Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Stam1na – Raja (2008) (статия) - Метъл, Нови албуми
Stam1na – Raja (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 29 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Stam1na – Raja
Sakara Records, 2008

Lineup:

Antti "Hyrde" Hyyrynen – vocals, guitar
Pekka "Pexi" Olkkonen – lead guitar
Kai-Pekka "Kaikka" Kangasmдki – bass guitar
Teppo "Kake" Velin – drums

Tracklist:

1. Hammasratas; 2. Susi Ihminen; 3. Muistipalapelit; 4. Vartijaton; 5. Voima Vastaan Viha; 6. Laake; 7. Kadet Vasten Lasia; 8. Luova Hulluus; 9. Muuri; 10. Murtumispiste

Да започнем с малко история. Stam1na се появява на бял свят още в далечната 1996-та, когато Antti "Hyrde" Hyyrynen, Pekka "Pexi" Olkkonen и Teppo "Kake" Velin, които и в момента са ядрото на групата, се събират и започват да свирят заедно. Въпреки че е основана преди повече от десетилетие, лейбълите като че ли изобщо не обръщат внимание на тримата изпълнени с енергия финландци, което обаче не пречи на бандата да трупа популярност чрез демо записи и изпълнения наживо. Така до 2005-та, когато освен че си намират басист в лицето на Kai-Pekka "Kaikka" Kangasmaki, издават първия си албум озаглавен Stam1na. Още като погледне заглавието, човек разбира, че момчетата далеч не са лишени от самочувствие и амбиция, в крайна сметка повечето групи си позволяват да наричат албум на името си, чак като се утвърдят. Но нескромността далеч не е неоправдана, защото от първия до последния трети (засега) албум Stam1na доказва, че знае как се прави метъл, знае как се прави уникална музика и умее да го прави добре.

По тази причина музикалното братство очакваше с нетърпение новия албум на групата. Очакванията бяха напълно оправдани. Новият албум е доста различен от предишните особено в ритмичните си части, но разликите далеч не са минус. Даже напротив – всяка група трябва да се развива, важното е да запази идентичността си, а Stam1na определено го постига.

Макар че в албума лоша песен не може да се намери, първата, „Hammasratas”, изпъква с бързината си и великолепния вокал, който дори и да не разкрива пълния си потенциал, се „връзва” прекрасно с дивия траш, който звучи отзад. Следва „Susi-Ihminen”, която запазва натрупаната скорост и с убийствените си рифове идва да подскаже, че можем да очакваме много от тавата. „Muistipalapelit” е по-разнообразна, продължава линията от предходните в куплетите, но припевите са далеч по-епични. Бих я определил за „къртача” на албума, ако беше малко по-кратка, защото, въпреки че имаме смени на темпото, разнообразие от рифове и авангардни китарни експерименти, към края звучи малко монотонно.

И така стигнахме до... баладата, ако ми позволите да използвам това определение за песен като „Vartijaton”. Баладичен е обаче само вокалът. Добре де, също така е по-бавна и има една-две баладични части, но иначе далеч не се отличава с леки китари, даже напротив. Накратко, песента е размазваща. За разлика от следващата, „Voima Vastaan Viha”, която е може би един от най-добрите „пълнежи”, които съм чувал, но си остава пълнеж. Иначе е епична, с бърза китара и запомнящи се барабани и начално соло.

Но както обичам да казвам за подобни песни – основното и достойнство е, че след нея идва „Laake”. А заради подобни песни може да взема да прослушам прогресив, ако ми позволите леко безразсъдно да й лепна този етикет. Дори да не беше страшно добра сама по себе си - единствено солото, което може да се нарече само изключително, я прави заслужаваща внимание.

Следва „Kаdet Vasten Lasia”, която мога да определя като изключително странна и трудно описуема песен, навяваща тежки, мрачни чувства и мисли. За жалост, слабият ми до несъществуване финландски ми пречи да кажа дали това е идеята на песента. Но макар да е хубава, не е нещо чак толкова изключително. Виж, „Luova Hulluus” е друга бира – някакво траш-о-нещо с издивели вокали и страшни китарни рифове. Песен, на която човек просто чувства, че трябва да стане и да започне да куфее.

Приближавайки края на албума, минаваме през една наистина добра песен – епична и мелодична по принцип, тежка и разбиваща в началото и със страхотно соло в края – „Muuri” - парче, което наистина впечатлява. Групата ни изпраща подобаващо с едно уникално парче, неповторима микстура от много стилове, различни типове вокали и китари, споени в хомогенна 4.5-минутна смес. Да се надяваме, че това изпращане предвещава скорошен и още по-добър албум.

И така, ако не сте се запознали с творчеството на Stam1na до този момент, може би е време да го направите. Стига да не ви притеснява да слушате нещо, което не разбирате, защото пропуснах да спомена, че текстовете на бандата са на родния им финландски език. Но все пак си мисля, че това не трябва да ви спира. Бандата си заслужава.

Лична оценка 9.5/10

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199953#199953


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 2958 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.