Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Форумът умря, да живее блогът! (статия) - Интернет, Комуникации, Общество
Форумът умря, да живее блогът!

Поредици: Аз, моя милост и Интернет

Автор: Т. Христов, вторник, 25 март 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Тази статия е Гледна точка към От лексикона до блога

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Още в началото ще изкажа една еретична мисъл. Форумите като средство за общуване са на доизживяване, те са същински динозаври, които все още трополят жизнерадостно из Интернет пространството, без въобще да подозират, че в тяхната сянка са се зародили и вече укрепват наследници им - блоговете. Нека всъщност разгледаме какво представлява един форум - това е общество на съмишленици, които използват Интернет като средство за комуникация. Разговорите там не са толкова динамични, колкото в чат-канал, но пък предразполагат към по-задълбочени и обмислени мнения, които дори формират смислени дискусии. Блогът, от своя страна, е личният дневник на един човек, в който той вписва всякакви размисли, наблюдения или просто впечатления, като посетителите му имат възможност да коментират написаното, тоест блогът не е просто статична уеб-страница.

Защо форумът е обречен? Защото по дефиниция ограничава творческата свобода на отделните индивиди, които участват в него. Дали поради навика от "стария" (реалния) свят, но хората прехвърлиха нуждата си от съпричастност към дадена общност и във виртуалния. А коя да е общност - дори най-свободолюбивата - се нуждае от правила, за да функционира. Правила, които да бранят интересите на членовете на общността. Затова се налага да има управленски апарат, който да следи за приетия ред и за прилагането на правилата - администратори, модератори и т.н. Каквито и корективи на споменатия административен апарат да се въведат, колкото и да са мекушави "законите", в крайна сметка ситуацията се свежда до налагане на определен тип поведение. Това естествено не означава драконовски мерки и концлагеристки дух - всъщност форумът може да се оприличен на жилищна кооперация, където основното мото е: "Не прави на другите това, което не искаш да ти направят на теб". Всеки съкооператор малко или много се съобразява със съседите си и с общоприетите норми - да не шуми между 2 и 4 следобед, да не вдига бурни купони след 10 вечерта...

Ситуацията с блога е коренно различна - това е твоето лично и собствено пространство. Можеш да правиш с него каквото си поискаш. Да пишеш, както намериш за добре, да мислиш каквото ти хрумне. Все едно притежаваш еднофамилна къща някъде на село, а най-близкият съсед е на километър разстояние. Ако искаш, ще посадиш в градината домати, ако пък не ти харесва - ще нахвърляш райграс, а може и да я оставиш да пустее. Блогът спазва един основен закон - "Живей, както си решиш, и не пречи на другите да живеят". Сравнено с ограничения поведенчески модел в един форум, блогът предоставя абсолютна и безусловна свобода да си себе си. Форумът дава среда на съмишленици, в която се утвърждаваш и себедоказваш, блогът подарява целия Интернет, в който се състезаваш със самия себе си. Погрешно е обаче да се смята, че блог-писателите (блогъри) са сами сред необятната информационна вселена. Напротив, те формират общества от блогъри-съмишленици, но това са общности, основани на взаимното признание. И в крайна сметка блогът предоставя неограничени възможности за изява, без да губи съпричастността към дадена група, така характерна за форума. Така че рано или късно блогът неминуемо ще измести форума като средство за комуникация между творчески и свободолюбиви натури.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201467#p201467


Допадна ли ви този материал? (1) (1) 3925 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.