Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Охлаждането: Процесор, видео, северен мост (статия) - Компютри, Хардуер
Охлаждането: Процесор, видео, северен мост

Поредици: Охлаждането; Хардуер

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 09 март 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

След като казахме какви са принципите на охлаждането на кутията е време да преминем към точките в компютъра, които отделят най-много топлина. Такива са процесорът, графичният процесор на видео картата и чипът на северния мост. Имайки предвид, че те в комбинация и по-отделно са най-големите „виновници” за произведената топлина от системата, и в същото време не са особено големи по площ се досещате, че отдаването й далеч не става от самосебе си. Традиционно се използват два типа охлаждания на тези елементи – пасивни и активни. Всъщност в масовия случай се използват вторите, които се различават от първите по това, че към радиатора на охладителя има прикрепен вентилатор.

Какво е охладителят, всъщност? Той представлява метален блок, най-често алуминиев или меден, с ребра, които увеличават повърхността, отдаваща топлина. Сигурно се досещате, че точно както в автомобилната индустрия (и най-вече във Формула 1), ако въздуха не се движи през радиатора на охладителя той е неспособен да отнеме топлината в достатъчно количество и става точно това, което искаме да предотвратим. Макар че на теория е възможно добре конструираната система да няма нужда от вентилатор на процесора, в масовия случай е по-добре да се избере вариантът с активното охлаждане, което осигурява постоянен поток въздух преминаващ между ребрата на радиатора, а следователно и активен топлообмен.

Самият охладител се прикрепя към повърхността на чипа с щипка (която, между другото, е вторият най-голям отговорник за повредите по дънните платки), а за по-плътен и равномерен контакт между радиатора и процесора при поставянето се нанася термопаста между двете. Самата паста може да е на метална или карбонова основа, на основа цинков оксид, алуминиев оксид, силициев диоксид и т.н. Важното е да има добра топлопроводимост. Между другото, термалната паста е вторият по големина бич за процесорите, имайки предвид, че при смяна на охлаждането трябва да се отстрани, което понякога води до повреди в чипа.

Охладителят трябва да има голяма площ. Колкото по-голяма, толкова по-добре. Това се постига чрез оребряването, като колкото повече и по-тънки ребра имаме, площта нараства и следователно топлообменът (на теория) става по-добър. Тук обаче ключовата дума беше „на теория”, защото освен площта има и други фактори, които са от голямо значение за доброто отвеждане на топлината.

Един от тези фактори е добрата аеродинамична конструкция на радиатора. Ако въздухът не преминава през всички ребра с достатъчно голяма скорост, на практика отново пада термичната ефективност на охладителя. Това се случва често при тънки и нагъсто разположени ребра, които въпреки че имат голяма обща площ може да се окажат по-лошо решение. Същите пораждат още един проблем – поради малките си размери понякога се оказват неспособни да пренесат топлината от контактната площ и дори мощните вентилатори не помагат в такъв случай, като в крайна сметка жегата се натрупва точно там, където не трябва.

Добрият контакт между охладителя и източника на топлина е следващият фактор, на който трябва да се обърне внимание. За добра топлопроводимост се изисква охладителя да има възможно най-гладка повърхност на контактната площ и щипките, които го прикрепват към чипа да осигуряват достатъчно добро притискане. Всъщност притискането е от голямо значение, поради което използването на топлопроводими лепила би трябвало да се ограничи само до случаите, когато не може да бъде използван друг метод.

Материалът, както се досещате е на свой ред основен фактор. Алуминият, например, има четири пъти по-висока топлопроводимост от стоманата, което заедно със сравнително лесната обработка го прави идеален материал за охладители. Медта пък от своя страна е още два пъти по-добър проводник на топлина, но затова пък при изцяло медните охладители има определени производствени ограничения, които водят до по-лош дизайн. Нерядко, това може да доведе до резултат медният охладител да работи по-лошо от алуминиев с по-добър дизайн. За да използват предимствата на двата материала, много производители се спират на използването им едновременно. Например, контактна площ от мед и ребра от алуминий позволяват добро пренасяне на топлината от чипа към ребрата и едновременно с това няма ограничения в дизайна.

Естествено материалите не се изчерпват със споменатите два, но използването на (например) сребро е малко прекалено екстравагантно, пък и скъпо и следователно ще е обект на разглеждане в статията за по-нестандартните охлаждания.

Виждате, че избирайки охлаждане на процесора, видеото и северния мост, трябва да се съобразявате с множество фактори. Основното е, че евтините решения със сигурност са лоши, просто защото производствените разходи за по-добрите такива са доста високи, което автоматически ги изключва от ниския ценови клас. Всъщност основната разлика между добрите и лошите охладители не е във вентилатора (както някой навремето ми беше казал твърде убедено за дипломата си от ТУ), а в добрия дизайн и изпълнение на радиатора. А сигурно сте забелязали, че точно на вентилаторите не се спрях, защото като цяло добрият охладител разполага с адекватно решение за раздвижването на въздушните маси.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200477#200477


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6667 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.