фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Тук можете да разберете повече за Портала като организация за интернет ролеви игри, да дадете своите предложения или да потърсите други играчи за новата си идея за приключенска линия.
Post Reply
cecomeco
Posts: 7
Joined: Tue Jun 03, 2008 1:08 pm

фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by cecomeco »

Идеята ми е следната:
Има една книжка от древната фантастика на Джон Уйндъм - "Денят на Трифидите". Накратичко за тези които не са я чели, става въпрос за това как човечеството отглежда месоядни растения, разполагащи с отровен камшик който изстрелват за да убият жертвата. Въпросните разстения могат да се придвижват. Те не са интелигентни като единици, но в група действат доста систематично като мравуняк. Никой не знае точно откъде са се появили тайствените растения, но въпреки единичните инциденти те не са никаква заплаха за човечеството до мига в който тайствено сияние не ослепява всички, които са го гледали. Оттук натам настъпва крахът на човешката цивилизация, защото настъпва абсолютна анархия. Малкия процент от хора, които не са гледали сиянието в повечето случаи се опитват да се възползват от създалото се положение. Така или иначе почти всичко се разпада и единици са тези които се опитват да оправят положението. Създават се враждуващи фракции предвождани от един или двама зрящи, които използват слепите като роби или работници а за сметка на това им намират храна. Създава се един съвсем нов строй. На целия този хаос се появяват месоядните растения - Трифидите, които безконтролно се размнозават и се превръщат в потенциална заплаха не само за слепите но и за всички други. Градовете запустяват, а повечето групи от хора са принудени да живеят в заградени ферми в които са относително защитени освен когато се налага да излизат за припаси . Тъй като групите трифиди усещат хората се събират все повече около тези ферми и става все по трудно да се търсят припаси. Главният герой с тези които е спасил почти е изправен пред гладна смърт (въпреки че хората на свой ред са намерили начин да ядат смлени трифиди),когато спасителна акция на колония установила се на остров ги спасява.

Ако се съберат участници може да направим продължение на книжката - "Животът в колониите". Ето горе долу обстановката така както си я представям аз:
Две-три поколения след тези които са избягали от острова много от знанията на човечеството са безвъзвратно загубени. Основните неща на тези които са имали професии се предават и записват щателно за поколенията. Колонията разполага с библиотека която се пази като светиня, но тези които не получат или усвоят погрешно знания ще ги предадат още по-грешно на поколенията. Складовете с припаси обаче така или иначе намаляват. Някои от оръжията и техниката вече са станали безполезни и хората са принудени да търсят по-примитивни оръдия за оцеляване.
Мисля да почнем оттук. Героите ще са принудени да предприемат експедиция извън острова. Може да срещнат по-малки групи от хора още по-подивели. Могат да попаднат на континента на голяма колония тип полис устяла да запази производството на някои неща и така да е доста силна. Тази колония би трябвало да е враждебно настроена или поне да се опита да подчини експедицията, за да стане по-интересно. В крайна сметка бягайки от колонията експедицията може да унищожи голям клон на трифидите, чиято ейрархия следвайки идеята за мравуняк има главно растение майка. Освобождавайки въпросната територия те биха могли да се заселят там с своето племе:) възстановявайки част от изгубените неща за цивилизацията.

Разказвам сюжета на РПГ-то съвсем накратичко не защото не съм го мислил в подробности, а защото ми се иска евентуалните участници също да дадат своя принос в създаването на обстаноската и допълнителните герои. Един вид участниците ще доста голяма свобода за творчество с която обаче се надявам да не злоупотребяват. Тоест надявам се пишещите да действат като в роман, тоест героите им да не са безсмъртни киборги, а да се измъкват трудно от поставените им ситуации. Единствено мисля да помоля като пишете да не се разпростирате кой знае колко по- далеч времево от моите последни постове или поне ако искате да вкарате допълнителна случка, която касае всички играчи, да я съгласувате първо с мен, за да не се получават странни отклонения, разминаващи се тотално с основната идея. В перфектния вариант трябва да се получи общ разказ през погледа на различни персонажи.

Ами за сега е това ако се появят желаещи ще говорим още.
User avatar
Gallean
The Chair of Indefinite Studies
Posts: 3517
Joined: Tue Jun 14, 2005 6:31 pm
Location: София
Contact:

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by Gallean »

Каква степен на развитие е достигнало човечеството преди да масовото ослепяване? Тоест горе-долу днешни дни или в бъдещето, миналото. На този остров има ли начин за производство на енергия, има ли електронна техника? Разни култове и религии оцелели ли са?

Вероятно бих се включил- дребно, жилаво старче, решило на стари години да си живее живота и да помага на човечеството :)
"И после върви доказвай, че не си мъртъв..."
cecomeco
Posts: 7
Joined: Tue Jun 03, 2008 1:08 pm

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by cecomeco »

Ами романчето е писано 51-ва година, но тва като че ли няма кой знае какво значение. От него можем да вземем само началните условия, а иначе да дръпнем катастрофата с 40 години (точно преди огромния технически скок). Ще е много по-лесно за описание. На острова не мисля че трябва да има кой знае какъв източник на енергия освен може би някакъв генератор с изчерпващи се запаси от гориво. Тоест живота трябва да е относително примитивен.
Имайки предвид че героите ни ще трябва да не са тесногръди религиозни фанатици, предполагам, че специално в колонията религията трябва да има относително нормално ниво. Разбира се това не може да важи за всички. В крайна сметка това е основен начин за подчинение на масите. Със сигурност в по-малки подивели групи по други места може да има друиди, шамани и други подобни. Та някой четейки библията пред огъня с най-добри чувства и обяснявайки че тя е свещена спокойно след две три поколения изкривените спомени за свещеното ще се прилагат с жестокост далеч по-голяма от тази на инквизицията.
Но пак казвам че може всеки който иска да участва може да дава идеи отностно един такъв свят. В крайна сметка трябва да и интересно на всички.
User avatar
Jane Undead
Posts: 118
Joined: Sun Apr 13, 2008 3:18 am

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by Jane Undead »

Звучи интересно. Бих се включила. Надявам се да се ограничим само с "Деня на трифидите" като предистория, Нощта нещо не я понасям.
Също така, това с "растението-майка" преспокойно може да отпадне, защото растенията не са животни и аналогията с мравките е условна. Не е лошо да се определи някаква основна цел на експедицията - дали е контакт с други общности или търсенето на някакъв научен труд върху трифидите (или за нещо друго), който може да помогне на хората да използват по-пълноценно растенията (или да разработят някакъв генератор на електричеството, нали са зле с енергията).

Колкото до героинята ми - около 16-17 годишна, умира за приключения и разбира от електроника (доколкото такава е останала) и машини.
Девять граммов в сердце…
Постой, не зови!
Не везет мне в смерти,
Повезет в любви.
cecomeco
Posts: 7
Joined: Tue Jun 03, 2008 1:08 pm

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by cecomeco »

Мда показаха ми наскоро че някой се е опитвал да допише историята. Чел съм малко от рецензията и като че ли нямам желание да я търся.
Явно обаче ти си чела книжката което ме радва, защото ако стане РПГ-то ще си много полезна.

Иначе моята крайна цел беше както писах търсене на по-подходящо място за живот на хората от острова. А разчистването на част от трифидите - необходимото условие. Тоест те биха могли да се върнат в някой град или да основат свой. За растението-майка ми е все едно аз го дадох само като примерна идея.

Споменах и за град. Мисля че е редно когато има повече хора на едно място те в по-голяма степен да са запазили някои знания. Биха могли да имат електричество, да са се снабдили с повече боеприпаси. Това би трябвало да се отнася и за светоусещането. Тоест да знаят истината за катастрофата, която за диваците ще е предание което ще преразказват без да разбират.

Само дето трябват още хора.....
User avatar
Jane Undead
Posts: 118
Joined: Sun Apr 13, 2008 3:18 am

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by Jane Undead »

Могат да се измислят разни начини за пречукване на трифидите. Само че ще трябва да прочета пак книгата за да се сетя, а пък я нямам. Ти ли ще си водещ? И колко хора смяташ че ще са необходими за играта?
Девять граммов в сердце…
Постой, не зови!
Не везет мне в смерти,
Повезет в любви.
cecomeco
Posts: 7
Joined: Tue Jun 03, 2008 1:08 pm

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by cecomeco »

Ем тва което аз си спомням беше че ги трепеха с хладно или огнестрелно оръжие или ги мачкаха с разни коли и камиони. Може би да имаше и огнехвъргачка ама не съм на 100% сигурен. Те така или иначе бяха бавнички.

За водещ .... бил съм два пъти в една психария и една фантастика. Мисля че се получи и двата пъти, но така или иначе ще се налага и на другите да описват по нещичко от обстановката, а по малките епизоди в сюжета могат да се обсъждат в тази тема.
Сега ми дойде една идея: В зависимост от групата която се събере може в началото едните да изчезнат или избягат от острова, а другите да тръгнат да ги търсят, но тогава ще трябва да има поне двама от това което наричате водещ. Тъй като поне до едно време ще има едновременно две действия. А ако някой реши да изиграе ролята на преследвач от друга колония може и три.

Иначе за броя на участниците съм чувал че трябва да има поне 4-ма. Не че някъде го пише като правило, но другите рпг-а свършваха в момента в който останехме под 4. Аз все пак не съм участвал в много ...
User avatar
Jane Undead
Posts: 118
Joined: Sun Apr 13, 2008 3:18 am

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by Jane Undead »

То и аз играя за втори път. Може би е най-добре като начало да не разкъсваме действието на две места, т.е. да си играем само с една групичка. Изглежда ми някак по-просто.

П.С. И тъй като само ние си пишем тука, по-добре ме намери на Скайп - lili_st5587. Да не флуудим тук.
Девять граммов в сердце…
Постой, не зови!
Не везет мне в смерти,
Повезет в любви.
User avatar
Gallean
The Chair of Indefinite Studies
Posts: 3517
Joined: Tue Jun 14, 2005 6:31 pm
Location: София
Contact:

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by Gallean »

Разделението на две или повече грпи има много голяма вероятност да се окаже проблем. Основна трудност е времето- двете групи трябва постоянно да са в едно и също вътресветово време.
А ситуацията "Пешо от другата група не ще да пише и за това мойа група не мърда и ние скучаем. Тъпо е и аз си отивам" е много гадна.
"И после върви доказвай, че не си мъртъв..."
cecomeco
Posts: 7
Joined: Tue Jun 03, 2008 1:08 pm

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by cecomeco »

Е добре и какво сега? Моята ли идея е тъпа или просто няма хора? :?

Жалко за двамата които все пак проявиха желание.
User avatar
Асен
Posts: 1174
Joined: Tue Apr 06, 2004 8:27 pm
Contact:

Re: фриформ рпг - Нощта на трифидите или животът в колониите

Post by Асен »

Gallean wrote:Разделението на две или повече грпи има много голяма вероятност да се окаже проблем. Основна трудност е времето- двете групи трябва постоянно да са в едно и също вътресветово време.
А ситуацията "Пешо от другата група не ще да пише и за това мойа група не мърда и ние скучаем. Тъпо е и аз си отивам" е много гадна.

С едно изключение: ако двете групи се занимават с различни неща, на различно място, и после се срещат. Иначе да, шансът да стане мазало е правопропорционален на броя на участниците и при всички случаи-значителен.

Правилото "поне 4 човека" е препоръка, която не знам доколко има отношение към форумните игри. Аз съм водил и с по-малко, макар и не форумно. Ако играчите ти са мотивирани да постват по-често (и останат мотивирани), можеш да минеш и с двама, според мен-макар че приемам, че в случая може да бъркам.

Съжалявам, че няма да се включа, но не обичам игри без абсолютно никаква система. Впрочем, и "Денят" не ми допадна особено (ако книгата е тази, за която си мисля), така че все едно няма смисъл да участвам-но бих ти препоръчал все пак да погледнеш правилата на някоя по-лека система. Системата, по мое мнение, има за цел да спестява главоболия и разправии в процеса на игра. Е, много хора са на друго мнение и постигат точно обратния резултат, така че сам си реши!
А.
"Anyone can become angry—that is easy. But to be angry with the right person, to the right degree, at the right time, for the right purpose, and in the right way—this is not easy."
- Aristotle, The Nicomachean Ethics
"Knowing is half the battle. The other half is violence."
Do you think Helen would have launched a thousand ships had she been moderately pleasant, and reasonably attractive in a good light?- Lugh, on the subject of sex in RPGs, on RPG.net
Weird crazy shit happens. You can either laugh or cry. It hurts less to laugh. -Old Geezer, RPG.net
Post Reply