Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Adriano Celentano - Dormi Amore La Situazione Non E Buona (2007) (статия) - Естрада, Нови албуми, Поп, Рок
Adriano Celentano - Dormi Amore La Situazione Non E Buona (2007)

Автор: Ангел Генчев, събота, 12 април 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Adriano Celentano - Dormi Amore La Situazione Non E Buona
2007

Tracklist: 1. Hai bucato la mia vita, 2. Aria … non sei piu tu, 3. Dormi amore, 4. La situazione non e buona, 5. Ragazzo del sud, 6. Vorrei sapere, 7. Anna Magnani, 8. Fiori, 9. Fascino, 10. I tuoi artigli

Подготвях се за няколко общи приказки относно Адриано Челентано, признавам си - но се отказах. Има ли никакъв смисъл, да попитам реторично? Какво мога аз да кажа за него? За човека, съумял да превърне класическия рок в естрада - сиреч онова ретроградно течение от отвъд океана в поп-музика, сдъвкваема за европейците - а сам себе си докарал до жива легенда. Записващ албуми на седемдесет-годишна възраст, което звучи почти като абсурд. Челентано - с дрезгавия глас, който всеки може да имитира, но никой не може да издокара. Актьорът, режисьорът, италианският Рамбо. Автор на около тридесет албума и близък брой филми, Адриано Челентано изненада почитателите на старата школа с новия си албум, излязъл преди няма и половин година - макар и не буквално по случай същинската си седемдесет-годишнина, а малко преди нея.

Не е изненадващ албум, този "Dormi Amore La Situazione Non E Buona". Не е и особено новаторски - кой ли пък го е очаквал на тази възраст - но е все така рокаджийски. И излезе, за чудо и приказ, и едва ли не напук. Дали заради привкуса на Сан Ремо, дали заради онзи на Елвис, или просто за широка музикална култура, но старата хрътка от Ботуша напомня, че модерната поп-музика не е съставена само от Джъстин Тимбърлейк или онез червени домати. Какво ти, имало я е поколения по-рано, а и още съвсем не е за отписване. Пък и малко ретроспекция никому не е навредила.

Може да е класическия и познат Челентано, както през всичките му повече от четиридесет години на сцена, но не ще не залязва, и това е. А има и защо. Може би една от последните колони на класическия рок, в началото на 21-ви век, но запазващ привкуса на средата на миналия, когато се е надигал скромно от нищото. И едновременно актуализиран като звук, а не просто меланхолично ретро. И изключително приятен за слушане, защото просто не заангажира ухото прекалено, ала напомня за времето, когато музиката е била семпла и ритмична - все едно Бийтълс.

Но ако се намирате меломани, щете не щете ще ви се наложи да се запознаете с него. Иначе не се натискайте за "А" група - Челентано, ненапразно, е просто един от определителите на модерната музика. И го доказва отново, по прекрасен начин.

Лична оценка: 10/10

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202150#202150


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 4383 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.