Критиката

Мястото, където са описани всичките видове герои от <b>активните в момента (или организиращи се) линии</b>. Тук запишете персонажите си - техния характер, описание и (ако е нужно) статистики.
Post Reply
User avatar
Alaris
Дядо Йоцо гледа
Posts: 5198
Joined: Wed Sep 17, 2003 10:12 pm
Location: София
Contact:

Критиката

Post by Alaris »

Наблюдавам един феномен и не мога да кажа че съм много радостен от него. Става въпрос за критика изчерпваща се с "хубаво", "много хубаво" или "мдааа адски хубаво".... :D

Усетихте ми мисълта надявам се... Да кажем, че ако не постнете критика, то героя ви харесва, а ако ще поствате, споменете какво не звучи както трябва и дайте предложения за подобрения...

Ами това е което мога да кажа за момента, сега ще позатрия малко от гореизброените постове, защото в някои от биографиите е станало мазало
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!
User avatar
Alaris
Дядо Йоцо гледа
Posts: 5198
Joined: Wed Sep 17, 2003 10:12 pm
Location: София
Contact:

Post by Alaris »

Ver Lark wrote:Първо искам да уточня едно нещо, и надявам се то да се разбере от всички - няма нужда за утвърждаване на герой от някого, за да започне той да играе. Одобрението и критиката са хубаво нещо, но те са, за да се получи накрая и добре направен герой, а не абсолютни.

От друга страна, чиста контра, добре е в дадена линия героят да спомене, че има желание за участие, и да се представи - за да не го изхвърлят или, по-скоро, игнорират "местните". Макар и шанса това да се случи е нищожен. Играта е напълно свободна, за всеки желаещ, без покани, без одобрения, единственото изискване е желание и рамките на добрия тон.Мдам, съгласен съм... Чрез критиката ние не ви казваме, "чакай сега да те одобрим и тогава чак ще играеш"...
Критиката е за да може героя да е издържан, без безсмислици, противоречия или нежелателни ексцесии - вж. Талрос....
Ако трябва да сме точни, биографията се прави за да могат останалите да опознаят героя и да могат да го ползват в постовете си, без да пишат неестествени за героя постъпки.... т.е. Ако вие напишете една съвсем изчерпателна биография на останалите ще им е лесно да ползват героя ви и няма да стават несъответствия.... Разбрахте ме нали...
Ако не направите биография с достатъчно информация то или останалите ще игнорират героя ви в собствените си постове защото нямат нужното инфо за да преценят как би постъпил той в дадена ситуация, или ще го правят без резулатата да се харесва на вас, защото всъщност вие сте имали нещо друго предвид....

Отличен пример за добра биография е героинята Алзира на Андрас...
Аз можах да напиша 3 страници кошмар базиран на историята и характера й... което значи че Андрас си е свършил добре работата...

Това мога да кажа, ако съм успял да убедя поне един човек че е хубаво да има изчерпателна биография, значи не съм писал 20 минути за оня дето .... вее :wink: :D
If this is empty this doesn't matter
Put that in your ramen and eat it!!
Amelia
Warrior of love and justice
Posts: 1222
Joined: Fri Sep 19, 2003 11:16 pm
Location: София
Contact:

Post by Amelia »

И още нещо. Някои хора критикуват наистина твърде много. Вероятно това значи, че те имат пълна увереност в качеството на инфото за собствените си герои. Дали е така всъщност? Почнете да си задавате малко въпроса "Аз толкова ли идеален герой направих, че да имам правото да критикувам чуждия?"
Завършените герои са хубаво нещо. Само че не виждам смисъл от това да се влиза в някои чак такива подробности. Някои хора още малко и ще почнат да трият сол, заради ОСОБЕНО важни липсващи факти от сорта на това по колко пъти на ден пишка героят и какво яде сутрин. Натам са тръгнали нещата като гледам.
Според мен биографията може и да съдържа някои пропуски (не говоря за съществени пропуски от сорта на примерно - героят е сериен убиец и е забравил да го спомене и изведнъж почва да убива дечица и всички се чудят защо). Примерно, след като е казано, че героят е с мрачен характер и мрази горгони, нужно ли е да се уточнява защо? Информацията е достатъчна, за да се сетите как ще реагира като види горгона. Имайте малко милост, дори в реалния живот човек крие от другите някои неща от миналото си.
Пък и без това истинската личност на персонажа ще се види по време на играта.
Така че нека дружно се опитаме да открием златната среда - и в писането на героя и в критикуването му. Ок?
I wish to plead incompetence.
Anarchy_team
-=ЕкстремисТ=-
Posts: 229
Joined: Thu Jan 01, 2004 10:24 pm
Location: Capitol of Anarchy!
Contact:

Post by Anarchy_team »

Хм...Ако героя ти мрази горгони, добре ще е да кажеш защо. Героя може да крие нещо от останалите ГЕРОИ, но ИГРАЧИТЕ трябва да знаят....
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

Може, може, и още как. Мрази ги поради Тайната Неясна Случка в Древното Си Минало, Която Определено Не е Ваша Работа. И това не е добро извинение.

Вижте сега.. перфекционизма винаги е лек на чужд гръб, като всяка друга раница, това ми се струва се опитва да каже Амелия. Сещате се - треската в чуждото око и гредата в своето, чуждата паница, и тям подобни вековни мисли и проникновения.

Аз пък се опитвам малко по-общо да намекна за думички като обикновено и допустимо, и полезно - от една страна - и прекомерно, от друга. Нещо от рода на "прекален светец и Богу не е драг". Защото всяко пресилено нещо въобще губи първоначалния си смисъл.

Общият въпрос е къде на тия две монети се минава от ези-то към тура. Въобще не ми се струва, че е толкова важно да се наблегне на всеки конкретен исторически за героя факт, особено в случай, че е дал споменати в описанието последици. Освен, че не винаги е възможно. Един клаустрофоб може да се страхува от затворено пространство след като е престоял две денонощия в заседнал асансьор, но може и въобще да не знае защо е така, и тук започват да се принаждат излишни събития, защото на някой му е щукнало да пита. А още по-лошото е, че това въобще няма да промени състоянието на нещата, и фактът, че това създание е клаустрофоб, въобще няма да се промени. Тук всичко започва да избива на пишман психоанализа, която по идея граничи с пълния абсурдизъм.

Конкретните въпроси пък са докъде трябва да се критикува и какво трябва да се критикува.

По въпроса за къде, отговорът е прост. "Един добре описан герой" не дава собственото му пространно "Житие и страдания". Един добре описан герой означава описание на най-важните характеристики, без безсмислици и без противоречия. Т.е. критикуват се герои, при които липсват подобни жизненоважни подробности, тези подробности са несвързани, противоречат си и пр. При добре описаните герои единствено могат да се задават конкретни въпроси за подробности, които могат да се окажат нужни в едно приключение, ситуация и пр. В крайна сметка кусурджийството и търсенето на несъществуващи недостатъци е напълно излишно.

По въпроса за какво - мисля, че го написах по-горе, поне по-важното. Естествено, тук се добавят и грешки от типа на "двуметрова, яка гад, набита и тежи петдесет килограма" - четири несъвместими (всички заедно) неща - накичванията с петдесет оръжия, несъответствия с расови особености (тук трябва да се отбележи, че не всички са пространно запознати с всеки един народ от всеки един свят).

Остават бъзиците и коментарите, които все пак е желателно да са в рамките на добрия тон - за тези неща сме говорили и другаде.
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
User avatar
Xellos
Дубъл
Posts: 3105
Joined: Tue Aug 26, 2003 11:42 pm

Post by Xellos »

Хм, аз съм решил своевременно да затривам критики от сорта на "не съм го гледал щот нямам време, ма що няма пъпка на носа" и "не ми се вярва да го може това". За дребнавоста, която почва да се трупа като на среща на пенсионерки не гледам с добро око. Който каквото има да казва или да пита другия да го прави в линиийте с пряка реч.

- Що мразиш горгони..
- Ми щото ме критикуват.. бе я си глей работата... ;р

Празни философствания няма да прокопсат дълго. Пишете. Не се забивайте в ненужни никому дреболии. В процеса на разказа е по-интересно да се разкрива миналото примерно на героя, а не суха статистика. Героите са за игра не за музей.
"A Mage lives and dies by his magic, never forget that."
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

Напоследък сте се отдали на критика :") Може би няма да е зле да си повторя мнението е от малко по-горе :")
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
User avatar
MaTpuM_KayToH
Posts: 1303
Joined: Fri Apr 23, 2004 4:18 am
Location: Варна
Contact:

Post by MaTpuM_KayToH »

Тъкмо изкритикувах два героя и напомних на трети, че трябва да промени инфото си. Не се хваля, просто казвам, че понякога има нужда от страничен наблюдател да ти посочи грешките, които в главата ти не са били такива, но са излязли малко неправилно.
Утре ще си постна моя герой и да ви кажа, предпочитам да получа критика отколкото никой да не погледне поста и само дето съм го писал. Ако прочета смислена забележка, то аз няма да си кажа "Я, си ***** майката!" ами ще се запитам дали не сте прави. Така трябва да прави всеки и то не само в правенето на героя, ами при списването на линията. Никой тук не критикува само за да се прави на важен. Четете какво другите харесват и не харесват в героя ви. Винаги има какво да подобрите. Освен ако случайно не сте създали перфектния герой(не най-великия, а най-добрия като плътност на сплавта от качества/характер/външен вид), а ако смятате, че е така, все ще се намери някой(например аз, и това е майтап за тез дето ще кажат, че пак се заяждам) който ще може да каже: "Ей това тука можеше да го направиш еди-как си" и ще е прав.
100х100
Ако имаш време да осъзнаеш, че мислиш - мислиш бавно.
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

Няма такова нещо като перфектен герой, винаги има въпроси ;) Надявам се никой не си е помислял обратното..

Но и критиката.. трябва да е на ниво.
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
User avatar
MaTpuM_KayToH
Posts: 1303
Joined: Fri Apr 23, 2004 4:18 am
Location: Варна
Contact:

Post by MaTpuM_KayToH »

Айде моля те погледни на тез тримата дето съм ги критикувал героите дали съм прекалил, щото си ме знаеш мене, че понякога издребнявам.

Пък нали зачекна темата точно в вечерта дето ги критикувам и си викам да не е заради мене точно. Ако е така да знам да не се обаждам повече.
100х100
Ако имаш време да осъзнаеш, че мислиш - мислиш бавно.
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

Не е заради теб. Как мислиш, издребнял ли си? Без да гледам героите?
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
User avatar
MaTpuM_KayToH
Posts: 1303
Joined: Fri Apr 23, 2004 4:18 am
Location: Варна
Contact:

Post by MaTpuM_KayToH »

Нем. То се подразбира, щях ли иначе да те пращам да провериш? Все едно да обера банка и да звънна на ченгетата от местопрестъплението. :twisted:
100х100
Ако имаш време да осъзнаеш, че мислиш - мислиш бавно.
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Post by The Doctor »

Има и такива :")
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
User avatar
MaTpuM_KayToH
Posts: 1303
Joined: Fri Apr 23, 2004 4:18 am
Location: Варна
Contact:

Post by MaTpuM_KayToH »

Има всякакви. Все пак провери ги, героите са кратки и критиките също. Плюс тъкмо ще се заинтересуваш и ще се включиш в линията :twisted:
100х100
Ако имаш време да осъзнаеш, че мислиш - мислиш бавно.
Dreben_ama_Vreden
Posts: 268
Joined: Thu May 06, 2004 4:37 pm
Location: Варна
Contact:

Post by Dreben_ama_Vreden »

кои са де, да ги видя тея ваши герои.
Post Reply