Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Персеполис (2007) (статия) - Анимация, Европейско кино, Френско кино
Персеполис (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, четвъртък, 14 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Persepolis (2007)

Винаги съм гледал на анимационните филми като нещо повърхностно и несериозно. Е, да, има чудесни примери за обратното - "Corpse Bride", "Шрек" и цялата плеяда съвременни анимации, които са по-скоро за възрастни, отколкото за деца. Но така или иначе от подобни заглавия очаквам да ме забавляват с хитроумен сюжет, весели намигания към други филми, интересни герои и приятна картина. Затова и "Персеполис" ме остави със зяпнала уста, та ми трябваше поне ден да осмисля какво точно гледах и защо един анимационен филм може да бъде по-въздействащ дори и от игрален.

Историята проследява живота на една малко иранско дете, въвлечено във вихъра на политическите промени, засегнали дълбоко родната му страна. Свалянето на шаха, ислямската революция, постепенното отнемане на свободата и налагането на жестоки мерки и религиозна дисциплина, дългата и кървава война с Ирак - поредица от събития, които за нас винаги са били далечен отзвук или не особено интересни заглавия в неделните вестници.

Филмът - поне за мен - е разделен на две части. Първата набляга по-скоро на политическите сътресения, вилнеещи в Иран за дълъг период от време, докато втората е насочена към проблемите на израстването, емиграцията, самотата - все лични и съкровени преживявания. А как изглежда една революция през погледна на дете? Идеализирано и героично, битките са легендарни, манифестациите и лозунгите са въодушевяващи и разпалват въображението на едно малко момиче. Но после започват да изчезват хора. Нейни близки попадат в затвора или биват екзекутирани. Свободата започва да се изплъзва - първо са забрадките, после идва пропагандата, отначало звучаща дори смешно, а после веселието става все по-малко и по-малко, скришно, потайно, зад тъмни и дебели завеси. И за да спасят непокорния дух на вече порасналата девойка, родителите й са принудени да я изпратят в Европа. Оцеляла след война и революция, тя едва не загива при сблъсъка си с чуждата култура, непонятните нрави и стената от предразсъдъци, здраво насадени у всеки западноевропеец. Самотните Коледи, липсата на приятели и семейство, любовните разочарования, неспособността да намери своето място под слънцето - всичко това карат Маржани да се чувства като своя сред чужди и чужда сред свои. А тепърва предстои да вземе трудното и болезнено решение към кой свят принадлежи...

Самата анимация е пестелива, дори схематична (от този тип, в който усмивката е просто ченгелче), почти цялото действие е предадено в черно-бели тонове. Въпреки това всеки от героите има характерни и запомнящи се черти, а дори и най-бегла отсянка на чувства е предадена точно и въздействащо. Озвучаването на ролите е поверено на известни френски актьори - достатъчно е да се спомене Катрин Деньов и Киара Мастрояни.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=198838#198838


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3931 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.