Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Кухнята: абсорбатор и аспиратор (статия) - Абсорбатор, Аспиратор, За дома, Кухня
Кухнята: абсорбатор и аспиратор

Автор: Т. Христов, четвъртък, 27 март 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сдобили сте се с нова печка и нямате вече търпение да се развихрите на нея. Дали да не изпържа риба, си мислите, или пък да сваря някой бобец? О, не, зимата при затворени прозорци... стените се превръщат във влажна джунгла, а натрапчивата миризма на пържено гали дори носа на съседите три етажа по-долу. Още повече че модерното строителство съвместява в едно помещение кухня, трапезария и всекидневна, но за щастие съвременната техника предлага решение за този проблем.

Уредът се нарича абсорбатор или аспиратор, в зависимост от функцията, която изпълнява. Чувал съм неправилно да се нарича и респиратор, всъщност респиратор означава нещо съвсем друго и няма особено отношение към домакинската техника (ако още не сте се сетили какво е то, замислете се за специфичното отделение в близката ДКЦ, което се занимава с респираторни заболявания). Но да се върнем обратно на темата - абсорбаторът - съвсем логично - абсорбира, тоест поема с активния си въглен мазнини, миризми и т.н. При него характерно е, че засмуква, пречиства (доколкото може) и отново пуска в помещението един и същи въздух. Основният недостатък е, че парата, която освен досадна, е и вредна (особено за новобоядисани стени) остава в кухнята. Затова и обикновено се препоръчва да си монтирате аспиратор - уредът отвежда засмукания въздух към комина, а оттам в околната среда. Идеално решение - нека бездомните кучета да се облизват на миризмата на пържоли, важно е новите ви белички пердета да си останат такива за един дълъг период от време. Доста от предлагани на пазара уреди са универсални и могат да работят едновременно и като абсорбатор и като aспиратор - просто потокът на въздух се контролира от една клапа, така че за клиента остава да реши как иска да го ползва. В общи линии един абсорбатор не е по-различен от стенен кухненски шкаф като монтаж и употреба, затова ще се спра по-подробно на аспиратора.

Много от големите вериги магазини за домакинска техника предлагат безплатно да изчислят обема на помещението и да определят мощността на аспиратора, но аз не бих приемал на доверие съветите им, защото имат навик да се презастраховат. Особеност на съвременното строителство, където алуминиева или ПВЦ дограма е просто задължителна, е почти идеалната изолация. Сиреч няма дървени черчевета, от които игриво да подухва ветрец, навявайки малка преспичка на килима, тоест въобще няма приток на въздух в стаите. А като монтирате мощен аспиратор, който засмуква от обема на помещението и го изстрелва под налягане навън, може скоро да усетите едно характерно оцъкляне, типично за среда близка до вакуум. Тогава се налага да се отварят врати или да се махат прагове, че поне отнякъде да се стича тънка струйка кислород. Естествено винаги е вариант да ходите вкъщи облечен в космонавтски костюм, но за съжаление през дебелото му стъкло много трудно се гледа телевизия.

Уредът може да е с един или два вентилатора (колкото повече, толкова по-мощен), но едно от големите предимства е симпатичната лампичка, която осветява котлоните и ви лишава от възможността да гадаете какво точно се случва с яденето. Аспираторът се монтира (макар това да варира според мощността) обикновено на максимум 60 сантиметра над печката, така че като вземете предвид обичайната височина на печките, не е зле да се замислите за ниска жена или пък такава с дълги ръце, иначе рискувате да я гледате през ден с ожулено чело и онзи ядовит поглед, който обещава, че пак ще ядете какво намерите в хладилника.

Закрепването не е сложно, просто си вземете от дюбелите, указани в упътването и се молете да не уцелите арматура като пробивате. Малко по-интересен момент е свързването към комина - във всеки уважаващ себе си железарски магазин се предлагат телескопични алуминиеви тръби с диаметър според нуждите и потребности. Телескопични - защото се разгъват и достигат дължина до 3 метра. Все пак внимателно с тях, алуминият е тънкообиден и при по-силен натиск има навик да хлътва необратимо. Ако разстоянието до комина е повече от 3 метра се налага да се вземат и повече тръби, те се свързват със също толкова симпатични и алуминиеви междинни връзки. Захващането за изхода на аспиратора и входа на комина се осъществява най-добре със железни ленти (стяжки), а за да добие кухнята естетически вид, около им може да се налепи алуминиево фолио. Естествено има дизайнерски решения за скриване на тръбите зад шкафове, гипскартон и други подръчни материали, но пък това лишава помещението от футуристичния му вид (с два плаката на "Матрицата" е недостижимо стилно). Едва ли е нужно да споменавам, че аспираторът работи с ток, така че е добре да се предвиди контакт или разклонител на един кабел разстояние.

Остава само да изясня един последен момент преди да свещенодействате необезпокоявани край печката. Строителният гений на българина често открива и внедрява на пръв поглед странни архитектурни хрумвания - примерно да премести кухнята в тоалетната. Въпрос на личен избор и вкус, но все пак не монтирайте в никакъв случай аспиратор в такава тоалетно-кухня. Причината - комините в баните/тоалетните са изчислени за малък вентилатор и не могат да поемат дебита на един мощен кухненски уред. Така че резултатът ще бъде най-малкото плачевен, компресираната миризма ще се разходи до съответните помещения на съседите, а впоследствие ще се върне отново при вас, при това обогатена от нови и пикантни аромати.


Допадна ли ви този материал? (64) (2) 48616 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (25) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.