Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: National Geographic - Април 2008 (статия) - Любопитно, Научнопопулярно
National Geographic - Април 2008

Поредици: National Geographic

Автор: Т. Христов, петък, 11 април 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В априлския брой е добавена пътна карта на България, което може би е чудесен повод - особено при хубавото време напоследък - човек да се замисли за някоя кратка екскурзия из родината. Но нека попътуваме из света чрез страниците на списанието:

Диамантите
Сигурно си спомняте филма "Кървав диамант" с Леонардо ди Каприо, който обрисуваше по един брутално откровен начин търговията с диаманти - от добива до лъскавите бижутерски магазини в западноевропейските столици. Настоящата статия не залита в евтин драматизъм като кинофилма, но документалната истина е не по-малко болезнена и трагична. Диаманти се добиват с цената на много човешки животи, а от търговията с тях се финансират паравоенни формирования и бунтовнически групировки, чиито жестокост и терор над мирно население надхвърля представите и на най-болното въображение. За съжаление щом веднъж скъпоценните камъни попаднат в международната търговска мрежа, техният произход мистериозно се губи, така че всяко бижутерско ателие с чиста съвест може да заяви, че не предлага "кървави диаманти" в изящните си колиета или шикозни пръстени.

Биомиметика
Дълбоководна риба, която вдъхновява дизайн на нов автомобил. Плавник на кит, използван за модел за нова перка на вятърна турбина. Робот, който прилага прийомите на гекона за да тича по отвесни повърхности. Всичко това са примери от една млада наука, на която инженерите възлагат големи надежди - биомиметиката. Природата е невероятен дизайнер - създала е хиляди разнообразни животински и растителни форми, пригодени за всевъзможни условия на живот, защо тогава да не почерпим вдъхновение от нея? И конструктори и инженери са насочили своите погледи към тайните на живота, разшифроват ги малко по малко с помощта на свръхмодерна техника, търсейки приложение в съвременното ни общество. За съжаление Природата не е твърде практична и обикновено нейните модели - резултат на продължителна еволюция или всъщност на принципа "проба-грешка" - са сложни и изтъкани от многобройни взаимовръзки, което прави разгадаването на която и да е природна технология да граничи с почти невъзможното.

Сахел
Сахел на арабски означава "бряг", а всъщност представлява област, която пълзи по 13-ия паралел, преминава през множество африкански държави и разделя пустинята Сахара от тропическата джунгла. В полусухата савана се борят за оцеляване близо 50 милиона араби, чернокожи, мюсюлмани, християни, които са обединени от бедността си и разделени от религия, граници, цвят на кожата и препитание. Дъждовете идват и си отиват, все по-непредвидими заради глобалното затопляне, различни воюващи фракции опустошават и обезлюдяват неплодородната земя. Никой не може да бъде сигурен за живота си, дори и американски журналист - авторът Пол Салопек е арестуван заедно със сътрудниците си при преминаването на границата между Судан и Чад и повече от месец е държан в затвора по обвинение в шпионаж.

Крайбрежието на Пали
Някъде там, на един хавайски остров, са открили рая. Отвесни, високи почти километър скали пазят непокътната природа и девствени плажове. Което пък прави от остров Кауаи невероятно желана туристическа дестинация. Опасността раят да бъде превзет от обичайните явления съпътстващи масовия туризъм - боклуци, урбанизация, удобства в името на платежоспособния клиент, рушащи околната среда - е осезателна, въпреки усилията на местната власт да се справи с проблема. Но все още има хора, които просто предпочитат да се "изгубят" сред дивата природа, да напуснат цивилизацията в търсене на себе си.

Човешкият фактор
В първите броеве на National Geographic имаше интересна поредица, която представяше статиите на тема България, излизали през годините в списанието. Сега поредицата се възражда с архивни кадри за събития случили се миналия век. Чирпанското земетресение (с магнитуд 7 по скалата на Рихтер) през 1928 е истинско изпитание за младата българска държава - разрушенията от опустошителното земетресение засягат Пловдивски, Старозагорски и Хасковски окръг. Но с навременната намеса на държавните институции, армията, Червения кръст и безкористната помощ на целия български народ последствията са отстрани в рамките на две-три години. Сравнението с неадекватните действия на отговорните министерства при природните бедствия, които ни засегнаха през последните години, навява тъжни мисли.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202113#202113


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3189 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.