Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) (статия) - Биография, Брад Пит, Джеси Джеймс, Кейси Афлек, Уестърн, Холивуд
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 21 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Мисълта за тричасов уестърн едва ли е сред най-блазнещите, а и в последно време Брад Пит като че ли е по-склонен към несериозни роли. И в двата случая обаче с „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” ви очаква пълна изненада.

Шантав филм. Отпървом, не е никакъв уестърн, с изключение на това, че се развива в романтичните, доколкото могат да се нарекат така, късни времена на Дивия Запад, главно действащо лице е един от любимите фолклорни герои на Америка – Джеси Джеймс, а сюжетът на практика обхваща доста динамичната му биография. Фокусът обаче съвсем не е съсредоточен върху безкрайните пукотевици и обири на влакове, бегло свързани с полусмислен едносричен диалог, както би могло да се очаква, а върху личността му и изграждането на мита около нея – на облика на крадеца-джентълмен ала-Робин Худ – след смъртта му, като донякъде устоите на тази легенда и по принцип създаването на подобни сериозно се разклащат. Което пък сериозно може да те накара да се замислиш за останалите американски герои.

Кейси Афлек изглежда този път си е намерил правилната роля – притеснителният, мънкащ, досаден младок Робърт Форд, възприемащ Джеси Джеймс като свой детски идол, който се опитва всячески да му подражава и да застане редом до него - естествено без особен успех, което в крайна сметка го озлобява. Брад Пит, от своя страна, влиза под кожата на малко меланхолично представения фамозен бандит, и се представя на малко изненадващо поне за мен високо ниво – като че ли повече от обичайното, или поне бях отвикнал да го гледам с подобно изпълнение. Срещат се и други познати физиономии, като цяло малко или повече епизодични, но образуващи добър антураж и създаващи качествена атмосфера около основните двама.

Големият минус е може би, че действието е все пак твърде протяжно – въпреки много добрия диалог, ту несериозно-ежедневен, ту подчертаващ отделни характеристики на участниците, на места „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” се превръща почти в радиопиеса – можеш просто да го слушаш, тъй като нищо друго не се случва. Може би ако беше с около четиридесет-четиридесет и пет минути по-къс, щеше да бъде чудесен. Така пак бих го препоръчал, но с известни резерви.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199349#199349


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3839 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.