Завръщане в Итака

Архивни линии от нашия свят.
Locked
cherno_slance
Posts: 880
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:25 pm
Location: Бургас
Contact:

Завръщане в Итака

Post by cherno_slance »

Значи от доста време обмислях тази идея и се въздържах заради ниския си шифгретор във форума . И още щях да се въздържам , но виждам какво става с една от най - апетитните линий : " Средната Земя " . Точехме се сума ти хора и накрая нищо - в нея има три игрови и още пет ИИ поста . Не вярвам само на мен да ми е гадно от това .

Значи ето какво предлагам - Одисей си е тръгнал от брега на Троя със 40 кораба . Посейдон обаче му бил сърдит заради номера със Троянския кон и още в началото му разпръснал флота , а самия него мотал из осеяното с острови гръцко море близо 10 години . Естествено не всички останали негови кораби са изчезнали . В игровата линия поемаме един от тези кораби и се опитваме да се върнем у дома , в Итака .
Ще срещаме пирати , канибали , циклопи , сирени , може да наминем покрай Цицерея ( май така се казваше вещицата и тн ) , да срещаме вълшебници и тн и тн .

По какво тази линия ще се различава от останалите .

1) Ще бъде позволено проблемите да се решават . Има циклоп , някой играч предлага решение , за което модът не се е сетил - ИГРАЧЪТ ЩЕ ИМА ПРАВО ДА ПРОБВА И ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА - ТОВА ЩЕ БЪДЕ НЕНЪКЪРНИМО ПРАВИЛО - ДОРИ И МОДЪТ ДА СИ Е МИСЛЕЛ НЯКАКВИ ПЛАНОВЕ ЗА ТОЗИ ЦИКЛОП , ВКЛЮЧВАЩИ ПО ТРИЙСЕТИНА ПОСТА ОТ ВСЕКИ УЧАСТНИК В ЛИНИЯТА .

Защо ще е възможно ли - защото действието ще е на островчета . Следователно последиците от успешни - неуспешни действия ще се ограничават в някаква зона . Нещо повече - дори и при голямо осиране ще може просто да се вдигне котва и да се отдалечим от зоната на освинване .

Какви ще са всъщност разликите в края на крайщата : Нормалните линий в момента приличат на сапунен сериал ( извинявям се предварително на всеки отделен мод - вината не е на никого , просто това е резултат от пренасянето на обикновенната игра във фристайл през форум в интернет . Никой няма лична вина за това ) .
Но фактът си е факт - имаме безкрайно , непрекъснато леещо се действие , в което обаче действието е безкрайно мудно , защото модът хем няма право да си казва плановете , хем не може да остави всеки да тръгне на където си иска . И за да опази реда се налагат малки постове и безкрайно предпазливи действия на играчите . В смисъл те могат да използат мощтни средства за транспорт , комуникаций , магии и прочие - но използването на тези средства не може , не бива да довежда до съществени промени на " игралното поле " - а именно действията , водещи до промени са истинско действие .
Така - стига толкоз мрънкане за чуждите сламки - да погледнем какви греди предлагаме за собствените си зъркели . Значи действието в " Завръщане в Итака " ще бъде ораганизирано на принципа на епизодите . Всеки е относително самостоятелен . ( Може би модът ще определя кои последици могат да продължават да действат на кораба и на следващите острови ) .
И в рамките на отделния епизод/остров модът само задава проблеми и оставя играчите да правят каквото си знаят . ( Разбира се без откровенни пауърствания от рода на скачам и ги избивам сам всичките десет , двуметрови гадове ) .

И са - всеки е чел старогръцките митове и легенди - а който не е - и линк ще намерим и кратки описания , пък и по принцип това са много леко четяеми текстове ... не е " Сто години самота " на Маркес .

2) Описанието на важните обекти , нипове и прочие може да бъде зададено предварително с пет , шест линка - когато играчът стигне с персонажа си до определеното място - получава моралното право да отвори линка и да види кратко , няколкоредово описание на каквото е там . Той ще получава тази информация в реално време - още като стигне с персонажа си до определеното място и реши да описва действията му ....
....Казвам морално , защото недобросъвестният играч би могъл да отвори такъв линк и предварително . Но вярвам , че всички тук сме съвестни хора и най - вече - ценим собственото си удоволствие от святната игра ( и гледаме да не я разваляме ) .

3) Знам и как най - лесно може да се осъществи това . В сайта на абв.бг ще направя пощенска кутия , чието име и код ще се дават на всеки , пожелал да бъде играч в линията . Модът ще пуска кратките описания на нипове , обекти и тн във вид на кратки е - мейли . Така и играчът не би могъл без да иска да погледне нещо , което е извън сетивата на героя му - не и без съзнателно надзъртане , отваряне на е - мейли , за които няма морално право да знае съдържанието им .

Ей го на линка : zavrustane_v_itaka@abv.bg ( уточнявам - от двете страни на символа " V " има долни черти . В момента не се забелязват заради начина на изписване .
За желаещите - и кода ... но въпросната пощенска кутия е още празна .
Last edited by cherno_slance on Mon Jan 10, 2005 12:22 pm, edited 2 times in total.
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

мм не е лоша идеята. само абв-то е твърде излишно усложнение.
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
Blade
Валхеру
Posts: 3540
Joined: Sun May 02, 2004 2:51 pm
Location: Светът на безкрайната реалност - Евалорм, Кенвийр.
Contact:

Post by Blade »

ще погледна по-обстойно довечера ...
cherno_slance
Posts: 880
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:25 pm
Location: Бургас
Contact:

Post by cherno_slance »

Уточнявам за Вер и Наос :

Ако на един остров има пет Нип-а и шест секретни локаций - това означава единайсет отделни теми . Твърде много , при положение , че в тях ще има съвсем малко информация - колкото за ориентация на първия играч , стигнал до там с героя си . На практика това ще бъдат полупразни теми и Андрас ще се хване за главата .
Не става и другото - всички кратки микро описания да са в една тема - просто не познавам същество , което като превърта за нужния абзац , да не надзърне върху какво се плъзга пред погледа му . Дори и най - честния не може непрекъснато да стои замижал .

Докато при е - мейлите е друго - те си имат заглавие и отваряш това , което е предназначено за теб . Там надзъртането за информация , която няма как да знаеш чрез героя си , е съзнателно , определено антиигрово действие .
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

таман щях да кажа, че нямаше нужда чак теоретично да разясняваш ролевата обстановка :)

за тая работа си има лични и организационна тема. особено втората - да няма неразбрали.

само андрас що го намесваш не схванах ;) пък аз уж съм си схванато момче по принцип - ей го тая сутрин ми е намаляла с 10% повратливостта на врата :>
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
cherno_slance
Posts: 880
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:25 pm
Location: Бургас
Contact:

Post by cherno_slance »

Радвам се , че пак разговаряш с мен . 8) 8) 8)

Дори сарказмът ти ми понася добре .

А ИИ теми имат големите линий .

Пък и какво има в една локация не е въпрос на ИИ и дискусий , а суверенно право на Мод - а .
Просто търся начин тази информация да стига до играчите в резултат от собствените им действия , автоматично ... това съвсем не означава , че те имат право да обсъждат какво им се ще да срещнат на ТОЧНО ТОВА МЯСТО . ( сега , ако някой примоли да се срещне с местна хубавица , ще помисля къде и как да се появи тя - но това свое желание - именно него , играчът ще постне в ИИ темата ... а най добре е на ушенце , с ЛС 8) )

Оф - топиците са с цел демократичност и обсъждане на равни начала . А пощенската кутия е просто за да може волята на мода по лесно да стига до играчите - по - бързо и в резултат от собствените им действия .
Но потретвам - тази информация е за Нипове и Локаций , тя е извън предмета на " искам - неискам " , извън дискутиране и следователно извън обхвата на организационните теми . И в същото време тя е за улеснение на играчите .

Чакам твоят унищожителен коментар :P
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

па можеше просто с 2 думи да кажеш, че идеята е да водиш линията :)

но това пак не осмисля тая ефимерна поща - личните вършат абсолютно същата работа :)

пс. още не мога да се сетя кога съм спирал да говоря с някого, еле па на тоя форум :)
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
User avatar
Tais
Posts: 633
Joined: Sat Jan 17, 2004 9:14 pm
Location: София
Contact:

Post by Tais »

никога, слънчице, даже имаш последната дума :P

Черно слънце, добра идея, ще следя с любопитство линията ти :D
Tais - 70 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar
Dreben_ama_Vreden
Posts: 268
Joined: Thu May 06, 2004 4:37 pm
Location: Варна
Contact:

Post by Dreben_ama_Vreden »

Аз съм навит да участвам. Винаги може прото да се отвори едно отделно форумче на invisionfree.com, както аз отначало направих за Дюн. Но иначе, това с пощата е добре.
User avatar
Alaris
Дядо Йоцо гледа
Posts: 5198
Joined: Wed Sep 17, 2003 10:12 pm
Location: София
Contact:

Post by Alaris »

Тц тц тц ... не използвате ефективно предоставеното ви. Пощи, допълнителни форуми... напълно излишно откъдето и да го погледнеш... освен ако идеята не е генериране на повече трафик :)
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!
Guest

Post by Guest »

Проверката е висша форма на ... на проверяване .

Тази вечер пътувам по работа до София и като се върна вдруги ден ще пусна първия игрови пост .

Без ИИ тема май няма да се мине , но такъв е животът .
Все пак да уточня за последно - ИИ темите са за дълготрайна употреба , а в случая - щом корабът напусне един остров всички - кратки , ориентиращи описания на нипове и локаций за този остров отиват в папка чернови на пощенската кутия . С едно мръдване на мишката .
Всъщност би могло да се направи и от играчите , ако модът го няма . По този начин за секунди остават само най - актуалните е - мейли .

Просто не си заслужава да се правят теми , пълни с по - половин страничка . Повече не бива , защото подробноте описания ще обвързват играчите , а те също искат да си проявят въображението .

Нужно е нещо бързооборотно , като същевременно вече обясних , че отделните блокчета информация не бива да бъдат в една " лента " ( обща карта/тема ) , която хората да превъртат до нужното им място .... никой не може да жуми чак толкова силно :P :P :P
User avatar
Alaris
Дядо Йоцо гледа
Posts: 5198
Joined: Wed Sep 17, 2003 10:12 pm
Location: София
Contact:

Post by Alaris »

В такъв случай просто ще помоля Вер да отвори един експериментален раздел долу, та да видим има ли интерес и толкова ли е нужно да има 4 теми..
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

а, тва най-лесното. и без туй рим засега е пета глуха, по липса на време :)
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
cherno_slance
Posts: 880
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:25 pm
Location: Бургас
Contact:

Post by cherno_slance »

В момента щрихирам първата локация .
Достъп до пощенската кутия ще имат Наос , Дребен ама Вреден , Лотар ... и всеки друг , който се обади .

ИИ - пост . И така !!

1) Линк с всичката необходима информация , че и в повече http://greekroman.ru/gods.htm
за съжаление на някой - на руски .

2) Корабът ще побира към 24 гребци + кормчия , капитан/навигатор и до 3 , 4 максимум 5 човека пътници . Скорост на придвижване - няколко километра в час - до към 8 , 9 средна скорост при липса на кофти условия . В лошо време се акостира , при попадане в буря често се изхлърля товара . В краен случай се хвърля в морето моряк ( от редовите ) по жребий .

3) Качества на екипажа - дават се съвсем ориентировъчно :
- способности като моряци
- способности като войници
- смелост и находчивост
- лоялност .

Най - лесно , но и най кофти е да се попълват загубите на екипаж с роби . Положението може малко да се подобри ако им се даде свобода . В такива случай робът се превръща в наемник или сънародник .
- по ефикасно е да се вземат наемници - Бурите и неблогополучията са пръснали кораби и корабокрушенци из цялото егейско море . Обикновенно корабът ще попада на брегове , на които вече е имало хора от Тесалия , Тива , Микена , Лариса и тн . Те са ветерани от дълга и кървава война , имат добър опит като моряци и са доказано смели . Недостатъците им са в липсата на висока лоялност към кораб с екипаж от Итака .
- Най - трудното за постигане - събиране на пръснатите из островите корабокрушенци и тн от Итака , минали преди нашия кораб . Те имат всичките четии качества .

Това е фрийстайл и все пак е ясно , че ако 15 човека от 24 екипаж са не - итакци ще има проблеми на борда . А до такова положение може да се стигне постеменно , неусетно , по пътя на заместването на загубите с каквото може .

А целта ми е да избягвате битките - тоест поне да влизате в тях малко по - умерено .

Действието започва на малоазиатския бряг - със закъснение от 14 часа от основното ядро от кораби на Одисей . За добре дошли в линията има буря , разбойнически набег , кражба на дърводелци от съюзнически лагер и прочие добри дела ... бе я стига реклами .
User avatar
Andras
Emeritus
Posts: 8767
Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Location: София
Contact:

Post by Andras »

Андрас няма против полупразните теми. От до тук прочетеното имам против само към Цицерея(Цирцея или най-добре Кирка) и господин Локаций, който следва да бъде без главна буква и 'й'.

Вече имаме експериментален раздел, можеш там да си развиваш историята.
Si vis pacem para bellum
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

кой раздел бре?:)
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
User avatar
Andras
Emeritus
Posts: 8767
Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Location: София
Contact:

Post by Andras »

Нали разделът със "Зовът.." кръстихме експериментален.
Si vis pacem para bellum
cherno_slance
Posts: 880
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:25 pm
Location: Бургас
Contact:

Post by cherno_slance »

- Значи твоят господар Одисей е заминал снощи по спешност ? – Изуми се великият Агамемнон ... Добре , че поне е оставил теб , да ни предадеш обясненията му .... Иначе .... бихме се разтревожили за него ... никой не напуска туко така една победна армия !
В отговор всички останали царе , начело с дъртия подмазвач Нестор , закимаха в знак на съгласие . Колкото до Трианокс той с любопитство наблюдаваше ръцете на ненаситните , алчни за плътта на света “ Великоахейски ” владетели . Нека си мислят , че свежда поглед от почтитителност , че е притеснен от присъствието си в шатрата на Менелай , разкошна като дворец ( всъщност тук имаше повече злато и предмети на лукса отколкото в целия итакски дворец ) . Него му стигаше да наблюдава потрепванията на отрупаните им в пръстени ръце ...
- Е ? – меко повиши глас Рогоносеца – надявам се , че Одисей има сериозна причина ... за да ни разтревожи така . Ние ... се грижим за съюзниците си - и щом е заминал с цялата си флота от илирионския браг – значи някъде си има неприятности .
- Моят цар ще се прибере в Итака по неотложни причини !
.
cherno_slance
Posts: 880
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:25 pm
Location: Бургас
Contact:

Post by cherno_slance »

И нито буква повече ! А това е откриващ пост - предистория от две страници и половина . Задава информация за някой преследвачи , които ще се мъкнат след героите доста постове наред , задвижва действието и тн и тн . За такова дело две страници и половина не са много .
Blade
Валхеру
Posts: 3540
Joined: Sun May 02, 2004 2:51 pm
Location: Светът на безкрайната реалност - Евалорм, Кенвийр.
Contact:

Post by Blade »

В отговор всички останали царе , начело с дъртия подмазвач Нестор


:blush:
User avatar
Andras
Emeritus
Posts: 8767
Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Location: София
Contact:

Post by Andras »

Ъъъъ, какво против Геренският конник?
Si vis pacem para bellum
Blade
Валхеру
Posts: 3540
Joined: Sun May 02, 2004 2:51 pm
Location: Светът на безкрайната реалност - Евалорм, Кенвийр.
Contact:

Post by Blade »

ми аз лично нищо, "подмазвач" .. бе без него ахейците са наникъде ;)
cherno_slance
Posts: 880
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:25 pm
Location: Бургас
Contact:

Post by cherno_slance »

Извинявай , Блейд . Ще го оправя - и без това го споменавам само на едно две места . Грешката ми е извинителна , защото мнението ми е повлияно от Лаьош Мащерхази и Никос Казандзакис . Първият е много сериозен изследовател на този период , а вторият се води за националния писател на гърците през своя период .
Но - в името на доброто - ще се поправим . Ето :

- Значи твоят господар Одисей е заминал снощи по спешност ? – Изуми се великият Агамемнон ... Добре , че поне е оставил теб , да ни предадеш обясненията му .... Иначе .... бихме се разтревожили за него ... никой не напуска туко така една победна армия !
В отговор всички останали царе , начело със стария , мъдър Нестор , закимаха в знак на съгласие . Колкото до Трианокс той с любопитство наблюдаваше ръцете на ненаситните , алчни за плътта на света “ Великоахейски ” владетели . Нека си мислят , че свежда поглед от почтитителност , че е притеснен от присъствието си в шатрата на Менелай , разкошна като дворец ( всъщност тук имаше повече злато и предмети на лукса отколкото в целия итакски дворец ) . Него му стигаше да наблюдава потрепванията на отрупаните им в пръстени ръце ...
- Е ? – меко повиши глас Рогоносеца – надявам се , че Одисей има сериозна причина ... за да ни разтревожи така . Ние ... се грижим за съюзниците си - и щом е заминал с цялата си флота от илирионския браг – значи някъде си има неприятности .
- Моят цар ще се прибере в Итака по неотложни причини !
Задръствайки устата си с хиляди комплименти и извинения Трианокс си изпроси позволението да напусне и се изниза навън .
Беше целият в студена пот .
Хубавото му настроение се развили , когато привечер го викнаха обратно . Вкараха го в същата шатра , но сега там беше само охраната и Цар Агамемнон . Трианокс разбра , че разговорът ще е от " откровенните " ... и ще е много , много опасен за него и господарят му . Поклони се - привеждайки се повече и по - дълго от обичайното . Домакинът му го подкани любезно да се изправи . Покани го върху възглавничките встрани от царствения трон и сам стана от него , идвайки при госта си .
Седенето близко до земята върху скъпи , меки тъкани беше тукашен обичай , но пък възприет с удоволствие . Беше удобен ... и предразполагащ към любезни разговори , пълни с подводни скали ...

Трианок прие с благодарнот възглавничката - изглежда виното , изпито заедно с готвача беше малко повечко , отколкото трябваше ...
Разменяха си обичайните любезности до момента , в който Агамемнон реши , че е време да пристъпи към работа . Щракна с пръси и красива , оскъдно облечена робиня донесе пергамент , който великият цар разгърна със замах :
- Ето тези земи реших да бъдат за Одисей . Дори той да беше тук , не би могъл да си осигури много по - добри ...
- Хубави са , господарю - смотлеви Трианоск пред очевидното . Пред погледа му със щрихи , наподобяващи щандарта на Итака , бяха оцветения наколко тлъсти петънца по картата на западния малоазийски бряг . Близо до Троя , прилепени до реки или поне до оживени пътища ... и почти всичките близо до брега . На хубавото как да кажеш лошо ...

Дадох му и добрър квартал в самата Троя ... - Агамемнон изведнъж се прозя , явно днешното събрание го беше изморило . Трионокс обаче вече недоумяваше - какво ставаше тук . Неговият господар се беше изсулил по терлици от едно важно събиране на царете и сам Агамемнон беше защитил интересите му .... май се досещаше за причината ... Погледна смело в очите великия господар и мъжът отсреща му се усихна уморено и всезнаещо . Той веднага , на секундата беше разбрал, че Трианокс се досеща ...
Last edited by cherno_slance on Sun Jan 16, 2005 12:19 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Andras
Emeritus
Posts: 8767
Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Location: София
Contact:

Post by Andras »

Преди известно време какво ти споменах за поредните постове?
Si vis pacem para bellum
cherno_slance
Posts: 880
Joined: Sat Oct 09, 2004 12:25 pm
Location: Бургас
Contact:

Post by cherno_slance »

Великият мъж се усмихна с тънка безпощадност , харесваше му да усеща нарастващото чувство за безпомощтност в събеседника си :
- Твоят цар Одисей не иска повече да воюва . А земите , които му давам - земите , които всички ние си поделяме - са една тънка , крайбрежна ивица в сравнение с необятните територий на Хетската държава . Войната с нея е неизбежна - те бяха непримирими съюзници на Троя .. и след падането й , към омразата се примесва и параноя към нас ... оправдана , между впрочем , защото тези хубави, плодородни земи са обезлюдени .... а начинът , по който можем да набавим роби земеделци е очевиден ... и за нас и за хетите .
" Значи това било . Моят господар се дърпа от нова война , а Агамемнон насила му пъха примамката в устата ... защото тези земи са именно примамка за взелия ги " . На глас рече :
- Ще предам този пергамент на цар Одисей . Но пак ви казвам - имаме проблеми в Итака ( всъщност нямаха и Агамемнон го знаеше ) . Последният рече :
- О , ако селяните и робите вдигнат буна заради военновременен глад и оскъдица - ние останалите царе ще помогнем на Итака . Може да пратим Неоптолем начело на един сборен отряд .
Трианокс си наложи да не скърца със зъби , заради явната заплаха в гласа на събеседника . За последния интригите и уреждането на разни събития в своята и чуждите държави беше привична дейност ... а това за Неоптолем ... този тип за кратко време беше надминал легендарния си баща по кръвожадност на бойното поле .
- Ще предам на Одисей и двете ви ... предложения - успя да каже Трианокс без да се задави от гняв .
- Това е добре - рече уморено , със затворени очи Агамемнон - Одисей винаги е бил толкова полезен ... там , където се намира . Тръгни и го настигни .
Това е ... преми го като настоятелна молба .

Час по - късно лагерът на Трианокс беше раздигнат и натоварен на кораба му . Вече на палбута той привика при себе си доверена групичка войни и им каза :
- Имам две задачи за вас . Първата е да откраднете от Агамемнон статуетката на Атина Палада , която самата богиня позволи на нашия цар Одисей да измъкне от Троя . На нейно място ще поставите ето тази сова . Тя е питомна , и докато е с качулката на главата си няма и да крякне и да ви издаде . Втората ви задача е да занесете този вързоп на Неоптолем . Вътре са доспехите на баща му . Направете така , че само той да ви види , но не и охраната и слугите му .
Ще ви чакам до полунощ . Начина на действие си го избирате вие - само без трупове .. или поне без следи .
Действайте , войни !

ИИ . Който иска да поема една от задачите . Описание на никой не е нужно - всеки е чел и гледал филми . Ако желаещите са повече от двама - да се разпределят по групички . ( надали ще се стигне до там , но да го кажа ) .
Locked