Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Александър Драганов: "Перлата на феникса" (ревю) - Александър Драганов, Фентъзи, Българска литература
Александър Драганов: "Перлата на феникса"

Автори: Иван Ж. Атанасов, Ангел Генчев, понеделник, 14 април 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Макар и да не е типично за Сивостен да публикуваме двойни ревюта, този път бихме искали да направим изключение. Не поради различните гледни точки, тъй като с г-н Генчев имаме сходно виждане за книгата, а тъй като поставяме малко по-различен фокус върху ревютата си. Но не достатъчен, за да бъдат пълнокръвни гледни точки, и достатъчно различни, за да не могат да бъдат сляти в едно. Така че се извиняваме на нашите читатели, които няма да имат възможността да ги оценяват по отделно, но все пак ако имат различно отношение към двете ревюта, биха могли да го изложат в коментарната тема.

Иван Атанасов - Симба

Пристъпих към тази книга с голямо предубеждение, тъй като по принцип не харесвам жанра. Запознал съм се с него от немай къде, само защото е модерно да разбираш от фентъзи. Също така, изпитвам особено недоверие към нови български автори издавани от аматьорски издателства. В случая първото и второто ми притеснения се оказаха безпочвени, но не и третото. Редакторите на тази новела просто не са си свършили работата.

Както самият автор отбелязва в предговора, книгата е компилация от различни материали, писани по различно време и различен повод, с добавен текст, който да ги свърже в цялостен текст. Самото творческо писане не минава без стилови безумия, знам го по себе си, не минава и без тук-таме неточно употребена дума, израз... Но при редакцията, дори да е рутинно изчитане с отбелязване на спорните от езикова гледна точка моменти, това се хваща. Така направих и аз, докато четях „Перлата на феникса” на Александър Драганов. На ум изменях малко от това изречение, малко от друго и тази ми способност да се абстрахирам, да редактирам машинално ми позволи да осъзная истинския чар на книгата.

Горното е особено фрапантно точно защото автора има богат езиков запас, използва доста от тезауруса си и то за разлика от доста други, които граничат с графоманията, го прави на точните места. Освен това, въпреки че историята е безкрайно клиширана, което сам признава, на места има особено оригинални хрумвания, увлекателна е и се чете с интерес. Също така, от глава на глава си личи стиловото му израстване, което лично на мен беше изключително любопитно за наблюдаване и ми се иска да видя втората книга от поредицата, която вярвам вече ще бъде на това ниво, което всички искаме да видим.

В заключение мога само да кажа, че ако се абстрахираме от липсата на редакция от страна на главния редактор и редактора на книгата, новелата на Александър Драганов заслужава отделеното време. Водещият мотив може да не е нов нито за родната, нито за световната литература – борбата между доброто и злото, но затова пък е представен добре и подплатен с интересна история. Клишетата са използвани по достатъчно оригинален начин, че да забавляват, наместо да дразнят, и като че ли има достатъчно потенциал, за да си заслужава подкрепата.

Ангел Генчев

Никога не съм бил особен почитател на типичното фентъзи - или, ако предпочитате, приключенската фантастика - като стил. Не в смисъл на това, че не го чета, че не ми е приятно по някакъв начин, или нещо подобно - просто ме влече сериозната литература и рядко опирам до него. Повече ме забавляват нестандартните идеи, а не самото действие - като се замисля, излиза че предпочитам да разпускам, ангажирайки вниманието си, което е сериозен парадокс. Но не и толкова важен.

Винаги, когато стане дума за български автор, нещата до известна степен се изместват в посока положителния полюс - събитие, по мое скромно мнение, гробовно за нашенската фантастика, защото се изтъква за сметка на обективността. И такова, което се надявам да успея да избегна поне отчасти. Защото "Перлата на Феникса" ми остави двойнствено впечатление.

От една страна - както и авторът сам намеква в уводните думи - "Перлата" е силно клиширана, дори донякъде взаимствана и ако не въобще, то почти не претендира за собствена оригиналност. От друга страна обаче го прави умишлено и с добро чувство за хумор, на места граничещо с пародия. Не е кой знае колко задълбочена, но пък е добре подредена. Ха, сега, де?

Може би същинският и проблем е чисто стилистичен. Ничия първа творба, наистина, не е била достатъчно ошлайфана - за това се изисква и време, и желание, а и доста труд – но на места в тази конкретна книга се намират белите конци. Дали по недоглеждане, дали в бързината, но споменатия отново в увода факт, че е сглабяна от отделни епизоди с известен пълнеж, си личи доста остро на отделни места – явление, на което изглежда не е обърнато внимание при редакцията, а и от самия автор при напасването им.

Иначе и като съдържание, и като оформление, е доста приятно четиво – макар и към второто с малки забележки. Въпреки високото си професионално ниво, илюстрациите към главите просто не са обработени. Забележка, която като че ли отново отива към издателството, тъй като, да го кажем на жаргон – не може направо от молива, та на хартията.

Ще ми е интересно обаче да видя втората част, ако Хрониките наистина се превърнат в поредица – най-малкото заради интереса към това как ще се развие Александър Драганов като автор.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202238#202238


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 5174 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (21) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.