Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Тодорова неделя (статия) - Любопитно, Общество, Религия
Тодорова неделя

Автор: Жеко Найчов, понеделник, 16 февруари 2004.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Първата седмица от Великия пост е седем сдмици преди Великден и обхваща времето между Заговезни (Неделя Сиропустна) и Неделя Православна (когато официално се изричат анатемите от патриарха). Тъй като Великден се изчислява по Слънчево- Лунен календар, с тази седмица започват т. нар. подвижни празници. Те менят своята дата всяка година, но винаги се случват в точно определен ден от седмицата. Тази година Заговезни се пада на 22 Февруари, в Неделя, както винаги.

Най- таченият празник през тази седмица е Тодоровден, поради което тя е по-известна сред народа като “Тодоровата Неделя” и се осмисля като една от трите най-лоши седмици през годината. Всеки ден си има собствено име и конкретни наставления какво трябва и какво не трябва да се върши за да се избегне една или друга беда през годината. Смята се също, че, ако човек се разболее през това време болестта ще е, ако не фатална, то поне доста тежка.

От страна на официалната църква, това е време на най-строг пост и въздържание. Легендата разказва, че някога в Рим езичниците се опитали да опорочат христианския пост, като наръсили всички зеленчуци по пазара с жертвена кръв, но насън на тогавашния епископ се явил светец, който му се представил като Тодор и му поръчал да каже на хората си да не купуват нищо от пазара, а да си сварят жито и това да ядат. Същият този Тодор бил екзекутиран наскоро преди това задето подпалил някакъв езически храм (ако се беше случило в днешно време, щяха да го обявят за терорист, навярно, но тогава подобно хулиганско поведение е било присъщо по-скоро на светиите).

Обичай на ръба между Христианството и езическите представи е т. нар. “тримирене”. То представлява особена форма на пост, при което от Понеделник след Заговезни до Сряда на същата седмица не се яде абсолютно нищо, само се пие по малко вода. В Сряда тримирилият се причестява в църква, захранва се с коливо (варено жито) и продължава да пости по общоприетия начин до Великден. Това се смята за особен подвиг и сигурен способ за опрощение на греховете. Ако се случи някой да умре по време на тримирене, душата му се озовава направо в рая, независимо от досегашните му грехове и от факта, че умира преди да се е причестил.

До тук с Христианството. Всичко останало си е чиста проба езичничество, под тънка христианска коричка, която на места направо липсва. В различните райони на страната, представите леко се различават и обичаите търпят най-разни варианти, но общото между всички е представата, че едва ли не всички лоши неща, които биха се случили на човека, може да си ги е навлякъл от неправилно поведение през въпросната седмица. През това време нощем бродят таласъми и караконджоли, предвождани от Св. Тодор на бял кон и се чудят как да напакостят на хората. Най-често става въпрос за различни неврологични страдания, като парализи, всетовъртеж и глухота. Това са специфичните болести, които изпраща Св Тодор на всички, които срещне по тъмно докато броди със свитата си.

За да умиостивят злонравния светец, от една страна и да прогонят злите сили- от друга, през този период ходят кукери. Не случайно, първият ден от Тодоровата Неделя се нарича Кукеровден или за по-кратко: Кукувден (та, ако ви кажат за нещо, че ще стане “на Кукувден”, да знаете кога е). Този ден се почита основно за предпазване от бяс, но също така от мишки и змийско ухапване. Нарича се още Чист или Песи (в смисъл “кучешки”) Понеделник. Допускам, че “чист” е официалното име на празника, защото така го наричат и в съседна Гърция, където е официално неработен ден и дори павилионите за цигари не работят. “Песи” идва от обредното “бесене” на кучетата, за да не заболеят от бяс.

Лошият, Черен, Сух, Глух или Усовски Вторник е вторият ден от, като цяло нещастната седмица. Смята се за най-лошия Вторник през годината. Роденият през този ден ще бъде нещастен. Денят се тачи за предпазване от суша, гухота и устрел (под това се разбират ред заболявания, които нямат нищо общо помежду си, като мигрена, мастит и др.).

Луда, Тримирна или Преговяла Сряда се празнува за предпазване от лудост. Тогава тримирилите се причестяват и канят гости в дома си да отпразнуват, че са оцелели от тримиренето.

На Въртоглав Четвъртък нищо не се намотава или върти, за да се предпазят хора и добитък от въртоглавие (като се огледа човек, дава си сметка, че това явно отавна не се спазва). Раздава се прекаден хляб, част от който се дава на добитъка, за да не го хване шемет.
Шамотен Петък е един от дванайсетте най-лоши петъка през годината. Жените не се мият, не се решат и не се докосват до вретена.
Събота е празникът Тодоровден, който слага край на целия този нещастен период.

Като цяло, през Тодоравата Неделя не се пере и простира (против глухота и изсъхване), не се шият мъжки дрехи (биха носили лош късмет), не се кладат седенки (да не навреди Св. Тодор на младите), не се насажда квачка (да не се излюпят дефектни пилета), не се вари вода, не се меси квасен хляб (да не бъде нападнато житото от гъгрици) и пр. Ако пиле, излюпено през тази седмица прескочи мъртвец, той ще вампиряса (ще се уплъти).

Тодоровата Неделя се смята за сестра на Русалската Неделя (седмицата след Петдесетница; навремето се е отбелязвала от младите с масови оргии, практика забранена едва от патриарх Евтимий). Третата им сестра е или Мръсната Неделя след Коледа, или Празната Неделя след Великден, или Средпостната Неделя. Тогава се спазват сходни забрани с цел предпазване от беди и нещастия.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=933


Допадна ли ви този материал? (1) (1) 6752 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.