Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Фалшификаторите (2007) (статия) - Австрийско кино, Втора световна война, Драма, Европейско кино
Фалшификаторите (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Ангел Генчев, петък, 15 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Die Falscher / The Counterfeiters (2007)

Безспорно голяма част от модерната война се води далеч от бойното поле и като че ли първи това осъзнават немците по време на Втората световна. През 1936 г., нацистката военна машина организира невиждана по мащабите си икономическа операция, чрез която да подкопае устоите на противниковия финансов апарат. Под наименованието „Операция Бернхард”, Третият Райх произвежда количества фалшиви банкноти, целящи да предизвикат хиперинфлация и от там – пазарен колапс сред съюзническите страни. Ироничното в случая е, че в основно действащо се превръщат еврейски концлагеристи – художници, фотографи, гравьори, печатари, дори настоящи фалшификатори.

„Фалшификаторите” ни изправя пред историята на „Сали” Сорович, майстор в занаята и великолепен самоук талант-художник и дузината негови съратници – макар че е трудно да се нарекат така при подобни форсмажорни обстоятелства – събрани за изпълнението на задачата в „специализирания” концлагер Заксенхаузен. Специален или не, обаче, под лъскавата му обвивка прозира истинското съдържание, и обитателите му по нежелание са все така изправени пред същия стар въпрос с един отговор – да оцелееш или не – но едновременно с това и пред дилемата на избора между несигурното спасение или поне отлагане на неизбежното, което би им донесъл успехът в начинанието за сметка на Съюзниците, и почти със сигурност неоправдания и огромен риск, който биха понесли в противния случай.

Доста силен филм в актива на австрийската кинопродукция, трябва да призная, поне за мен – особено фактът, че не натрапва за пореден път безкрайните кошмари на концлагерите, а само ги загатва. Кратко, но твърдо, и точно там, където е нужно – за сметка на което се концентрира върху собствения си сюжет. Актьорите също са умело подбрани и се справят блестящо – няма да се спирам на имена, тъй като едва ли ще се срещнем отново с тях скоро. И като цяло, заявката за Оскар е сериозна и ненапразна - би трябвало да засили силно конкуренцията що се отнася до чуждестранните филми.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=198925#198925


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3928 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.