Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: ИгриСивостен
Последни статии
World of Tanks

Автор: Ангел Марчевски, вторник, 15 ноември 2011.

Публикувано в Статии :: Игри

Втората световна война и до ден днешен остава една от най-романтичните епохи, особено в очите на нас, геймърите. Сред MMO-тата обаче, много трудно се намира свястно заглавие, базирано на тази епоха. И аз самият, вътрешно винаги съм мечтал за качествена и неангажираща игрица от WWII жанра. И какво е първото нещо, което излиза на ум, когато някой спомене „война”? Чест? Смелост? Саможертва? Родина? Велики генерали и епични битки? Огромни армии от дисциплинирани войници… А защо пък не - танкове! Танкове от всякакви калибри, цветове, видове и нации. И ето как един ден, браузвъйки из нета, попаднах на “World of Tanks”

В тази игра ще преживеете легендите на Втората Световна Война. Въпросните танкове са 99% исторически акуратни, а повечето от битките заемат място на истински локации, където са се провеждали съвсем реални танкови сражения. Вашата роля е да поемете командването на собствената си машина и да изведете отбора до победа. Със спечеления опит ще отключвате нови танкове и модули, а екипажът ви ще става все по-опитен и ефективен. Бронираните чудовища са разделени на десет категории (или т.нар. Tier-и) започвайки от по-античните, бутафорни танкчета, и стигайки до по-съвремените творения на инженерния ум. Танковете са разделени и по типове: имате леки, средни и тежки танкове, самоходни оръдия (Tank Destroyers) и артилерия, всеки от които има собствена роля както и стил на игра (съветвам ви да се придържате към стандартите в това отношение, и да не управлявате
Mount & Blade

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, неделя, 13 ноември 2011.

Публикувано в Статии :: Игри

Mount and Blade е сравнително неизвестна игра на фирмата Tale Worlds. На пръв поглед - стандартно RPG, в което развиваш своя герой, събираш армия, изпълняваш различни куестове и постепенно израстваш в йерархията до командир на цялата войска, ако си решил да си верен васал на краля/императора/султана, или пък основаваш своя собствена империя, ако предпочиташ да си самостоятелен. Наглед нищо необичайно, графиката не е кой знае какво, музичката е симпатична, но нищо впечатляващо, задачките са краен брой, и в един момент си минал всичките разновидности. Дори битките не са нещо невиждано.

Управлението на героя се овладява доста бързо, оръжията са типичните средновековни оръжия – мечове, брадви, лъкове и арбалети, тояги, боздугани, щитове... За придвижване пък вариантите са два – пеш и с кон. Войниците, които наемаш първоначално, са селяни, които след битките могат да се развиват или като стрелци, или като пехота или като конници. Другото интересно е, че можеш да включваш в своята армия и NPC-та. Обикновено се намират по таверните и срещу няколко жълтици се присъединяват към теб.

Още малко за статистиките на героя. Разполагаме с четири първостепенни умения: сила, ловкост, интелигентност и чар (харизма) и двадесет и четири второстепенни, които са в пряка връзка с първостепенните. Всеки три точки от една първостепенна способност ти дава право да увеличаш свързаната с нея второстепенна с една точка. Например не можеш да имаш повече от две точки
OpenTTD – клонинг на "Transport Tycoon" и още нещо...

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 26 август 2010.

Публикувано в Статии :: Игри

„Transport Tycoon Deluxe” без съмнение беше едно от крайно любопитните заглавия преди десетилетие и половина. Стратегическа игра, в която целта е да изградиш транспортна империя по въздух, земя и вода, да превозваш пътници и товари по най-добрия възможен начин, с оптимална печалба. OpenTDD по същество е оупън сорс версията на творението на Крис Сойер, с добавени именно онези елементи, които отсъстваха в оригиналната игра и... работеща на новите операционни системи.

Оригиналът всъщност имаше няколко основни проблема. От една страна програмният език, на който беше написан, я правеше несъвместима с модерните компютри, което без съмнение е доста сериозен минус за античните геймъри, които искат да си припомнят миналото. От друга дори последните свикнахме на по-солиден изкуствен интелект и повечко разнообразие, по-големи светове, в които можем да изгубим колкото се може повече от свободното си време. Тези два негатива са отстранени в OpenTTD.

Няма смисъл да се спираме на първият – играта работи. От потребителска гледна точка това изглежда достатъчно. Изкуственият интелект обаче определено е впечатляващ за безплатно издание. Дори дългогодишен маниак на тема „Transport Tycoon” бързо ще се сблъска с поне една (при случайно избирани съперници) компания, която започва да трупа зашеметяващи печалби и да завзема най-добрите дестинации.

Особено, ако играчът е свикнал на по-изпипана игра – бавно и напоително завземане на всички дестинации
Command & Conquer: Tiberian Twilight

Автор: Ангел Марчевски, събота, 17 април 2010.

Публикувано в Статии :: Игри

В последно време гейм-индустрията изкара няколко хитови заглавия, и изглежда, за да не останат по-назад, EA Games на свой ред се включиха в надпреварата, издавайки поредното продължение на легендарната поредица RTS-ки "Command & Conquer" – Tiberian Twilight.

Всъщност, те колко части станаха вече? Едва ли мога да ги преброя на пръстите и на двете си ръце, а въпросната поредица дори включва в себе си цели три отделни проекта - Red Alert, Generals и Tiberian. Едно време поне EA си съдействаха с Westwood Studios, име пределно добре познато с качествените си, класически стратегии. Днес обаче, с всяка поредна част от кое да е от трите заглавия, игриците стават все по-глупави. И може би най-яркото доказателство за това явление е именно последното им чадо в групата Tiberian.

Ако се върнем малко по-назад, Tiberian Sun се нареждаше рамо до рамо с класиките в жанра Red Alert и Dune 2000. Преди няколко години излезе пък Tiberian Wars, която, като изключим някой друг неприятен детайл, все пак бе играема. И ето ни тук, пред Tiberian Twilight - нали напоследък Twilight е най-модерната думичка, прилепена на всичко „яко“ - за която с ръка на сърцето ще заявя, че си е просто порядъчно тъпа.

Най-голямата грешка определено са кардиналните промени в геймплея. За начало, досега въпросния тибериум бе основен ресурс в играта, и цялата икономика, развитие, да си го кажем - целият сюжет се въртеше около него. Е, вече не. Което пък повдига резонния
Metro 2033

Автор: Ангел Марчевски, понеделник, 05 април 2010.

Публикувано в Статии :: Игри

Още при вида на обложката ми стана ясно, че тази игра ще бъде разцъкана. Като всеки заклет фен на постапокалиптичния жанр нямаше как да не се развълнувам при картината с противогаза, а в добавка и с червената петолъчка "Метро 2033" придоби още по-обещаващи краски.

Предполагам всички сме чували легендите за огромните плъхове в московското метро? Явно целият мит е тръгнал от едноименната новела на Дмитрий Глуховски, която всъщност е послужила като вдъхновение за създаването на "Метро 2033". Двадесет и три години в бъдещето, цивилизацията е почти напълно заличена след смъртоносна ядрена война, и част от малобройните потомци на избитото човечеството се укриват от безмилостната ядрена зима именно в тунелите под някогашната руска столица.

Животът в станцията не е лесен - мутантските атаки са ежедневие, запасите от храна и вода са оскъдни, а личното пространство е силно ограничено. На всичко отгоре сега се е появила и нова заплаха - "Тъмните" (The Dark Ones). Заплаха, която има потенциала да нахлуе в този последен бастион на човешкия род и да избие оцелелите. И за да не загуби човечеството борбата за оцеляване, на помощ идвате вие, превъплъщавайки се в ролята на Артьом. Всичко започва една сутрин, а може би пък вечер, под земята е трудно да се определи, с яко хлопане върху тежките стоманени врати на станция Екзибишън - опитният ловец с
Dragon Age: Origins - Awakening

Автор: Ангел Марчевски, понеделник, 22 март 2010.

Публикувано в Статии :: Игри

Да видиш продължение на една от любимите си игри е като да намериш пет лева на улицата – въпреки че от практическа гледна точка събитието няма почти никакво значение, човек изпитва чиста радост и вълнение. Такъв бе случая с мен, щом разбрах за експанжъна на Dragon Age: Origins – Awakening.

Истината е, че нямам търпение да ви съобщя и най-добрата новина - както в други заглавия на Bioware, ще можете да започнете новата сага с персонажа си от старата част. Но изненадите не се изчерпат с това. Приключението за вас ще започна по един или друг начин, в зависимост напредъка и делата ви в първия Dragon Age: Origins. И ето, че навлизаме в сюжета – няколко месеца след победата при обсадата на Денерим, Darkspawn ордата се завръща. Този път обаче има нещо по-особено около набезите им – те са координирани, организирани и много по-коварни, а за капак на всичко генералите на тъмната орда могат да говорят.

Като герой на кралство Ферелден, сте назначен за глава на Грей Уордъните и ви е поверена провинцията, принадлежаща на разобличения от вас предател Хаул. Сиреч всеки час някой от поданиците ви ще ви занимава с проблемите си, а вие ще трябва да вземате отговорните държавнически решения, чрез които хем да помогнете на плебеите, хем да не разгневите благородниците (които в един момент биха могли дори да подготвят заговор срещу вас). Ще осъждате
Warhammer 40,000: Dawn of War II - Chaos Rising

Автор: Ангел Марчевски, петък, 19 март 2010.

Публикувано в Статии :: Игри

Напълно нормално е за култовите заглавия да имат дълги и заплетени имена, описващи коя точно част на епичната поредица предстои да играем. В това отношение Warhammer е ненадмината – в серията игри се развиват няколко различни тематики, в различни жанрове и за различни платформи. След около десет години история, ето че достигнахме и до втория експанжън на втората част от поредицата 40000.

Както повечето от вас вероятно знаят, във фокуса на тази серия са приключенията на космическата пехота (Space Marines). Всъщност, докато Dawn of War бе по-стратегичски ориентирано заглавие с РПГ елементи, Dawn of War II е много по-ролево ориентирана, с тактически, а не стратегически елементи. Каква е разликата, ще попита някой. А тя е проста, но ключова - в тактическите игри не се занимавате да произвеждате войска и да развивате империя, а постигате победата чрез умело координиране на малък отряд специализирани единици.

След като определихме жанровата принадлежност на играта, нека поговорим малко и за сюжета. В първата част на DOW II се борихме с дивите и свирепи Тираниди, за да спасим родните човешки светове. Главният герой, паладинът Дейвиън Тул, се жертва, за да спре чуждоземната инвазия веднъж завинаги. Сега приключението продължава, а новият враг са „добрите” стари хаос-маринки. Тул бива прероден в тялото на имперски Дреднаут, а на вас се пада тежката задача да спрете завладяването на родните светове от Силите на Хаоса.

Явно пичовете
Battlefield: Bad Company 2

Автор: Ангел Марчевски, неделя, 14 март 2010.

Публикувано в Статии :: Игри

От оскъдица на игри не можем да се оплачем, особено пък онези, в които целта е избиване на нещо. Може би пък хората сме доста деструктивни по природа, поради което и подобни игри не само се харесват, но се и играят масово. А както знаем, търсенето определя предлагането, и ето че излезе новото „хитово” заглавие - “Battlefield: Bad Company 2”, чадо на майсторите в жанра EA Games.

Да си призная, аз самият очаквах мултиплеър-ориентирана игра - както, всъщност, повечето от поредицата Battlefield - и сингъл кампанията ме изненада порядъчно. Но пък приятно. Олд скуул като мен обичат понякога да разцъкват самостоятелно, и е хубаво, че EA все пак са се присетили и за нас - колкото и новото хардкор геймърско поколение да се оплаква, че не му се отдава поредната възможност да се коли в мрежа.

Тук ще се превъплътите в поредния редник, член на елитен отряд US командоси. Първата мисия е своеобразен увод – отвежда ви насред Виетнамската война, като мисията ви е да спасите някакъв професор, всъщност изобретател на поредното ново супероръжие. Истинският екшън обаче започва в наши дни, когато злите руснаци тръгват към световно господство с помощта именно на въпросното WMD (ОМУ).

Малко глупавичко, нали. EA обаче имат навика да превръщат всичко неамериканско в олицетворение на универсалното зло, и колкото и да е посредствена - а и морално остаряла - подобна идеология, от компанията продължават да я влагат в почти всяко едно свое заглавие. Като

С най-висок годишен рейтинг
 
Кратки @ Сивостен
По оценка на ревюиращия
 
По читателска оценка
Най-четени в Игри
 
Най-висока средна читаемост
Още статии
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.