Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Colour of Magic (2008) (статия) - Адаптация, Тери Пратчет, Фентъзи
The Colour of Magic (2008)

Автор: Ангел Генчев, неделя, 06 април 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Няма и година и половина откакто погромиха устоите един от най-големите екранни митове - онзи, че Тери Пратчет е невъзможен за филмиране - и Робърт Холми, баща и син, не се посвениха и за миг вече да повторят. Резултатът - новият им "Цветът на магията", сам по себе си всъщност адаптация и на двете свързани истории - т.е. включващ и "Фантастична светлина".

Тъй като аналогията между тази екранизация и предишната на "Дядо Прас" е като че ли невъзможна, ми се ще да започна малко по-отдалеч. Задължително е да отбележим, че тези две новели за Света на Диска, за които иде реч, са най-първите от поредицата, излезли изпод перото на британеца. И именно поради тази причина са почти изцяло пародийни, с относително миниатюрна собствена тежест, ако може така да се каже. Което и в екранен вид ги превръща малко или повече в комедия на ситуациите, а не толкова в последователен сюжет. Не че такъв липсва, но би трябвало да отбележим като положителна, а не като отрицателна черта, че адаптацията успява да пресъздаде именно тази им атмосфера.

Иначе дребни забележки има - както отдавна се очерта като обичайна практика за тези двама, и част от лицата, и част от събитията са доста свободно претворени, с думи прости - не като в книгата. Но пък начина, по който го изпълняват не само не е толкова натрапчив, а и не го прави особен недостатък. Да, Двуцветко можеше да е азиатец, наистина, но пък Шон Остин го играе великолепно.

В сравнение с "Дядо Прас", отново, откъм ефектност "Цветът на магията" е като че ли е малко по-незабележим, което обаче също се връзва със съвсем комедийната му страна - изглежда далеч по-добре от отделни монументални фентъзи привидения от екрана. Подобни, така или иначе, не са запазена марка на двамата Холми, при които и най-пищните ефекти обикновено изглеждат умерени - и което е една от най-силните им страни. Последното важи и за широкия и качествен актьорски състав, без твърде помпозни имена - но вече и за двата филма.

И като цяло, въпреки, че твърде голямата сюжетна разлика между двете оригинални новели прави невъзможно директното сравнение по-добър срещу по-слаб, дълбоко се съмнявам, че ще остане недоволен почитател на Пратчет, на фентъзито или на добрата комедия след трите часа из Диска. А догодина - още един, да се надяваме.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201889#201889


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3344 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.