Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Оскари 2008: Пълнометражен документален филм (статия) - Африка, Документални филми
Оскари 2008: Пълнометражен документален филм

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, петък, 22 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience" (2007)

Войната има много лица - но няма как да почувстваме войната, ако разчитаме на новинарските репортажи или военните сводки. Войната не само като поредица от битки, завземане на стратегически позиции или бомбардиране на ключови обекти, а войната като резултат върху психиката на хората. Затова е и инициативата "Writing the Wartime Experience" - да даде шанс на обикновените войници, на младите хора, сблъскали се за пръв път с месомелачката на военните действия, да разкажат на останалите за своите преживявания. С помощта на известни писатели (измежду които и популярния фантаст Джо Холдеман) - самите те ветерани от предишни войни - редници и сержанти получават шанс да опишат своите истории, своите кошмари, своите страхове. Има различни разкази - за ужаса от битката, за невинно пострадалите мирни жители, за отегчителното чакане между две престрелки, за приятелството калено в боя, за загиналите в боя... Всички тези истории създават един нов и неочакван поглед към войната, към страданието, към саможертвата.

No end in sight (2007) *

За съжаление документалното кино рядко вижда голям екран у нас, остава единствено да се надяваме на някой специализиран кинофестивал или пък издание на DVD. Този филм е отличен със специалната награда на журито на Sundance Film Festival "as timely work that clearly illuminates the misguided policy decisions that have led to the catastrophic quagmire of the U.S. invasion and occupation of Iraq", което само по себе си е достатъчна причина да го изгледа човек. За разлика от захаросаните и надъхани репортажи на CNN или популистките залитания на Майкъл Мур, създателите на филма са се опитали да потърсят истината за случващото се в Ирак или накратко - какво се обърка? Защо след една успешна военна мисия САЩ затънаха в конфликт, който обещава да продължи до безкрай? Посредством многобройни интервюта с преки участници в следвоенното управление на Ирак, филмът разглежда стъпка по стъпка всяко едно от погрешните или прибързани решения, които американската администрация се е опитвала да прилага. Липсата на ясна визия за събитията след края на военната кампания, непознаване на реалната обстановка, хора без какъвто и да е организационен опит на ключови позиции, желанието за бърз триумф... факторите за провала са безброй, а резултатите виждаме всеки ден в новинарските емисии.

"Недъзи" / "Sicko" (2007)

Поредните журналистически размисли на Майкъл Мур върху язвите на съвременното американско общество. Този път неговото документално разследване е насочено към здравеопазващата система на САЩ. При това не по повод на милионите американци без здравна осигуровка, а за тези които чинно плащат своя дан за общественото здравеопазване, но не е сигурно какво получават насреща. Сравненията с западноевропейски страни като Швеция и Франция, и дори спрямо Куба не са в полза на американската здравно-осигурителна система.

"Taxi to the Dark Side" (2007)

Млад афганистанец е арестуван докато кара таксито си по подозрение в съучастие в атентат, прибран е в американска база и повече не се връща вкъщи. Подобни истории не са една и две, а екипът следователи, които разпитват хората, подобни на шофьора на такси, скоро получават ново назначение - Ирак... Филмът разследва скандала с издевателствата над затворените иракчани, тайната база за разпити в Гуантамо, случаите на убийства в Афганистан. Резултатите от скандала - няколко осъдени редници, нито един офицер подведен под отговорност. Натискът върху разпитващите за повече и по-добри резултати обаче е бил от най-високо ниво, а лично Доналд Ръмсфелд е одобрил новите методики на ЦРУ за изтръгване на истината, прилагани при разследване на терористи... Към днешна дата около 83000 човека са задържани в американски военни бази по цял свят без дори да са стигнали до съдебен процес.

"War/Dance" (2007)

Историята на Африка е изпълнена с насилие. Насилие, толкова диво, първобитно и брутално, че един западноевропеец дори не може да го възприеме, не може да повярва, че човек е способен да причини такова нещо на друг човек. Действието на филма се развива в размирната северна част на Уганда, където бунтовниците ежедневно избиват цели села и отвличат деца, за да ги превърнат в свои войници. Единствените сигурни убежища са бежанските лагери, охранявани от армията. Училище в един такъв лагер се подготвя да участва в националния конкурс за песен и танц. Повечето от децата са загубили близки хора по време на конфликта, а песните и танците са начина им да забравят горчивото си ежедневие. И макар че всички гледат на участниците като на аутсайдери, защото идват от военна зона, те доказват, че желанието и страстта са най-важни, когато преследваш мечтите си.

---
* Забележка - това ревю беше включено и в "Кинообзор: Тероризъм и Холивуд"

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199438#199438


Допадна ли ви този материал? (1) (1) 4440 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.