Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Мишел Беноа: "Тайната на 13-ия апостол" (статия) - Европейска литература, Мишел Беноа, Религия, Трилър, Френска литература
Мишел Беноа: "Тайната на 13-ия апостол"

Автор: Ива Коевска, събота, 23 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Напоследък в книжния пазар се отвори ниша за религиозна художествена литература. Дали става въпрос за обръщане към популярната страна на религията, или за освобождаване на догмата? В повечето случаи заглавията, които изследват конспирации в лоното на коя да е християнска Църква, се радват на небивал обществен интерес и на жестоко църковно заклеймяване. Доколко обаче свещенослужителите съзнават, че подобни писания разпалват любопитството към позабравената религия и са в състояние да привлекат към нея нови хора?

„Тайната на 13-ия апостол” от Мишел Беноа има едно огромно предимство пред нашумелия преди няколко години „Шифърът на Леонардо” от Дан Браун. За разлика от американеца, французинът е специалист по църковна история и бивш монах. Под неговото перо, макар и не толкова сензационна, излиза тезата, че 12-те апостоли фалшифицират личността на Исус и неговото слово. Преди 20 века единственият, който е можел да им се противопостави е бил 13-ият апостол – мистериозният любим ученик, който впрочем е бил мразен и от останалите. Мишел Беноа рисува създаването на Църквата като жестока борба за власт на гърба на един мъртвец, с поругана от чужда алчност памет. Мъртвец, който приживе едва ли е претендирал за божествеността, която времето му приписва. Ватиканът ревностно пази тайната на 13-ия апостол, потулвайки всяко парче информация, което може да разкрие истината. Намесено е и тайнствено братство за опазване на догмата на 12-те апостоли, което не се свени да си служи с интриги, убийства и шпионаж, за да запази истината. От другата страна на действието брат Нил е засмукан във водовъртеж от събития, които го водят все по-близо до забранения плод на познанието.

Религиозният трилър е особено преживяване. Когато чете, истински вярващият вероятно негодува, докато непросветеният сравнява популярните си познания с достоверно звучащите авторови идеи. Когато тезата, заложена между страниците, е подкрепена от фактология и подходящ стил обаче, въздействието й е неограничено. Книгата на Мишел Беноа носи отпечатъка на теолога-историк, радва се на смесица от пълнокръвни образи и достоверна вътрешна логика. Това е четиво, което се докосва не само до възможната истина, но и хвърля светлина върху това колко различни могат да са служителите на една и съща религия. Мотивите облечения във фанатизъм егоизъм от чистото усещане за вярата.

След последната страница „Тайната на 13-ия апостол” оставя много въпроси без отговор. Най-интересният от тях е „А дали преди 20 века не се е случило точно това?” Защото настоящето е толкова по-безинтересно...

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199534#199534


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 5380 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.