ИИ: Иване, много народ са съвсем способни да живеят без оръжие (а някои и да си направят такова.
Хм, нали го бяхме говорили - едно наето дюкянче, което служи на търговеца и за нощувка. Дюкянчето е като обособена част от по-голяма сграда, която помещава в себе си хан и конюшна, където разни особено бързащи персони могат да сменят конете си.
Общо взето от магазина до пивото са 15 крачки, което си има своите удобства, така да се каже.
ВИ:
-Да си изтрие краката на парцала, че мразя когато някой ми прокърви по пода, нежели, като трябва и кал да бърша...
Вътрешността на къщурката изправя всеки косъм на Бодиар, при все че, бидейки войн, е виждал доста кървища. Голямата стая, към която води входната врата без никакво предверие е подредена досущ като гостна, но това изглежда така само на много бегъл поглед. Стените са опасани от пода до тавана с етажерки, по които с педантична точност са подредени и етикетирани цял низ реторти, спиртосани уроди и три реда някакви непознати за бурха органи, от напълно избелели с гнусен бяло-сивкав цвят до съвсем пресни, тъмно-червени или покрити с малки синкави венички. Точно срещу вратата е поставен грамаден остъклен шкаф, пълен с ножове, игли, бръсначи и няколко големи триона, до един поддържани в неописуема чистота, че отразяват пламъците на камината, над която, пък, вместо ядене къкрят няколко големи кокала.
Всичко това, обаче дълбоко бледнее пред масата с каменен плот, върху която е поставен съвсем пресен и току що отворен труп на млад мъж, в компанията на половин дузина инстументи и няколко метални легенчета, събрали вътрешностите му.
-Не зяпайте така, няма да стане и да ви се усмихне, aми ми кажете, къде да го бутна тоя, та да не ми пречи! Да не говорим че ми изглежда читав...
-Бе той уж е читав, ама главата му е неувряла... И шегаджия си пада малко.
-Всички са ми еднакви на мене, да влиза тука! - Скелетът премества една тараба с нарасли отгоре гъби и зад нея се разкрива едра решетка, която се отваря към миниатюрна стаичка, почти ниша в стената.
_________________ Si vis pacem para bellum
|