Осъзнато сънуване

Форум за митология, легенди, предания и всякаква фантазия. А също така и за Наука, Техника, Технология и каквото още ви хрумне в тази насока ;)
GoLooM

Post by GoLooM »

:shock: Лелеее, тука сичко лети, пада, сънува кошмари... пък аз... аз все някакви изчанчени сънища, които даже и да се опитам да ги запомня - те са толкова объркани, че и да беше реалност пак нямаше да се запомнят.

Например последния беше: ... хъм, да. Значи стоя си аз в караокето (в което често ходим) и си танцувам нещо с приятели. И изведнъж някаква батерия ме удря по главата... ама си викам - майната му. Изведнъж втора батерия ме удря по главата... и преди да съм се обърнал купища батерии летят към мееен :o Изведнъж от някъде си се появява брат ми и вика "Атакаа!!!" и двамата се втурнахме към посоката на батериите и там зад един фотьойл (същия като в нас в хола :shock: ) стои DJ-я, някакво грозно нещо с голям нос, и просто си ги мята батериите :lol: После го хванахме, пребихме го и тъкмо си викам коя песен да пусна и то свърши съня...

Е ся кажете ми - не съм ли откачалка? :lol: А ако някой може да го разгадае целия съм в слух :P
If he falls in love tonight,
it can be assumed...
His carefree days with us are history,
in short our pal is doomed...
Atealein-

Post by Atealein- »

Аз казах, че съм имала повтарящи се и продължаващи сънища - продължаващите, които си спомням бяха оплетени и общо взето като пъзел, който знам, че трябва да реша, да стигна до края. Сънувам го една вечер, сутринта ме събуждат да ходя на лекции, на следващата вечер сънувам оттам откъдето съм спряла предишната - като някакъв сериал с няколко серии..

Веднъж сънувах един адрес. Трябваше да отида на този адрес, а самия сън беше бая объркан - на сън отидох на адреса, но самия адрес беше от едната част на София, там където отидох беше друго място, а самия външен вид на кооперацията, в която исках да вляза беше от друга част на София, където съм била. След това потърсих на будно адреса и интересното е, че на него живееше семейство със същата фамилия като моята - Божинови. Но предполагам, че е съвпадение :)
Daggerstab

Post by Daggerstab »

Странното е, че от няколко години много рядко сънувам нещо, т.е. не си спомням сънищата си, когато се събудя... Като четях всичко дотук почнах да се комплексирам за състоянието на въображението си ;-)

Иначе и на мен ми се е случвало нещо подобно на сънната парализа - лежа и усещам, че не мога да мръдна, паникьосвам се... и се събуждам. Разни атрибути като ръце нямаше ;-)
Дагърстаб. Слабоерудиран програмист.

В полза на Незнайния читател.
Haos

Post by Haos »

И на мен ми се е случвало, но вместо разни ръце са змии. Или под завивката, или под леглото, или в ъгъла на стаята. И винаги идват и започват да ме душат или хапят...
Ако искаш да имаш всичко, първо трябва да признаеш, че нямаш нищо. Хаос
Жеко
Завършен медик

Post by Жеко »

Значи, криво съм го разбрал това за парализата... Е, нямал съм такова. Но, иначе, серийни сънища - дал Господ. Често ми се случват. А кошмари много рядко сънувам. Помня ги всичките до един, а те се броят на пръстите на едната ръка.
Но, най-странният сън, който някога съм сънувал, беше преди 7-8 години. Сънувах че със Симо* двамата сме умрели. И отиваме при асансьора, дето разпределя умрелите, който кой знае защо се намираше в НДК. Там ни казаха, че сме за ада и ни пратиха надолу. То бяха едни пещери, едни чудесии там, а ние избягахме и стана голям екшън. А дяволите ни гонеха. Накрая ни настигнаха и се оказа, че ние сме попадналки там по погрешка, бил станал някакъв гаф с документацията, а те са ни гонели да ни го кажат. И ни върнаха на Земята, от където ние отидохме пак до асансьора в НДК. Там обаче, чиновничката ни каза, че не може два пъти да се влезе в асансьора и ни върна. Тогава си спомням много добре какво рекох на Симо. Казах му: "Ами, явно ще се наложи да витаем... Е, майната му! Цял живот сме се бъхтили, сега поне да си починем малко." И литнахме в небесата да ходим някъде на почивка, а тъкмо започна да прехвърча снежец. И се събудих.

------------------------
*Симо е мой съученик от гимназията, който после ми стана и колега в МУто.
変わらずですねぇぇぇ・・・
GoLooM

Post by GoLooM »

И аз кошмари не съм сънувал. Но пък веднъж ми се случи нещо толкова изчанчено, че вече не знам дали е било сън или реалност. То си беше преди доооста години и можеби затова.

Цялосто се състоеше в това, че отидох за вестник през зимата и трябва да прекося улицата, която обаче е заледена и изведнъж се подхлъзвам и падам... обръщам глава настрани и виждам как някаква кола се приближава към мен (синя лада, брей какви неща помня) и аз веднага се озовах на краката си (ей това ми се губи как стана) и пресякох улицата. Странното беше, че след това по улицата нямаше никаква кола :shock: ... тоест това дето съм го видял... не съществува. И както си продължавам към будката и изведнъж по улицата минава същата синя лада !!!

Това го помня, защото след това бях доста травмиран и дори си мислех по едно време дали и хората нямат няколко живота като котките и в момента, в който съм видял колата (а тя щеше да ме прегази) ми е изтекъл единия и втория е почнал, когато съм бил на крака... но все пак това беше многоооо отдавна :P
it can be assumed...
Топето
homo ludens

Post by Топето »

Нали има различни видове сънища? Защото при мен май са 2. При първия вид преобладаващият цвят навсякъде е черен, образите не са толкова ясни и просто разбирам и усещам какво става наоколо. Тея сънища обикновено са много кратки, все едно действията се случват за минутки. При другия вид всичко все едно е на филм, виждам всичко наоколо с детайли, наситен е с цветове и е по-дълъг и като се събудя сутринта и видя стаята ми се чудя защо съм в нас, като допреди малко съм бил на някакво измислено място в съня ми. Толкова са истински, че след това съм ей така ghhh . И тях ги помня по-добре, въпреки, че такива сънувам много по-рядко. Но има един отпреди 3 години някъде, който беше толкова истински и жив, че като се събудих и осъзнах къде съм се разстроих толкова много, защото това беше най-приятния сън,който съм сънувал някога. След това цял ден бях като замаян. И още го помня и като се сетя за него ми става едно такова приятно.
GoLooM

Post by GoLooM »

Дам, и нали по принцип има няколко фази на съня: Дрямка, Бърз сън, Дълбок сън (ама въобще не съм сигурен че са така) и те се повтарят няколко пъти вечерта, когато спиш. И май има значение в коя фаза ще се събудиш, за да помниш съня си... не знам дали е вярно, но щеше да е хубаво да мога да изчисля кога трябва да легна и да стана, за да си спомням съня :lol:
it can be assumed...
Rhapsody

Post by Rhapsody »

Преди често сънувах, че бягам от нещо/някой и винаги бягах като в някакво желе, както каза някой. Кофти е да се опиташ да избягаш, а само буквално буксуваш на едно място. Някъде четох, че това се тълкува със своите собствени страхове, от които съм се опитвал да избягам. Не знам дали съм успял и едва ли, но този вид сънища спряха ... поне засега;) Иначе често сънувах и, че скачам от високи сгради и като се приземя ми няма нищо, а продължавам напред. От тогава ми се роди глупавата идеята, че мога да скоча скоча върху клоните на дърветата под моя 4-ти етаж :-D
Марфа е дала едно отлично обяснение на сънната парализа. Аз лично често съм я изпитвал и вярно, че не е много приятна, но целта е оправдана. Предполагам, че при сомнамбулите например тя не действа и затова те се разхождат насън.
Обаче най - мазния кошмар, който съм сънувал е тресавище, а това в съчетание със сънната парализа може да е подлудяващо ужасно.
Жеко
Завършен медик

Post by Жеко »

Между другото, от доста време ме глождеше подозрението, че ние вече сме имали подобна тема. Та се разрових, и действително, доста назад в секцията има такава тема. За разтуха можете да отидете и да я видите тук.
変わらずですねぇぇぇ・・・
Топето
homo ludens

Post by Топето »

:? Вчера ми се случи нещо много странно. Никога досега не ми се беше случвало.
Значи, задрямах аз следобяд и сънувам как се разхождам из някакви коридори. Обаче същевременно осъзнавам, че съм в нас, че лежа със затворени очи, че брат ми до мен седи на компютъра, всичко. Но сякаш не мога да се събудя, лежа и сънувам. И по едно време в съня се подхлъзнах на мокрия под и паднах, едновременно с падането аз целия подскочих, (брат ми ми се опули учудващо) и бях толкова стреснат, че не можех да си кажа името. И самото подхлъзване и падане беше супер внезапно сякаш изведнъж сънят ми ме изхвърли.

Това ли е осъзнатото сънуване?
Alaris
Дядо Йоцо гледа

Post by Alaris »

Ми не само/точно. Осъзнато сънуване е когато налагаш някакъв съзнателен контрол над съня си. Така беше онзиден като сънувах че седим с едни колеги и играем карти(аз не играя карти :) ) и по едно време идва един пич от другата специалност(едва го познавам) и ме предупреди нещо, след което се огледах и видях че нещо колегите са озверели и в следващия момент заедно с този който ме предупреди бягахме от сградата на факултета.

В този момент осъзнах че сънувам, но не прекъснах съня.

Както можете да се досетите съня приключи като вариация на Resident Evil - колегите се оказаха зомбясали и ние бягахме като ненормални из улиците. На няколко пъти се борих с гадовете.... Иии ме събуди Митко Павлов от сутрешната програма на Ретро радио :)
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!
Beleg Kutalion
Самотник

Post by Beleg Kutalion »

Съжалявам, че не прочетох всички мнения... ама и за това време има :-( !

От два месеца сънувам толкова реални сънища, че направо не знам къде се намирам. Няма летене, няма падане или тичане по вода. Има чиста реалност.
Напоследък си спомням само отделни моменти и се чудя дали са истина или не, а вчера преживях един откъс от сън (дежа ву) едно към едно.
За съжаление опитите ми да запиша сънищата не просперират. В момента в който се събудя абсолютно винаги продължавам да лежа още пет минути и колкото и да се опитвам не мога да стана. През тези пет минути обаче изгубвам почти всички спомени за случилото се. Остават откъслечни видения и чуството. На два пъти се усещам, че плача, а един път сънувах как една греда ме удря по крака и на сутринта имах едно гадно чуство за крака.

Започвам да се чудя дали нямам някакви отклонения... но според майка ми явно нямам.

Мисля си... дали би могло сънищата да са онази тънка граница между живота и смъртта... онова място в което бъдеще, минало и настояще се преплитат в едно и ако е така... значи ли че съм сънувал бъдещето си.

За миналото знам. Сънувах няколко определени случки едно към едно от ранното ми детство които са се запечатали в съзнанието ми. Една от които е с давене (за известно време... до тази година имах страх от водата и чак на 16 се научих що годе да плувам(да се държа над водата и да пляскам с крака)), а другата свързана с белега ми на лявата ръка, след който сън този белег като че ли пулсираше...

Най- вереятно някои хора ще ме помислят за луд или лъжец, но с ръка на сърцето казвам, че написаното горе е истина пък вие си вадете изводи.
Жеко
Завършен медик

Post by Жеко »

Е, дори и на мен, стожера на науката, ми се е случвало да ми се сбъдне сън, не е чак толкова необичайно.
変わらずですねぇぇぇ・・・
Beleg Kutalion
Самотник

Post by Beleg Kutalion »

Не говоря само за сбъдване, ами и за нещо като друга реалност. Както пишеше в статията е редно да си зададеме въпроса, дали пеперудата сънува, че е човек или, че ние сънуваме, че сме пеперуда.

И какво всъщност са сънищата? Ако можем да "предсказваме" бъдещето то бихме ли могли да го променяме и имаме ли други "паранормални" възможности... които просто са закърнели с времето и навлизането на технологиите.

Ами миналото? Можем ли да променяме миналото си? Или промените стават само в главите ни. Защото има случаи при които човека сам си създава спомен, който не е истински, но го има и човека си мисли, че наистина е имало такава случка.

Относно еднаквите сънища. Едно 50% от хората които се изкачват с асансьор до вкъщи са сънували "оня" сън в различни варианти (Жеко е дал линк за темата)!
Топето
homo ludens

Post by Топето »

Beleg Kutalion wrote:
За миналото знам.

Преди малко повече от два месеца паднах на дясната си ръка и тя се счупи. А през първия месец почти всяка вечер като си лягах за каквото и да си мислех, винаги си спомнях точно момента на падането. Интересното беше, че падането във вчерашната ми дрямка беше досущ същото, дори краката ми бяха във същата поза, само дето го гледах отстрани, като на филм. И точно когато паднах на ръката и трябваше да се чуе пукащия звук от костите ми.. се събудих ужасно стряскащо. :roll:
Ringlas
КуХа МаНеРкА

Post by Ringlas »

На мен от две години ми се случват всякакви абсурди, които започват точно преди сън. Ето, пред няколко дена преди лягне бях убеден, че ще имаме няколко свободни часа на следващия ден, ей така, без никаква причина, особено като се има пред вид, че свободните часове в нашето училище са голяма рядкост. Това го размишлявах в полусънено състояние. Можете да си представите на следващия ден как реагирах като зам. директорката влезе и каза: "Ми имате три свободни, няма кой да ви вземе днес, тъй че си ходете."
Такива безобидни неща ми се случват сравнително често и аз не мога да си ги обясня.
Наскоро стана нещо страшно. Бях заспал. Всичко започна с един пламък, огромен и нереален. После от него излезе мой съученик и картината се оформи като пожар в дома му. На следващия ден се чудих как може да сънувам такива глупости. Отидох на училище и познайте кой отсъстваше...същата вечер гледах по новините, че цял блок бил умищлено подпален...във Варна, Аспарухово. Можете да се досетите кой живее(ше) там. Когато разбрах със сигурност какво се е случило със съученика ми, доста се стреснах.
Преди три месеца сънувах нещо много страшно и реалистично, както и ужасно тъжно с баба си. От отвратителния сън ме събуди звъненето на телефона...в 6 сутринта. Ами не посмях да го вдигна, защото бях абсолютно сигурен, че някой ще ми съобщи грозната вест. Накрая се реших и вдигнах слушалката. Някакъв глас ми се изхили мазно и затвори. Може да си представите каква физиономия направих в този момент. Е, важното е, че баба ми е жива и здрава и има кой да посетя за Коледа :-)
Може би трябва да питаме ВРАНА по въпросите за сънищата :o :lol:
Жеко
Завършен медик

Post by Жеко »

Не е зле, наистина... Враната ще да ги разбира тези неща значителнопо-добре от нас простосмъртните. Все пак, консултацията с други специалисти си остава основен почин в науката. :P

А какво ми се случи на мен снощи... Сънувах много интересен сън (жалко че не си го спмням в пълни подробности). Това беше напълно осъзнато и се забавлявах доста. Изсънувах си го до края, който беше доста тъп и се събудих по навик някъде към 6;30. Понеже днеска съм си вкъщи, та си доспах до по-късно... и не просто си досънувах съня, а го почнах пак от там откъдето беше започнал да тъпее и му направих по-интересен край. :o Какво нещо е човешкият мозък, обаче...
変わらずですねぇぇぇ・・・
Dark_Lord
Член на Ащеор

Post by Dark_Lord »

аз винаги сънувам и често сънищата са на серии, съвсем различни и независими един от друг, а понякога свързани с минали сънища.
Веднъж сънувах как кастрят дърветата пред нас и на сутринта като се събудих клоните на дърветата ги нямаше!!! :shock: :shock: :shock: :shock:
Топето
homo ludens

Post by Топето »

http://sleep.clubastrology.net/index.php

Ето една интересна статия, за по-любознателните. :P
Andras
Emeritus

Post by Andras »

Няма ли кой да ги отрови тия?
Si vis pacem para bellum
Andras
Emeritus

Re: Осъзнато сънуване

Post by Andras »

Затрих една болна лудост в тая тема и си я припомних.

Ей, преди няколко дена за втори път в живота ми, сънува онова с падащите зъби (пак и като първия път ме болеше зъб). И както и първия път си го осъзнах, ма тоя път колкото и да се мъчех не успях да си закрепя разпадащите ми се зъби, за разлика от преди. Най-накрая от много опитване се събудих и беше голям кеф, като ченетата си ми бяха на място.

Впрочем, като гледам какво е писал Клиф, чудя се защо им е на хората да си осъзнават сънищата, аз дето си ги осъзнавам, предпочитам да не го правя. Най-малкото, това с контрола често не се получава - както със зъбите. А особено често, пак като случая със зъбите, се събуждаш опитвайки, което не е далавера. Особено, когато часът е 5 сутринта и няма смисъл да заспиваш пак.

Предния ми осъзнат сън, който не завърши със събуждане, беше в една много кутийчеста стая, без почти нищо вътре (освен масичката от постановката на "Травиата" в операта) и след като безуспешно си поисках мадама, в крайна сметка се задоволих с безтегловност.
Si vis pacem para bellum
petio staikov (от сайта)

Re: Осъзнато сънуване

Post by petio staikov (от сайта) »

pitate se sanuvane i realnost 4udite se dali go sanuvate i go pravite v realnost otgovorat e v vas ima hora sas bolest sumnoboli te sanuvat no i go pravqt primerno sanuva6 4e hodi6 da pie6 voda no toi otiva i pie voda kak stava em toigo sanuva no go pravi v realnost zabelejete 4e ima hora deto samo sanuvat i se sabujdat na sutrinta no ne pomnqt ni6o zna4i tie e ostanalo v podsaznanieto na 4oveka i ne trqbva da go razbere slu4valolivi e se 4e sanuvate ne6o no sled nqkolko dena vi se slu4va i posle si mislite abe az tova mai sam go pravil i sam bil na tova mqsto tova e sa6oto pri 4ovek sas sumnaboli 4ovek koito em sanuva i go pravi v realnost kato 4eli toi e genii za6oto pri obiknovenite hora te samo sanuvat ikato se sabudqt ili go pomnqt ili prosto se pitaT da li sam sanuval a pri nqkoi pat se slu4va taka sanuva6 nqkolko sani6a no ti ne znae6 kolko sa na broi a pomni6 samo 1 a 2 ne popitaite se za6o kato po razu4a pove4e 6a go napi6a tel 0899044422 tova mi e nomera ako izka nqkoi da pita ne6o neka da pi6e blagodarq 4e se interesuvate ot tova deto sam go napisal ne sam go namiral v internet prosto pomislete sanuvaneto v realnost i sanuvaneto na bolen 4ovek ot sumnaboli za6o obiknovennite hora sanuvat i go zabravqt a tezi deto sa bolni ot sumnaboli em sanuvat ne6o i go pravqt v realnost oba4e nego pomnqt na sledva6iq den
Billydow (от сайта)

Осъзнато сънуване

Post by Billydow (от сайта) »

wh0cd884803 [url=http://buydiflucan.us.org/]diflucan without get a prescription online[/url]
buy kamagra online (от сайта)

Осъзнато сънуване

Post by buy kamagra online (от сайта) »

kamagra jelly amazon
kamagra 100mg tablets australia
kamagra oral jelly in india
[url=http://kamagradxt.com/]kamagra oral jelly sildenafil[/url]
kamagra dosage
http://kamagradxt.com/
kamagra oral jelly usa
Locked