Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Войната на Чарли Уилсън (2007) (статия) - Джулия Робъртс, Драма, Исторически филми, Том Ханкс, Холивуд
Войната на Чарли Уилсън (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, събота, 16 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Charlie Wilson's War (2007)

Политиката не е за всеки. Да оставим настрана убеждението, че е мръсен занаят, и да погледнем тънките нишки, на които се крепи света. Компромиси, връзки, бегли познанства, нужните хора на правилното място и в точното време - цялото това изкуство да жонглираш с фактите, да преиначаваш истината но без да я изкривяваш... Удивително е колко много може да постигне човек, воден само от убеждението, че върши правилните неща. Но това трябва да е човек, който плува в свои води, когато стане дума за преговори, убеждаване или договорки, човек, овладял тайните на политиката до съвършенство.

Филмът е създаден по действителен случай и използва реални събития и лица. Никому неизвестният конгресмен Чарли Уилсън, доказан женкар и пияница, избран от забутан Тексаски окръг, изведнъж нагазва в световната политика с ентусиазма на бойскаут. Решението му да издейства финансова и оръжейна подкрепа на афганистанците в борбата им със Съветския съюз отначало предизвиква само леки усмивки, но щом планът му сработва и започва да дава осезателни резултати, насмешката се превръща в нескривано уважение. Започвайки само с 5 милиона долара бюджет, той успява да превъоръжи и модернизира муджахидините и реално да спечели една от най-съдбоносните битки през Студената война - в крайна сметка Червената армия е принудена да се изтегли от Афганистан.

Том Хенкс е повече от убедителен в превъплъщението си на конгресмена Чарли Уилсън. Нескритата му привързаност към красивите жени и пълните бутилки не пречат на таланта му на умел политик, който умее да се измъква от всяка една каша. А и образът му на типичния внушаващ доверие обитател на Капитолия, който е загрижен за дребните проблеми на своите избиратели, е толкова достоверен, че ако бях гласоподавател, щях веднага да се завтека към изборните урни. Джулия Робъртс в ролята на фаталната жена край Чарли Уилсън е изкусителна и пленяваща, фино подръпвайки струните в душата на конгресмена, които го карат да върши почти невъзможни неща. И накрая уникалният шпионин с груби обноски и обезкуражаваща прямота - Филип Хофман постави нови граници за образ на Джеймс-Бондовец и напълно заслужено печели номинация за Оскар.

"Войната на Чарли Уилсън" би трябвало да се гледа дори и само от чисто исторически интерес, а освен това е чудесен филм с талантливи актьори. Всъщност има и капка катран на края - тъжният факт, че САЩ са готови да вложат един милиард за война, но няма да дадат дори един милион за построяването на училища или болници, е толкова вярна...--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199003#199003


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4806 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.