Правила

Кралство Даная. Кралицата в опасност? Първосвещеникът на Халид - съюзник или враг? Къде е Първожрицата на Умбра? Интриги, заговори, опасности... Ще оцелее ли Кралицата? Ще бъде ли открит Артефактът?
Locked
Tais

Правила

Post by Tais »

Линията е отворена за нови играчи

Ще се опитам да изнеса някои по-основни правила в тази тема, възникнали в хора на организацията или поради конкретен случай, та засега са следните (ще се допълват):

1.Който му допадне историята и пожелае да се включи в действието, движейки "овакантен" герой или чрез създаването на свой собствен, е добре дошъл :D

2.Няма да се допусне сюжета да се развие в пародиен такъв... просто не е от този тип РПГ. Пояснение - нищо против хуморът, но в действието е по-подходящо да бъде поднесен под формата на сарказъм, ирония, а на моменти - и каруцарски;

3.Бъдещото действие няма да се напасва спрямо плановете на който и да е от нас за героите ни. Всеки се съобразява с вече написаното!

4.Когато се описва идея за нещо по-генерално, касаеща всички герои - четат я всички и ако има несъгласни - същите предлагат нов вариант за развитие - отново генерално за всички, който вариант се подлага на обсъждане, доразвива се и т.н., докато не се избистри и удовлетвори пишещите.

5.Играчите съобразяват времето си по начин, съобразен с времето на останалите играчи, за да не се допусне изпреварване във времето с голям период напред.

6.Играчите имат право на не повече от четири главни героя.

засега е това...

Чисто организационно (за ориентация на новите или на тези, които просто четат):
1.За да различавате кой е досадникът, писал в постовете ви, моя милост (Таис) пише и ще пише в синьо, ако изобщо тръгна да коментирам във вашите постове каквото и да е, а физик пише по постовете ви/ми в червено. За Вер сме оставили зеленото, но не си спомням дали той си спомня това :D а за Кселос се падна това болдвано индиго :wink:
2.По отношение на спама - ами отношението клони към доста либерално, но аз съм определено по-лошата от двама ни с физик, защото като дойде време за разчистване на спама, хич не се церемоня да трия, докато нашият пре-най-мил модератор физик обича да си играе да пуска корабчета, фрегати, подводнички или цели флотилии от спам да плуват из топиците... :D
Last edited by Tais on Mon Nov 29, 2004 2:28 pm, edited 4 times in total.
Tais - 70 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar
fizik
Молекулно прост

Post by fizik »

правила от 1 до 5 се отнасят само и изключително за физика :wink:

само да добавя, чисто организационно:
- "Обща политкарта - светът засега" : карта на света, описание на света и калкулатор на разстоянията
- "Герои:стари/нови/действащи" са - каква изненада - всички герои накуп, описанието на старите е вътре в темата, новите са референцирани в Галерия Герои
- "По-маловажни герои" - всички второстепенни герои, всеки сам се грижи за описанието на лицата, които добавя
- "Помагало: кой, къде, кога": всеки от героите като време и местоположение спрямо "сега"-то на действието
- "Календар": определя "сега"-то на действието и по-важните събития в дати
- предисторията на събитията които се развиват тук може да се прочете в "Предистория"
- "Историята: Сенки на север" - първа част на самия разказ
- "Пурпурна есен" - самия разказ
- "Обяснения и организация" - коментари по разказа, действието и т.н.

- "Приключения..." - вицове и смешки за героите
- "Очите на коктейли" - полезни рецепти
- "Данайска математика" - задачки-закачки

хайде сега - дезорганизатор такъв - правилата са за всички, просто за физик са приложими "на квадрат"! :D
Last edited by fizik on Tue Oct 26, 2004 6:57 pm, edited 2 times in total.
Всепризнат в световен мащаб!

На мнения за филми вярвам само на статиите в Сивостен... най-вече на тези, които самият аз съм писал.
fizik
Молекулно прост

Post by fizik »

осъвремених инфото в горния ми пост, ето и още нещо

Време и разстояния:

С калкулатора, дето има линк за него в темата за Политкартата, могат да се смятат разстоянията както между два града, така и между две произволни точки от картата. След като се избере и вида транспорт се получава разстоянието в дни, с което всеки герой съобразява придвижването си във времето и пространството. :)

Интересния момент е, че това същото правило важи и за получаването на новини - не можеш веднага да научиш какво се е случило в другия край на света, трябват и малко тънки сметки, кога новината за събитието ще се разнесе, но това са вече подробности :)

На мнения за филми вярвам само на статиите в Сивостен... най-вече на тези, които самият аз съм писал.
Tais

Post by Tais »

малко ревизия на правилата :)

промених точка 5 - дано става ясно какво искам да кажа, ако не - ще се обяснява :wink:

точка 6 верно повтаряше точка 3, та затова я махнах

аз пък пооправих малко описанието на темите след последната ревизия
Tais

Post by Tais »

допълних правилата с нова точка 6 :D
Tais

Post by Tais »

обръщам ви внимание, че ако мернете из вашите постове текст в този цвят, да знаете, че Кселос е (без)отговорното лице, което го ползва :wink:
fizik
Молекулно прост

Post by fizik »

няколко нови организационни правила:

- модератор на линията е Таис
- ако Таис се откаже от модераторския пост, ще бъде назначен служебен модератор по усмотрение на администраторите
- модераторът има последната и решаваща дума по всички спорове, възникнали в линията
- по проблеми в линията могат да взимат отношение само играчи от линията и администраторите; за играч се смята човек с поне един игрови пост
- при първия скандал, който не може да бъде овладян от модератора, линията се заключва за срок от една седмица, при последващ скандал - за две седмици и т.н.
- правилата важат от момента на постването им и не подлежат на обсъждане

Jaar

Post by Jaar »

fizik wrote:- модераторът има последната и решаваща дума по всички спорове, възникнали в линията

Дори когато е малцинство?
cherno_slance

Post by cherno_slance »

1) Физик - прав си, но не абсолютно. Модът може да се налага с вето когато пожелае, но добрият Мод избягва налагането на такава принуда. Таис например избягва използването на " Ножиците" или " Защото така ще бъде ". Когато все пак го прави, действа изключително щадящо и винаги с предупреждение или предложение за дискусия.

2) Въпросът ти не може да се формулира като правило, Джаар. В някой ситуаций линията Даная е монархия, в други случай е република от раннопарламентарен тип - с възможността за инцидентни вотове на недоверие.... тоест при отхърляне на конкретен законопроект правителството си подава автоматично оставката...

Няма рецепта за въпроса ти, освен, че властта на мода съществува докато личността на мода успява да обединява личностите, скрити зад псевдонимите на другите играчи.

Ако загуби тази способност никакви формални правила няма да заменят липсата на Харизматичност. Дойде ли такава ситуация ще трябва да се търси нов неформален лидер, на който да се предаде и официалната власт - модските ножици и скиптър.

Тоест предлагам следното правило - модът е мод не докато загуби отделно гласуване, спор или нещо подобно, а докато не загуби ТРАЙНО доверието, лоялността и обичта на по- голямата част от населението на линията.
Lannis
kaka

Post by Lannis »

физик wrote:- правилата важат от момента на постването им и не подлежат на обсъждане

Коя част от това е неразбираема?
Киви с индулгенция

Ела в Даная
cherno_slance

Post by cherno_slance »

Всичко си е ясно, Ланис, но въпросът на Джаар е в друга плоскост.

Въпросът не е от кой момент действат обикновенните организационни и игрови правила, а какво става, когато се подложи на съмнение легислатурата на човека, облечен във властта да налага тези правила.

Моето мнение е, че възникването и премахването на такова съмнение лежи изцяло извън плоскостта на писаното право и въобще всякаква официална власт, и възможности за силово налагане.

Въпрос на морал, харизматичност и политическа дарба.
Таис има тези качества, така че лично за мен всичко е наред.
Atealein
Магьосница

Post by Atealein »

Според мен слънце превръщаш модераторското място в нещо повече отколкото реално е - просто организаторска позиция, че при това и само форумна. Независимо дали на мястото седи Таис или някой друг, това, което тя е направила и продължава да прави за Даная нито ще се забрави, нито ще изчезне. Нито пък ако вземе и се откаже от него ще загуби любовта и приятелството ни. Или пък обратното - модераторското място не е свързано с тези чувства и емоции и не мисля, че е редно да го свързваш.
Tanstaafl! Няма такова нещо като безплатен обяд.

Nil illegitimi carborundum!
Lannis
kaka

Post by Lannis »

Lannis wrote:
физик wrote:- правилата важат от момента на постването им и не подлежат на обсъждане

Коя част от това е неразбираема?

Наистина го повтарям това с най-добри чувства... :razz: Айде да не обсъждаме неща, които не подлежат на обсъждане
Киви с индулгенция

Ела в Даная
Tais

Post by Tais »

вижте, всеки има своите представи за модериране, както и за що е то да си модератор на Даная... можете да си ги коментирате помежду си колкото пожелаете, но не и тук!

това е темата с правилата, а специално за тези, бе изрично упоменато, че няма да се обсъждат... Ланис, напомни два пъти също за това...
хайде по-добре да мислим повече за играта, отколкото за това как да бъде организирана, модерирана линията и т.н.... само наспамваме темата...

познаваме се достатъчно добре, за да очаквате да режа глави или да си правя каквото пожелая, просто за да си изпробвам дадената власт :) не че не ми хрумват от време на време и инквизационни наказания за всеки поотделно кое от кое по-мъчително :twisted:

но вече сте видели, че има и механизъм за контрол, който хич не ми е по вкуса и ще се постарая да не влиза в действие... надявам се, това е достатъчно по въпроса...

заключвам темата... ако ви се коментира по въпроса, моля да го направите в Обяснения...
Locked