Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Амели Нотомб: "Антихриста" (статия) - Амели Нотомб, Съвременна проза
Амели Нотомб: "Антихриста"

Автор: Т. Христов, сряда, 19 март 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако трябва да съм честен, подходих с доста резерви към тази книга, все пак никога не съм бил шестнайсетгодишна тийнейджърка, така че до известна степен трепетите на съзряването на една девойка са ми някак си далечни. Въпреки това "Антихриста" може да бъде почувствана - ако не разбрана - защото проблемите в трудната възраст между детство и зрялост не са чужди никому. Да си самотен, без приятели, обгърнат в уютната клетка на книгите, потопен в лепкавото блато на отминаващите скучни дни, в които никой не ти се усмихва, никой няма нужда от теб, никой не те обича... И изведнъж внезапен слънчев лъч пробива сумрака на самосъжалението, огрява бледите кълнове на щастие и ти дарява живот и радост. Кой не би сграбчил тази тънка нишка светлина, дори да прогаря болезнени рани в непокътната му собствена вселена, кой не би жертвал себе си в името на малко, човешко и - нека бъде дори нетрайно - но все пак щастие, разкъсващо паяжината на сивото ежедневие?

В този капан попада и Бланш - затворена в себе си шестнайсетгодишна девойка - щом се запознава с жизнерадостната и общителна Христа. Новата й приятелка е чудото, на което дори не се е надявала - тя отваря пред нея вратите на един нов, непознат и вълнуващ свят на забавления. Но твърде скоро Бланш осъзнава, че поддавайки се на изкушението да бъде интегрирана, да бъде най-после част от компания, да привлича нечие внимание, тя рискува да загуби себе си. И не само това - Христа бързо обсебва любовта на родителите й, заема мястото й в света, потъпква мечтите й, подиграва се на копнежите й, подкопава устоите на подредената и уютна вселена, която Бланш е приемала за свой дом. Но пък плахата, свитата, нерешителна и срамежлива девойка сякаш се преражда от този сблъсък и повежда борба да отвоюва това, което по право й принадлежи.

Амели Нотомб не е непозната на българския книжен пазар - "Изумление и трепет", "Козметика на врага", "Хигиена на убиеца" са само част от заглавията, които са издавани в последните години. Интересното в нейните книги е, че разгръща сюжета и героите на стотина страници, което често води до пестелив изказ и схематични образи. "Антихриста" не е подминат от този проблем - докато Бланш е представена като пълнокръвна личност, чийто мисли, стремления и чувства заемат централно място, то останалите герои са почти като безсловесен декор на собствените й терзания. Родителите на девойката са представени неубедително и дори нелогично, а на олицетворението на злото - Христа - му липсва целеустременост и дълбочина. Бих се зарадвал, ако можех да прочета какво всъщност движи Христа, как тя приема събитията, какво я кара да издевателства над почти беззащитната Бланш. Дали донякъде извратеното желание (досущ средновековните принцеси обграждащи се с грозни джуджета) да блесне на фона на някой по-невзрачен, дали чисто човешкия подтик да мачкаш по-слабия или пък просто завист? Всъщност играта на думи в заглавието така и не намира своя отговор в книгата, въпреки почти изненадващия финал.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201053#p201053


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3590 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.