Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: National Geographic - Февруари 2008 (статия) - Любопитно, Наука, Научнопопулярно
National Geographic - Февруари 2008

Поредици: National Geographic

Автор: Т. Христов, сряда, 20 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Още с първия си брой National Geographic се превърна в любимо четиво за мнозина българи. Макар понякога статиите да са повърхностни, а илюстрациите да надвишават в пъти полезния текст, все пак всеки месец списанието отваря врати към нов и вълнуващ свят, а и представя проблеми, върху които човек си струва да помисли. Ето част от водещите теми във февруарския брой:

Черните фараони
Черните фараони - династия владяла Египет почти век. Трудно е да си представи човек, че чернокожи са създали цивилизация и империя, по-могъща дори от египетската. Нубия винаги е бил важна провинция за Египет (и главен източник на злато), докато - използвайки момент на междуособици - нубийските владетели не са седнали на фараонския трон. Дълги години подобна версия се е смятала за неправдоподобна, но пирамидите в Судан са красноречиво доказателство за противното. Днес, в надпревара с времето (Судан изгражда нов язовир, който ще залее остатъците от нубийската история), археолози от цял свят трескаво разкопават реликви на черните фараони, надявайки се да хвърлят макар и бегла светлина върху този отрязък от древната история.

Смъртоносен контакт
Зооноза - дума сякаш произлязла от научнофантастичен роман. Всъщност така се обозначават заболявания, които се предават от животни на хора. Ебола, жълта треска, лаймска болест, бяс, птичи грип... списъкът е дълъг и изключително смъртоносен. Борбата с тези болести е трудна и - въпреки координираните международни усилия - все още безуспешна. Основният проблем е локализирането на вирусоносителят, патогенът може да дреме с години в незаразен гостоприемник, а после да нанесе светкавичен удар, взимайки десетки или стотици жертви, а после да изчезне, без да остави и следа. Според експерти сблъсъците със зоонози ще зачестяват - скоростта, с която се придвижваме по планетата ще смогнат за бързото разпространение на коя да е зараза, а унищожаването на дивата природа ще тласне изолирани преди животински видове към по-близък контакт с хората.

Бохемският Париж
Историята на квартал Маре в Париж е пълна с превратности, тъжна като френски шансон. През XVII век е най-модното място в кралството, а само два века по-късно - символ на разруха и упадък. Неотдавна обаче кварталът се възражда отново от тинята ("Маре" - в превод блато) за да се превърне в един от най-шикозните квартали на френската столица. Очарованието лъха на всяка крачка, а свободомислието на обитателите му и бохемския начин на живот го правят любимо място за живеене на тези, които предпочитат романтиката на средновековието пред бляскавия лайфстайл на съвременния човек.

Орли маймунояди
Запознайте се с краля на джунглата на Филипинския архипелаг - орела-маймунояд. Достига метър дължина, с тегло близо 6 кг. Царството му обикновено се простира на десетки квадратни километра гора, в която ловува летящи лемури, маймуни, змии и други птици. За съжаление масовото обезлесяване на Филипините не засяга само хората, но и съществуването на самия крал - гнездящите двойки са намалели в последните години до няколкостотин. Единствената надежда са създадените наскоро резервати с площ хиляди хектари, които могат да спасят популацията на орела маймунояд, а и други диви животни.

Морска микрофауна
Колко живот може да се побере в една капка морска вода? Много, гласи експертният отговор. С поредица от впечатляващи снимки фотографът Дейвид Лийтшвагер представя невидимите миниатюрни създания, които обитават морските басейни - мекотели, буболечки, охлюви, ларви... Мнозина от тези видове обаче са заплашени от повишеното ниво на киселинност в океаните (които поглъщат над една четвърт от отделения в атмосферата въглероден диоксид) - черупчестите морски създания ще са първите потърпевши.


--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199287#199287


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4067 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.