Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Оскари 2008: Късометражен анимационен филм (статия) - Анимация, Късометражни филми
Оскари 2008: Късометражен анимационен филм

Поредици: Оскари 2008

Автор: Ангел Генчев, събота, 16 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Доколкото не се отнасям кой знае колко сериозно към анимацията като цяло, късометражните анимационни филми винаги са ми се стрували като нещо малко и най-често забавно, излязло изпод ръцете на аниматорите в свободното им време. Разбира се, наясно съм, че новаците в жанра все пак с тях пробиват – евентуално – и това целят и различните конкурси, състезания и отличия, но все пак в контекста на най-титулованата златна статуетка би трябвало да се окаже нещо повече. А дали е така? Нека видим:

I met the Walrus. Не само това съвсем кратичко творение, но и номинацията, както и няколкото досега присъдени награди, просто трябва да са посветени на годишнината на Бийтълс, не виждам какво друго. Тъй като ми отне адски усилия да се докопам до него, междувременно успях да изчета и де що има писано по въпроса, та останах меко казано разочарован – каквото пише на официалния му сайт, това се и разправя, нищо повече. Навремето, някакъв 14-годишен хлапак се промъкнал в покоите на Джон Ленън и му взел кратко интервю (заигравката в заглавието е с Бийтълсовата „I am the Walrus”), та сега авторът на филмчето му облякъл леко хаотичните мисли в къса анимация. За съжаление, хипарливата антивоенна тематика на Ленън, лека му пръст, си я знаем наизуст, а и честно казано грозноватите скици в стил драсканици в училищна тетрадка не спомагат по никакъв начин доброто впечатление.

Madame Tutli-Putli. Никога не съм сънувал кошмар, свързан с пътуване с влак – може би защото обичам да пътувам с такъв – но ако бях, сигурно щеше да изглежда по подобен начин. Има си всичко, от подозрителните непознати лица и притесненията, през странните забежки на съзнанието точно преди същинския сън, до реалистичния истински кошмар – и всичко това в седемнадесет минути. Има обаче и още нещо – пътуването като символ, не като физическо преместване от едно място на друго, а като еволюция на съзнанието. Може би като единствена забележка - леко претупано към края, но все пак нали е късометражно. Червена точка за канадските аниматори.

Moya Lyubov. Класическата юношеска история, изпълнена в типична руска анимация – ееех, спомени, спомени. По „Любовна история” на руския писател Иван Шмельов, неколкократно номинираният за и носител на Оскар Александър Петров представя още веднъж добрата стара история за съзряването в маслени тонове и живи картини. Наистина прекрасна анимация, дори и тематиката и да не е безкрайно нова, при това великолепно изпълнена – особено в преливането между реалност и сънища. Но за съжаление фактът, че руският аниматор вече притежава лелеяния златен чичко, едва ли ще го класира още веднъж.

Meme les pigeons vont au paradis. Дори и без да разбираш капка френски като мен, е приятно да се потопиш в няколкото минути абсурд, на които французите изглежда винаги са способни. Можеш ли да си осигуриш място в рая чрез индулгенции, или не, се пита в задачката, а отговорът е доста интересен. За съжаление силният диалог, за който прочетох някъде, ми се изплъзна, но дори и само кадрите си заслужиха няколкото минути, а и самата анимация е може би най-добре направена сред всички кандидати.

Peter and the Wolf. Абсолютният ми шантав и безмълвен фаворит, "Пьотр и вълкът" по темата на Сергей Прокофиев е още една стара история - историята за момчето и кучето, онази за лютата зима на възрастния човек и пролетта на деството. Въобще не ме изненада разкритието, че е награждаван до момента - и тази статуетка ще му стои на място на рафта - повече ме изненада странната комбинация "британско-полски". Но все пак анимацията не е толкова силно закотвена в спокойните води на големите кинематографични пристанища, колкото игралната продукция. И честно казано, ако не спечели - ще бъда изненадан, макар и не за пръв път.

Та може би най-непридвирчивата и вероятно най-малко предвидима, а вероятно и неманипулирана категория за Оскар - с четири силни кандидата и един, който по скромното ми мнение не му е там мястото - но дали пък точно той няма да отнесе статуетката? Предстои да разберем.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199016#199016


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 5037 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.