Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Робърт Шекли: "Алхимичният брак на Алистър Кромптън" (статия) - Златна ера на научната фантастика, Научна фантастика, Робърт Шекли
Робърт Шекли: "Алхимичният брак на Алистър Кромптън"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 11 март 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Робърт Шекли е най-добре известен като неофициално коронованият крал на краткия фантастичен разказ, и "Алхимичният брак на Алистър Кромптън" не прави изключение, при това в две насоки - от една страна е разширена версия на предишно произведение (едноименният разказ също е издаван на български поне веднъж - в пет-томния сборник такива на Шекли, но най-вероятно може да бъде намерен и в някой друг комплект). От друга, въпреки целостта си, самият роман пак може да се раздели на четири почти независими части, крехко обединени от горе-долу обща насока и едно-две постоянни централни лица.

Всяко човешко същество е съчетание от основни групи черти на характера, или - ако щете - скачени съдове, в които в някакво равновесно състояние се намират четирите му хумора, както биха казали древните елини, които отговарят и на четирите темперамента - холерик, сангвиник, флегматик и меланхолик. Разбира се, някои от тях леко преобладават, определяйки що за характер е то и как се проявява към различни дразнители на заобикалящата го среда, но в общи линии се уравновесяват относително у съответно уравновесения човек. Представете си обаче, че някой от тях липсва изцяло. Тогава, все така на принципа на скачените съдове, мястото му респективно би трябвало да бъде заето от останалите, но въпреки това, нещо в пълната смес ще липсва - една цяла четвърт от тези човешки реакции, които приемаме за нормални. И съответно, дори към най-примитивния и елементарен дразнител, който би трябвало да възбуди определена част от характера, ще реагират други групи ответни отговори. А дори и да са количествен заместител - евентуално - то техните реакции ще са несвойствени и най-малкото странни - все едно в кафето си рано сутрин да сложиш вместо захар не захарин, който е подобен на вкус, а сол, просто защото е бяла и кристална.

Подобни размисли глождят и Алистър Кромптън, тръгвайки по пътя към събирането на цялостната си разтроена личност, докато Робърт Шекли изглежда като че ли ребром поставя въпроса доколко отделни емоции и тертипи на поведение трябва умишлено да се подтискат или пък подчертават, с една или друга цел, особено когато не забравяме, че навикът е втора природа.

Иначе "Алхимичният брак..." е написана доста нестереотипно и в типичния по-особен авторов стил, като на места може би дори леко обърква с твърде пъстрата и шумна канонада от епизодични герои и шеметно подменящи се декори - но пък от друга страна като че ли така би трябвало и да изглежда през очите на главния герой. За сметка на това се поглъща бързо, а и постоянно завързващите се и развързващи не твърде сложни мини-фабули и поврати не оставят мозъка на читателя да бездейства. А дали е подобрение спрямо оригиналния разказ - не мога да преценя, като че ли и в двата случая еднакво си заслужава четенето, пък и едва ли някой досега е сбъркал, спирайки се именно на Шекли.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200579#p200579


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4005 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.