Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Other Boleyn Girl (2008) (статия) - Ерик Бана, Исторически филми, Кинопремиери, Натали Портман, Скарлет Йохансон
The Other Boleyn Girl (2008)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 10 април 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Напоследък като че ли започна да придобива очертанията на мода това да получаваме начесто впечатляващи окото исторически кино-спектакли - и откъм актьори, и откъм декори, и откъм постановка - и в това отношение "The Other Boleyn Girl" съвсем не прави изключение. Даже напротив. Водещото трио актьори - Скарлет Йохансон, Натали Портман и Ерик Бейна - тежи достатъчно силно на мястото си, постановката е на БиБиСи, а мисля, че за декори все по-малко се налага въобще да си говорим в днешни дни.

Иначе историческият момент отдавна не е непознат - Хенри VIII Тюдор и неговите безкрайни афери, в най-общия смисъл на думата, са вдъхновили не едно произведение. От почти съвременните му памфлето-подобни пиеси и сродни, та до настоящия сериал "Тюдорите", чийто втори сезон тъкмо започна, са разглеждани от почти всяка гледна точка, под почти всяка лупа, която може да се измисли. И дори и да прозвучи малко като негатив на този конкретен филм - което няма да е много коректно - "The Other Boleyn Girl" всъщност не представя нищо качествено ново, даже не и изобретателна сюжетна комбинация от различни фокуси върху тогавашните събития, а просто още една такава.

Което в никакъв случай не го прави слаб филм. Напротив - дори само невероятният грим, костюми, доста реалистичната визия и добрата актьорска игра го изкачват едно ниво над предшествениците му.

Всъщност обратната страна на медала е не известната натрупала се тривиалност около личността или епохата на Хенри, а същинската ахилесова пета на мегапродукциите от последните години - съмнителната историческа стойност. Поне в три-четири ключови епизода сценарият на филма влиза в разрез с известните ни от историята събития - което дори само по себе си нямаше да е проблем, ако правеше впечатление на осмислена гледна точка върху тях, или поне нещо с цел акцент - а не на изменения и допълнения с цел най-обикновената ефектност. Още повече, че точно този период освен на зрителя е доста добре познат и на любителите на историята, и на професионалистите, та полето за интерпретация е твърде стеснено и границите му могат да се прехвърлят лесно.

Но въпреки този доста относителен недостатък, зависещ до голяма степен от вниманието към подробностите, поредният мащабен исторически филм си остава зрелище. И то зрелище, което напълно си заслужава.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202080#p202080


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4122 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.