Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Охлаждането: Нестандартни охлаждания (статия) - Компютри, Хардуер
Охлаждането: Нестандартни охлаждания

Поредици: Охлаждането; Хардуер

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 03 април 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

По принцип повечето нестандартни охлаждания – дали ще бъдат такива с пелтие елементи, с фреон, водни или съвсем екстравагантните с течен азот - не само не са необходими на нормалния потребител, а даже бих определил като съвсем ненужни. Докато водните, да речем, имат определено приложение в мейнфрейм машините, че дори и при персоналните компютри, останалите се отличават с добрата си ефективност, но за сметка на това с големите проблеми породени от недостатъците им.

Да започнем от елементите на Пелтие. В масовия случай той представлява две керамични плочки, между които има масив от Bi2Te3 P и N полупроводникови двойки. Основната идея е, че при протичане на ток топлината преминава от едната към другата страна, като по този начин едната плочка се нагрява, а другата изстива. Естествено топлата страна трябва да отдаде топлината, което налага използването на радиатор. Друг вариант е да се комбинира използването на пелтие елемент и водно охлаждане, което да отнеме и отдаде отделената от елемента топлина.

Тук идват проблемите. Правилно се досетихте - конденз. А както е известно водата и процесорите не се обичат много, което налага използването на диелектрична паста за изолиране на сокета и процесора, използването на изолационен лак и на практика пакетирането на процесора и охлаждането му. Освен това охладителите способни да отдадат топлината от елемента далеч не са евтини, а да не забравяме, че нормалната работна температура на тези устройства в масовия случай не надхвърля 100 градуса, че даже и по-малко.

Може да ви звучи екзотично, но преди години AMD планираха да охлаждат процесорите си с вградена система от термоелектрични елементи, което да позволи отнемането на топлината да започне още в ядрото и по този начин да се избегне опасността корпусното охлаждане да не е достатъчно да свали температурата и да започне да прегрява ядрото.

Както споменах можете да охлаждате елемента на Пелтие и посредством течност. Водните охлаждания обаче не включват задължително подобна добавка. Този начин на охлаждане включва воден блок на охлаждания компонент, тръби, водна помпа и топлообменник, който на практика представлява радиатор с или без вентилатор. Принципа на действие е абсолютно същия както при автомобилите и дори в зората на този вид охлаждания са се използвали автомобилни радиатори за топлообмен. Течността която се използва, въпреки названието, не е вода, а диелектрик. Използването му е задължително, защото както споменах електрониката и водата не се обичат много, а спуканите тръби не са нещо, което не сме виждали.

Самото водно охлаждане може да работи и на принципа на хладилниците или климатиците. В тези случаи отново се създава проблема с кондензацията на вода, тъй като подобен тип охлаждания на практика свалят температурата под тази на околната среда.

Водното охлаждане също може да включва и изпаряване. Някои вещества, като например C6F14 имат ниски точки на кипене (в конкретния пример 56 градуса). Подобни вещества се произвеждат и използват, като например Cray-2 е потопен в такава течност, произведена от 3М, като течността преминава през компонентите под налягане, достига до топлообменниците и се връща охладена.

Следващия метод – с течен азот пък е напълно неприложим за домашни условия по очевидни причини. Освен това трябва да се спомене, че полупроводниците спират да работят при толкова ниски температури, както и че температурния стрес далеч не влияе добре на процесорите, което прави подобно охлаждане подходящо само за екстремни експерименти и хубави видеоклипчета в YouTube.

Като цяло може да се каже, че тези методи на охлаждане са колкото ефективни и остроумни са и толкова безполезни за всекидневна употреба. Освен това производителите постоянно подобряват традиционните охладители, макар че някои решения далеч не изглеждат традиционно, така че не ми се струва резонен писъка на модата – „във всеки дом, водно охлаждане”. Естествено дали съм прав или не само времето ще покаже.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5931 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.