Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Едуардо Мендоса: "Маслиновият лабиринт" (статия) - Едуардо Мендоса, Криминален, Съвременна проза, Хумор
Едуардо Мендоса: "Маслиновият лабиринт"

Автор: Т. Христов, сряда, 09 април 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Винаги ми е било трудно да пиша за любими автори или за книги, които харесвам, някакси все не успявам да предам правдиво това, което ме е накарало да вися до среднощ (а и отвъд) и на светлината на мъджукащо газено кандило да се взирам в изписания текст. Добре, не е кандило, а електрическа крушка, обаче това не променя факта, че има книги, които са ме държали буден по цели нощи, алчно разлиствайки лист след лист, а на финала - уморен и все пак твърде превъзбуден за да заспя - са ме карали да се взирам в белия таван, рисувайки в ума си образи и идеи. Не крия, че съм силно пристрастен към Едуардо Мендоса, още с първата му книга, която прочетох на български ( "Ни вест от Гурб"), авторът завинаги ме причисли към кохортата верни почитатели, готови да го следват и през най-екстравагантните творчески експерименти. "Маслиновият лабиринт" е твърде различен от "Ни вест от Гурб" като тематика, но пък ги обединява изтънченото чувство за хумор, което умее да те гъделичка до побъркване. "Лабиринт"-ът всъщност е продължение на "Загадката на омагьосаната крипта", добре познатият ни детектив-психопат е отново на свобода за да се развихри в поредното невероятно разследване на някое мистериозно престъпление.

Като споменах главния герой, да кажа и няколко думи за действието. Старият познайник комисар Флорес измъква нашия любимец от лудницата за да го натовари с една деликатна и щекотлива задача - предаването на баснословна сума за откуп. Разбира се, полицията не може да се намеси директно, затова прибягва до услугите на - меко казано - неортодоксални сътрудници. Естествено първоначалният план се обърква по един особено безобразен начин и детективът по неволя е принуден да пусне в действие своите инстинкти за оцеляване и да разкрие пръв голата истина, преди враговете да са му видели сметката. Подпомаган от неуспяла актриса и професор-клептоман с воайорски наклонности, главният герой се заплита в разноцветните кълчища на куп завързани събития, преодолява дори сложните семейни отношения, за да успее все пак да си пробие път - макар и с много бой (най-вече на собствен гръб) - до изненадващ, макар и логичен финал.

Хуморът е на всяка крачка, дебне иззад ъглите, изскача изненадващо в гръб за да те стресне в някоя необичайна ситуация, разсмива до сълзи и забавлява до полуда. Неочакваните обрати се редуват с пъстри герои, заплетените случки бързо преминават в откровен пердах, което пък води до поредното прозрение за същината на престъплението и човешката природа като цяло. Необузданото въображение на Мендоса ражда комични до абсурдност ситуации със същата лекота, с която заплита действието в сложна криминална интрига. Дори без залповете смях на всяка страница книгата би била увлекателно и четивно криминале, но това което я прави уникална е именно насмешливото намигане на автора към стандартните стереотипи в жанра. Дори само един любопитен анти-герой като безименния несретник детектив, разказващ своите приключения с обезкуражаващата наивност на малко дете, е достатъчен за да спечели симпатията на читатели, които обичат да бъдат предизвиквани с необичайни четива.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202013#202013


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3936 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.