Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: 10,000 BC (2008) (статия) - Кинопремиери, Фентъзи, Холивуд
10,000 BC (2008)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 13 март 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

10000 пр.н.е. (2008)

Случвало ми се е да се замисля, след поредния исторически или дори псевдоисторически филм, доколко назад във времето може да стигне кинематографията и има ли някаква реална граница - тук, разбира се, изключваме научнопопулярните продукции, става дума за художествено кино. Защото макар и всяка епоха да си има собствен отпечатък, своя определена визия, философия, собствена драма дори, един момент не може да се избегне - колкото повече връщаме календара, толкова повече се опростява човешкия бит. Вероятно затова и колкото повече вървят сюжетите в посока от съвремието към древността, толкова повече се прилепят към отделни ярки личности и събитията свързани с тях, а не толкова върху общия план на епохата.

Естествено има изключения - спорният откъм успех експеримент "Апокалипто", например, но той поне разчиташе на сравнително непозната обстановка и като цяло далечна култура, а доколко я е представил умело предъвкано за публиката вече е друг въпрос. Но като цяло получаваме филми за Цезар, Троянската война, Карл Велики или пък Колумб и т.н., а не за древен Рим (изключая, отново, едноименния сериал), елинските полиси или пък ранно средновековни Франция, Германия - а и спор няма, че вероятно ще бъдат и скучни, и може би направо неприятни, ако в тях не е вложено някакво особено авторско вдъхновение - филмовият формат не им позволява друго. Е, с "Рим" се получи. Тук - не бих казал.

Ако наистина има някаква фиктивна времена граница, която не трябва да се пресича, Роланд Емерих този път я е задминал, и то доста надалеч. Съмнявам се, че мога да си представя какво усилие, умение или откровение свише ще е нужно, за да можеш да сътвориш прилично любопитен сюжет сред примитивните ни прадеди, чиято основна житейска дилема е дали ще има манджа днес, утре и идната луна, или няма да има. Изглежда и той самият обаче се е усетил в един момент, че му е останала твърде много лента, а завръзката отдавна се е развързала, поради което се е възползвал от леко размазаната хронология на онази далечна епоха, сътворявайки известна каша, в която неопределеностите варират в рамките на ни повече, ни по-малко хиляди години.

Ни в клин, ни в ръкав, зрителят получава някакъв изопачен вариант на египетската цивилизация, която по това време не само я е нямало като такава - и е нямало да я има още шест-седем хилядолетия - но за сметка на това съвсем не е строяла пирамиди. Географията не остава по-назад - дълго въртях глобуса, за да успея да разбера от кои Велики Планини се измъкнаха нашите примитивки и как достигнаха чак до Нилската делта, недоумявайки междувременно къде беше точно тази джунгла, през която се промъкваха в един момент. Ще да е Етиопия, изглежда, но пък по това време мамутите населяват северноевропейските ширини. Дори еволюционните несъответствия, в лицето на нещото, наподобяващо кръстоска между пернат (или може би космат) велосираптор и тукан, изглеждат пришити с бели конци за благото на едната му ефектност.

И все пак, ако човек успее да се изолира от всички тези не толкова дребни подробности, "10,000 пр.н.е." не е неприятен филм - ефектен, особено що се отнася до зверовете, дори и да не са много, много епичен, макар и не съвсем на място, и с толкова прост сюжет, че се гледа наведнъж и с удоволствие само заради предходните две неща. Ако, разбира се, ви допадат продукции в подобни граници.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200708#200708


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3907 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.