й достигаше дори тук. Но той трепереше и от друго - някакво необяснимо усещане за поквара го беше обхванало и той не можеше да се успокои. Непрекъснато се озърташе около себе си, а едната му ръка беше близо до дръжката на меча. Затова и успя да мерне с крайчеца на окото си сянката, която се прокрадна в тъмния коридор отсреща.
- Стой! - просъска той, за да не събуди кралицата. - Кой е там?
- Съдбата ти. - прошепна почти гальовно един глас точно в ухото му и жестока болка разцепи гърдите на стража. Той погледна надолу и с ужас видя облечената в черна ръкавица ръка, която излизаше от гръдния му кош. Опита се да различи какво държи ръката, но погледът му се замъгляваше и той усещаше невероятна умора да се спуска над него. Опита се да се извърне, за да види нападателя си, но не можа. После мракът го покри напълно.
Зигур пусна сърцето на стража и то тупна на земята с гадно пльокване. След това изрита тялото му, освобождавайки ръката си и очите му пламнаха в ярко синьо. Тялото беше обгърнато от пламъци и изчезна, преди да е докоснало пода. След това черният елф потъна отново в сенките.

Кралица Анара отвори очи. Навън падаха светкавици и гръмотевиците раздираха нощта, но тя беше сигурна, че не това я е събудило. Стана бавно от леглото си и се огледа в мрака на стаята, опитвайки се да разбере какво я е стреснало. Някакво неприятно усещане се прокрадваше в ума й, усещане за нещо нередно...
В този момент поредната светкавица озари за секунди стаята и тя видя черната сянка, стояща в единия ъгъл. Видя и множеството пипала, излизащи от сянката. Втурна се към вратата, но усети как нещо меко се усука около краката й и загуби равновесие. Падайки, се опита да извика, но второ пипало се уви около устата й. Тя осъзна, че това са всъщност някакви меки пера. Жестока болка разцепи главата й, а един глас насмешливо каза:
- Къде е шампионът на кралицата, когато кралицата има нужда от шампиона си? - после нападателят се изсмя. - В името на Халид, нямаш представа откога исках да направя това.
После пипалата или по-скоро перата, я вдигнаха във въздуха, а болката се засили. Тя все още не можеше да види нападателя си, но отчаянието и ужаса, които изпитваше... всъщност бяха неестествени! Тя не се плашеше толкова лесно. Опита се да се противопостави на болката в главата си и да се концентрира. В стаята блесна ярка светлина и се разнесе писък. Пипалата я пуснаха на мига и тя се строполи на пода. Успя да извика:
- Стража!
Но беше излишно. Когато се обърна, в стаята вече нямаше никой. Който и да беше мистериозният й нападател, беше си отишъл. После болката в главата й най-накрая взе превес и тя загуби съзнание.

***

Първият ден от пътуването, премина без забележими произшествия. Шестокракия се беше усамотил и четеше някаква книга. Рейн дремеше на палубата и разсеяно погалваше котката от време на време. Морвен и Алексис си обменяха клюки, а нещастният Берик висеше наведен през борда с пожълтяло лице.
- Едноокия май не се справя добре с морето - подметна Морвен и се усмихна.
- Всеки си има слабости, и аз да речем не обичам да язда, макар че едва ли ще повърна ако се кача на кон - изкиска се Алексис.
- Не се хилете, мръсници - долетя измъчен глас откъм борда.
Берик се изправи и ги изгледа злобно.
- Знам какво ще ме оправи. Трябва да си пийна нещо. Я да видим ще се намери ли малко вино на това корито.
Той се пусна от въжето в което се беше вкопчил и се заклатушка към трюма, сподирен от насмешливите погледи на останалите. Корабът се оказа натоварен с всевъзможни стоки, но алкохол нямаше. Берик се готвеше да излезе, когато забеляза движение в един от тъмните ъгли. Моментално надигна превръзката си и погледна през драконовото си око. Между стоките определено се криеше човек.
- Ей ти, излез на светло и без резки движения - извика бившият наемен убиец и измъкна любимия си нож за дране.
- Спокойно, бе Берик. Излизам, чудех се кога ще ме намерите. - долетя познат глас.
От тъмното се показа едно едно хлапе с русолява коса. Берик усети че отново му прилошава щом го позна. Без да продума, той го хвана за ръката и го поведе към останалите.
- Вижте кого намерих.
- Леле, загазихме - изстена Морвен
- Кой е тоя? - поинтересува се Рейн.
- Принц Аркип, синът на кралицата - осведоми го Алексис.
- Как се озовахте тук, Ваше Височество? - запази спокойствие Шестокракия
- Ами-и, подслушах вчера майка ми и Джони, когато решаваха да ви пратят на мисия, и реших да дойда с вас. И без това не ми дават много да напускам двореца. Искам приключения и затова се скрих на кораба още снощи, да ви изчакам.
- Отивам да кажа на капитана да обърне - пое инициативата Алексис.
- Не става - намеси се Шестокракия, в момента плуваме по вятъра. Ако обърнем и се върнем, ще закъснеем и ще провалим мисията.
- Ами да го оставим, някъде на брега - предложи Рейн.
- Не е добра идея. По тези места брегът е висок и скалист. Няма много населени места. Ако го свалим, ще трябва някой от нас да го придружава, а Джони ще се ядоса повече, ако разбере, че сме пуснали принца да обикаля из страната само с един, двама придружители.
- Хайде бе, вземете ме с вас, ще ви помогна.
- Как?
- Ами ще ви вкарам в замъка. Все пак съм кралска особа. Все едно съм минавам през града а вие ще се моята свита.
- Това не е лоша идея, но ако ти се случи нещо, Джони ще ни избие. Предлагам да гласуваме - реши Шестокракия
- Аз съм съгласен. Хлапето, тъй де принца е свестен ще се оправи - рече Берик
- Да идеята не лоша, може пък да стане забавно - присъедини се Алексис
- Аз съм против - каза Морвен и погледна към Рейн
- И аз - подкрепи я крадецът.
Всички погледи се насочиха към Шектокракия. Все пак Джони го беше направил командир и финалното решение щеше да е негово. Магьосникът въздъхна и заговори с бавен глас:
- Логиката крещи, че не трябва да замесваме Принца, но интуицията ми подсказва че ще ни е от помощ. А и предполагам, че с нас ще е в по-голяма безопасност отколкото сам. Най-малкото ще го наглеждаме, да не направи друга глупост.
- Ухаа - зарадва се Принцът щом усети че нещата отиват в негова полза. - Обещавам, че няма да ви подведа, и като се върнем, ще се застъпя за вас.

На другият ден вечерта корабът акостира в пристанището на Варгас. Градът беше разположен в удобен залив, в устието на една от най-големите реки на кралството. По население се нареждаше сред първите няколко града и това правеше управникът му доста влиятелен, и подходящ за кандидат заговорник.
Отрядът се настани в една пристанищно кръчма и се зае да планира следващите си действия.
- Докато пътувахме, пообмислях нещата и ето какво предлагам. Основната ни задача е събирането на информация. Това означава, че Алексис и Рейн, трябва да проникнат задължително. Щом ще използваме принца, трябва да се погрижим и за неговата безопасност. Берик и Морвен ще го наглеждат. Утре следобед, ще отидете в замъка, под предлог че младият принц обикаля страната и е решил да почете Херцога. Алексис, ти ще се представиш за столична придворна дама, която придружава принца. Това ще ти осигури място на пира вечерта. Оттам знаеш какво да правиш. Рейн, твоята цел са покоите на Херцога, трябва да провериш дали има нещо което да го уличава. За целта ще ти трябва по незабележима самоличност. Предлагам да се представиш за монах на Халид. Те носят дълги роби с качулки. Ще може да скриеш белега си и никой няма да ти обръща внимание. Морвен, ти ще си личната прислужница на принца, целта ти е да го измъкнеш от замъка веднага след вечерята,ако установим нещо нередно. Берик ще подсигурява Рейн и Алексис, в случай, че ги заловят. Достатъчно свиреп вид има, за да мине за личен телохранител на принца, което ще му даде известна свобода на движение из замъка.
- Нищо не казваш за себе си - прекъсна го Берик. - Къде ще бъдеш ти през това време?
- Аз няма да влизам с вас. С Херцога се познаваме отдавна и не искам да се срещаме, а в замъка със сигурност има няколко магьосника, които ще ме усетят. Така че ще ви чакам отвън и ще приготвя няколко номера, в случай че ни се наложи да изчезнем набързо. Въпроси?
- Ей, ама аз, какво ще правя? - измърмори Кип.
- Вие ще ни вкарате вътре, а това не е никак малко. След това към края на официалната вечеря, ще се оттеглите и ще позволите на Морвен да ви изведе.
- Аха - отвърна нацупен Принца, недоволен от скромната роля, която му бяха отредили.
- А как ще напуснем града - поинтересува се Рейн.
- Имам един познат контрабандист, който притежава малко, но бързо корабче. Ще го намеря утре и ще му заръчам да е готов за внезапно отплаване. А сега лягайте, защото утре вечер няма да се спи

***

Напоследък времето в кралството демонстрираше особено садистични наклонности и доста черно чувство за хумор. Като че ли лятото беше сключило сделка с останалите сезони и си правеше лоша шега с народа на Даная. Зимата беше дошла, а слънцето неумолимо печеше ден след ден, съсипвайки земята и реколтата на селяните, омаловажавайки труда им. И тъкмо, когато животът се беше примирил с тези божии привички, времето отново показваше характер и завидни способности да изуми и най-проницателния ум - температурите падаха рязко, проливни дъждове наводняваха къщи, изби и кръчми. Дъждът преминаваше в сняг, а с него идваше и типичният за сезона Крас* . Mразен и обичан, точно в този пореден ден на зной и пек, студът, който вятърът носеше всяка година по това време, беше желан. Предстоеше Пролетният Бал на кралицата.
Небесният диск, вече преполовил дневния си път, застрашително пръскаше топлина над Столицата на кралството. Брик направи още няколко крачки с усилие и се предаде на умората. Отначало лека, сега количката с грънци му се струваше непоносим товар. Все още проклинаше деня, в който баща му го беше изпратил при майстор Мюр, за да усвои семейния занаят - грънчарството. Разбира се, тогава престижна професия и добър начин да спечелиш някой сребърник, сега направата дори само на две глинени вази изискваше себеотдаденост и много лишения, а носеше средства само колкото да не свършиш на кладата*.
Ден след ден Брик буташе почти изгнилата, останала като единствено наследство от баща му, количка по познатия маршрут - от дома си в Рибарския квартал, през лабиринта от улички в квартала на крадците и убийците, по голямата улица с червените павета до Площада на търговците*. Пътят беше дълъг и уморителен, летните горещини правеха неколкократното му изминаване още по-тежко, a надеждата да изкара повече от пет медника дневно отдавна си беше отишла, изместена от рутината. Мислите му го отнесоха у дома при красивата му жена. Видя я усмихната, държаща бебе в ръце, припявайки приспивна песен. Въздъхна, този спомен донесе странно чувство на носталгия, но го окуражи да продължи да върви упорито напред в маранята. А слънцето, като че ли разгневено на някакъв невидим враг искаше да покаже пълния си блясък. Най-близкият до паважа слой въздух се сгъсти и раздвижи, заприличвайки на развълнувана от лек полъх водна повърхност.
Тези аномалии със смяната на климата и необичайният брой на гарваните в града бяха посрещнати с известна доза любопитство от хората. Ала продължителното им задържане сееше все повече страх и смут. Говореше се, че някоя високопоставена личност си бе позволила неуважение към Бога и сега неговият гняв се стоварваше с цялата си сила върху земята на Даная.
Тежестта и непоносимата горещина върнаха с брутална бързина Брик в действителността, точно когато количката се изплъзваше от запотените му ръце и след миг се катурна на една страна. Три от най-добрите керамични вази, които беше правил в продължение на седмица, се счупиха с трясък, а парчетата се разпиляха на паважа. Проклинайки късмета си, грънчарят събра по-големите останки от труда си и бръкна в дисагите за манерката си. Надигна я и отпи - водата вътре се беше превърнала в топла, лигава течност с вкус на блато и телешка кожа и ни най-малко не утоляваше жаждата. Нещо го накара да отвори очи точно в този миг и...се задави сепнат от невъзможната гледка. Разтърка очи, но небето не променяше цвета си - дебел черен пласт се ширеше по продължение на хоризонта и все повече и повече сенки се присъединяваха към него. Нещото се приближаваше бързо, а страхът взе надмощие над изтощението и Брик хвана количката си, затичвайки се бързо напред. На пътя останаха да лежат празната манерка и недосъбраните парчета от счупената ваза...

***

Миранда беше седнала на обичайното място на Площада на кралицата* - в краката на статуята на Великата Медуза и чакаше поредния глупак, който щеше да се усъмни в способностите й, лишавайки се по този начин от медник, два. Понякога като че ли късметът работеше извънредно за нея и се намираше някой достатъчно твърдоглав мъж да заложи три поредни пъти по цял сребърник на карта. Винаги се беше чудила на упоритостта и настойчивостта, с която представителите на срещуположния пол губеха пари, че даже ги губеха и с удоволствие. Няколко секунди по-късно тя вече бе набелязала поредната си жертва - тлъст и брадясал мъжага с подчертано похотлив поглед. Инстинктивно прокара ръка по главата си, уверявайки се, че забрадката скриваща косата й, все още си е на мястото. Не можеше да си позволи да видят издайническата й коса, вкарваща я винаги в неприятности. Постара се да намери възможно най-подходящата - чаровна и предизвикателна усмивка, на която беше способна и разбира се капанът щракна. Дебелакът се спря, направи няколко крачки назад и се наведе над нея:
- Котенце, - лъхна я задушаващата смрад на ферментирали плодове, смесена с горчивия дъх на опиум - стори ми се, че ми намигна. Трудно бих отказал на хубава жена. На какво искаш да си поиграем?- тя с усилие задържа усмихнатата маска на лицето си.
- Какво ще кажеш за една игра на Джонг'Ма*? Ако извадиш късмет няма да те разочаровам, ако не- ще се разделиш с два сребърника- Мира бръкна под елека си и извади дебело тесте изхабени от употреба карти, които размеси бързо и с обиграно движение. - Ти ли ще раздаваш или аз?
Мъжът се изсмя превзето и каза с пренебрежение:
- Това е без значение...няма по-добър на Джонг' Ма от мен в цялото южно кралство- думите извикаха доволна усмивка на лицето на момичето и играта започна.
Миранда затвори очи за миг и издишвайки дълбоко въздуха от дробовете си, се остави инстинктът да я понесе по-дълбоко - при океана от енергии и сили. Нужно бе съвсем малко воля и съсредоточеност, и потокът се насочваше с бързината на мисълта в избраната от нея посока. Сега се нуждаеше от взор, за да надникне в картите на мъжът, който бе проявил глупостта да се забърка в играта й. Протегна се и успя да влезе в потока му жизнена енергия, сливайки своето зрение с неговото. Мигът й беше достатъчен и скоро гледаше спокойно самодоволната усмивка на лицето на дебелака.
- Това не е възможно! Чист късмет извади!- възкликна изненадан той след като Мира спечели с лекота играта. Беше зяпнал изумено, а кръвта се бе оттекла от лицето му, оставяйки след себе си разкривена физиономия. Горкият човек, явно наистина бе имал репутацията на добър картоиграч.
- Да те видим сега!- подсмихна се той, възвърнал увереността си. Въртеше нещо между пръстите си - малък бял зар, който явно бе талисманът му.
Притвореше ли очи, дори за миг, образите на картите изникваха в ума на Мира и ход след ход тя печелеше играта, обезсмисляйки съществуването на каквито и да е средства, подпомагащи късмета. Купчинката пред нея нарастваше застрашително, докато картите на дебелака сякаш умишлено не се задържаха в ръцете му. Скоро и последната от тях се озова върху купчинката пред момичето - играта отново бе нейна.
Първоначално изненадан, пияният избърса ситните капчици пот, избили по челото му и каза ядосано:
- Този път аз ще раздавам!- Започна бързо да раздава, несвалящ подозрителния си поглед от нея, а ръката му потрепваше от нервен тик.
Миранда се настани по-удобно в любимата си поза с кръстосани крака, отпусна се и отново затвори очи. Това упражнение започваше сериозно да й писва, точно когато усети така познатото леко гъделичкане в главата си. Последва го обичайната топла вълна - Фара се връщаше и като че ли беше ядосана. Лошото настроение, агресивното поведение и заядливостта бяха повече от нормални за приятелката й. Такава си беше, откакто я помнеше.
____________________________________________________________________

4 години по-рано...

Беше нощ и както всички останали нощи, тази не се различаваше с нищо, освен с това, че щеше да бъде свидетел на драматични събития.
Вятърът се блъсна в прозорците на малката бяла къща за пореден път, но не можа да влезе. Забравил досегашната си цел, той поде игра с клоните на дърветата и избуялата трева по поляните. Те поне му даваха да лудува и се подчиняваха лесно. Макар и дълбоко заспал, животът продължаваше както обикновено, а момичето лежеше в леглото си с немигащ поглед. Не можеше да заспи- звуците от кавгата на родителите й минаваха дори през дебелия под. Не издържайки повече, тя тихо се смъкна на пода и босите й крачета я поведоха надолу по широкото дървено стълбище.
- ...и какво искаш да ми кажеш - чу се гласът на баща й - За Бога, Лиза, отвори си очите - скринът не се е самозапалил. На никой предмет не му минават мисли за самоубийство, повярвай ми!
- Това определено ми е ясно, не ми говори така саркастично! - в същия тон отвръщаше майка й - Може да е прехвърчала искра от камината!
- О, разбира се! И масивният дъб ще стане на прах от една...от ЕДНА искра! Ти чуваш ли се?!
- И какво е "логичното" ти обяснение тогава?!
- Замисли се малко! Не е ли странно, че когато пламне нещо, все Фара е наблизо?! Първо беше гардеробът в спалнята, после пердето в кухнята, а миналата седмица дори кокошарникът на съседите! Какво съвпадение - Фара винаги е там - в центъра на пожара.
- Какво се опитваш да намекнеш?! Да не обвиняваш детето за инцидентите?
- За Бога...! Инциденти?! Опитваш се да...
- Абсурдно е! Та това е твоето дете! Как изобщо ти минават подобни мисли през ума?
- Това не е моето дете!- изкрещя бащата - Аз не съм отгледал чудовище! Има нещо сбъркано в нея...или искаш да ми кажеш, че е нормално да не можеш да я гледаш в очите, без да те заболи главата и че не виждаш зениците й в пламъци?
- Не знам...- каза майката и се отпусна на стола - За това си прав- наистина е странно и прави впечатление, наред с избухливостта. Може би трябва да помислим. Старата Моа* ще знае какво да прави с нея.
Или направо да я предадем на пастора...
В този момент се чу проскърцването на дъски и Фара излезе иззад вратата. По лицето й се стичаха сълзи, които се изпаряваха още преди да са достигнали до средата на бузите. Тя наклони глава и пламъкът, горящ в зениците й почти небрежно се заигра с косата на майката, обгърна я в задушаващата си прегръдка и изгори писъка й. Гладен за още, ненаситен, огънят протегна хищните си пръсти и изтръгна дъха на мъжа. Само след миг цялата къща избухна в пламъци. Последната мисъл, преминала през главата на Фара се сля със съзнанието на огъня:
"Болка!...Ярост!...Омраза!...Смърт!!!" - емоциите се завъртяха в гибелна вихрушка и потънаха в мрака, търсещи утеха.

***

Момичето вървеше през високата трева и влагата от нощната роса проникваше през панталоните й. Необяснимият копнеж, каращ я да се лута вече втори ден, теглеше като магнит към невидимата цел. Затвори очи и потърси източникът му...така изкушителен...И тогава думите я връхлетяха. Думи, носещи твърде много смисъл; думи причиняващи болка. Отекнаха в главата й с брутална мощ и за миг тя изгуби равновесие, залитна, но бързо се овладя и ускори ход. Не биваше да спира. Скоро я лъхна зной и видя обагрения в оранжево хоризонт, различи огнените езици, облизващи върховете на дърветата. Приближи се и пред погледа й изникна малката бяла къща, погълната от лудия пожар. Копнежът пулсираше неудържимо, карайки я да се подчинява. Момичето падна на колене и впери поглед във вратата на горящата къща. Чакаше.

***

Вратата се пръсна на горящи парчета и Фара застана на прага, цялата обгърната в пламъци. Те се плъзгаха по кожата й, без да я наранят- бяха част от нея, така както тя бе част от тях. Гневът й вреше във вените и подпалени от яростта, огнени кълба захвърчаха на всички страни. Тревата заприлича на адско езеро, а близките дървета се превърнаха в пепел. От усилието ръцете на момичето горяха до лактите. Тя спря за секунда и самодоволна усмивка озари лицето й, докато оглеждаше опустошения пейзаж. В този миг погледът й фиксира едно от огнените кълба. Нещо не беше наред- топката бе застинала на два метра над земята, сякаш във вакуум. Зад нея проблясваше спокойният взор на две хладно сини очи. Някъде дълбоко навътре в главата й, съзнанието на Фара се разбунтува, но огънят бързо го задуши и насочи цялата мощ към тази една- единствена точка. Околните пожари бързо стихнаха, а пламъкът по връхчетата на детските пръсти се нажежи до бяло. Изведнъж непоносим хлад прободе сърцето на момичето - огънят се опитваше да изтегли топлината дори от собственото й тяло, за да увеличи силата си, но тя сякаш се стапяше в очите отсреща. Съзнанието на Фара, подкрепено от инстинкта за оцеляване, закрещя и настъпи миг на пълно равновесие между двете сили. Но мигът отмина и тя се строполи на опожарената трева.

***

Миранда едва удържа на огнения напор на подпалвачката, а нажежената топка мина на косъм от главата й. Но щом момичето припадна, тя притича и коленичи над него.
Заваля дъжд, а водните капки се превръщаха в пара при всеки досег с горещата кожа.
____________________________________________________________________

Последната карта отново смени притежателя си. Късметът явно бе на нейна страна днес.
- Мръсна лъжкиня!- извика тлъстият мъж и ядно хвърли картите си по Миранда.
- Дължиш ми шест сребърника, приятел. - хладно каза тя и фалшивата усмивка изчезна от лицето й, заменена от презрителен поглед.
- Нещо да не ти хлопа, бе?! Не плащам, за да ме мамят, откачалке такава!- дебелакът почервеня от гняв и с всичка сила стовари пестник върху лицето на картоиграчката. Миранда удари главата си в паважа и тънка струйка кръв бавно се стече от ъгълчето на устните й. При падането пръстенът на мъжа закачи забрадката й и тя се развърза, а отдолу се изсипаха гъсти сини къдри. Тълпата се отдръпна втрещена, разпознала в момичето Вещицата - печално известна с нещастията и лудостта, които оставяше след себе си.
Лежейки на паважа, Миранда усети знойната ярост, отприщила се във Фара.

***

Фара беше на границата на търпението си. Не стига, че я бяха изгонили от страноприемницата, в която бе потърсила храна и подслон, но и по пътя обратно, някакво нафукано лордче си беше позволило да й прави комплименти, че на всичкото отгоре я и ощипа отзад. Едва сдържайки се да не му покаже някой и друг фокус, тя потърси успокояващото присъствие на Мира. В този момент мъжът под статуята, където седеше приятелката й скочи на крака и гласът му прокънтя из целия площад:
- Не плащам, за да ме мамят, откачалке такава!
Очите на Фара пламнаха опасно и огън изпепели картите, останали в ръцете на мъжа. Той изкрещя някакво проклятие и се огледа разярен. Но веднъж пуснат, огънят се плъзна нагоре по ръката, обхвана дрехите му и подпали сламения навес на близката сграда. Настана паника. Хората се разбягаха, пищейки, а огънят се плъзгаше от покрив на покрив. Към Фара се насочи група от (явно твърде бавно схващащи) мъже, които един след друг се превръщаха в живи факли под гибелния й поглед. Все пак за момент момичето изгуби от погледа си Миранда. В този миг черна сянка със съсък профуча покрай нея, оставяйки след себе си воняща на гнила плът диря.
- Лешояда! Лешояда!- разнесе се шепот над площада.
Едно мигване и Ловецът на души вече беше до статуята и се надвесваше над лежащото тяло. Фара се опита да го подпали, но огънят просто се плъзна по гърба му, без да го засегне.
Пожарът бе подплашил гарваните и сега те се събираха на плътно ято над статуята. Превърнаха се в сгъстяваща се катранена маса от грак и пера- част от сенките, спускащи се над площада. А през пролуките между крилата им проблясваше огненият диск на залязващото слънце.
Със загубата на дневната светлина, мракът увисна безжизнено над пламналите покриви. Гарвановото ято се спусна застрашително към наведената сянка. Разтресе се и необичайно висока фигура изскочи от него със смъртоносна грациозност. Тя закрачи и всяка нейна крачка бе равна на три човешки. Пелерината, с която бе загърната, създаваше впечатлението, че лети. С ловко движение белите кокалести ръце, освободиха две извити саби и замахнаха с тях към стъклената маска на Лешояда. Той изсъска безсилно и отскачайки назад се скри в сенките.
Забулената фигура с един скок се озова до Миранда, грабна я, черната му мантия я обви и двамата изчезнаха сред плясъка на гарванови криле.

***

Джони беше страшно изнервен, колкото и да слухтяха хората му, досега не бяха открили никаква следа от извършителя. Отгоре на всичко се оказа, че младия принц, беше избягал от двореца и в момента се подвизаваше с отряда. Факт, който за малко не накара кралицата да умре. С оглед на предстоящия Бал, Джони бе излязъл да поогледа обстановката в града. За нещастие или късмет, попадна на площада, точно в разгара на събитията.

Из въздуха се носеше мирис на изгоряла плът. От околните сгради бяха останали само димящи останки и площадът приличаше на призрачно гробище. Фара се огледа, търсейки приятелката си. Изчезването й докара вълна на отчаяние, която почти я разплака. За първи път от четири години се почувства истински сама и пустотата наоколо я изплаши. Прокле гарваните, попречили й да види какво се бе случило. Прокле безсилието си.
От унеса я извади плътен мъжки глас:
- Ти да не си порасналата Кибритопродавачка?- каза насмешливо той и Фара вдигна глава. Дори не се опита да му се ядоса. - И кой ще покрие щетите от малкото ти представленийце? Ако не искаш да разбереш как миришат килиите в затвора, ще трябва да поработиш известно време за кралицата.
- ...аз...съжалявам... Миранда...трябва да я намеря.
- Не дойдеш ли, никога няма да имаш шанса да я откриеш. Познавам хората, които ще ти помогнат.
Момичето едва- едва кимна с глава и двамата се отдалечиха.
____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
1- Студен фронт или вятър типичен за южното кралство и началото на зимата. Носи трайно захлаждане на времето.
2- Традиция стриктно спазвана в кралството - всички мъртви да бъдат изгаряни на погребални клади.
3- Вторият по големина площад в Столицата. Доста популярен заради разнообразните стоки, които са предлагани от чуждестранни търговци. Място, на което можеш лесно да бъдеш обран или шпиониран.
4- Най-големият площад в града. Наричан е още Площадът на Медуза, на името на велика владетелка на кралството, живяла и управлявала преди няколко века.
5- Популярна игра на карти в кралството - базира се повече на късмета отколкото на умения и тактики.
6- Възрастна жена, нещо като врачка и изобщо асоциална личност. Всеки автоматично свързва странностите с нея.
_____________________________________________________________________


***

Рамот наблюдаваше сцената на площада с голямо любопитство, но реши засега да не се намесва в скандала. Прикри арфата си зад една каменна колона, по-далече от летящата огнена стихия, настани по-удобно Жарин около врата си и се приготви да гледа представлението. Огненото момиче й харесваше все повече и повече; определено я биваше да създава суматоха около себе си. Яростта, с която опожаряваше всичко наоколо си, беше направо очарователна. Странно, не я беше виждала досега в града, може би беше нова тук, пък и с този характер едва ли щеше да се задържи дълго. Чувстваше някакво особено привличане към нея, като от среща със стар познат. Беше свикнала да не се доверява на хората, защото се чувстваше твърде различна от тях - не можеше да изпита близост с почти никого. Горките те, никога не бяха летели над огромните планини, не бяха усещали вятъра в крилете си- какво общо можеше да има с тях! А това момиче беше различно. Не като нея, но по подобен начин. Имаше странна дарба и силата й пулсираше около нея. Рамот изпита огромно желание да я опознае. Може би в нея щеше да намери сродна душа, а може би просто си въобразяваше. И все пак чувстваше някаква невидима връзка.
Наоколо започнаха да прехвърчат подплашени от огъня гарвани и скоро цялото небе се изпълни с тях, а това не беше съвсем нормално. Черните птици ставаха все повече и повече и се скупчваха около падналата в несвяст картоиграчка. Рамот вече беше сериозно заинтригувана от цялата история, когато към безпомощното момиче се приближи странник с черна стъклена маска на лицето и се наведе над нея. Тя реши, че е крайно време да се намеси, когато плътното гарваново ято се разкъса и от него излетя висока тъмна фигура с качулка и пелерина; със светкавично движение извади две саби, стоманата зловещо изсвистя. Странникът надвесен над момичето отскочи назад и се скри в близката уличка. Новодошлият, на свой ред я обгърна с пелерината си и само миг по-късно и двамата изчезнаха. Гарваните очевидно решиха, че са си свършили работата и едновременно отлетяха от площада.
Подпалвачката изведнъж забеляза, че приятелката й я няма. За миг се вцепени, после отчаяно отпусна ръцете си. Всичко заглъхна. Чуваха се само откъслечни ридания от пострадалите и пращенето на затихващия огън, а тя стоеше абсолютно неподвижно, без да може да реагира.
Чу се конски тропот и градската стража се появи забързано. Започнаха да разпитват хората и да потушават пламъците. А в центъра на цялото опустошение, огненото момиче стоеше все така неподвижно. Един мъж се отдели от стражата и се приближи към нея, каза й няколко думи и я отведе в страни.
Рамот прецени, че ако сега не направи нещо, може никога повече да не я види, затова ги последва бързо и безшумно.
Джони и Фара свърнаха към най-близката страноприемница, защото момичето беше страшно изтощено. Той доволно потриваше ръце- подпалвачката щеше да е незаменим член в групата му, стига да откриеше начин да я контролира, разбира се. Беше се замислил, когато изневиделица изотзад изскочи впечатляваща млада дама, с питон около врата си и го изгледа яростно.
- Къде я водиш, тя преживя достатъчно днес - гласът на Рамот трепереше от гняв- Искам веднага да се махнеш оттук, за да поговоря с нея!- кимна към Фара, която сякаш не се интересуваше от нищо, след което сниши гласа си и изсъска злобно- Веднага, иначе няма да доживееш да съжаляваш.
Джони повдигна въпросително вежда, изцъка с език и се изсмя подигравателно.
- Момиченце, по-добре изчезвай оттук- имам по-важна работа от това да си говоря глупости с теб. - обърна се и закрачи спокойно напред.
На Рамот сякаш й причерня пред очите, вече не можеше да мисли трезво. Останал беше само гневът към този жалък човек, който се осмеляваше да й говори по подобен начин. Звярът в нея се събуди.
Джони закрачи спокойно напред, но само няколко секунди след това видя на отсрещната стена да се надига чудовищна сянка. Обърна се светкавично и огромният дракон се извиси над него, готов да убива.
В този миг Фара сякаш се пробуди от тежкия си унес. Видя какво се кани да стори Рамот и изпищя:
- Моля те не го наранявай! Той ще ми помогне да намеря Миранда! Моля те!- и се свлече на земята между тях- Тя е всичко, което имам, трябва да я открия.
За миг Рамот беше на ръба, след което се успокои и възвърна човешкия си образ. Сърцето й все още биеше учестено, но тя надяна спокойна маска на лицето си, усмихна се чаровно и каза:
- Е, щом така искаш, няма проблем! Мислех си, че имаш нужда от помощта ми, но явно съм бъркала. По- добре да си вървя.
Тя прати въздушна целувка на Джони, смигна на Фара и се обърна, проклинайки наум импулсивността си.
- Не пречиш - каза Джони - Извинявай, че те подцених. Защо по-добре не дойдеш с нас? Мисля, че мога да ти направя интересно предложение. А и познавам някой, който ще се зарадва да те види.
Рамот беше раздвоена. Не искаше да оставя непознатото момиче, но пък те я бяха видели и щеше да е най-благоразумно да изчезне някъде за месец - два. Е, какво толкова? Щеше да види какво иска този ,а после- кой знае...

***

Херцогът на Варгас, възрастен, вече побелял мъж, беше приел в покоите си специалния гост
- Значи, лейди Кларис е пристигнала в столицата?
- Да, дошла е за Пролетния Бал, но за съжаление не можа да се отзове на поканата ви - отвърна му едрия мъж насреща.
- Разбираемо е. Аз самия не изпитвам топли чувства към Кралицата, но поне мога да оправдая отсъствието си с напреднала възраст. Тази вечер, организирам вечеря, която може де се окаже съдбоносна за страната. Смятам, че е назряло време за промени и затова, желаех присъствието на лейди Кларис.
- Тя ми има пълно доверие. Ще изслушам предложението ви и ще и го предам.
- Простете за недоверието ми, но имате ли нещо с което да докажете думите си?
- Разбира се. Ето писмо, носещо личния и печат.
Херцогът пое пергамента и го прегледа обстойно. Написаното изглежда го задоволи, защото той се усмихна и пусна писмото в камината.
- Добре е все пак да не оставяме много следи. Кралицата има шпиони навсякъде.
В този момент на вратата се почука и един слуга плахо се вмъкна в стаята.
- Простете господарю. На портите на замъка се появи едно дете, което твърди че е Принц Аркип и желае да се възползва от гостоприемството ви.
Херцогът се стъписа за момент.
- Колко човека води?
- Само четирима, господарю.
- Странно, сега ще сляза да проверя.
Каверън се изправи и каза:
- На ваше място бих бил внимателен. Появяването на Принца в този момент е подозрително. По-добре е да се прибера в покоите си, за да не предизвикам подозрение.
- Добре. Отивам да видя какво става, а с вас ще се срещнем на вечеря.

***

Навсякъде в двореца се усещаше оживление. Пролетният бал, даван от кралицата. Подобни събития не бяха често явление в кралството и определено привличаха всеобщо внимание сред отбраното общество. Очакваха се гости не само от Даная, но и от съседни кралства. Витаеше атмосфера на приповдигнатост и суета.
Тя слезе от каретата и грациозно се понесе към тронната зала. Бавно и надменно премина по коридорите, оглеждайки със задоволство възхитените погледи на пристигналите благородници. Лека усмивка огря лицето й при вида на стихващите разговори и одобрителните възклицания. Заслужаваше ги. Бе се постарала с външния си вид и очакваше именно такива реакции. Днес трябваше да изглежда особено привлекателна - бе първият й бал, откакто бе пристигнала във Даная. Избра силно вталена рокля от червен сатен. Знаеше, че ще й стои добре - открояваше бялата й кадифена кожа и черната й буйна коса, леко повдигната на тила и оставена да се спуска свободно на вълни до кръста й. Тежък накит от рубини подчертаваше грациозната й шия и привличаше погледа върху зашеметяващо деколте. От нея се носеше упояващ аромат на пролетни цветя. Знаеше, че бе неустоима и се наслаждаваше на триумфа си.
Бе дошла сама. Каверън трябваше да се отзове на специалната покана от херцога на Варгас и въпреки настойчивите му протести, че не желае да я остави именно на кралския бал, тя бе непреклонна. Поканата на херцога я заинтригува и се надяваше да научи повече за кроежите му, а безгранично доверие имаше единствено на своя Щит. Едва ли замисляното от херцога се вписваше в нейните планове, но всякаква информация за целите му щеше да й бъде от полза.
Движеше се сама и това привличаше допълнително вниманието към нея. Това и целеше. Вратите на тронната зала бяха широко отворени. Тя поспря за момент, грейна в ослепителна усмивка и прекрачи прага.
- Херцогиня Дьо Мертьой!
Името й накара присъстващите в близост до вратата да се обърнат. Разговорите замряха. Появата й предизвика желания ефект. Невъздържаните възклицания, обожанието в мъжките погледи и откритата омраза в женските, й доставиха истинска наслада.
Залата бе препълнена. Въпреки отворените панорамни прозорци към обширната открита тераса, въздухът бе наситен с аромати на екзотични благовонни масла и с тих говор сред шумолене от разминаването на дами в пищни рокли. Тук бе събран каймака на отбраното общество.
Не бе направила и пет крачки, когато го усети. Изненадата бе толкова голяма, че не успя да я прикрие. Усещаше силната възбуда почти осезаемо. Направи още една крачка и помитащата вълна на удоволствие я накара леко да залитне. Бе изумена и силно заинтригувана. Никога в живота си не бе усещала толкова силна възбуда. Тялото й стана свръхчувствително и тя потрепери. Не можеше да е от човек. Представа нямаше какво можеше да предизвика у нея такива усещания, но каквото и да бе, тя го искаше. Трябваше да го притежава. Имаше нужда от силата му. Огледа се като хищник надушил дълго желаната плячка и се опита да локализира източникът на възбудата. Тогава го видя... Усмивка, която би накарала всеки да потръпне от ужас, покри лицето й. Очите й заблестяха и тя уверено се насочи в желаната посока.
В отдалечения край на залата, в близост до терасата стояха изправени и тихо разговаряха Първосвещеникът и висок мъж с изключителна красота. Приближавайки ги, тя без изненада установи, че мъжът не бе човек. Първосвещеникът я забеляза, прекъсна разговора и зачака приближаването й, впил непроницаем поглед в нея. Съществото също не откъсваше очи от забързаната изящна фигура на херцогинята.
- Виждам, че имате... гост, Джоррам? Няма ли да ми го представите?
- Дръзка, както винаги. - с лека усмивка отвърна Първосвещеникът - Не бих и помислил да скрия от вас госта си, херцогиньо. Зигур от ..... Херцогиня Кларис дьо Мертьой.
- За мен е чест, херцогиньо. Чудеса се говорят за вас. - не й убягна открито ироничния му тон.
- Уви, повечето от тях са верни. И моля Ви, нека бъде Кларис. - пренебрегвайки иронията му продължи - Дълго ли ще пребивавате в столицата?
- Колкото е необходимо.. Кларис, колкото е необходимо.
- За мен ще бъде удоволствие да Ви опозная.. по-отблизо, Зигур - тонът й определено бе двусмислен.
Той се засмя студено и погледът му стана дързък:
- Нямам търпение, за което, Кларис, уверявам Ви.
Към тях се приближи бързо млад паж в златиста ливрея. Извини се тихо:
- Херцогиньо, кралицата моли да я уважите с присъствието си.
Кларис бавно се извърна към събеседниците си:
- Но разбира се, къде отиде чувството ми за приличие. - не изглеждаше това да я е притеснило по какъвто и да е начин - Моля да ме извините господа, и не бързайте да напускате преждевременно. Нощта обещава да бъде дълга и особено интересна. Надявам се на благосклонността Ви в не така официалната част на вечерта.
Гласът й бе галещ и изпълнен с обещания.Джоррам и Зигур останаха мълчаливи, вперили поглед в отдалечаващата се жена.
Пръв заговори Първосвещеникът:
- Усети ли го?
- Разбира се, че го забелязах. - отговори Зигур с пренебрежение. - Жената има таланти, вижда се. Интересно дали...
- Ако тя е това, което си мисля, че е, - прекъсна го Първосвещеника - трябва да бъдеш особено внимателен и за предпочитане - целомъдрен.
Дори и да забеляза сарказма в гласа на приятеля си, Зигур не го показа. Вместо това погледна Джоррам с крива усмивка и каза:
- Тя е именно това, което си мислиш, да. И въпреки че едва ли би могла да ми повлияе, ще се опита. Наблюдавай я, би могла да се окаже опасна.
Двамата замълчаха, всеки отдаден на мислите си, загледани след крехката фигура на херцогинята.
Кларис се опитваше да прикрие гнева си зад маската на учтива надменност. Колко неподходящ бе момента за дворцов етикет. Усещаше погледите им и това донякъде стопи яростта й. Не преставаше да усеща възбудата. Знаеше, че той я усеща също. Това я накара да се изсмее, с което леко стресна благородниците, покрай които преминаваше. Подмина ги без да обръща внимание на погледите им. Вече не я интересуваха. Имаше цел и трябваше да се постарае да я осъществи. Мислите й се върнаха към срещата. Облак сякаш помрачи кроежите й. Той бе близък с Джоррам! Доколко - не знаеше, но това бе достатъчно, за да охлади ентусиазма й. Толкова мощ... Джоррам едва ли не подозираше за силата му. Вероятно вече бе решил и как да я използва. Това вече бе проблем. Тя трябваше да разбере. Дали това щеше да попречи на нейните планове... Вероятно. Твърде вероятно, за съжаление. Не желаеше пряка конфронтация с Джоррам. Рано бе за това. Не бе достатъчно силна, за да се справи с него на този етап, а се нуждаеше и от спътника му.
- Ах, ето Ви и Вас, Кларис! Изглеждате зашеметяващо - кралицата звучеше въодушевена и пренебрегвайки благодарностите й, продължи - Нали е чудесно?
Явно забелязала моментното объркване, изписано на лицето й, кралицата добави:
- Балът, скъпа моя, балът! Истински празник! Дошли са да ме уважат толкова важни особи, от толкова различни земи! Не е ли забавно?
- Забавно.. - изсумтя Джони Кейдж - Истинска тълпа! Не бе именно сега подходящия момент за балове!
- Не е ли? - Кларис погледна Джони въпросително с невинен поглед.
- О, не го слушай Джони! Ако зависеше от него, щеше да ме държи вечно затворена в златна клетка. - кралицата се засмя. Джони изсумтя отново, но не каза нищо. Кларис все още не бе получила информация кой бе дръзнал да нападне Анара в покоите й и най-вече - кой стоеше зад това нападение, но реши, че за момента е по-удачно да замълчи. Кралицата продължи:
- Не Ви повиках единствено, за да Ви се порадвам, скъпа Кларис, а и за да Ви изненадам. Убедена съм, че с това ще запомните задълго моят бал.
\"Вече така или иначе няма да го забравя\", помисли Кларис, но на глас изрече:
- Наистина не Ви разбирам Ваше Величество, но покорно се оставям в ръцете Ви.
- Ха! Покорство? - кралицата искрено се развесели - Бъдете спокойна, драга, това е последното, което очаквам от Вас, но все пак, нека не забравяме за какво Ви извиках... Позволете ми да Ви представя един велик воин, една легенда, която вероятно винаги сте мечтали да познавате. Той е Ваш сънародник.. Представяте ли си какъв гост имам на своя бал - от мистичната Умбра! Нека Ви представя граф Ян Силверсуорд, бившият първи Щит на тайнствената Първожрица на Умбра.
Кларис успешно успя да скрие изненадата си, привеждайки глава в елегантен реверанс.
- Графе.
- Драги графе, вероятно сте чували за моята братовчедка херцогиня дьо Мертьой.
- Кой не е чувал за херцогинята! Сонети се пишат за красотата и благородството й.
Кларис повдигна леко вежда, но отговори хладно:
- Опасявам се, че поетите са склонни да преувеличават, графе. Какво ново из Умбра?
- Междуособици, смут.. Явно не е по силите на Първожрицата да овладее положението.. Носи се слух дори, че е мъртва.
- Нима? - във въпросът й нямаше чувство. Кларис гледаше графа безизразно и след кратка пауза продължи - А може би Първожрицата просто е заета с важни държавни дела?!
- Никога не съм разбирала жриците на Умбра, от това, което чувам за тях направо ме побиват тръпки. Добре, че са така далеч от нас и с нищо не засягаме интересите им. - кралицата оглеждаше разсеяно тълпата и след миг добави - Ще ни извините ли? С Джони Кейдж имаме да обсъдим някои подробности.
- Ваше Величество. - Кларис приклекна в дълбок поклон.
- Госпожо. - графът кимна.
- Вървете, вървете.. Вероятно имате доста да споделите за родината си.. Забавлявайте се.
Двамата се отдалечиха мълчаливо на достатъчно разстояние, за да не бъдат чути от нежелани натрапници.
- Какво правиш тук? Полудял ли си?! Нима мислиш, че би могъл да минеш инкогнито? При цялата ти проклета слава? - Кларис не пестеше резките нотки в гласа си.
- Дочух обезпокоителни слухове, а знаеш, че съм дал дума.
- Дал дума! На мене не дължиш нищо, а мъртвите едва ли вече ги е грижа!
Лицето му се изопна и придоби пепеляв цвят.
- Таис..
- НИКАКВА ТАИС!
Макар да бе казано шепнешком, за миг се и двамата се умълчаха, осъзнавайки ситуацията. Кларис прикри обстойния оглед на залата, хвърляйки разсеян поглед наоколо. Видя застаналият на около десет метра от тях Джоррам да се заслушва в нещо разсеяно. Той вдигна поглед и очите им се срещнаха. Не й бе нужно признанието му, за да бъде по-убедена, че е чул. Очите му я гледаха напрегнато. Тя отмести своя поглед. Пръв заговори Ян:
- Необходимо ли е да ти напомням къде се намираш? Неразумно е да използваш Гласа именно тук.. Кларис.
- А може би аз трябва да ти припомня какво или по-скоро кой го предизвика?
Той отмести поглед от нейния и продължи:
- Къде е Каверън?
- Където му заповядам да бъде. - той стоеше в очакване да продължи и тя не го разочарова - Извън столицата е. Важна задача.
- Важна задача! Глупости! - изфуча Ян - Каква по-важна задача би могъл да има от тази да те пази?
- Аз не съм беззащитна, а той ми е необходим другаде. За какво все пак си тук?
- Вече ти казах - дал съм дума да те опазя!
- Има мен кой да ме пази. Каверън е първокласен Щит.
- Каверън е влюбен глупак и това, уверявам те, не го прави добър воин!
- Нима? Е, ти това най-добре го знаеш!
Ян заби поглед някъде в неизвестното. Гласът му стана дрезгав:
- Да, аз най-добре го зная и скъпо платих за това!
Кларис осъзна, че бе ненужно жестока. Сестра й все пак съзнателно го бе отпратила. Тя знаеше какво я застрашава, но бе избрала да го спаси. \"Или погуби?\" - тази мисъл изскочи ненадейно и тя побърза да я отхвърли. Не, Леонор бе обичала този мъж. Бе обичала и сестра си. Не биваше да пренебрегва дългът му или поне това, което той смяташе за свой дълг.
- Имам планове. Не желая да бъдат осуетявани, поради намесата ти. - започна тя с равен тон.
- Ще се съобразя.
Тя го изгледа продължително.
- Така да бъде. Щом взаимно няма да си пречим... Ян, все пак.. тогава нямаше ли видение?
Тя видя болката в очите му.
- Не, нямах. Каква ирония, а?
Усмивката му бе смразяваща. Тя понечи да си тръгне.
- Кларис?
Погледна го питащо.
- Станала си дори по-красива от нея.
Той се усмихна. Тя отвърна на усмивката му:
- Флиртуваш ли с мен?
- Опазили ме Боговете!! Предпочитам жени със сърце..
Усмивката й застина. Изгледа го сериозна и тръгна. Обърна се след няколко крачки.
- Ян, радвам се, че си тук.
После продължи. Огледа залата и с досада установи, че Джоррам и тайнственият му гост са си отишли.
Ян остана загледан след нея. Изведнъж погледът му се премрежи. Видя безгрижно усмихнатата Кларис да се любува на панорамната гледка от кулата на някакъв храм. Мястото му изглеждаше познато.. Говореше с някого - не виждаше лицето му. Миг по-късно тя падаше. Бе ужасена. Не можеше да издаде и звук. Мрачна сянка премина над нея и се чу плясък на криле. После всичко изчезна... Той се облегна на близкото кресло останал без сили. Пое дълбоко дъх... Кларис бе в опасност. Този път нямаше да се провали. Бе дал дума. Споменът го връхлетя... Леонор... С натежало сърце той тръгна след херцогинята.

* * *

Кралицата седеше на любимото си кресло и съсредоточено галеше Спирит. Кучето й спокойно бе седнало до нея и с безразличие оглеждаше хората в залата.
- Те се познаваха, нали?
- Да. - Джони нямаше настроение за обстойни отговори. Безпокоеше се за друг един бал на хиляда левги от двореца.
- Любопитна съм откъде...
- Ще узнаем... скоро, надявам се.
- Добре. Дръж ме в течение.
- Разбира се.
- Мда.. Хайде, Спирит, време ни е да се оттегляме в покоите. Надявам се тази нощ да не ни чакат изненади.
Думите й накараха Джони да застине за миг. Бавно отпи от питието си. Не обичаше да си играят с него. Сам щеше да дежури тази нощ пред покоите на Анара. Огледа наоколо. Имаше достатъчно "уши" сред гостите. По-добре бе да се оттегля. Утре го чакаше тежък ден да отсява важното от всичко донесено.

* * *
Всепризнат в световен мащаб!

На мнения за филми вярвам само на статиите в Сивостен... най-вече на тези, които самият аз съм писал.
User avatar
fizik
Молекулно прост
Posts: 2083
Joined: Wed Mar 10, 2004 11:33 am
Location: Nirgendwo in Afrika

Post by fizik »

Докато останалите бяха в замъка, Шестокракия реши да го обиколи и да огледа внимателно обстановката. Нищо в текущата ситуацията не му харесваше. Вярно, че с принца проблема с проникването беше решен елементарно, но идеята да се набута отрочето на Нейно Височество в ръцете на човека, който иска да я свали от престола, все по-малко му харесваше. А и на всичкото отгоре идеята си беше негова, така че той щеше да го отнесе най-лошо, ако нещата се объркат. Нямаха почти никакво време да разузнават - нито в града, нито близо до двореца. Мислено се изпсува за това че беше приел работата на Джони, и реши че едва ли ще му е за последен път. По дяволите, изобщо не можеше да си обясни как агентът беше успял да го убеди да се наеме с тази лудост. Даже му беше дал думата си! Въздъхна и се насочи към замъка. Смяташе първо да го обиколи отдалеч, да се приближи след смрачаване и да огледа стените и покриваната от стрелците по кулите полоса. Искаше, ако се наложи да се измъкват бързо, да го направят по най-безопасния възможен път.
Замъкът беше разположен навътре в сушата, така че по-голямата част от града беше между него и морето. Шестокракия реши, че от гледна точка на благородниците в него разположението сигурно е много хитро - в случай на мощна атака по море нападателите ще се забавят в града и ще претърпят загуби докато се бият с гражданите, и докато стигнат стените вече ще са изморени. Катапултите от крепостните стени щяха да ги засипват постоянно с огнени и каменни снаряди, а в същото време бяха извън обхвата на обсадните мангонели по корабите. Естествено, на благородниците не им пукаше особено за жертвите сред гражданството. Шестокракия сви рамене и продължи огледа. Замъкът бе строен в по-стари времена, когато кралството още не беше напълно стабилно и винаги имаше опасност от нападения - или от пирати, или от някоя вражеска държава. Стените му бяха сравнително високи и дебели, сравнени с тези на повечето благороднически имения от вътрешните провинции. Дългите години мир и спокойствие обаче си бяха казали думата - на разчистената полоса около укрепленията, където врагът би трябвало да бъде засипан със стрели, имаше доста постройки, а от стената на замъка в посока навътре, към сушата, започваше нещо като голям парк - с много дървета и гъста растителност, поне отдалеч така изглеждаше. Шестокракия реши, че ще е най-безопасно да приближи от тази страна. Продължи бавно обиколката си, като прецени пътя и скоростта си на движение така, че да се озове пред парка малко след свечеряване.
Когато влезе в парка вече беше сравнително тъмно. Смяташе, че балът точно е започнал и реши, че има още поне час - час и нещо преди останалите от групата в замъка да се задействат и евентуално да се наложи да се спасяват с бягство ако ги разкрият. Прецени че времето е повече от достатъчно и се насочи към стената, като гледаше да се прикрива в гъстия мрак около дънерите на дърветата. Съжали, че няма възможност да вижда в тъмното като Берик. Съжали още веднъж, когато се челоса в един израсъл по-ниско клон, като съжалението му беше придружено от ниско нечленоразделно изръмжаване. Изведнъж усети нечие присъствие. Прекъсна мислената си тирада, която би накарала и пиян моряк да се изчерви, и наостри сетивата си. Който и да се спотайваше наоколо, беше надарен - магьосник като него! Сигурно го беше усетил преди минути, и най вероятно беше чул шумния удар. Шестокракия се хвърли с дълъг плонж, претърколи се и спринтира към най-близкото укритие - висока могила на термити. Докато залягаше зад могилата, чу странен звук, все едно огромно животно си поемаше дъх, и видя как близо до мястото, на което стоеше до преди секунда, се появява нещо като балон, пълен със заплашително изглеждаща зелена течност. Вече се беше покрил напълно зад термитника, когато чу тихо изпукване и всичко в радиус 3-4 метра от "балона" беше залято от силна киселина. Започна да мисли на бързи обороти. Не знаеше кой е другият маг, но като правило трябваше да се приеме най-лошия вариант - че е пост от охраната на замъка. В такъв случай трябваше да го обезвреди бързо, преди да е вдигнал тревога. "Ей сега Едноокия с арбалета да беше тук, би свършил чудесна работа" - помисли си с нежелание. Призова бухал, и заповяда на птицата да издири мага и да му избоде очите. Бухалът се издигна на около метър и се стрелна вляво от могилата... след което веднага беше изпържен от излетялата от ръцете на другия огнена струя. За негово нещастие обаче огънят издаде точната му позиция. Шестокракия продължи да призовава бухал след бухал, докато тихо се придвижваше встрани от врага си, а после и към гърба му. Включи и други животни - вълци, една малка мечка - горе-долу най-големите, които един начинаещ призовател може да повика и контролира, като никога не ползваше повече от две едновременно. Хитростта му свърши работа - противникът му изглежда беше решил, че си има работа с новак, които скоро ще изтощи силите си, и се задоволяваше само да премахва призованите животните и да изчаква. Беше логично, тъй като в подобни двубои всеки магьосник хвърля първо най-силните си магии. Шестокракия изскочи зад гърба му и го удари силно в основата на гръбначния стълб, като с другата ръка запуши устата му, след което притисна сънната артерия. Усети наличието на магически щит, явно предназначен да спира метални предмети, и се усмихна леко. Изчака малко и бавно отпусна изпадналото в безсъзнание тяло на земята.
Огледа поваления враг - беше облечен в проста магьосническа роба, в плата нямаше втъкани магии - явно не беше много силен маг. На левия ръкав на робата беше избродиран гербът на херцога. Очевидно пазач, поставен точно заради натрапници като него. Фактът, че беше младши магьосник, означаваше че може да е част от нормалната стража около замъка... но можеше и да не е така - все пак магьосниците не бяха чак толкова много, че да се ползват като обикновени стражи. Тази мисъл го притесни. Възможно ли беше да са се набутали в някоя клопка? Нямаше начин да се свърже с останалите и да ги предупреди. Още нещо го разтревожи - независимо дали победеният от него е обикновена стража или част от засада, някой ще дойде да го смени или поне да го провери. Което означаваше, че ще разберат, че им липсва един вълшебник - и веднага ще се вдигне тревога. С неохота призна пред себе си, че този път може сериозно да е прецакал нещата. Поне беше спокоен, че двубоят не е бил забелязан от замъка - другият магьосник ползваше основно безшумни магии на базата водния елемент, и късата огнена струя, която онзи беше изстрелял за част от секундата, нямаше как да се види заради гъстите дървета. Реши да го поразпита като дойде в съзнание, а за момента седна и зачака. Изглеждаше съвършено спокоен, но всъщност мобилизираше всичките си вътрешни сили. Не знаеше какво ще се случи вътре - всичко можеше да мине безпроблемно, а можеше и да стане страшна каша. Е, по принцип не го биваше в готвенето, включително и на каша, но за тази щеше да прибави някои нестандартни добавки. Започна да нашепва дълго заклинание...

***

Джони оглеждаше внимателно гостите, когато към него се доближи Тарм, собственикът на Арената.
- Чухте ли за днешната случка на площада? Някакво момиче подпалило сума ти народ само с поглед.
Джони се замисли за момент, за Фара, която лежеше упоена в неговите покои, под грижите на Драгън и "ХХ". Срещата между бащата и дъщерята не бе толкова драматична, колкото очакваше, но явно природата на драконите бе съвсем различна от човешката.
- Сигурно е някоя от ония, вещици от Умбра. Те се занимават с огъня.
- Би била добро попълнение към гладиаторите ми. Защо не наминеш утре. Ще изпробвам един новак, който ми докараха от източните острови.
- Мда, може и да мина. Извини ме сега, но имам работа с кралицата.

***

Плъхът се приплъзваше из градините на двореца и слушаше звуците на танци и потропващи по полирания паркет подковани ботуши. Обичаше тъмнината, а дори повече от нея, обичаше да е там, където никой не очакваше да е. А и имаше работа за вършене. Неговият работодател пак беше изчезнал без предизвестие, което не беше рядко или необичайно явление, но фактът, че продължаваше вече цели 2 дни беше повече от обезпокоителен, предвид многото хора, които биха дали мило и драго да е мъртъв. А това изискваше Плъхът да излезе в акция, с надеждата да открие какво или кой е виновен за това отсъствие. Двойка ентусиазирани любовници се разсъбличаха в беседката до него и това предизвика известно неудобство, особено, когато единия копринен чорап на дамата кацна на лявото му рамо. Плъхът го хвана с два пръста, сякаш държи нещо изключително гнусно и го пусна на тревата, след което тихо се промъкна към вратите на балната зала.
Внимателно хвърли един поглед към ставащото вътре и се усмихна под рехавия мустак, които висеше над горната му устна и погали дори още по-рехавата си брада в неопределим, заради полепналия прах цвят. Огледа присъстващите, като се постара да запомни колкото се може повече подробности. Точно мислеше да влезе и да се свие зад близкия остров декоративни палми, когато видя Красавеца. Не посмя да продължи, беше сигурен, че красавецът ще го види и по-лошо - ще го запомни, а това беше най-малкото нежелателно. Видя, че Красавецът е увлечен в разговор с една великолепна жена, в която разпозна херцогиня Дьо Мертьой (което предизвика появяването на саркастично-подигравателна усмивка по лицето на наблюдателя) и с Първожреца на Халид. Малко по-настрани бяха Кралицата и нейния Таен Агент, но те не го интересуваха точно в този момент, затова върна вниманието си на предходната групичка. Наблюдава какво става в залата, чак до момента, когато Красавецът се оттегли и тогава си позволи да се притаи зад палмите.
Остана на бала, докато не си отиде и последния слуга, разчистващ масите, а след това започна да се промъква из двореца и да се заслушва в клюките, които си споделяха слугите. Всичко чуто го складираше в съзнанието си за бъдеща обработка. Когато приключи обиколката си, вече отдавна се беше зазорило, но това не го притесняваше, не и щом Красавецът не беше наблизо.
Когато на връщане се прибираше, реши да мине през Площада на Медуза и да прибере нечия кесия, само за да не загуби тренинг. Още си личаха следи от пожарите предизвикани от странното момиче. Да..., много щеше да докладва, когато се върнеше работодателят му.

Когато прекрачи през задния вход на "Дома на Удоволствията" и се качи на горния етаж, Плъхът се захвана с дългия процес на сваляне на маскировката. Първо внимателно отлепи брадата и мустаците и ги прибра при другите в специалната кутия. После се измъкна от невзрачните дрехи, които можеха да са, а можеха и да не са на дребен и обеднял благородник, който не познава добре модата, и накрая се отпусна в студената вана, която го очакваше, както всяка сутрин. Набързо се изкъпа, хапна няколко залъка от таблата до леглото си, заключи вратата и заспа поредния тревожен сън, в който никой не забелязваше малкото момиче със зелената рокля...

Ключалката на вратата тихо изщрака и старата Жизел надзърна да види дали Гибли се е прибрала от поредната си нощна обиколка. Влезе тихичко и зави развитите рамене на момичето, които дори насън бяха приведени, сякаш за да скрият бюста му. Сърцето й се сви за горкото момиче, което никой освен нея и Алексис не забелязваше. Още помнеше как изглеждаше на 10 годинки - слабичко дете с късо подрязана мръсна коса, която по-късно се оказа в прекрасен златист цвят, и две големи сини очи, които се мъчеха да не позволят на сълзите да се излеят. 16-годишната тогава Алексис я беше хванала да се опитва да я краде и я беше взела за слугинче, а когато малката стана на 13 и реши, че иска да опита да стане проститутка, не позволи да я разубедят. И това доведе до всичките й проблеми...
Кой би могъл да предположи, че едно сладко малко девствено момиче ще бъде напълно пренебрегнато от всички клиенти. Това я съсипа и тя реши, че явно не става за жена и твърдо се зае със задачата да стане момче и то по-добро от всички квартални хулиганчета. На 15 вече беше най-добрата в ръкопашния бой и в боя с два ножа, както се биеха по улиците, а заради вечно прашната си коса и промъкването си до хората без да я забележат, си спечели прякора Плъха.
Отне им години да разберат защо така и си остана незабелязана, а тогава Алексис се беше заела с втората си специалност и реши да ползва необичайните способности на Гибли или Плъха, както почти всички вече я наричаха по нейно настояване, защото звучало по-мъжки. Но малката си остана едно комплексирано момиче, което мразеше всичко женско у себе си и пристягаше гърдите си с превръзки, говореше с нисък глас, режеше косата си със старата градинарска ножица само и само, за да скрие, че под момчешката външност се крие една много наранена момичешка душа.

Едва когато Жизел тихо излезе от стаята и пак заключи вратата, Гибли си позволи да заспи отново. А лекият й сън се нарушаваше и от най-дребните шумове наоколо...
Всепризнат в световен мащаб!

На мнения за филми вярвам само на статиите в Сивостен... най-вече на тези, които самият аз съм писал.
User avatar
fizik
Молекулно прост
Posts: 2083
Joined: Wed Mar 10, 2004 11:33 am
Location: Nirgendwo in Afrika

Post by fizik »

Нямаше желание да се прибира толкова рано - балът бе в разгара си, но интересът й към него вече бе отлетял. Кларис се насочи към панорамната тераса, за да поеме глътка въздух и подреди мислите си.
Нощта бе приказна. Небето бе осеяно със звезди, блестящи като шлифовани диаманти. Необичайно топло бе за сезона, но тя обичаше топлината, напомняше й за Умбра. Спомни си как като дете в храма бе стояла с часове загледана в реките лава, скрити в пещерата след лабиринта от подземни тунели. Беше омагьосващо... Спомни си първите уроци..
Лекият бриз погали страните й и напомни за близостта на морето.. Пристъп на адреналин потече във вените й и тя насили волята си, за да преодолее порива. Обичаше бурите. Обичаше да създава бури - силата на наелектризираният въздух от светкавиците, мощният рев на гръмотевиците, увличащият вой на вятъра бяха радост за душата й. Всеки път, когато й се удаваше да се позабавлява безнаказано, не пропускаше да я предизвика. Съвършената буря. Напрягаше силите си и се оставяше стихията да помете всичко по пътя си, а тя с часове стоеше мокра до кости от проливния дъжд, който сама бе предизвикала, но ликуваща... Тръсна глава. Не биваше да се разконцентрира. Налагаше се да осмисли ситуацията.
Зигур... Дали щеше да успее да го прелъсти?!... Трудно можеше някой да й устои, когато си го поставеше за цел, и все пак... Тя не знаеше нищо за него, а това, което й бе позволено да научи (Кларис не се заблуждаваше, че бе именно така), бе обезпокоително. Каква бе връзката му с Джоррам? Знаеше, че си играе с огъня.. Тази мисъл я развесели. Какво по-естествено от това за една жрица... Отново се върна на мисълта за Зигур. Трябваше й силата му, а не познаваше друг начин да я получи. Налагаше се да бъде изобретателна и уви - предпазлива - нещо, което трудно й се удаваше.
Джоррам... Дали търсеше това, което и тя? Вероятно... Не искаше да бъдат съперници. Той я плашеше. Притежаваше дарби, знаеше го - бе могъщ, но защо не успяваше да ги почувства? Тя бе като индикатор за всеки със свръх-дарби в доста широк диаметър. Усещаше ги като възбуда и силата на притежателят им съответстваше на силата на възбудата, която успяваха да предизвикат у нея. Така усети Зигур, но Джоррам... Бе стояла в близост до него, а той не излъчваше нищо. Това бе противоестествено, плашещо. Подозираше, че бе достатъчно силен, за да успява да прикрие силата си. Замисли се.. Зигур също бе достатъчно силен, за да го направи.. Защо тогава?... След това сякаш отново усети върху себе си арогантния му насмешлив поглед и се усмихна. Защо му бе да го прави? Той съзнаваше силата си, съзнаваше и ефекта от нея и това му харесваше. Нещо повече - не се свенеше да го използва. Усмивката не слизаше от лицето й.. Дали това щеше да й бъде от полза? Опасяваше се, че той също бе усетил силата й и щеше да е предпазлив. Отново тази дума... Предпазливостта обаче някак не му отиваше и дано бе права. Трябваше да използва момента. Дано Джоррам не се намесеше...
Наблизо дочу разговор за случката на площада. Твърде интересно събитие. Трябваше да се провери - слуховете бяха противоречиви. Почти съжаляваше, че не бе видяла всичко със собствените си очи... А дали не бе... Не, нямаше как да е тя.... Една жрица на Умбра никога не би се оставила да бъде пленена... Трябваше да изпрати Каверън да разучи, можеше да усети нещо...
Каверън... Притесняваше се за него, а нямаше разумна причина за това. Отдавна обаче бе свикнала да се доверява на интуицията си. Може би все пак трябваше да отиде с него... Мерна зад себе си Ян да отлива от бутилка вино и уж небрежно да поглежда към нея. Познаваше този поглед. Това възвърна спокойствието й. Всичко бе наред, всичко щеше да бъде наред... Може би все пак Ян бе прав и трябваше от отпрати Каверън.... Трудно бе да се прецени дали емоционалната му привързаност е слабост или предимство. Щеше да помисли по въпроса.

*****

Времето беше топло и нощта беше изключително приятна, напълно противоположна на бурите от предишната нощ. Луната огряваше покрива на двореца и небето беше напълно безоблачно, покрито с безброй ярки звезди. На самия покрив, в основата на една от кулите, стоеше Зигур. Той се беше излегнал на наклонения покрив на кулата, подпрял го с един крак и изпънал другия надолу, така че да има някаква опора под себе си, но да не е напълно изправен. Черното му облекло се сливаше със сенките на кулите и го правеше трудно различим, но пък и точно на покрива едва ли имаше някой, който да го търси. Той гледаше луната, потопен в мислите си, и потропваше в такт с носещата се далеч отдолу музика. После сведе поглед към ръцете си, вдигна дясната на нивото на очите си и в дланта му се появи огнено кълбо. Пламъкът бързо прие формата на младо момиче, облечено в бална рокля. То танцуваше на звуците, носещи се от бала, и беше олицетворение на грацията и красотата. Но в очите му имаше тъга и болка - нищо, което падналият ангел създадеше, не можеше да бъде изцяло красиво и неомърсено. Той се наслаждаваше на творението си известно време, след това му омръзна и затвори дланта си. Секунди преди да се стопи във въздуха, тъжното лице на девойката сякаш отчаяно го молеше да не отнема живота й, но той само се усмихна криво.
- Наслаждаваме се на способността си да нараняваме това, което е изцяло във властта ни? - чу глас вляво от себе си и спокойно се обърна към приближаващия се с ръце, скръстени зад гърба си, Джоррам.
- Винаги - отвърна елфът просто, но в гласа му звучаха нотки жестокост.
Първосвещеникът се загледа в луната.
- Хрътката на кралицата се опита учтиво да ме попита дали не съм знаел нещо за атаката над нейно височество.
Елфът вдигна вежда.
- И ти му отговори...?
- О, казах му, че съм изпратил в покоите й убиец, който е по съвместителство и тъмен елф.
- Забавно, а дали няма да заподозре нещо? Имайки предвид реалното положение на нещата, подобно твърдение не е чак толкова трудно за възприемане.
Джоррам го изгледа с досада.
- Наричат го сарказъм.
Зигур се изсмя студено.
- В последно време ти се намират големи количества от него. Внимавай да не ти изиграе лоша шега.
Елфът стана от мястото си и двамата отидоха до ръба на покрива, загледани в бушувашия в дъното на залива океан.
- Какво прави нашата приятелка лейди Кларис? - поинтересува се Зигур - Видях те, че гледаше мъжа, с когото говори.
- Да, това е Ян. Миналото им е... свързано. А подозирам и бъдещето. Той е могъщ войн, трябва да го имаш предвид.
Зигур се засмя с искрено веселие и първосвещеникът потръпна несъзнателно.
- Трябва ли, наистина? Забавно... Но не отговори на въпроса ми. Как прекарва прекрасната жрица времето си на бала? Още ли не е завзела трона?
Джоррам се намръщи.
- Не ми харесва леснината, с която нахлуваш в личния живот на хората.
- Съжалявам - отвърна със саркастична усмивка елфът - но на мен ми е удобна. Още повече би трябвало да ти е станало ясно досега, че не бих могъл да го направя с теб без да усетиш. Но пък е толкова забавно да си говориш с тях и да се правиш на неосведомен!
Този път първосвещеникът се засмя.
- Не бих искал да си ми враг, наистина - после лицето му отново стана сериозно - Но не дойдох тук, за да се забавляваме. Какво се обърка снощи?
- Не бих казал, че нещо се е объркало - отговори ангелът спокойно, но очите му се присвиха злобно - По-скоро стана по-интересно, но бях неподготвен и времето не ми стигна. Нашата любима кралица Анара, освен че е необикновено мъдра владетелка, красива жена с прекрасен характер и разкошно допълнение към човешката раса, с извинение, се оказва и една нелоша магьосница в допълнение към безкрайния списък с дарбите й.
Джоррам се закова на едно място.
- Шегуваш се!
- Разбира се, че се шегувам! Изобщо няма прекрасен характер, най-обикновена злобна и подозрителна владетелка от средна величина си е.
Първосвещеникът поклати рязко глава, сякаш за да се отърси от глупостите на Зигур.
- Магьосница, значи?
- Точно така - потвърди елфът - И това ме завари неподготвен и не можах да я блокирам навреме, преди да е събудила всичко с магическа кръв на мили околовръст - той отметна кичур коса от челото си и след това се загледа в луната - Толкова бях изненадан, че дори успя да ме удари с мълния.
- Направи ли ти нещо?
Зигур му хвърли един почти снизходителен поглед.
- Не ставай смешен, естествено, че не.
- Значи кралицата ни криела и изненади в ръкава си... Мисля, че засега трябва да изчакаме - той погледна мъжа до себе си замислено - Може би избързахме с тази атака. Сигурен ли си, че не разбра нищо за теб? Че не е пуснала проследяваща магия или нещо от сорта?
- Не - отговори самоуверено Зигур - Беше прекалено заета да се опитва да не умре от задушаване.
Той се протегна, сякаш току що става от сън.
- Дворцовите интриги са ми отегчителни. Мисля да посетя прекрасната лейди на бала. Струва ми се, че скучае.
Джоррам се обърна и се загледа в изражението му.
- Внимавай с нея. Тя знае повече от всеки друг и макар да няма представа каква е връзката между нас двамата, знае, че сме свързани по някакъв начин.
- Съмнявам се да научи повече - отговори спокойно Зигур и изчезна във вихър от син огън.

***

Приятният лек ветрец носеше мириса на морето, намиращо се в подножието на високата скала долу. Кларис наблюдаваше разбиващите се в камъка вълни, мислейки си как дори в спокойна нощ, като тази, морето е все така буйно.
Изведнъж тя настръхна, сякаш леден вятър я бе облъхнал, макар че дори лекият бриз беше отмрял. Усети тръпки по цялото си тяло и се обърна. И да, той стоеше там, точно зад нея, а светлините от балната зала, блестящи зад гърба му, правеха изражението му трудно различимо. Но тя не се съмняваше какво е то. И наистина, когато се приближи към нея, видя на лицето му усмивка, която на всеки друг би изглеждала арогантна, но за него беше сякаш напълно естествена.
- Не се ли забавлявате на бала, лейди Кларис? - попита той невинно, но тя усети нотката на сарказъм, когато произнесе думата "лейди". Нима знаеше коя е? Невъзможно!
- Обичам да съм сама, сър Зигур - постара се да вложи не по-малко сарказъм в неговата титла.
Младежът се засмя жизнерадостно, но в смеха му звучеше нещо особено... особено.
- Не съм "сър", милейди, наричайте ме просто Зигур. Ако прекъснах усамотението ви, може би трябва да се оттегля?
Тя светкавично обмисляше ситуацията, наблюдавайки самодоволната му, почти нагла усмивка.
- О, не, вашата компания би ми била повече от приятна.
Той се усмихна отново, след което застана до нея и също се загледа във вълните долу. После невинно добави:
- Не се и съмнявам. Забелязах, че се познавате с първосвещеника Джоррам.
Кларис премигна изненадано. Защо я беше повел по този опасен път?
- Да, познаваме се. Доколкото изобщо е възможно някой да го познава. Но няма как да не отбележа, че и вие изглеждате близък с него.
Младежът се засмя отново.
- О, да познаваме се... от известно време - тя не пропусна да забележи кратката пауза - Вие наистина имате славата на доста мистериозна, лейди Кларис.
- Само Кларис е достатъчно... - отговори тя, после добави - ... за вас. И да, такава слава имам. И въпреки това хората непрекъснато разказват истории за мен.
- Преди малко казахте, че повечето от тях са верни - контрира я Зигур.
- О, несъмнено - сега беше неин ред да се засмее - Което по никакъв начин не ги прави по-малко измислени. Но докато аз съм просто "мистериозна", за вас, Зигур, не зная нищо, а не вярвам и някой от другите да знае.
- Това положение - отвърна той спокойно - ме устройва идеално.
Двамата стояха един до друг на балкона, ръцете им, облегнати на перилата, почти се докосваха. Кларис отвърна поглед от него, опитвайки се да не изглежда сякаш го прави преднамерено, и се загледа към нощния пейзаж. Гледката към кулата на храма бе внушителна, макар седефената светлина на луната да й придаваше някаква призрачност. Разбира се, не можеше да се сравни с кулите на Умбра, но Зигур не бе подходящият събеседник за подобни възхвали. Тя бавно се обърна. Той бе достатъчно близо, за да усети зашеметяващото му излъчване.
- Танц? - леката му, но предизвикателна, усмивка канеше за повече. Тя мълчаливо пристъпи към него, подаде ръката си и усети допира на тялото му. Леко се понесоха в удивителен синхрон. Сърцето й заби лудо, понесена от вихъра на танца. Музиката се долавяше сякаш в далечината от продължаващия бал, към който бяха загубили интерес. Звучеше в главите им и телата им се подчиняваха на нежния й такт. Забавиха темпото и спряха. Стоеше в обятията му леко задъхана с блестящи очи. Погледите им се срещнаха. Въздухът сякаш бе наелектризиран от прехвърчащите между тях искри. Гледаше я арогантно и хищно, а студената усмивка не слизаше от лицето му. Тя отметна глава и очите й го предизвикаха. Осъзна, че желаеше този мъж не само, защото трябваше. Наслаждаваше се на момента и близостта му.
- Искахте силата ми, скъпа Кларис - заговори той все така учтиво, но в гласа му този път съвсем явно се усещаше злоба - Насладете й се тогава.
Той леко се наведе и без колебание впи устни в нейните. Тя усети как ръцете му я обгърнаха и силно я притисна към себе си. Страстта на горещите му устни я увлече и тя притвори очи, отдадена на целувката и приливът на удоволствие. Отново усети силата му и поривът й на радост от предусещаната наслада я замая. Сякаш не чувстваше земята под краката си... След това той отдели устни от нейните и тя отвори очи. И не можа да повярва на гледката, която се разкри пред тях - намираха се извън замъка, но тя го виждаше в далечината, както и храма от другата страна на залива. А далеч под себе си виждаше бушуващото море. Извърна рязко глава към Зигур, а в очите й се четеше недоверие... и кръвта й се смрази. От гърба на младежа излизаха две огромни, черни крила с разклонени краища, които бавно и плавно махаха във въздуха, задържайки и двама им в небето.
Той разствори ръце. Последното, което видя преди стремително да се поддаде на гравитацията, бе леката насмешлива усмивка на устните му и студения, смъртоносен блясък в очите му.
Изиграна... Изненадата и гневът бяха стиснали гърлото й и тя не успя да издаде и звук. Ударът с вълните бе омекотен от богатите й на коприна поли на роклята, но това предимство бързо се превърна в проблем. Напоени от водата, полите многократно увеличиха тежестта си и я повлякоха към дъното. Опита се развърже връвта, с която бяха прикрепени към роклята й, но корсета бе пристегнат силно и не й позволяваше да задържи малкото въздух, който бе успяла да поеме.
Потъваше... Знаеше го и едновременно с това отказваше да се предаде. Как можа да го допусне?! Защо си позволи да бъде така самонадеяна, че да не прецени опасността?! Трябваше да бъде по-предпазлива... думата сега придоби друг смисъл... Знаеше, че е безсмислено да мисли за това именно в този момент и се опита да се съсредоточи, но дъхът й не стигаше... Оставаше още малко и щеше да се справи с връвта... още съвсем малко... Задушаваше се. Обзе я паника. Трябваше да се справи. Трябваше. Успя. Полите се свлякоха към дъното. Твърде късно... "Погубена от една целувка... каква ирония..." - последен лъч съзнание, преди да се предаде на вълните.

***

Мракът я беше погълнал и тя се носеше на теченията на безсъзнанието. Не можеше да мисли, не усещаше нищо, не знаеше нищо. Малко по малко започна да осъзнава какво става, а след това се появи и нещо ново, което измести всичко останало - болката. Усети я толкова болезнено ясно, че рязко нахлу в света на живите, отваряйки рязко очи. Болката беше навсякъде, но най-вече в корема и гърлото й. Преви се и се разкашля, плюейки вода. Опита се да фокусира погледа си, но не успя. Затвори отново очи и този път, когато ги отвори, успя да види срещу себе си Ян. Но тя виждаше не него, а едно лице - усмихнато и студено. Виждаше погледа - хищен и жесток. Загледа се в стените на храма, знаейки, че той е там някъде... при Джоррам. После се обърна към Ян, но пред очите й продължаваше да стои лицето на Зигур.
- Закъсня - каза накрая.

*****

Ян подозираше какво предстои. Трябваше да се досети още когато видя как се гледаха. Дали бе увлечение или цел? За него беше без значение, стига нищо да не я застрашава. Опасност... Видението бе категорично и това го притесняваше. Трябваше да предупреди Съвета, но нямаше време за това, усещаше го. Отново изпита яд, че Каверън се бе съгласил да го отпрати. Трябваше да бъде нащрек. Не беше трудно да я наблюдава - тя сама му го позволяваше - той не се заблуждаваше, че има друга причина. Решеше ли една жрица да бъде дискретна, никога не би допуснала някой, пък бил той и нейният Щит, да разбере. Бе й благодарен, че не отхвърли категорично защитата му. Дали съзнаваше, че е сама сред вълци, или бе проявила учудваща сантименталност?... Откакто бе загубил Леонор, така или иначе не намираше смисъл в нищо. Неговата прекрасна Леонор - толкова спокойна и разумна... Даде си сметка колко различни бяха двете сестри. За разлика от Леонор, Кларис бе пламенна, импулсивна и на моменти - твърде категорична в решенията си. И все пак... Съветът бе избрал именно нея, а Съветът рядко грешеше в преценката си.
Отново насочи вниманието си към нея. Наблюдаваше жестовете им. Не можеше да долови и дума, но усещаше напрежението помежду им. Поне бе имала благоразумието да избегне публичността, заставайки в най-отдалечения край на терасата. После видя, че двамата затанцуваха. Един поглед му бе достатъчен, за да прецени, че скоро щеше да стане излишен. Отля от виното. Не можеше да се отрече - бяха се постарали за бала - бяха подбрали чудесна реколта. Почувства се приятно отпуснат. Уви, не можеше да си го позволи. Въздъхна и се отправи към тересата. Нуждаеше се от малко свеж въздух. Продължаваха да танцуват. Загледа се в открилата се гледка - неспокойното море, храмът в далечината - величествен на лунна светлина. Картината му се стори позната, но откъде?... С периферното си зрение видя как двамата, забравили всеки и всичко, се унесоха в целувка. Озърна се, за да засече реакции, но погледите на всички бяха към вихрещите се танци в балната зала. Картината... Споменът за видението изплува в яснотата си... Озърна се като обезумял по посока на двойката, но тях вече ги нямаше там. Спомни си ужаса в погледа й и водата... да, водата... Впери взор към морето, но не ги видя... После вдигна поглед нагоре и видя някаква сянка. Не можеше да повярва на очите си - оттук изглеждаше сякаш Кларис е в прегръдките на летящ елф. За миг. В следващият, тя летеше към бездната. Но Ян вече го нямаше на терасата.
Водата бе ледена. Изпита задоволство, че бе успял да пресуши бутилката с вино. Водата избистри ума и възвърна реакциите му, но алкохола във вените му нямаше да позволи да премръзне. Бе успял да свали единствено меча си и напоените дрехи забавяха движенията му. И все пак той бе добър плувец. Молеше се да не закъснее. Не можеше да забрави погледа й във видението. Сърцето му се сви. Нямаше да позволи това да се случи. Разстоянието бе голямо и макар да го бе преполовил се опасяваше, че времето тече твърде бързо. Опитваше се да мисли позитивно - все пак тя бе обучавана, бе избраната, трябваше да оцелее, а после... виждаше отново паниката в очите й и забравяйки всякаква умора продължаваше с ускорено темпо.
Огледа се, за да прецени разстоянието... Това бе мястото, но не я виждаше. Гмурна се и едва не се оплете в парче плат. Бе от нейната рокля. Значи това мястото, не бе сгрешил. Почувствал нов прилив на сили, Ян пое дълбоко въздух и се гмурна по на дълбоко. Зашари с ръце слепешком и усети сякаш влакна коприна да минават между пръстите му. Косата й... трябваше да е косата... Мисълта премина мигновено, но той вече я теглеше към повърхността. Не смееше да си помисли, че е мъртва. Тя не можеше да е мъртва. Изплува и пое жадно въздух. Обърна лицето й към небето. На светлината на луната изглеждаше ужасно бледа. Отпусната върху рамото му бе толкова крехка и някак неземно красива. Не реагираше. Не можеше нищо да направи, докато не достигнат брега. Направи бърза преценка и заплува по посока на храма, напрягайки всички сили. Достигна го бързо, но дали бе достатъчно бърз... Мислено й благодари, че се бе освободила от ненужния товар на тоновете коприна. Леко я постави на влажния пясък и започна енергичен масаж. Опита се да й вдъхне живот мислено отброявайки ударите на сърцето си. Не знаеше колко продължи това... Минута? Пет минути? За него времето бе изгубило значение... Тя се изправи рязко и закашля от погълнатата вода... Вълна на облекчение го заля и той, изгубил сили приседна на пясъка до нея. Тя надигна глава и огледа стените на храма. После отправи взор към двореца, откъдето продължаваше да се носи музика и глъч. Обърна се към него. Погледът й бе празен.
- Закъсня. - гласът й бе дрезгав и приглушен и тя се закашля отново.
- Не... Ти се бе разбързала. - Погледът й остана пуст.
- Помогни ми. Балът свърши.
Той внимателно я прихвана и двамата се изправиха. Тя се облегна на стената и го погледна напрегнато в очите.
- Няма ли да кажеш нещо?
Той поклати глава. Кларис прокара премръзналата си ръка по мокрите камъни на крепостта и бавно обърна взор нагоре.
- Ще платиш за това, Зигур. Горчиво ще съжаляваш, че не си успял. - гласът й бе тих и безстрастен, но той усети ледени капки пот да се стичат по гърба му.
- Да вървим. - тонът й не търпеше възражения, но това някак му подейства успокоявящо - тя си възвръщаше самоконтрола.
Двете фигури бавно се предвижиха в посока към двореца.

*****

Зигур наблюдаваше Ян, докато се гмурваше, за да спаси Кларис, без другият да е способен да го види. Видя и как я измъкна от водата. Забавляваше го случилото се тази вечер. За него беше все едно дали тя ще живее или ще умре. В единия случай щеше да се отърве от манията й да го прелъсти, а в другия - от самата нея. Забавляваше го мисълта, че тя винаги ще помни колко лесно се е хвърлила в устата на лъва, колко лесно се е подвела от самочувствието си. И едва ли щеше да се опитва да флиртува отново с него. Той дори малко съжаляваше за това, целувката беше нещо, което той пък нямаше да забрави скоро...
Махна бавно с крила и профуча над двамата, носейки се към храма. Кацна на покрива и отново се обърна към мястото, където бяха излезли на брега. Колко странни бяха хората - вълнуваха ги невероятно нелепи неща. Власт... за какво им беше? Той можеше да има власт, когато пожелае, но какво щеше да прави с нея? Само щеше да загуби свободата, на която се радваше сега. Единственият, когото познаваше, който не страдаше от глупави предразсъдъци или мания за власт, беше Джоррам. Но пък и целта, която свещеникът преследваше, не беше нещо, което елфът можеше да разбере. Нещата, които се носеха в главата на Джоррам, бяха способни да смразят дори неговата кръв. Независимо от това, сега вече беше в града, беше се върнал и смяташе да се поразвихри. Тихо и кротко, но най-сетне, след дългото скиталчество из безплодните пустини на Драб, щеше да се позабавлява...

*****

Каверън се прибра в стаята си неспокоен. Нещо не бе наред. Опита се да анализира събитията след пристигането си, но бе твърде разсеян. Не му допадаше идеята, че е така далеч от нея. Мислено занарежда разумните й доводи, опитвайки се сам да убеди себе си. От нейните уста звучаха така логично, но разстоянието го отрезви. Фактите бяха други - тя бе сама, а той - на стотици мили отдалечен. Тази мисъл го накара да изръмжи недоволно. Къде, по дяволите му бе ума?! А тя дори не му заповяда да тръгне, дори не използва Гласа... Просто го накара да се съгласи с решението й. Що за глупак бе да се поддаде на чара й? Намери умивалника и наплиска лицето си с вода. После отиде до прозореца и впери поглед по посока на Даная. Дали се забавляваше в този момент? Сигурно бе блестяща в балната си рокля. Тръсна сърдито глава. Естествено, че бе блестяща, това бе целта й, а неговата бе да говори с лорда за плановете му.
Едва ли обаче днес срещата щеше да се състои - явно възникнаха непредвидени проблеми. Каверън отиде до леглото си и се отпусна тежко на него, поставяйки ръцете зад тила си. Загледа се в тавана. Изведнъж сякаш взе да потъва... Размаха ръце във въздуха, опитвайки се да си поеме въздух. Тогава я видя - бореше се да се освободи от роклята си. Потъваше. Полите се отделиха от нея, но тя остана отпусната, носена от водата. Кларис... Нещо ужасно се бе случило... Той скочи от леглото и затърси писалището. Надраска няколко реда върху учтиво оставената хартия, сгъна го набързо и запечата написаното с восък и герба на пръстена си и го постави върху леглото. Грабна плаща и меча си. Придърпа качулката и забърза към изхода на замъка. Поспря за момент на портата, за да пропусне група жени - несъмнено от гостите на лорда, когато едно лице, изпод качулка го накара за затаи дъх. Какво правеше Тя на острова? Нямаше съмнение, че бе Сулис - вярваше на очите си. За момент се поколеба. Огледа се. Времето се разваляше, но това бе без значение. Кларис... Болка сгърчи челото му. И все пак...
- Милорд? Господарят предаде това за вас.
Обърна се и видя момче на видима възраст около десет години, задъхано да пристъпва от крак на крак. Момчето му подаде сгънат лист хартия и притеснено зачака. Каверън прочете краткото съдържание на бележката. Лордът настояваше за срещата. За момент през съзнанието му преминаха картини - Кларис, мило усмихната да го убеждава колко важна е информацията за плановете на лорда, Кларис задушаваща се, Сулис... Не можеше да си позволи емоционални решения. Трябваше да изпълни задачата, за която бе пратен, и да научи какво търсеше Сулис сред гостите на лорда... Дали Съвета бе замесен в плановете му или и те проучваха ситуацията... Кларис... Налагаше се да се стегне. Да помогне на Кларис бе късно. Това реши колебанията му. Кимна на момчето, което с облекчение затича към двореца и с натежало сърце го последва.

***

Кларис отвори очи. Бе в своята спалня в двореца, върху собственото си легло, без никакви дрехи по себе си. Обърна се по гръб и усети болка във всички мускули на тялото си. Изстена и се опита да се отпусне. Какво, по дяволите... Спомените от изминалата нощ я връхлетяха като тайфун и тя благодари на Боговете, че е легнала. Зигур... Смесица от страст и гняв я заляха и тя се опита да си поеме въздух, задушена от силните чувства. Концентрира се. Трябваше да се успокои и да помисли...
Върна се мислено в нощта на бала... Блясък, глъч, красиво лице, предизвикателно държане, огромна мощ... Простена. Къде бе сбъркала, че вместо да притежава сега тази сила, се бе разминала на косъм от смъртта? Бе се замаяла от привличането и алчна за власт над него се бе подвела по измамната му взаимност. Глупачка. Абсолютна глупачка. Ако сестра й я видеше как сама се бе поставила в капан, би отнесла сурово наказание. Бе рискувала себе си, заради каприз. Не можеше да си го позволи. Вече не разполагаше със себе си и подобни детинщини можеха да струват твърде скъпо на Умбра.
Вратата тихо се отвори и Сара, прислужницата й, надникна към леглото. Усмихна се доволно, обърна се с реверанс и направи път на Ян. Той влезе и отвори със замах прозореца. Нахлулият хладен въздух я накара да потръпне. Двама едри мъже внесоха ваната й, от която приятно се издигаше животворна пара. Мълчаливо я поставиха на посоченото от Ян място и напуснаха стаята. Кларис отметна рязко завивките, отиде до ваната и с наслада се потопи в горещата вода. Усети одобрителният поглед на Ян и се почувства у дома. Това я накара да се усмихне и доволно да притвори очи, оставила се водата да я обгърне. Постоя известно време така - смълчана и отпусната.
Гласът на Ян я върна към действителността.
- Какво мислиш да правиш?
- Още не съм решила - погледна го през носещата се пара - но бъди спокоен - скоро ще научиш.
- Как мислиш, дали идеята е била само негова или си има компания? - Ян сякаш четеше мислите й. Тя също се измъчваше от съмнения дали и доколко бе замесен Джоррам. Надяваше се да греши, но ако не грешеше, положението не бе никак розово.
- Да се обадя ли да приготвят каретата?
- Не, не сега... не там. - замисли се. Не, определено не се страхуваше да остане насаме с тях двамата, пък било то и в храма на Халид, и все пак предпочиташе това да стане на по - позната територия. - Ще говоря с него, но не днес. Имам нужда от почивка - уморена съм.
Ян кимна.
- Ще изпратя Сара да ти помогне, а после, ако желаеш ме повикай.
Кларис кимна леко в знак на съгласие и се намести по-удобно в очакване на тирадата на довереницата. Същата не закъсня - докато обилно насапунисваше косите на господарката си, Сара я заля с поток от дворцови клюки за отминалия бал - нещо, което друг път би изслушала внимателно и с удоволствие, но не и днес. Опитваше се да изчисти ума си от всякакви мисли, за да възстанови силите си максимално бързо, когато нещо в думите на Сара я заинтригува.
- Би ли повторила какво си дочула?
- Но нима сте се съмнявали, херцог дьо Мил е бил очарован от присъствието ви на бала и...
- Остави херцогът! Какво спомена преди това? - нямаше търпението да изслушва отново всичко.
- Да не би да питате за подпалвачката? Така де - момичето, за което се вдигна толкова шум вчера на площада? Ами да, разбрах, че е в покоите на господин Генерала на Кралицата - заключена в една от стаите - така казаха - изкикоти се съзаклятнически и сниши глас - ама и господинът не се церемони никак, казват, че и хубавичка била...
Кларис престана да слуша коментарите на прислужницата си. Бе заинтригувана - Джони Кейдж не бе леконравен мъж и след вече наученото от предишния ден, едва ли причината да държи девойчето бе толкова прозаична. Налагаше се да провери сама. Това бе нещо, което чудесно щеше да откъсне собствените й мисли от случилото се в нощта на бала. За момент се зачуди дали да не изпрати Ян, но мисълта да стои и чака информация в покоите си не й допадна особено. Не биваше да рискува с някого, притежаващ свръхсили.
- Сара, би ли могла да бъдеш по-конкретна за местонахождението на стаята, в която е заключено момичето? - въпросът й леко стъписа прислужницата, но веднага бе заменено с доволно убеждаване как няма по - осведомена от нея и господарката й изцяло може да разчита на нея.
Кларис изслуша с досада клетвите й, а после - по-внимателно маршрута до загадъчната личност. Дари с усмивка и похвала прислужницата си, която засия от щастие, а после мило помоли за чиста вода и кърпа, след което се остави във вещите ръце на довереницата си за сресването и обличането.

*****
Грациозно се придвижваше из коридорите на северното крило. Макар да бе облечена семпло в бледожълтата си рокля, Кларис не се заблуждаваше, че би могла да премине незабелязано. Косата й бе небрежно пристегната на тила с копринена лента в цвета на роклята. Не носеше никакви бижута по себе си. Наближаваше пладне и по коридорите все още не се срещаха много хора. Разчиташе именно на това. Свърна вдясно и заслиза бързо по стъпалата. Покоите на генерала на кралицата бяха на доста закътано място - във възможно най-отдалечения край от тези на официалните й гости. Сигурна бе, че Джони Кейдж сам бе настоял за уединението си, така както бе сигурна, че в настоящия момент той охраняваше любимата си владетелка. Това я устройваше чудесно. Странното бе, че липсваше и обичайната гвардейска охрана пред покоите му. Кларис мислено отбеляза факта и се концентрира. Този път нямаше да я хванат неподготвена. Бързо откри вратата към стаята, която търсеше. Тихо я открехна - бе отключено - явно генералът не предполагаше, че би представлявал интерес за неканени посетители. В стаята бе сумрачно - завесите бяха плътно дръпнати и от прозорците се процеждаше слаба светлина. Огледа се - наоколо нямаше никого, освен крехката фигурка отпусната на леглото. Тя трябваше да е - откъм леглото усещаше слабо силите, които притежаваше девойката. Явно момичето спеше дълбоко или бе упоено? Слабо я интересуваше. Приближи се и се наведе над главата й.
- КОЯ СИ ТИ И КАКВИ СИЛИ ВЛАДЕЕШ? ЗАЩО СИ ТУК? КОЙ ТЕ ДОВЕДЕ? КАКВО ПОИСКАХА ОТ ТЕБ? - рядко си позволяваше да използва Гласа с хора, които не са в съзнание, защото това костваше двойно повече усилия. Момичето се изпъна, лицето му изглеждаше напрегнато в съня си, а после занарежда.
- Името ми е Фара. Мога да паля разни неща, но не съм сигурна, че мога да се контролирам. Не зная къде съм и защо. Аз просто искам да намеря Миранда. Доведе ме един мъж, добър мъж. Каза, че ще ми помогне. Никой нищо не е искал от мен.
Кларис се намръщи. Да поеме подобен риск за нищо. Девойчето явно нямаше да й каже нищо повече, защото просто не знаеше нищо. В това й състояние не можеше да прецени способностите й, както и доколко можеха да й бъдат необходими, и все пак... Поколеба се за момент, а после се наведе и тихо прошепна ключовата дума за контрол над момичето. Насочи се към изхода. Безшумно затвори вратата след себе си и пое по обратния път. Заизкачва стълбите към общата площадка, когато възбудата я връхлетя, като лавина. Зигур? Бързо се огледа и наостри слух. Странно. Момент на колебание, а после възбудата постепенно изчезна. Който и да бе притежателя на такава сила, се бе отдалечил от мястото, където се намираше тя. Запита се - дали я бе усетил? Несъмнено. Последвалото затишие я убеди, че Зигур нямаше нищо общо с това. Подобна предпазливост не можеше да се очаква от ангела, особено след снощния му триумф. Подтисна надигащия се гняв и забърза към своите покои. Налагаше се да говори с Ян.

***

Не й се наложи да го търси - Ян я чакаше в покоите й и нервно сновеше из стаята. Кларис реши да атакува, пренебрегвайки видимия му гняв:
- Имаме проблем.
- О, да, имаме и то голям - ти си проблема! - очите му хвърляха искри. Не бе очаквала, че толкова ще го разгневи кратката й забежка. - Имаш ли представа колко трудно е да те опази човек жива?! Нима не си взе поука от снощи?... Или както винаги имаш някакво "разумно обяснение"? Дано е така, мътните те взели, инак сам ще довърша започнатото от обаятелния ти летящ приятел, че поне да зная със сигурност, че не си жива...
Усетил, че Кларис не реагира, Ян за миг почувства неувереност и точно този миг чакаше тя:
- Свърши ли?
- Къде беше? - гласът му беше дрезгав, но звучеше по - скоро уморено, отколкото ядосано.
- И до там ще стигнем, но преди това имам задача за теб.
- Задачата ми е да не се отделям от теб.
- Не ставай глупав, мога и сама да се грижа за себе си.
- Нима? Видях как снощи чудесно се справяше с това - иронията в гласа му бе очевидна, но тя я пренебрегна.
- В двореца има мощен вигор*.
- Аха... Това било значи... И какво ще заповяда милейди?! Да оправя леглото, може би? Да запаля свещите? - угодническия саркастичен тон я подразни.
- Престани! Говоря сериозно. Проблемът е, че същият явно е гост на Джони Кейдж, поне там го усетих.
- Значи сме навестявали генерала? - по гласът му Кларис усети, че Ян я е слушал много внимателно. Кларис кимна. - А ще ми кажеш ли защо?
- Това сега не е толкова важно - Тя махна с ръка, но видяла, че лесно няма да се измъкне по този начин, разказа набързо, това което бе търсила и узнала. Ян я изслуша внимателно с невъзмутимо лице. За известно време в стаята се възцари тишина, нарушавана единствено от стъпките му, равномерно отекващи по каменния под.
- Значи Джони има двама гости със свръх - сили... Ето защо е освободил гвардейците си... - Ян продължи да мисли на глас - Не желае да привлича внимание към необичайните си гости... Замисля нещо... или? - въпросът я свари неподготвена, но тя невъзмутимо повдигна вежда, в почти искрена почуда. - Хайде, Кларис, има нещо, което криеш от мен. Ако наистина желаеш да ти помогна, ще се наложи да си по - словоохотлива.
Кларис се поколеба миг. После повдигна леко рамене и каза:
- Какво пък. Джони събира отряд. Доста необичаен отряд, но подценяването му би било огромна грешка. Целта им от една страна е кристално ясна - да запазят Х жива - опасни пламъчета блеснаха в очите й - а от друга страна - да разберат какво става в кралството. За първото с удоволствие бих ги провалила - леко се усмихна, но погледът й бе някъде в далечината, - но за второто не желая да ги улеснявам.
Лицето й стана безизразно. Ян я погледна напрегнато:
- Какво криеш, Кларис? Каква тайна пазиш така зорко?
Кларис го погледна в очите преценяващо:
- Нали не очакваш да го научиш просто ей така?! Политика, Ян, интереси. Интересът на Умбра... моят интерес...
Погледът й го накара да потръпне. В подобни моменти не държеше да знае всичко, което й минаваше през ума. В моменти, като този, Кларис го плашеше.
- Спести ми го тогава. Какъв е планът? Спомена за някаква задача?
Кларис се усмихна лукаво - знаеше, че ще го заинтригува.
- Не е точно план... Искам повече информация, Ян. Трябва ми незабавно и искам ти да ми я осигуриш. Ще можеш ли? - погледът й бе невинен като на девица на брачно ложе, но той не се поддаде.
- И откога милейди опря до скромните ми услуги?! Мислех, че имаш сериозни източници на информация...
Думите му предизвикаха желания ефект на часа. Кларис изфуча вбесена, поколеба се, но отговори:
- Всички, на които мога наистина да разчитам за достоверна информация са извън столицата, а не мога да си позволя сама да проуча нещата, защото гостите на Джони Кейдж ще усетят незабавно присъствието ми. Необходимо ми е да зная причината да са в двореца и то в покоите на Джони, Ян... Мога ли да разчитам на теб?
Не хитруваше. Тонът й бе искрен и почти умоляващ. При мисълта за последното Ян се развесели. Бързо се обърна към прозореца, за да не види Кларис доволното му физиономия. Опита се да придаде на гласа си строгост.
- При едно условие... - бавно се обърна и я погледна в очите. Тя чакаше да продължи. Лицето й бе безизразно. - Никакво излизане от покоите си, докато не се върна!
Кларис се намръщи, но не изглеждаше изненадана. Ян се зачуди дали не преувеличава реакцията си, но това бе без значение.
- Така да бъде. Имаш време до утре - не го пилей.
Възвърнала надменното си държане, тя кимна леко в знак, че счита срещата за приключила. Ян направи лек поклон и безмълвно напусна стаята.

* вигор - могъщ притежател на свръх - сили.

***

Джоррам внимателно отля от каната с малинов сок и седна срещу Зигур. Отново обсъждаха в подробности случилото се с ангела в нощта на бала. Налагаше се да обмисли ситуацията, в която се бяха поставили и възможните последици. Да, последиците... Не се съмняваше, че ще има такива. Колкото и Зигур да подценяваше случилото се, колкото и да се опитваше да внуши на първосвещеника, че няма от какво да се безпокои, Джоррам знаеше, че опасенията му са основателни. Притесняваше го мълчанието й. Това не бе присъщо за нея. Кларис бе импулсивна и твърде емоционална, което той често бе отбелязвал, като нейна слабост, но сега... Какво ли се мътеше в хубавата й главица? Мълчанието й говореше за план, план, за който нямаше представа, а това никак не му харесваше.
Отпи от ароматната освежаваща напитка и погледна към Зигур. Сякаш нищо и никой не бе в състояние да смути елфът. Усетил погледът му Зигур се ухили нагло.
- Вероятно вече пътува към смахнатата си държава.
- О, не, тя е тук. Не е в стилът й да бяга.
- И какво от това? Ще тръгне отново да ме съблазнява? - мисълта за това сякаш го развесели. - Този път ще се поддам, да знаеш - продължи със загадъчна усмивка Зигур, - погледна към Джоррам, който не сваляше безизразен поглед от него - Добре де, пошегувах се. Не съм толкова оглупял, но отново ти казвам - надценяваш възможностите й.
Погледът на първосвещеника се насочи към гледката на морето, разкриваща се от широкият прозорец на кабинета му. Странно наистина. От това, което би могъл да очаква от нея, липсата на каквато и да е реакция да предотврати покушението над себе си бе последното и най - неадекватното решение. Дали просто не бе се поддала на чара на приятелят му? Твърде елементарно, но не пречеше да е истина. Все пак тя беше именно това, което бе и подобни неразумни действия биха могли да се очакват от нея.
Въздъхна. Жени... Нужно ли бе Халид да създава нещо толкова нелогично и непредсказуемо. Може би Зигур все пак бе прав и той излишно да се безпокои за нещо, за което на този етап нямаше необходимата информация за анализ и оценка.
На вратата тихо се почука и в стаята влезе почтително сведен новият му послушник Лео. Мълчаливо му подаде сгънат лист хартия и добави:
- Навън чакат за отговора.
Джоррам кимна и отвори посланието. Леко се намръщи, подаде го на Зигур и се обърна към Лео:
- Предай, че за мен е чест да изпълня молбата в указания час.
Лео леко се поклони и заситни към вратата.
- Е, значи все пак не е заминала - по тонът на Зигур не можеше да се разбере това, което мисли в действителност - Любопитен съм какво ли е намислила... Ще отидеш ли наистина?
Джоррам го погледна сериозно. Зигур изглеждаше абсолютно незаинтересован, но първосвещеника знаеше, че следеше внимателно думите и реакциите му.
- Вече чу отговора ми. Трябва да разбера какво е замислила, какво иска.
Отново погледна бележката. С красив почерк бе написано:
"Мога ли да се надявам на удоволствието да вечеряте с мен, Джоррам? Девет?"
Лаконична и самоуверена. Усмихна се. Поне нещо, в което не би могла да го изненада.
- Искаш ли да те придружа? - усмивката на Зигур бе пъклена.
- Не си го и помисляй. - резките нотки в гласа на първосвещеника бяха неочаквани и за самият него. - А сега ме извини, но имам нужда от малко уединение.
Зигур повдигна рамене, стана и отвори вратата. Какво ли не би дал да присъства на странната вечеря.

* * * * *

Бе нервна. Не желаеше да го признае пред себе си, но се страхуваше, че поканата й ще бъде отхвърлена. Силно се надяваше любопитството да е надделяло над предпазливостта на Джоррам. Дали щеше да дойде? Дали щеше да дойде сам? Да, ако изобщо приемеше поканата й, щеше да е сам - не можеше да рискува скандал в двореца. Това я накара да се усмихне - поне веднъж нрава й й осигуряваше предимство. Предимство, от което силно се нуждаеше. Имаше нужда и от известно време да подреди мислите си, време да се възстанови физически и психически от шока на провала, време за подготовка на своята отплата. Но първо трябваше да прецени съперника. Доколко бе действал импулсивно и доколко бе мотивиран от друг. Надяваше се тази вечер да разбере. И все пак бе нервна. Чувстваше се подготвена за среща с Джоррам, но не и за сблъсък. Засега.
Вратата се отвори и в стаята влетя Сара. Кларис я погледна, опитвайки се прикрие безпокойството и нетърпението си.
- Ще дойде - прислужницата й се усмихваше съзаклятнически. Кларис кимна и отиде до прозореца. Значи щеше да дойде. Добре. Време бе да поразкрият някои карти.

*****

Вечерта бе чудесна - приятно топла и едновременно с това - прохладна от морския бриз. Небето бе осеяно със звезди - ярки и сякаш достатъчно близко, за да бъдат докоснати. Уви, Кларис не бе настроена романтично. Отворила широко прозореца, отправяше поредната молитва към Боговете, внушавайки си спокойствие и търпение. Наближаваше срещата. Бе решила да не крие това, което и без това той знаеше и бе облякла туника, традиционна за храма в Умбра. Туниката бе без ръкави, с дължина около два пръста над глезените й. В нея би изглеждала измамно целомъдрена, ако не бе скроена така, че от двете й страни имаше прорези, стигащи до средата на бедрата й. Платът бе от мека коприна, приятно следваща контурите на тялото й. Бе избрала белият цвят и с леко прибраните на тила коси изглеждаше някак невинна и беззащитна. Усмихна се. Да... Именно така искаше да изглежда. Не носеше бижута с изключение на тънка златна верижка, обкована в сложна плетеница, обгръщаща талията й.
Обърна се и обгърна с поглед стаята. Будоарът й бе неузнаваем. Цялата стая бе разчистена от излишните мебели. Бе оставила единствено две удобни кушетки, на които би могло да се полегне, както и две ниски кръгли масички между тях. Върху едната бяха поставени подноси с плодове, златни прибори и кристална купичка с мед и златни прибори, а другата бе приютила кана вино, кана прясна вода за разреждането му и кана с любимият малинов сок на първосвещеника. Липсата на мебели бе компенсирана с изобилие от свещи, които изпълваха будоара с мека светлина и приятен успокояващ аромат на борова гора.
Кларис се усмихна, доволна от себе си. На вратата се почука и утвърдителният й отговор бе последван от появата му.

*****

Джоррам изглеждаше видимо стъписан. Явно не бе очаквал подобна дързост от нейна страна. Кларис леко пристъпи към него и с усмивка и отработен жест го покани да се настани в една от кушетките. Той бързо се окопити и се настани удобно. Кларис се приведе над ниската масичка с напитките.
- Вино? Или предпочитате малинов сок? - Джоррам се засмя и леко разсея напрежението, което се усещаше в стаята. Кларис отля от рубинената течност за госта си, а за себе си - чаша вода. Имаше нужда умът й да бъде бистър, каквато и да подозираше бе причината Джоррам да предпочете сока. Подаде чашата му и се настани в свободната кушетка удобно подпряна на единия си лъкът с присвити колене.
- Отдавна ми се искаше да поговорим, Джоррам, а някак все не намирахме повод - леката й усмивка пробягнала по лицето сякаш искаше да го убеди, че по своя воля е провокирала "повода". Джоррам повдигна вежда, но зачака тя да продължи. Кларис не го разочарова.
- Любопитна съм... Как се запознахте с Зигур?
- Случайно. Може да се каже, че ми бе пратен от Халид, за да ме избави от скуката - небрежно отвърна първосвещеника. Явно бе подготвен за въпроса.
- Вероятно същото така Халид ви е уведомил, че Зигур е черен елф? - опита се да го изненада с директен въпрос.
- Нима съм пропуснал да го спомена и сам? О, простете, Кларис, но едва ли е от голямо значение за вас.
- Всъщност сте прав - вече няма никакво значение. Но може би криете още изненади.
- Светът е пълен с чудеса, Кларис. Халид ни е благословил с това да бъдем различни.
Кларис го наблюдаваше внимателно, но първосвещеника с нищо не показваше безпокойство или притеснение.
- Виждам, че вашият прескъп Халид тази вечер ще ни радва с присъствието си - усмивката й бе ледена.
- Не богохулствайте, скъпа - съвсем сериозно отговори Джоррам - Неспособни сме да оценим присъствието му.
Кларис наведе поглед, за да прикрие раздразнението си. Разговорът определено не вървеше в желаната посока.
- Простете невежеството ми, Джоррам. Привсе това някак не разбирам... но Вие сте тук и се надявам да ме просветлите... - тя леко се наклони напред и го погледна право в очите - С какво толкова сромната ми личност е заплаха за Халид, че той пожела да го навестя ... преждевременно?
Джоррам не трепна. Не можеше да не се възхити на самообладанието му.
- Уверявам Ви, Кларис, Халид има по-висши цели и както виждам ви е съхранил все така прекрасна, да бъде пресвято името му.
Тя се облегна назад и бавно си пое въздух. Той знаеше, но не бе го поръчал. Вълна на облекчение я заля. Трябваше да се овладее. Пресегна се към подноса и откъсна малка чепка грозде. Внимателно откъсна зрънце и го стисна между зъбите си. Сладкият сок изпълни устата й. Погледна пъвосвещеника. Той я наблюдаваше невъзмутимо. Тя се усмихна пленително.
- Вино?
Бе негов ред да отвърне на усмивката й.
- С удоволствие.
Отля за Джоррам и за себе си. Всеки отпи от чашата си потънал в мисли.
- С какво заслужих честта за поканата Ви, Кларис, както и удоволствието да ме потопите в тази обствановка? - усмивката му отново се появи за миг и изчезна - Ще ме разглезите.
- Ако Ви носи наистина наслада, Джоррам, обстановката винаги ще Ви очаква.
Той леко повдигна вежда, но гласът й, както и липсата на реакция от нейна страна не потвърждаваха отправената покана.
- Уви, отговорности по-духовни от поносимите за повечето хора ме лишават от възможността за известни сладости на живота.
- Клетият Джоррам... - тонът й бе почти искрен, макар очите й да блестяха издайничeски - Убедена съм, че все пак извличате наслада от нещо... някак... - гледаше го настойчиво, но той не даваше вид това да го смущава и спокойно попиваше погледа й - Ще позволите да споделите с Вашата приятелка тези дребни радости.
- Опасявам се, Кларис, че пътищатата ни заобикалят отдалеч видимите кръстипътища, но е възможно да водят в една посока.
Кларис леко присви очи. Не откъсваше поглед от неговите.
- Посоката винаги е от значение... Бихме могли да се молим за попътни ветрове?
- Молитвите е възможно да бъдат чути, но неведоми са желанията и делата на Халид.
- Разбира се - съгласи се безропотно - Ябълка?
- Не, благодаря - учтиво отклони поканата й Джоррам и добави - предпочитам фурми.
Още недовършил, Кларис внимателно взе фурма от подноса и я поднесе към устата му. Направи го непринудено и сякаш непреднамерено. Джоррам я наблюдаваше внимателно. Хвана китката й, очите й не трепнаха.
- Обичате игрите, Кларис? Напоследък пропускате да оцените опасностите...
Тя продължаваше да мълчи и да го наблюдава безстрастно. Джоррам леко се приближи към нея и пое фурмата от ръката й с устни. Кларис кимна и бегла усмивка за момент премина през лицето й. Не откъсваше погледа си от неговия.
- Нима има нещо по - сладко от предусещането за сладост, Джоррам... - недочака отговора му - Хареса ли Ви фурмата?
Той не отговори. Гледаше я изпитателно.
Кларис стана и се отправи към прозореца. Гъвкавата й фигура, преднамерено подчертана от играта със сенките на светлините на свещите и галещата прегръдка на коприната, рязко контрастираше с невинността на бялата туника и искреността в жестовете й. Тя знаеше, че той няма да пропусне да отбележи провокацията. Разчиташе на това.
- Дали Нейно Величество се наслаждава на лятната вечер, както ние с Вас, Джоррам?... - не прозвуча, като въпрос. Усещаше погледа му в гърба си.
- Нейно Величество понякога се наслаждава на вечерите, да... Понякога други се наслаждават на нейните вечери.
Обърна се с широка усмивка.
- А ние искаме всички да са доволни на вечерите на кралица Анара, нали Джоррам?
- Несъмнено - предпазливо отвърна на усмивката й - Което ми напомня, че нощта напредва и всички ние се нуждаем от почивка.
Стана и се отправи към вратата.
- Благодаря за поканата, Кларис. Вечерта бе ... интересна.
- Сигурен ли сте, че не желаете да поостанете? - насмешливо пламъче заигра в погледа й и не остана скрито за първосвещеника.
- Предложението Ви е повече от изкусително, но опасявам се, че отдавна съм направил своя избор.
- Всички не преставаме да се изправяме пред избори, Джоррам, изборите ни никога не са така окончателни, колкото се надяваме.
- Помнете пътищата, скъпа моя... А сега Ви пожелавам лека нощ. - Наведе се към нея и леко я целуна по челото. После затвори вратата след себе си.
- Лека - промълви замислено Кларис в празната стая.

***

Летеше отдавна. Tолкова отдавна, колкото не бе летял никога. И то през деня. Слънцето го заслепяваше до болка, а крилата му сякаш изгаряха в зноя. И въпреки това, той летеше. Летеше отдавна, а повикът оставаше все така непреклонен, все така примамлив... Вкусът на кръвта и пееше в жилите му своята приканваща песен... Толкова настоятелна, толкова гореща, колкото не бе усещал досега и в същото време така крехка - сякаш готова всеки миг да се прекърши, да умре. Не... не, не... Тя не трябваше да умира! Да живее... Да живее, за да може той да идва всеки ден, всяка нощ... Да я вкуси - гореща и сладка, както никоя друга. И пак, и пак, и пак... До самия си край. Тя не трябваше да умре и той бързаше, бързаше с всичките сили на крилата си - полетял толкова високо, толкова близо до слънцето... Толкова близо до нея.
Всеки друг би се възхитил от пейзажа, над който прелиташе, но не и той. Синьо, зелено, златисто, кафяво - небе, гора, слънце, земя - за него бяха пусти, без смисъл. Светът за него беше само в червено. Само светът, който го интересуваше - червено и нечервено. Само, което го интресуваше, привличаше, изгаряше го като огън... А тя! М-м-м... кръвта и... толкова сладка, толкова нежна, апетитна, вкусна, гореща... Самото слънце!
А земята се разстилаше под него - обновена от сутрешната роса и смирено очакваща обедния пек. Скоро фасетните му очи блеснаха хищно - в далечината изплува замък, а в него като фар светеше една от стаите в кулата. Светеше само за него. В червено.
Бързо... скоро да стигне... М-м-м... Песента - толкова силна тук - близо. Кръвта... песента на кръвта, на нейната кръв! Най-после - прозорецът... Вътре, бързо, близо... да отпие, да изсмуче, да вкуси... от... живота... Да! Само... ТРЯС!
- А, така! Умри, гадино, умри! - Моарейн се въртеше из стята като обезумяла - разчорлена и запъхтяна - На ти! На ти! - мухоубивачката се спускаше и издигаше в едно непрекъснато и плавно движение - като меча на най-добрия Щит - "Змия в Тревата" премина бързо в "Нападащия Орел от Шао Дин", а след това в съсичащо движение - твърде бързо, за да се определи, дали беше "Кълвящата Човка на Жерава" или пък "Връхлитащата Пантера". Моарейн завърши феерията с рязко и заплашително изпъване на оръжието и внимателно побутване на жертвата.
- Пфу-у! - въздъхна тя уморено и посегна да вземе оставената на пода табла с храна - От къде се завъдиха, бе! 'Сичките тия комари! - тя поклати глава и се надвеси над упоената Фара.

* * *

И за кой ли път отново...
Беше нощ и вятърът за пореден път блъскаше по прозорците на малката бяла къща, но не можеше да влезе. Фара лежеше в леглото си с немигащ поглед. Беше се свила неудобно под леката завивка. Не можеше да си намери място - винаги уютното легло тази нощ бе твърдо и непознато. Незнайно защо и се струваше някак късо. "Дали не съм пораснала" - помисли си тя и по всяко друго време само мисълта за това би разтуптяла детското и сърчице. Но не и сега, не и тази нощ. Тази нощ Фара се ослушваше за шумове от долния етаж, без да е сигурна точно защо и какво очаква. Обикновено родителите и по това време бяха в спалнята си и спяха. Не и сега, не и тази нощ. Тази нощ от кухнята се извиси мъжки глас:
-... За Бога, Лиза, отвори си очите - скринът не се е самозапалил...
Фара се зави презглава и запуши уши. Имаше чувството, че е попаднала в някакъв безумен кошмар и че това и се случва отново и отново. Можеше да се закълне, че знае всяка дума още преди да бъде изречена. Много добре знаеше и какво ще стане после - когато думите заглъхнат в ужаса. Мразеше се за това, но не успя да спре и този път. Босите и крака сами я поведоха надолу по стълбите. Но това не бяха вече малките пухкави крачета на детенцето - бяха издължени и добре оформени женски стъпала. На излизане от стаята Фара бегло си отбеляза наум, че е време татко и да я измери, защото май доста е надминала последната отбелязана на вратата резка. Тя се усмихна - все още някак по детски - и отдаде съзнанието си на огъня. Той винаги беше там, когато го потърсеше - нейният любим. Винаги утешаващ, винаги даващ толкова много. Не и сега, не и тази нощ. Тази нощ той и даде твърде много и тя не можа да го овладее. Усмихната, Фара отвори вратата на кухнята, а сълзите се стичаха по лицето и се изпаряваха още преди да са достигнали до средата на бузите. Тя наклони глава и...

* * *

Фара наклони глава и се събуди. Беше нощ и вятърът блъскаше по прозорците на малката бяла къща. И сега наистина и се струваше малка.Малка беше и стаята и, малко беше и леглото. Колко познато. Дали пък тя не бе порасла? Не, тази мисъл нямаше място в главата и - тя принадлежеше само на едного. И сега той и каза какво да направи. Винаги беше там - готов да и помогне - винаги утешаващ, винаги даващ и толкова много... Завинаги там - нямаше да я предаде - той беше нейният любим и тя щеше да направи всичко, което и кажеше той. Фара стана и започна бързо да слиза по стълбите. "КОЯ СИ ТИ?" Въпросът дойде неканен, изискващ отговор, изместващ огъня от главата и, от мислите и, принадлежащи само на него. Тя отговори нещо - не чу какво. Имаше и други въпроси - почти на границата на възприятията и, но все така задължаващи - не можа да си спомни и тях. И накрая онова - различното - двойно задължаващо и безкомпромисно - обвързващо към нищото, към празното. Към онова, за кето никоя връзка не би могла да се закрепи. Но връзка имаше. Фара я опита, дръпна се, но усещането беше все едно дърпаш ластик - позволяваше и да се движи, но не и да се измъкне. След малко впечатлението притихна, уталожи се, а "ластикът" се сля с объркания мозък на момичето и почти изчезна - остана само споменът за нещо... но какво? Скоро отново всичко беше само огън - още по-разярен след чуждата намеса.
Фара бутна вратата на кухнята и сълзи вече нямаше...

* * *

Беше нощ и вятърът... Фара бързо скочи от късото легло, но се замота в чаршафа, кракът и се оплете и тя падна, събаряйки след себе си възглавницата. След нея падна и старото и плюшено мече - Фара изпищя и ужасена отскочи назад. Блъсна се в секцията и отвсякъде върху нея започнаха да се изсипват старите и плюшени играчки - разпадащи се, черни и овъглени - страшни с изцъклените си, полустопени очи. Гледаха я - нямаше съмнение. Гледаха я обвиняващо и обвинението прогаряше кисели дупки в душата и. "ВИЖДАШ ЛИ?" - попита Гласът в главата и - глас на жена - и този път Фара запомни всяка дума. "ВИЖДАШ ЛИ? САМО ТОВА МОЖЕШ ДА ПРАВИШ, НАЛИ? САМО ДА РУШИШ, ДА ПАЛИШ, ДА УБИВАШ... ДОРИ РОДИТЕЛИТЕ СИ, НАЛИ?"
- Не! - проплака момичето - Не съм! Не съм още! Мога да ги пощадя, мога... само да поискам и мога!
"ХА-ХА! ЧУЙ СЕ САМО! КОЛКО СИ ЖАЛКА - МИСЛИШ, ЧЕ МОЖЕШ ДА СЪЖИВИШ МЪРТВИТЕ?! ГЛУПАЧКА! ТИ МОЖЕШ САМО ДА УБИВАШ... МОЖЕШ ГО, МНОГО ДОБРЕ ПРИ ТОВА - ДА УНИЩОЖАВАШ ВСИЧКО! ТОЧНО ЗАТОВА ИСКАТ ДА ТЕ ИЗПОЛЗВАТ."
- Не! Моля те! Не е така, аз... Аз мога и да създавам... Нали? Моля те? Нали мога... Аз... Знам че мога да... - хлиповете задавиха Фара и тя млъкна, за да преглътне сълзите си.
"НАИСТИНА СИ ЖАЛКА! МИСЛЕХ, ЧЕ ЗА ДА ВЛАДЕЕШ ОГЪНЯ, ТРЯБВА ДА ИМАШ ПОНЕ МАЛКО ВОЛЯ И ДОСТОЙНСТВО."
- Коя си ти?! Махай се, моля те, не искам да те слушам!
"НАПРОТИВ, ИСКАШ. АЗ ЗНАМ КАКВО ИСКАШ И ЗНАМ КАК ДА ТИ ПОМОГНА. ДОРИ ЩЕ ТИ ПОМОГНА, АКО..."
- Вече има кой да ми помогне. Джони каза...
"ХА-ХА! ДЖОНИ?! НЕ МЕ КАРАЙ ДА СЕ СМЕЯ, ДЕТЕ! ДЖОНИ МИСЛИ САМО ЗА ДОБРОТО НА КРАЛИЦАТА И КРАЛСТВОТО И ЩЕ ТЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ - ДОКАТО МУ ТРЯБВАШ, РАЗБИРА СЕ!"
- Ти си лъжкиня - мислиш си, че като се набъркаш в главата ми, ще можеш да ме объркаш, да... ме... направиш уязвима, нали? Но грешиш! Аз имам на кого да се опра и ти...
"О, ТАКА ЛИ? И НА КОГО? МОЖЕ БИ НА ПРИЯТЕЛКАТА СИ, КОЯТО ТЕ ИЗОСТАВИ? ЗАПОМНИ ЕДИН СЪВЕТ ОТ МЕН - МОЖЕШ ДА РАЗЧИТАШ САМО НА СЕБЕ СИ."
- Не е така! Не е, разбра ли!!! - хълцаше Фара - Миранда не ме е изоставила - тя беше отвлечена и сега ме търси и и е мъчно за мен, и...
"ХА! ЧЕ НА КОГО МУ Е МЪЧНО ЗА ТЕБ? ЗА ПОДПАЛВАЧКАТА? ЗА УБИЙЦАТА? МИРАНДА В МОМЕНТА СЕ РАДВА, ЧЕ СЕ ОТЪРВАЛА ОТ ТЕБ, СЪКРОВИЩЕ!" - подсмихна се Гласът.
- Лъжкиня!!! Махайсемахайсе!!! Изчезвай от главата ми! Веднага!- момичето хвана главата си с ръце и се сви на пода сред купчината изгорени играчки.
"ЗАРЯЗАЛАТА Е В РЪЦЕТЕ НА НЕПОЗНАТИ, КОИТО ИСКАТ ДА ТЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ЦЕЛИ. НА НИКОГО НЕ МУ ПУКА ЗА ТЕБ, ДЕТЕ! САМО НА МЕН!"
- Не! Изчезвай!!
"НЕ? ТОГАВА ЗАЩО СА ТЕ ЗАКЛЮЧИЛИ? ЗАЩО СА ТЕ УПОИЛИ? АЗ ЩЕ ТИ КАЖА - ОТ СТРАХ! ОТ СТРАХ ДА НЕ ИЗГОРИШ НЕЩО, ДА НЕ УБИЕШ! ИСКАТ ДА ТЕ КОНТРОЛИРАТ! ДА БЪДЕШ ТЯХНОТО КУЧЕНЦЕ НА КАИШКА! И Щ ПОИСКАТ ДА УБИВАШ ОЩЕ!"
- Не! Не те слуша-ам! Не те слушам! - крещепе Фара на глас.
"ВСУШАЙ СЕ В ДУМИТЕ МИ И ЩЕ ВИДИШ, ЧЕ НЕ ТЕ ЛЪЖА. НЕ ГО ПРАВЯ, ЗАЩОТО МИСЛЯ ЗА <ТВОЕТО> ДОБРО! АЗ НЯМА ДА ИМ ПОЗВОЛЯ ДА ТЕ ИЗПОЛЗВАТ! СЛЕД МИНУТА ЩЕ СЕ СЪБУДИШ ОТ УПОЙКАТА И ЩЕ ВИДИШ, ЧЕ СЕ КАНЯТ ДА ТИ ПОСТАВЯТ НОВА. ТВОИТЕ "ПРИЯТЕЛИ"! И ПОСЛЕ, АКО ОТНОВО МИСЛИШ, ЧЕ ТЕ ЛЪЖА, ЩЕ СЕ МАХНА ЗАВИНАГИ, СЪГЛАСНА ЛИ СИ?"
- Само се разкарай! - ядно отвърна Фара.
"ЗАПОМНИ - ИСКАТ ДА РУШИШ И УБИВАШ, А НЕ ДА СЪЗДАВАШ! КАКТО УБИ РОДИТЕЛИТЕ СИ, КАКТО УБИВАШ ВСИЧКИ, РАНО ИЛИ КЪСНО! ЗАЩОТО САМО ТОВА МОЖЕШ ДА ПРАВИШ! ДА УБИВАШ, ДА УБИВАШ, ДА УБИВАШубивашубиваш без да можеш да спреш!!!"
- Не-е-е-е!

* * *

- Не-е-е-е!
Нечовешкият крясък стресна Рамот, тъкмо когато приготвяше новата доза упойка. Чашата се изплъзна от ръцете и и скъпата течност започна да се излива към пода като в забавен каданс. Бавно, много бавно, Рамот вдигна глава - тъкмо навреме, за да види как Фара сяда в леглото с широко разтворена в ням писък уста. Ръцете и се вдигнаха към главатa и и запушиха ушите. След миг - цяла вечност - момичето отвори очи и съзря Рамот. Злобна усмивка бавно плъзна по устните му, без да достигне очите - блеснали в ярък пламък. Рамот бе виждала това безумие и друг път. Имаше само миг, за да осъзнае какво ще последва...
Първите капки от упояващия чай докоснаха под и чашата се разби на парчета. Сякаш тъкмо трясъкът разпукa вакуума и времето с втурна в стаята. В следващия миг огнена вълна, която би изпепелила костите на всеки друг, премина през Рамот. Тя не направи и крачка - огънят бе само нежен полъх по люспите на дракона. Но покоите на Джони не бяха защитени и лумнаха, преминавайки набързо през фазите на запалване и горене, за да се превърнат само за секунди в жалко и пепеливо подобие на изстинала жарава. Незасегнати останаха само голите каменни стени.
Драконът проследи реакцията на подпалвачката, кротко очакващ я да се съвземе и да се успокои, за да може спокойно да възвърне облика си. Но вместо това, тя сякаш се уплаши, ужаси се от всичко, което бе извършила и отстъпи няколко крачки назад през пепелта, търсейки опора в почернялата стена. Напипа перваза на прозореца и се вкопчи в него с треперещите си пръсти. После забеляза и Рамот...

* * *

Люспите проблясваха на слънчевата светлина като злато и за миг я заслепиха. Фара се завъртя на всички посоки - по-изплашена от когато и да е било. Мозъкът и бе объркан - чужди мисли се сливаха с нейните и и крещяха неща, които тя не искаше да слуша. Знаеше само, че този път огънят беше дошъл сам - подхранван от гнева и и че тя отново бе палила. Но това същество... то не сваляше немигащия си поглед от нея - гледаше я с любопитство. Фара се почувства като животно в клетка, като в някакъв капан. Трябваше да избяга, да се махне от всичко и всички - от Гласа в главата и, от втренчения поглед на съществото, от чувството си за вина... Да се махне сега! Веднага! Къде, по дяволите, беше вратата?! Тя се метна към нея, но блестящото създание и препречи пътя. С отчаяно движение момичето завъртя глава към единствения изход.
През прозореца се виждаше как слънцето се издига бавно по хоризонта, наближавайки връхната си точка. Един лъч се плъзна в обгорената стая и докосна лицето на подпалвачката, напомняйки и за начина, по който Миранда я погалваше по бузата, за да я успокои. Миранда - нейното слънце! И Фара се хвърли към него.

***
Всепризнат в световен мащаб!

На мнения за филми вярвам само на статиите в Сивостен... най-вече на тези, които самият аз съм писал.
User avatar
fizik
Молекулно прост
Posts: 2083
Joined: Wed Mar 10, 2004 11:33 am
Location: Nirgendwo in Afrika

Post by fizik »

***

След като Берик проведе кратък разговор със стража на портата той,принцът, Алексис и Морвен преминаха през вратите на замъка. Един лакей обяви имената на новопристигналите:
-Принц Аркип от Даная и лейди Карейна Далиер.
Бяха решили да крият истинските имена на всички освен Кип. Алексис се представяше за известна благордничка, която херцогът познаваше по име, но никога не беше виждал. Две прислужници поеха връхните им дрехи и ги поведоха нагоре по стълбите към стаите им.
Берик и Морвен понечиха да ги последват, но лакеят ги спря:
-Вие трябва да оставите багажа си в стаите за прислугата, те са надолу по коридора.
Берик му скръцна със зъби и настоя, че е личен телохранител на принца, при което му дадоха стая до тази на Кип. Морвен на свой ред също настоя, че е лична прислужница на принца, но никой не й обърна внимание.
-Спокойно, Бломси, и стаите за прислугата не са лоши.- обърна се към нея симпатично светлокосо момиче в униформа на камериерка.- Ела, ще ти покажа.
-Ъъъ... Бломси? Блоомси?-заекна тя потресено.
-Да, Ланселот ми каза името ти.- отговори момичето, сочейки към откровено хилещия се Берик.
-Ще си платиш за това.- изсъска му Морвен.
-Когато кажеш, Бломси.-изсмя се той. Морвен му се изсмя в отговор. Берик я изгледа учудено. "А най-учуден ще си като като се опиташ да си свалиш колана" помисли си Морвен, усуквайки металната катарама на кръста му, докато го гледаше невинно.
-Ще си точно до моята стая и ще можем да си споделяме всичко. Аз съм Дейра. Сигурна съм, че ще станем страхотни приятелки.- говореше младата прислужница без да обръща внимание физиономията на Морвен, водейки я към крилото за прислугата, докато Алексис, Берик и У се събраха на съвещание в стаята на принца.
-Довечера ще трябва да се приближиш до херцога по някакъв начин.- обърна се Берик към Алексис- Предполагам, че ще можеш да проведеш някакъв неангажиращ светски разговор и в това време да разчетеш мислите му, нали?
-Естествено- усмихна се Алексис, решейки разсеяно косата си.
-Като си помисля, може би дори ще е по-добре У да остане в стаята си зарди безопасността му. Няма да имаме нужда от него вечерта.- продължи Берик.
-Ама на вас двамата ви личи, че не сте присъствали на прием, а?-обади се развеселено Кип.- Какво смятате, че ще я настанят от дясната страна на херцога ли? По принцип на приемите е ужасна блъсканица... което е странно като се има предвид каква скука е... Както и да е, няма да успеете да се доберете до херцога, ако почетният гост, тоест аз, не изнахалства за това.- доволно обяви момчето.
-Ахам, тогава взимаме хлапето.- заключи Алексис и продължи да реши косата си.
Берик завъртя очи нагоре и отиде в стаята си.

На смрачаване голямата зала на замъка се изпълни със слуги, които пренасяха съдове, лъскаха за последно пода или палеха свещниците, закачени високо на стените със странни дълги факли. Морвен не можеше да не се възхити на мраморните подове, високите тавани и изящните мебели, осветени от приглушената светлина на свещите. Или поне се възхити подсъзнателно, докато на висок глас недоволстваше от купа посребрени бокали, който й бяха дали да пренесе до масата (отмъстително преправи украсата на един от тях от виещи се лози на преплетени чушки и тиквички). В това време започнаха да слизат гостите. Морвен набързо остави и последните два бокала на масата и се нареди до останалите слуги.
Херцогът, който седна начело на масата беше едър възрастен човек. Би могъл да мине за добродушния шегаджия на компанията, ако не бяха малките му, хитро присвити очи, фиксиращи всичко с преценяващ поглед. Както по-късно разбра Морвен, заради този поглед били изгонени двама слуги заедно със семействата им, тъй като два свещника не били запалени докрай.
След него започнаха да сядат и останалите гости, като едното място до херцога беше заето от Кип, който изглеждаше така сякаш сдържа прозявката си с огромно усилие на волята. До Кип седеше Алексис облечена във великолепна рокля в зелено и златно със свободно падаща по целия й гръб коса. Херцогът определено щеше да я забележи и без помощта на младия принц.
Берик седеше в ъгъла и гледаше мрачно.
След като ястията бяха внесени слугите излязоха с поклони, а Берик прошепна на Морвен, че имат среща с Рейн след час и половина в галерията с портретите.
След малко повече от два часа Рейн крачеше притеснено под погледите на няколко портрета, изобразяващи роднините до девето коляно на херцога на Варгас, а Берик нервно стискаше дръжката на ножа си. Морвен се появи,крачейки забързано:
-Съжалявам, но трябваше да извадим сладките от фурната...
-О, няма нищо, не се притеснявай. Ние тук с удоволствие щяхме да почакаме още малко, докато ти ометеш запасите от сладкиши на херцога. Разбираме, че първо трябва да се свършат истински важните неща.- Берик беше бесен.
-А, значи ти можеше да намалиш двойно резерва от алкохол на кралството, обаче аз да седя гладна, а?- изгледа го отровно Морвен- А и щеше да е подозрително да си тръгна толкова скоро.
-Да, сигурно е щяло да бъде подозрително да излезеш, преди да си омела и половин кило сладки, права си...
-А казах ли ти, че без да искам разтопих токата на колана ти? Надявам се да нямаш големи проблеми със свалянето му.- поинтересува се Морвен с поглед издаващ абсолютната й увереност в обратното.
-А аз казвал ли съм ти, че с драконовата люспа мога да виждам и през дрехите?- невинно попита Берик, вперил нетрепващ поглед в нея.
Точно в момента, в който Морвен вадеше кама от ръкава си, а Берик измъкна нож и арбалет от някъде, прокънтя гласът на Рейн.
-Стига!!! Ако се избиете взаимно, ще провалите цялата група. Макар че лично за мен ще е облекчение.- той изгледа и двама сурово, а белгът на лицето му изпъкна. След миг лицето му се смекчи от усмивка и той се обърна към момичето- Всъщност Берик е ядосан не само на теб. Оказало се, че истинската лейди Карейна Далиер е вдовица на заможен благородник и много изгодна партия за женене. А и както изглеждаше Алексис тази вечер, повечето мъже биха забравили за парите. Както и да е, на Берик му се наложило да я брани от тълпите ухажори. А и ако питаш мен, май ревнува...
-Глупости.- отсече Драгънай, вече поуспокоен.- Просто от тези досадници тя успя да се добере до херцога едва в края на вечерята и не можа да разбере почти нищо. Само че тази вечер имал среща с някого в Махагоновата стая.
-Ще се промъкна там и ще го подслушам, но ти трябва да разбереш къде се намира.-добави Рейн, обръщайки се към Морвен.- Ако го направиш бързо, ще свия комплект сребърни лъжички и за теб.-ухили се той.
След половин час Морвен се върна в галерията, където вече беше дошла и Алексис.
-Надявам се поне да оцените колко ми беше трудно-просна се на едно кресло Морвен.-Трябваше да разкажа на камериерката Дейра цяла любовна драма само за да ме пусне в стаята си. После, докато се правех, че ридая горко, от което прегракнах между другото, измислих някаква история за гледачка, която ми казала, че махагонът ми носи щастие. Ама не, тя патката му с патка, пак не загря и трябваше да обяснявам и как ми навявал хубави спомени за детството и ме утешавал. Но дори тогава ми се наложи и да...
- Знаеш ли...-проточи Берик.- единственото, което вероятно ме интересува по-малко от личния ти живот, е здравословното ти състояние...
Морвен почервеня, но Алексис делово я дръпна настрана и я заразпитва за пътя.
- Мисля, че го запомних. Ние ще се оправим с това, а ти отиди да пазиш принца.
Морвен се отправи към покоите на принца, мърморейки, че ще иска и надница за детегледачка.

Тя се качваше към стаята на принца, когато видя Дейра на стълбите. Опита се да избегне досадната среща, но Дейра вече я беше видяла.
- Аз знам за кого говореше.-обяви тя.
- Да, Берик, гаднярът му с...ъъъ, кога по-точно?- обърка се Морвен
- Онова за нещастната ти любов.
Морвен едва се сдържа да не й обясни, че просто я е пързаляла, при това с удоволствие, но само измърмори неопределено.
-Принц У е, нали?- Морвен я изгледа като ударена с нещо тежко по главата- Веднага го разбрах. И мисля, че наистина е трогателно.
-Аз и това хлапе???
-Не се срамувай от мен. Вярно е, че той е много по-млад...
-По-малък, искаш да кажеш...
-...но е много романтично.
-Не, все пак, защо мислиш така???
-Годеникът ми, който е командир на стражата- Морвен извъртя очи- каза, че имал заповед да задържи принца и да убие теб. Това е за да ви разделят, нали? Сигурно кралицата е разбрала и...
Морвен вече не я слушаше, а бягаше с всички сили към стаята на Кип.
-Бързо! Нещо се е объркало!- Тя задърпа полузаспалото момче към вратата. Отвън се чу шум на стъпки и Морвен извади меча си. За щастие стражите се оказаха само двама и тя просто претича край тях с принца, преди да се осъзнаят. Момичето се спусна по задните стълби, където нямаше никой и излезе в отдалечен край на градината. Опита се да се добере до поратата, но пътят й беше пресечен от трима войници. Тя се обърна назад само за да види другите двама, които изскочиха през вратата на замъка след нея. Един страж с подигравателна усмивка насочи меч към нея. Усмивката му изчезна щом мечът се разпадна на парчета. Войниците я заобиколиха в полукръг, но все още бяха твърде смаяни от това, което видяха и не предприемаха нищо. Морвен на свой ред изтегли меча си и застана пред У. Това сякаш послужи за сигнал на стражите да я нападнат едновременно. Младата жена парира ударите на един с меча си, преплете остриетата на мечовете на двама други, а на четвъртия изкриви ризницата, так че не можеше да поеме дъх. Кип се опитваше да й говори нещо, но тя го прекъсна:
-Виж, хлапе, точно сега съм твърде заета с това да се опитвам да оживея, та да ме оставиш, а?
-Ама там има...
Морвен изви едно копие на спирала
-Не, все пак, помагам и на теб, би могъл поне да не пречиш.
-Но отзад...
-Няма ли да спреш с...
-ОТЗАД ИМА ВРАТА В СТЕНАТА, ИСКАХ ДА КАЖА!!!- извика Аркип, успявайки да привлече вниманието й.
Морвен едва не изпусна меча си от изненада и се затича след момчето. В каменната стена действително имаше врата от ковано желязо, полузакрита от пълзящия по нея и по стената бръшлян.
-Ам, да, само дето е заключена...- Кип я погледна виновно. Морвен изкрещя ядосано и врата се разцепи на две, позволявайки им спокойно да излязат през нея. Момичето се обърна и наново я огъна, докато не се съедини, така че стражите трябваше да заобикалят от другаде. Двамата се изгубиха в тъмнината. След няколкостотин метра те се озоваха до главната порта, където ги чакаше Шестокракия.

Берик, Рейн и Алексис вървяха по коридора, когато към тях се зададе страж. Рейн успя да се скрие зад завоя, но стражът вече беше забелязал движението.
-Стой! Какво търсите там?- извика той и насочи копие към тях. Берик колебливо опипа арбалета под наметалото си, но реши, че ако той успее да извика преди да умре, моментално ще дойдат и други стражи. Но нямаше избор. Трябваше да рискува. В този момент Алексис изстена до него и се свлече в ръцете му. За миг мъжът се уплаши, че е ранена, но в ума му внезапно изникна натрапчивата представа за лице, което пръскат с вода. И в този момент разбра.
-На дамата й прилоша.- отговори той със загрижен глас.- Можете ли да ми кажете откъде да излезем навън? Тя има нужда от чист въздух, а се объркахме във всичките тези коридори.
Стражът веднага пусна копието си и помогна на Берик да изнесе полуприпадналата жена до една от външните врати.
В това време Рейн отвори вратата на махагоновата стая и се скри в една ракла, миг преди вратата да се отвори наново и вътре да влязат херцогът на Варгас и Каверън.
-Бих искал да знам защо пратихте да ме повикат, след като вече си бях тръгнал.- в гласа на Каверън не се долавяше гняв, но говореше без каквото и да е уважение към херцога.
-Сега нещата се промениха.- отговори благородникът със същия безстрастен тон.- Кралицата беше твърде силна за да се изправям срещу нея, но след като младия принц сам дойде в ръцете ми и с помощта на господарката ви, мисля че мога да го направя.
-С помощта й?- Каверън се засмя, сякаш бе чул изискана шега- Не, тя няма да ви помогне, вие ще сте помощникът. И го запомнете добре!
Каверън внезапно стана и се надвеси над едрия мъж, закривайки го със сянката си.
-Тя е тази, която трябва да е владетелка, не вие или някой друг от жалките ви благородници. Само тя има правото да иска трона и силата да го владее. И би трябвало да сте благодарен на съдбата за възможността да сте на нейна страна, защото един ден няма да останат много от онези, които са срещу нея.
Също така внезапно Каверън се отдръпна от треперещия благородник и седна спокойно на мястото си.
-Тя приема да ви плати златото, което искахте, а също и да ви даде земите на лорд Арбал, след като стане кралица. В замяна сега ще й предадете принца, а също и момичето. Това удовлетворява ли ви?
-Да.- едва промълви херцогът.
Каверън излезе без да се сбогува, а малко по-късно Рейн позна по затръшването на вратата, че и херцог Варгас е направил същото. Крадецът предпазливо се измъкна от раклата и застана в средата на стаята. Изведнъж застина в ужас. На един стол седеше младо момиче, чието присъствие не беше усетил. Представи си как ще изпищи и ще събере цялата стража, но тя дори не помръдна. Очите му свикнаха с мрака и той осъзна, че тя или спеше много дълбоко, или беше в безсъзнание. Той отвори прозореца и погледна надолу. Някъде в градината забеляза отблясъците от златистата рокля на Алексис.
Той подвикна колкото се може по-тихо и двамата с Берик се приближиха до прозореца. Рейн им разказа накратко главното от разговора.
-Явно момичето е важно. Ще трябва да я измъкнем с нас.- каза Берик- Ще отида да кажа на Аркип и Морв...
Изведнъж Берик извади арбалета си и стреля срещу прозореца. Рейн с изумление проследи стрелата, която одраска бузата му, забивайки се в стража зад него. Явно беше влязъл без да го усети. Рейн погледна зеещата врата и светкавично взе решение. Хвана момичето и преметна тялото му през перваза, като буквално го хвърли в ръцете на Берик, а миг по-късно и самият той скочи меко на тревата. Тримата се затичаха към голямата порта, опитвайки се да вземат по-голяма преднина, преди стражите да ги усетят.

Шестокракия се опитваше да се изправи. Движенията му бяха бавни и подчертани, но и някак несигурни - сякаш умът му знаеше какво трябва да се направи, но тялото бе загубило двигателната си памет и трябваше да си припомня как да стегне всяко едно мускулче. Застана стабилно на крака и пое дълбоко дъх. Сетивата му бяха неверояно изострени - усещаше едва доловимия вече мирис на изгорели пера от някой опечен в боя бухал, чуваше как миниатюрни парчета кора от изгореното с киселина дърво падат леко на земята... Най-накрая отвори очи - и веднага ги затвори, мозъкът му бе претоварен от яркостта на образа - сякаш не гледаше гъста нощна гора, а бе попаднал на покрита с чист сняг поляна, докато над главата му прежуря обедно лятно слънце. Постепенно умът му се изчисти. Бе натрупал огромна магическа енергия - нещо, което обикновено избягваше да прави. Добре, че преди да започне да "набира", както беше известно сред маговете концентрирането на енергии, грижливо бе поставил прикриващо заклинание. Сега поне не светеше в съзнанията на всички надарени в града като светлината на горски пожар. Разбира се, за поддръжка на заклинанието също отиваше доста енергия... но той имаше неприятното предчувствие, че твърде скоро ще му се наложи да използва наведнъж и последната частица налична мана, много преди заклинанието за скриване да я изсмуче. Сведе поглед към изпадналия в безсъзнание маг пред себе си. Нямаше време да се опитва да го свести и да се мъчи да го разпитва. Наведе се и прихвана брадичката му с една ръка, след което обхвана с другата темето му. Знаше твърде добре - лек натиск, и вратът щеше да се счупи като тьнка клонка. Беше правил това няколко пъти в бой, и всеки път потръпваше от сухия пращящ звук. Отдръпна се рязко. Не можеше да се насили да убие безпомощен човек, не и по този начин - въпреки че ако врагът му дойдеше в съзнание можеше да провали цялото им начинание. Тегли един силен ритник в главата на пленника, като по този начин се надяваше да му докара поне още два часа тежка дрямка. Пребърка го набързо и прибра кесията му и един тежък златен пръстен. Поне щеше да има някаква полза от цялата работа, а и нямаше нужда да казва на останалите. След като разтръска кесията се усмихна, доволен от тежеста и, и се насочи към централната порта на двореца. Движеше се тихо, като внимаваше да не излиза от сянката на стената. Беше разгънал магическите си сетива доколкото можеше, като се молеше да засече евентуални магове-стражи преди те да усетят него. Успя да излезе от парка без да вдига много шум и се добра до безразборно разпръснатите сгради на площада пред портата без да срещне други пазачи. Може би онзи в парка бе поставен именно защото някой крадец би се промъкнал точно оттам? Вече нямаше смисъл да размишлява за това, така че просто зае удобна позиция за наблюдение и зачака. Чакането му скоро започна да става неприятно - топлият нощен въздух се раздвижи и бързо премина в режещ остър вятър, изпълнен с мирис на буря. Точно когато първите тежки капки започнаха да падат, няколко жени - явно закъснели гостенки - минаха през портата. Едър, здрав мъж с наметало и пусната качулка ги изчака да минат и да му осовободят път. Беше малко странно, че някой гост си тръгва толкова рано (здравенякът трябваше да е гост, определено не приличаше на войник или слуга), но не достатъчно, че да събуди любопитството му. Видя как някакво момче подава нещо на мъжа - като че ли лист хартия - и той изведнъж се обърна и влезе обратно в двореца. Зачуди се на странното му поведение : "Сигурно се е скарал с благородната си дама и е решил да се изнесе по-рано, а сега тя е размислила и му праща покана за среща, аман от благородничски изцепки" - реши накрая и забрави за случилото се. И без това с тоя дъжд, дето се канеше да завали, имаше по-важни неща за обмисляне - например да си намери някое по-закътано местенце, от което пак да има видимост към портата. Намери го в сянката до стената на една къща с издадена напред стряха, която бележеше края на една от главните улици, точно пред дворцовия площад. Седна и присви колене към главата си, така че за редките минувачи да изглежда като някой подранил пияница, и отново зачака.
Дъждът ставаше все по силен и заплашваше да премине в същински потоп, а Шестокракия целия подгизна. Не смееше да мръдне от наблюдателния си пост, за да не изпусне останалите - така че всичко, което му оставаше, беше да изтръсква водата от очите си и да си мечтае за камината и дивана в дома си в столицата. Вратата отново се отвори, и той се подготви за бой (вече очакваше останалите да излязат)- но след това отново се отпусна. Съдейки по дрипавото наметало и прегърбената стойка на жената, сигурно беше прислужница, а по-ниската фигура до нея вероятно беше детето и, което тя изпращаше до къщи - така че той реши да ги игнорира, докато не поеха в неговата посока. Опита се да се слее със стената, без да спира да ги наблюдава внимателно... но въпреки това ги разпозна едва когато преминаха на няколко метра от него.
- Морвен! Принц Аркип! Не, не се обръщайте - беше нещо средно между шепот и вик - минете зад къщата и след това се елате, като се движите до стената - стражата няма видимост там.
Когато и двамата дойдоха при него, той ги изгледа внимателно - изглеждаха изцедени. Каквото и да бяха правили в двореца, явно им беше коствало доста усилия.
- Какво стана вътре? Къде са останалите?
- Сложно е за обясняване - хайде да се доберем в безопасност до кораба, там ще разбереш всичко. Другите ще останат да съберат още информация, надявам се скоро да дойдат.
- Добре, поне ми кажи има ли опасност от от преследване, или сериозен бой, или вероятност от засада около кораба? - гласът му беше спокоен, от опит знаеше, че излишните емоции не помагат кой знае колко в такива ситуации.
- Не знам - Морвен въздъхна - ще видим. Наведе глава за момент и погледът и падна върху крачолите му. - Да не ти се е случвало да ходиш по жарава наскоро?
Той също погледна. Явно не беше се отървал напълно невредим от киселинната сфера, но пък и изгарянето беше съвсем леко, панталоните му бяха поели повечето киселина. Набързо им разказа за битката си с мага на херцога - без да спомене за плячката си, разбира се. Морвен започна да го гледа накриво докато слушаше, след което направо кипна - имаха късмет, че вятърът, междувременно прерастнал в буря, позаглуши гласа и:
- Ти луд ли си бе! Нали имаше точен и ясен план - и той включваше да ни чакаш извън замъка, никъде не е ставало въпрос да се вреш из разни храсталаци и да търсиш и ти не знаеш какво. А сега ако вземат да открият липсата или оня там се събуди, ще се насадим всички на пачи яйца.
- Знам, съжалявам, наистина. Все пак не мисля че той ще се събуди скоро, пък и трудно ще го намерят.
- Да, извинения, много работа вършат, няма що. И тоя тръгнал да ми мисли планове и да командва, а сам върши глупости.
- Аз не съм искал да се правя на шеф. Джони ме из....
- И на Джони ще му кажа някои работи, само да се върнем. Абе защо ли се разправям с тебе изобщо, мъжка ти работа!
Шестокракия реши, че е по-безопасно да смени темата.
- Ваше височество, беше ли ви интересно празненството?
- Не особено, само разни възрастни, дето стоят на масата, ядат, пият и си говорят тихо по двама, по трима - никаква забава. Пък и когато се приближавах до някой, той веднага млъкваше и се опитваше да говори за коне или саби и магии. Чиста скука - беше ми много по-интересно да си говоря с Берик в къщи, нищо, че и той пиеше през цялото време.
- Какво? Берик те е карал да пиеш с него? Че ти си още дете, тоя алкохолик съвсем е изперкал. Само да дойде, ще му се иска токата на колана му да е единственото метално нещо по дрехите му! - на Морвен май целият свят и беше крив в момента, и като че ли не забеляза странния поглед, който и хвърлиха Шестокракия и Аркип след последното и изказване.
- Амии всъ щност не беше точно така - Кип изглеждаше леко стреснат - само той пиеше. Но ми разказва много интересни истории...
- Хайде да помълчим малко и да внимаваме за това какво става на изхода все пак - Шестокракия вече беше започнал да се изнервя сериозно, вечерта досега си беше напрегната, а далеч не беше свършила - да си седим кротко и да чакаме за половин час, става ли?
Всъщност чакаха по-малко от половин час, но така или иначе навън вече нямаше кой да ги забележи - бурята бе едновластен господар на улицата и хората се бяха изпокрили по домовете си. Започна да застудява сериозно, но той харесваше студа - много повече от жегите, във всеки случай. Морвен и принцът, изглежда, също нямаха особени проблеми, поне за момента. Чакането им свърши, когато портата рязко се отвори, и от нея изтича Алексис, следвана от Рейн и Берик - който беше доста по-бавен от останалите двама, по причина младата жена, която носеше на ръце. Излезе от сянката на къщата и им помаха, те го видяха и се насочиха към него. Обикновено мълчаливият Рейн заговори пръв, гласът му беше напрегнат:
- Трябва да изчезваме. Веднага! Скоро ще се почне!
- Какво ще се поч... - принц Кип замлъкна, когато чу ударите на тежката камбана на замъка и нестройния хор на тръби.
- Това са кавалерийски тръби! - принцът и Берик - извикаха в един глас, а после У продължи - Джони ме е водил да гледам учение на армията, така свиреха на кавалеристите преди атака... - после замлъкна, като забеляза, че никой не му обръща внимание.
Останалите се бяха обърнали към портата сякаш по команда, и като хипнотизирани наблюдаваха как мощен отряд конници излиза от нея. Предводителят огледа площада, видя групичката и се впусна в галоп към нея... или поне се опита. Берик вече се беше опомнил, хвърли момичето в ръцете на Шестокракия, който едва успя да я хване, и то падайки на земята - след което стреля едновременно и с двата си арбалета. Въпреки черната си ненавист към всякакви оръжия за далечен бой, магьосникът не можеше да не се възхити на страхотните изстрели - сякаш напук на тъмнината и мощния вятър (срещу който драконовата люспа по никакъв начин не можеше да помогне) едната стрела свали предводителя , а другата се заби в коня на кавалериста зад него. Животното, усетило неочакваната болка, се замята като подивяло - и ефективно блокира за момент останалата част от кавалерийския ескадрон, печелейки на отряда ценни секунди. Те бяха достатъчни за Шестокракия - концентрира целия си енргиен резерв и се изправи рязко, сякаш не усещаше тежеста на момичето в ръцете си, след което извика една-единствена дума, заглушавайки воя на бурята, свиренето на тръбите и камбанния звън. За момент настана сякаш пълна тишина, след това с рязко изпукване пред портата на замъка се материализира огромна маса. Подпухналото червеникаво туловище, приличащо на надут балон, се заклати на основата си, след което от него с огромна скорост започнаха да излизат зеленикави израстъци и да се забиват в земята наоколо. Израстъците раздробяваха камъните от калдъръма на площада, сякаш бяха буци влажна пръст, и се впиваха все по-надолу, докато "балонът" не се оказа обхванат от тях като от предпазна мрежа и не застана стабилно на мястото си. Неочакваната поява на чудовището шокира не само гвардейците, които като един се опитаха да проверят колко бързо конете им могат да спрат и да тръгнат на заден ход, но и останалите от отряда, които сащисано гледаха грамадата от плът. Шестокракия проговори, лицето му беше стегнато, сякаш носеше огромен товар:
- Хайде да се махаме, веднага. Дори и сега ми е трудно да го удържам, а след малко маговете на херцога ще започнат да го пълнят с каквито магии имат подръка. До пристанището има към 40 минути път, така че по-добре да тръгнем веднага. Берик, вземи си приятелката, ако обичаш. И да изчезваме, бързо!
Берик взе момичето от ръцете му, след което с бърза крачка потегли след останалите, които не чакаха втора подкана за да си плюят на петите. Зад гърба им един от кавалеристите, явно доста смел и тъп, се опита да мине в галоп край гадината. Едно пипало се стрелна и се заби в кавалериста, пронизвайки едновременно и с това и коня му. Пред ужасения поглед на останалите ездачи израстъкът започна да изсмуква нещастника и животното му. Повече никой не повтори опита.
Отрядът, събрал се в стегната формация, бързо се отдалечаваше от замъка. Драгънай от време на време изпъшкваше от товара си, но явно не му беше проблем да върви в крак с останалите. Извади от наметалото си плоска манерка и някак се изхитри да прихване момичето с една ръка и да отвинти капачката с другата. Точно се канеше да отпие в движение, когато ниско над главите им прелетя птица и се загуби в тъмнината и дъжда. Шестокракия, който ходеше с приведени глава и рамене, рязко спря и с видимо усилие надигна поглед, проследявайки посоката на полета и. Говореше бързо и насечено.
- Тази птица.. не е нормална.. има нещо в нея... и май отива към пристанището.
Отново наведе глава и продължи да ходи. Останалите го изгледаха за момент и тръгнаха след него. Докато се движеха, Алексис направи предположение:
- Сигурно са я пратили маговете на херцога. След като подготвя нещо срещу кралицата, най-вероятно има в града си разпръснати доста агенти, за да следят населението и да са му подръка за спешни случаи. Не бих се учудила ако са пратени и още птици - най-вероятно ще разположат засади по най-краткия път за пристанището. А на кея пред кораба сигурно ще ни приготвят топло посрещане.
- Много, много лошо - не беше нормално за Рейн да говори притеснено - нищо не би им попречило просто да изхърлят моряците и да завземат кораба. А ние май забравихме да си направим резервен план за измъкване.
Неочаквано и принцът се включи в разговора:
- Не мисля, че ще нападнат кораба. Гилдията на капитаните е много силна, чувал съм мама и Джони как се ядосват, че не могат да ги контролират. Казваха, че капитаните били твърде задружни и много отмъстителни - ако херцогът се опита да посегне на кораба, ще му спрат морската търговия, а от уроците по география знам, че във Варгас много разчитат на приходите от нея.
Берик го потупа по рамото и се усмихна:
- Умно хлапе, значи наистина имаме шансове корабът да ни чака на пристанището. Остава само да видим как ще се доберем до него, без да ни прережат гърлата по пътя. Сигурно ще ни се наложи да поизкормим тоя-оня, дано да не са много...
Продължиха бързия си преход. За момента явно имаха късмет - нямаха никакви проблеми, явно бурята беше накарала и нощните обирджии, и нощната стража да се покрият. От друга страна все още бяха в по-приличната част на града, далеч от вертепите около пристанищния квартал. От десетина минути Шестокракия не беше промълвил и дума, успяваше да поддържа темпо, като се поклащаше леко от време на време. Изведнъж се препъна - въпреки че улицата беше съвършено равна - и се сблъска силно с Морвен. Тя едва успя да запази равновесие, а като се стабилизира се обърна се към него с идея да му обясни какво мисли за разни дядковци, дето едва ходят и се удрят в хората. Думите заседнаха на гърлото и, след като видя лицето му - бледо и изпито, сякаш беше прекарал цял ден в тежък бой, капки пот проблясваха по слепоочията му, очите му бяха притворени, а устните му шепнеха постоянно.
- Трябва да спрем, Шестокракия едва ходи - викът и накара останалите да се обърнат.
- Колко ли време още може да поддържа още онази гадина пред портите? - зачуди се Берик. - Ние сме на половината път до пристанището, ако онези кавалеристи успеят да излязат от замъка сега, ще успеят да ни спрат - дори и да не попаднат на нас, ще направят достатъчно плътен кордон около кейовете. Трябва да стигнем там колкото се може по-бързо.
- Ще си откраднем коне - усмивката на Рейн беше достатъчно широка, за да се види в мрака - те ще ни дадат прилична скорост.
- Да бе, и откъде ще намериш коне тук? Това да не са ти оборите из някое село, да му се не види! Тук нямат кон във всяка къща.
- Прав си, да. Но това е главната улица към пристанището, пълно е с ханове. Варгас е търговски град, много хора идват с коне от вътрешността и се настаняват в тях. Малко по-нататък виждам фенерите на страноприемница, предлагам да се приближим, а аз ще преслушам конюшните им.
Насочиха се към светлините. Рейн избърза пред тях и се безшумно се прехвърли през оградата, издигната около двора на кръчмата. Няколко минути след това отвори портата на хана и поведе към отряда четири коня.
- Тия хора явно са отвикнали да се пазят от кражби. Имаше само двама пазачи, изобщо не усетиха кога ги приспах. Пък и си бяха смазали портите, отвориха се без много шум. Не че някой щеше да чуе нещо в тая буря, де.
Разпределиха си конете. Рейн се качи на най-якото животно, след което помогна на Шестокракия да изпълзи на седлото и да се закрепи - щеше да го поддържа по време на ездата. Берик си хареса друг кон, скочи на него и без много церемонии преметна момичето, което носеше, пред себе си. У и Морвен яздеха заедно (въпреки протестите на Морвен, че е време някой друг да се направи на детегледачка). Алексис извади късмет - беше единствената, на която не се наложи да сподели коня си. Пришпориха конете в галоп, а когато достигнаха пристанищния квартал, магьосникът все още успяваше да поддържа създанието си пред портите на двореца. Лошата новина беше, че на площадчето, бележещо началото на квартал, вече ги очакваха. Засадата беше скалъпена набързо - нямаше стрелци по покривите, или барикади, или шипове за копитата на конете. Но пък и нападателите явно бяха очаквали пешеходци, а не конници - не предприеха нищо, преди отряда да се приближи достатъчно, за да може да се види кои са ездачите. Опитаха се да ги спрат, но набралите скорост коне просто ги прегазиха. Берик отстреля един по-смел нападател, който се пробва да се хвърли върху коня му, а Морвен запои броните на други двама, на които им предстоеше да останат прегърнати доста време. Останалите се опитаха да ги гонят, но бързо се отказаха.
Слязоха от животните, когато наближиха на около половин километър от пристана. Бурята вече беше утихнала и валеше лек дъжд - което означаваше че скоро градът ще се радвижи. Направиха малка обиколка из тесните криви улички, излизащи от главния път, и се озоваха зад една редица паянтови дървени складове - последните постройки между тях и кея, намираха се горе-долу срещу стоянката на кораба. Берик свали превръзката от окото си и огледа най-близкия склад.
- Чисто е, няма пазачи и има изход от другата страна. Предлагам да влезем оттам - ако има засада пред кораба, ще можем да огледаме обстановката без да ни забележат.
Заключената врата не се оказа проблем за Рейн, който разби ключалката за секунди. Побързаха да влязат в склада, доволни, че поне за малко са на сухо и тихо място. Шестокракия си намери малко по-чисто кътче от пода и се стовари там, а Берик остави момичето до него и отиде при Рейн, който безмълвно наблюдаваше разчистеното място пред кораба през един широк процеп в дъските на стената. Морвен, Алексис и У също си намериха удобни местенца за наблюдение. Стояха и наблюдаваха безмълвно, сякаш прализирани от гледката.
- По дяволите, изпуснах го! - гласът на магьосника ги извади от унеса - сега нямаме много време, най-много до 10 минути предните им отряди ще са тук.
Той огледа изненадано останалите, застанали до процепи в стената - лицата има бяха мрачни и съсредоточени. Без да каже нито дума, Алексис му кимна към един процеп в дъските.
Призователят се надигна с усилие и се довлачи до нея, след което хвърли поглед към кораба.
Кеят беше добре осветен с фенери и ясно се различаваха фигурите на петнайсетина сериозно въоръжени главорези, които напълно блокираха пътя им. Зад тях стоеше магьосник, и въпреки изтощението си Шестокракия усети мощния енергиен щит, който онзи поддържаше - покриваше с него и себе си, и бойците си. Дори и само магьосникът със своя щит да стоеше там, пак нямаше да могат да минат, а с петнадесет добре въоръжени мъже в добавка... Шестокракия се опита да накара изморения си мозък да заработи.
- Алексис, можеш ли да направиш нещо с ума на магьосника им? Ако успееш да го накараш да се обърне срещу хората си, може да имаме шанс.
- Дори и тогава ще е проблем - каза Берик. - Трябва да ги разкараме бързо от там, за да изчезнем преди да е дошла войска от замъка. А освен това видях на един покрив малко по-нататък - той кимна с глава за да укаже посоката, - трима стрелци с дълги лъкове - ще се наложи да ги елиминираме, иначе ще ни избият преди да сме направили и десетина крачки на открито.
- С това ще се заема аз - Рейн изчака Берик да му обясни подробно къде са стрелците, след което извади кухата тръбичка от ръкава си - не отплувайте без мен, моля - подхвърли и се измъкна безшумно.
- Не мога да проникна в мозъка на магьосника - каза Алекс - изглежда има някаква умствена защита. Но войниците май не са защитени.... Да, така е. Мисля, че ще мога да направя нещо с пет-шест от тях - например да решат, че имат заповед лично от самия херцог да убият мага и да помогнат на тайните му агенти да се доберат до кораба, въпреки многото предатели. - усмивката и не можеше да се нарече приятна.
- Добре, значи ще действаме така - Берик, ти наблюдавай стрелците им. Щом Рейн ги очисти, дай сигнал на Алекс да насъска войниците по магьосника. Когато мелето започне, атакуваме и се надяваме да си пробием път към кораба. В момента мен не ме бива много за бой, така че ще аз ще нося спящата красавица. Ще се движим в пакет, и не забравяйте - идеята е да останем живи след това, за да можем да похарчим парите на Джони. Съгласни ли сте?
- Страшен план, няма що, тръгваме в атака и се надяваме да си пробием път - Морвен се постара да вложи достатъчно сарказъм в думите си, замисли се за момент и добави - макар че май нямаме много голям избор. Е, добре, съгласна съм.
Никой от останалите не се обади, безмълвно се наредиха се около изхода и зачакаха сигнала на Берик.
Не чакаха дълго. Рейн определено си разбираше от работата.
- Готово - извика Берик - Алекс, давай!
Изведнъж отвън долетя агонизиращ вик. Берик се засили и тегли един здрав шут на вратата на склада, избивайки я от пантите. Затичаха се към кораба, на кея пред него беше кървав хаос. Магьосникът на херцога лежеше на земята и от гърдите му стърчеше дръжката на късо копие. "Вербуваните" от Алексис петима бойци бяха атакували изненадващо, убивайки трима от бившите си другари, преди те да осъзнаят какво става. Сега се биеха седем срещу петима, не, вече четирима добре обучени войници. Берик изравни бройката - спря за момент, стреля последователно с арбалетите си и повали двама противници, а после извади широкия си нож и се втурна в атака. Враговете им, напълно объркани от новото нападение, се опитаха да организират някакъв отпор. Но когато Морвен започна да свива бронята около тялото на най-едрия от тях и той запищя от ужас и болка, останалите си плюха на петите и изчезнаха от полесражението.
- На вашите заповеди, госпожо! - един от останалите живи четирима войници с променени спомени се обърна към Алексис - Херцогът ни заповяда да ви се подчиняваме като на него самия.
- Всички се качваме на кораба - гласът на Алексис беше равен и уморен. Хвърли поглед към Шестокракия, който се влачеше последен с момичето на ръце, и каза - помогнете му, той едва ходи.
Един войник веднага пое момичето. Качиха се на кораба, където всички моряци вече бяха будни, а капитанът раздаваше последни заповеди за отплаване.
- Интересно пристигане направихте - каза той на Шестокракия, който се беше насочил към каютата си веднага щом се качи - предполагам че ще искате да заминете веднага?
- Да, чакаме само още един човек - а, ето го и него - Рейн притича през пристана, хвърли един поглед на касапницата, и се качи на кораба. - Това е, събрахме се. Уфффф...
Шестокракия едва успя да се добере до каютата си и да е тръшне на койката. Почти на момента се унесе в сън, на който не пречеха нито виковете на моряците, нито корабната камбана или стърженето на котвената верига. Последната мисъл, минала през замъгленото му съзнание, беше: "Мисля, че си заслужихме по една сериозна премия от Джони...."

***

Сънят, който от години не беше сънувал се върна с нова сила. Видението го омайваше и едновременно го докарваше до лудост от яд и безсилие. Две ръце, които шареха по тялото му в търсене на всяко ъгълче, способно да възпламени страстта в кръвта му. Устни, които целуват и зъбки, които лекичко гризкат... Събуди се в пот и с такава ерекция, че вероятно Таис гореше само от отразената от него страст, но за разлика от нея той нямаше друг партньор, освен ръката си. Ако беше с нея, тя щеше да му помогне да се освободи от натрупаното сексуално напрежение. Ръката му се насочи към слабините, когато една друга ръка, малка и нежна, я изпревари и той почти подскочи в леглото си.
- Ти! - думите прозвучаха като стон, но дали от страст или от изненада, дори той не можеше да каже с точност.
- Сърце мое, така ли се посреща стара позната? Макар, че трудно бих минала за старица?
Усмивката й можеше да стопи и метал от километър и този метал с удоволствие би протекъл към нея. Сега си изясни причината за странния сън. Първо, срещата с нея (а той тайно я желаеше от много време, макар че не бе склонен да го признае дори пред себе си), а после - такава стимулация - дори труп би се събудил. Тя седеше на леглото и го наблюдаваше с търпеливото любопитство на котка, която е напълно уверена, че птичката е вече в устата й.
- Какво си намислила сега, Сулис? И не ми излизай с постоянните си увъртания!
- Сърце мое, раняваш ме. Но в отговор на въпроса ти - реших, че ще е неучтиво да съм в близост до стар приятел и да не му нанеса визита. Колко неучтиво от моя страна, не мислиш ли? - и с лукава усмивка, от която втечненият метал би станал отново твърд, посегна към тялото му.
Каверън се дръпна и стана да се облече, защото както му беше навик, спеше гол. Никога не се беше срамувал от тялото си и с право, но сега под внимателния оценяващ поглед на Сулис, изпита желание да се покрие колкото се може по-скоро. От леката ирония в очите й му стана ясно, че това не е тайна за нея, но тя не направи усилие да извърне очи, докато той се обличаше, а наблюдаваше с такава безстрастност, че той започна да изрежда наум 135-тте начина за начало на атака с меч. Не му помогна особено, но поне кръвтта му поохладня достатъчно, за да не се налага да се мести неспокойно докато седи. Хвърли един поглед към прозореца, за да определи приблизително кое време е, но плътни облаци закриваха луната и едри капки дъжд падаха към зажаднялата земя. Вятър огъваше клоните на дърветата. Предположи, че скоро ще се извие буря. Мислите му се потвърдиха, когато Сулис се насочи към прозореца и широко го отвори, за да почувства по-добре природната стихия.
- Скоро ще има буря. Не много силна, но достатъчно, за да ме накара да си чувствам жива и изпълнена с енергия.
Той нищо не каза, но вече напълно облечен и като цяло поуспокоен, той се зае да разбере какво, по дяволите, е последното проучване на Сулис и дали то е свързано с плановете на Таис?
- Какво ви води насам, многоуважаема? - с внимателно премерено уважение попита Каверън - все пак тя беше агент на Съвета и да я обижда би било не просто необмислено, но и полусамоубийствено.
- О, природата в този край е прекрасна, особено по това време на годината. И тъй като напоследък нямам много работа, реших, че е подходящ момент да си почина, а и да потърся нова авантюра. - погледа й се плъзна по тялото му като облечена в заешка кожа ръкавица и сякаш прогаряше дрехите му. Дъхът му отново стана накъсан, но той не си позволи да се разсейва.
- А щом е така, ще се радвам да потренирам с Ренас, докато вие обикаляте в търсене на удоволствия. А той как ви е оставил сама в мое присъствие? Никога не се е отличавал с особена доверчивост, особено по отношение на мен.
Лека сянка мина през очите на Сулис, но лицето й не промени ведрото си и изкусително изражение. Въпреки всичко, Каверън, който беше учен да забелязва такива неща, разбра, че тук се крие нещо, което може да е от интерес за Таис.
- Къде е той? - не сдържа желанието си да се поразрови Каверън.
- Едва ли има смисъл да го крия, повечето Щитове така или иначе знаят - той умря от стрела, предназначена за мен. Можеш да предадеш на Таис, че сега е нейният шанс да ме очисти, докато не съм си намерила нов Щит. Знам, че това желание гори в нея от много време.
През цялото време на лицето й не се отрази нито една емоция, но Каверън знаеше, че загубата на Щит винаги е болезнена за една жрица и замълча за миг. А и това беше минута мълчание, която дължеше на своя починал събрат, който изпълнявайки дълга си беше напуснал завинаги този свят.
- Е, след като минахме на въпроси от личен характер, няма ли да кажеш как така си тук без любимия ми враг, а именно Таис? Какво пак е замислил коварният й мозък?
- Нищо особено. Тук съм по същата причина като теб, за да си почина. Временно моите функции са поети от друг.
- Да, разбира се, верният Ян, жал ми е за този мъж, такъв красавец, а без жрица. Той има нужда от страст, а не от самотна саможертва.
- А какво ново в Умбра, може би ще ми кажеш за последната си мисия?
- Мило момче, не се предполага да си толкова прям по време на разпит. Трябва да се учиш от мен. Ето аз ти прерових дрехите, докато спиш, а не докато си буден. Нужна е малко дискретност и съобразителност, особено, ако си имаш работа с някой от моята класа, наистина съм разочарована, че Таис не те е обучила по-добре. Трябва да призная, че не очаквах от теб такъв сън. Ако Таис беше тук и аз бях наемен убиец, досега да съм я убила и щеше да си спиш спокойно.

***

Ян гледаше как се смрачава навън, облегнат на прозореца й, отпивайки на глътки от подсладеното вино. Дъждът кротко ръмеше. Кларис бе права, че времето е особено подходящо за привеждане на планът им в действие. Той нямаше никакво желание да изследват подземията на храма, но тя бе непреклонна. Денят му бе минал в безплодни усилия да се добере до повече информация за новите гости на Джони Кейдж и това го изнервяше.

- Е? Какво ще кажеш?
Ян се обърна и зле прикри изумлението си от гледката. Кларис бе облякла прилепнали поизтъркани панталони, препасани с колан и кама на кръста, пелерина, стигаща до коленете и шапка с голяма периферия. Косите й, послушно опънати на тила, незнайно как бяха побрани под шапката. Приличаше на нечий скуер. На нечий особено красив скуер. Ян пресуши на един дъх каната. Смехът й бе непресторен - тя открито се забавляваше на реакцията му. Прекоси бързо разстоянието до него и грабна каната от ръцете му.
- Виното ще ни почака - нужен си ми с бистър ум и добри рефлекси - очите й блестяха, а на устните заигра закачлива усмивка - а и мисля, че ще ни трябва за по-късно.
Усмивката. Тази толкова позната усмивка - усмивката на Леонор. Кларис рядко си позволяваше да показва толкова неприкрити емоции, но тази усмивка съживи спомена и върна болката. Болката и още нещо. Усещаше наслада да я вижда доволна, а това вече не му харесваше - бе обещал да я опази жива, не - да я прави щастлива. Никому не обещаваше щастие, защото не бе сигурен, че отново би могъл да изпита такова. Киселата физиономия, появила се на лицето му, Кларис изтълкува погрешно.
- Бедният Ян, толкова ли се страхуваш да останеш насаме с мен и виното? - нов пристъп на смях го накара да се отговори раздразнено.
- Не се страхувам от теб, Кларис, боя се от себе си и хайде, стига празни приказки - ако ще вършим нещо - да го вършим.
Все така, смеейки се, тя взе кесия злато с тях - никога не е излишно, казваше - пъхна някаква карта, пет броя факли и пергамент в торбата, която щеше да вземе с тях, и решително закрачи към вратата.
Както и предполагаха, коридорите на двореца бяха празни. Времето предразполагаше към здравословен сън и нито благородниците, нито слугите им, пропускаха да му се насладят. Дъждът бе пропъдил и обичайните бездомници по улиците и те бяха опустели. Тежки облаци бяха затулили луната и мракът се стелеше непрогледен на ръка ръзстояние около тях. Колкото и да бе съгласен, че времето е подходящо за среднощната им авантюра, Ян не спря да проклина наум както дъжда, така и Кларис с нейните безумни хрумвания. Промърморваше от време на време, че за последен път се връзва на капризите й и пращаше в подземията на Умбра, както Първожреца, така и прехваления му храм. Кларис не продумваше. Непривично притихнала, мокра до кости, тя плътно увиваше пелерината около себе си, стараейки се да излъже пронизващия вятър. Нямаше помен от усмивката й - бе мрачна и съсредоточена, но лицето й не показваше и никакъв признак на колебание. Стигнаха сравнително бързо и необезпокоявани на рибния площад. Оттам до храма на Халид не бе далече, но задачата им не бе лека, защото не търсеха входната му порта, а трябваше да го заобиколят откъм брега. Ако до момента идеята не му се струваше добра, то сега тя бе направо непоносима - вода ги обливаше както отгоре, така и при всяка приливна вълна. Ходенето бе затруднено от потъването на пясъка под краката им и ударната сила на вълната в стените на храма. Трябваше да внимават - нямаше да се учуди, ако попаднеха на мъртво вълнение. Най-сетне стигнаха до мястото, където благополучно бе приключила иначе злополучната авантюра на Кларис с елфа. Лесно се ориентираха по светлините от догарящите свещници на двореца.
- Ето го!
Кларис бързо зашляпа към входа на тунела. Същия би могъл да се види единствено по море и това бе много удобно за тях. Метна внезапно поглед към небето и изневиделица появилата се светкавица удари съвсем удобно измъкнатата факла. Обърна се към Ян.
- Идваш ли?
Неизчакала отговора му, Кларис влезе в тунела. Той побърза да я последва.
Вонята, която се разнасяше за момент го зашемети. Трудно можеше да определи на какво миришеше повече - обичайните нечистотии на локалната канализация, доколкото можеше да се говори за такава, или тежката следникава миризма на разлагаща се плът. Нещо се шмугна между краката му и той озапти въображението си. Залитна и се облегна на каменната стена - влажна, хлъзгава и ледено студена. Бързо се отдръпна с погнуса. За разлика от него, Кларис се държеше, сякаш не забелязва мръсотията и вонята. Обучението на всяка жрица силно залагаше на самоконтрола и Ян виждаше резултатът от това пред себе си. Факлата взе да догаря и тя измъкна втора. Внимателно я запали от предишната. На отблясъците на огъня видя лицето й - съсредоточено и сурово. Захвърли изгорялата факла във водата и продължи напред без да каже дума. Ян не можеше да не направи сметка наум, че бяха взели със себе си само пет факли. Добрата новина бе, че тунелът нямаше разклонения. Поне до този момент.
- Проклятие!
Викът й, с толкова ярост в него, го сепна и макар да бе само на няколко крачки след нея, той ускори ход и тогава я видя. Решетка, с дебелина на преплетените в нея пръти колкото ръката му, препречваше пътя им по цялата ширина на тунела. Приближи се с изваден меч и удари върху нея. Проблесна искра. Звън на метал наруши тишината. Макар и цялата да бе покрита с плесен, нямаше съмнение, че бе от желязо. Знаеше, че не е момента да се обажда, но не се стърпя.
- Не можеш ли да направиш нещо?
Погледът й бе унищожителен.
- И как очакваш да стане това? Да, имам дарби, но прекрасно знаеш, че те влияят основно на хора. Не мога да предизвикам буря, нито дори проклета светкавица, защото не сме на открито. Не мога да правя чудеса.
Говореше забързано и тихо, но той определено предпочиташе да крещи. Тя прокара ръка по решетката. Изглеждаше замислена. Той се зачуди дали не греши, когато тя продължи.
- Освен, ако... мда... това би могло да свърши работа...
Затършува из дрехите си, извади пергамента и му го подаде. Той се наведе на светлината на факлата и зачете. Удивление се изписа на лицето му.
- Откъде имаш това?
- Сдобих се с него при срещата ни с един информатор.
- Ни?
- Да, да, бяхме с Каверън, но това не е важното в случая - звучеше раздразнена - важното е, че има решение на проблема, само трябва да я намерим.
- Предполагаш, че съществува?
- О, да, повече от убедена съм - познавам я дори - лукава усмивка се изписа на лицето й.
- Тогава, както казваш, само трябва да я намерим... Елементарно... И как предлагаш да стане това? Из Даная бродят около няколко милиона души само, да не говорим извън него...
Кларис пренебрегна сарказма му.
- Щом е в този списък, значи е в столицата - тонът й бе категоричен и той само повдигна рамене. Тя погледна отново решетката.
- Да се прибираме. Няма какво повече да се направи тук.
Излизайки от тунела ги лъхна свежия бриз и макар дъжда да се бе усилил, двамата искрено му се зарадваха.

* * * * *

Пътят до двореца й се стори по-кратък. Бе мръсна, мокра до кости и нямаше търпение да вземе една гореща вана. Ян вървеше смълчан и замислен до нея. Бе доволна, че стражите го познаха и не си направиха труда да ги спират. Коридорите на двореца сякаш бяха по-пусти, отколкото на излизане. Ускори крачка. Буквално връхлетя в покоите си и замръзна. Бе в предверието и въпреки това вълната на възбуда бе застрашително силна. Огледа се за Сара, но нея я нямаше. Бегъл поглед към Ян бе достатъчен да я убеди, че той е нащрек. Щитовете, макар и слабо, усещаха силата. Дочу слабия звук на измъкване на меча. Концентрира се, кимна към него и отвори вратата към стаята си.
Огънят в камината мяташе буйни пламъци и пръскаше живителна топлина. От ваната й се носеше пара. До прозореца, леко облегната стоеше жена в дълга роба на жрица на Умбра.
- Ти???
Кларис не успя да прикрие изумлението си. Жената леко повдигна вежда, но нищо не каза. Кларис пое въздух, за да си възвърне самообладанието. Дръпна връзките на пелерината и я остави да се смъкне на пода.
- Къде е Сара?
- Отпратих я. Разбира се, преди това я оставих да изпълни задълженията си - кимна към ваната. Не бе довършила, когато Кларис с премерени движения засваля дрехите си и с неприкрито удоволствие се потопи във ваната. Ян мълчаливо се отправи към каната с вино. Наля си и тежко се отпусна на кушетката. Изглеждаше уморен.
Кларис взе сапуна и бавно го плъзна по едната си ръка. Двамата я наблюдаваха без да показват емоция.
- Така... Какво правиш тук?
- Изпратена съм от Съвета да те пазя.
- Да ме пазиш?? - за втори път самообладанието й й погоди номер. Ядоса се на себе си, когато видя изучаващия поглед на жрицата върху себе си.
- Да. Научихме, че си в опасност. Знаеш правилата.
- Ах, да, правилата... - очите й мятаха мълнии към Ян. Той изглеждаше по-уморен и от преди.
- Правилата, Кларис. Длъжен бях да сигнализирам Съвета. Ти беше в опасност. Едва те спасих, мътните те взели. И все още си.
- А аз си мислех, че вече не си Щит...
Трябваше да се успокои. Незабавно трябваше да се успокои. Не можеше да се сърди на Ян - познаваше чувството му за дълг, а правилата гласяха, че когато една жрица е в смъртна опасност, нейният Щит бе длъжен да сигнализира Съвета. Задържа поглед на жената. Красива, достолепна и безкрайно лоялна на Умбра и Съвета. Никой не знаеше възрастта й - тя сякаш нямаше такава. Традиционно черните тежки коси на жрица на Умбра, бадемовите пъстри очи, гъвкаво силно тяло. Красива и опасна, особено опасна. Най-хладнокръвната жрица на Умбра. Най-могъщата в призоваването на бурите, макар да не се гордееше с такива достижения по отношение на Гласа. Бе легенда. Кларис винаги се бе чудила как така Съветът избра нея за Първожрица, а не Ерис. Тя дори бе направила Жертвата - бе имала дете - момиче, предадено за отглеждане, съгласно правилата. Правилата. Тя никога не нарушаваше правилата. Спазваше заповедите на Съвета безусловно и точно. Кларис се замисли. Погледна преценяващо жената пред себе си. Присви очи.
- Каква точно е задачата ти, Ерис? Предай ми точно нарежданията на Съвета.
Погледите им се срещнаха и един продължителен миг се възцари мълчание помежду им. Ерис с равен глас внимателно проговори.
- Знаеш, че не съм длъжна да го правя...
- Зная...
Нито една не отклоняваше погледа си. Бе изминала сякаш вечност, когато Ерис кимна леко.
- Опази Таис жива. Кралицата не бива да умре.
- И... това е всичко?
- Това е всичко, Първа.
Кларис бавно полегна назад и потопи косата си във водата, за да отмие сапуна от нея. После я приглади с ръка, за да изцеди водата.
- Добре, много добре... - стана от ваната - Би ли ми подал хавлията Ян.
С огромно нежелание Ян се надигна от кушетката, където блаженстваше над бокала с вино. Бе станал мълчалив свидетел на срещата между двете най-силни жени в Умбра и разумно се бе дистанцирал от разговора им. Взе хавлията и внимателно я уви около нея. Кларис го наблюдаваше одобрително. С периферното си зрение долови одобрителния поглед и на Ерис. Изпита несигурност - не знаеше какво още биха поискали двете жрици от него, а правилата не позволяваха да се отказва на жрица. Анализира моментално ситуацията и взе решение.
- Уморен съм, Кларис. Виждам, че имате за какво да си говорите. Ще позволиш ли да се оттегля?
Усмивката както на Кларис, така и на Ерис, го убеди, че не е успял да заблуди никого за причините за бягството си. Кларис кимна.
- Разбира се. Ще говорим утре. Лека нощ, Ян.
Той застана официален до вратата.
- Кларис. Ерис. Лека нощ.
- До утре, Ян - Ерис също кимна.
Ян с облекчение напусна стаята. Кларис отиде до камината и разрови огъня с ръжена.
- За мен също е време да си лягам, Ерис. Ще спиш в стаята на Сара. Засега. Утре ще говорим повече.
Ерис не каза нищо. Отправи се към вратата.
- И още нещо... - Кларис погледна обърналата се към нея Ерис - Радвам се, че Съветът е изпратил именно теб.
Бегла усмивка сякаш премина по лицето на Ерис. Тя кимна.
- Лека нощ, Първа.
И напусна стаята.
Всепризнат в световен мащаб!

На мнения за филми вярвам само на статиите в Сивостен... най-вече на тези, които самият аз съм писал.
Locked