Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Оскари 2008: Късометражен документален филм (статия) - Документални филми, Късометражни филми
Оскари 2008: Късометражен документален филм

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, сряда, 13 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Документалните филми винаги са ми били интересни, защото са снимани по сценарии от истинския живот. С реални хора, събития и места. Без допълнителна украса или грим, без хитроумни диалози, без специални ефекти. Най-важното са историята и героите, които участват в нея. А късометражните филми са предизвикателство като късите разкази – не всеки може да предаде пълнокръвно и живо действие в рамките на четиридесет минути. Да видим на кои заглавия се спря благосклонния поглед на чичо Оскар тази година...

"Freeheld" (2007)

Полицайка, служила вярно на обществото дълги години наред, заболява от рак и въпреки химиотерапията неизбежният край е близък. Тя съвсем естествено иска да завещае пенсията си и всякакъв друг вид парични обезщетения на човека до себе си, с който е прекарала безброй щастливи мигове и който е останал до нея през цялата агония на болестта й. Единственият проблем е, че нейният партньор в живота е... жена. Официалните власти не искат да признаят правото й на наследство, защото бракът между лесбийки не е официално разрешен, затова тя повежда почти обречена борба срещу системата. Филмът няма да остави равнодушни зрители, тъй като самата история е достатъчно покъртителна, дори без да добавяме щекотливия проблем с брака между хомосексуални двойки, а и отделните сцени носят силен емоционален заряд.

"La Corona" (The Crown) (2008)

Бляскави тоалети, стилен грим, екстравагантни прически. Всичко, което обичайно съпътства един конкурс за красота. И много, много красиви жени. Единствената уловка е, че участничките в него са... затворнички. Да - измамници, крадци, убийци - целият контингент, който може да намерите в един женски затвор. Обаче победителката, която ще спечели короната на Кралица на красотата, няма да се появи по модни списания, нито пък ще дефилира по световните подиуми. Тя ще се прибере в килията си и ще заспи след изгасването на светлините, а следващият ден ще й предложи същото сиво ежедневие, както месеците преди това и годините напред. Вълнуващ и красив филм, не само заради очарователните жени пред камерата, но и заради идеята, че свободата може да се роди дори и зад решетките, пък било то и за миг. В крайна сметка достатъчен е един полъх настроение, за да те дари със щастлива усмивка.

"Salim Baba" (2008)

Застаряващ мъж над петдесетте обикаля улиците на Калкута (Индия) с ръчната си количка и показва филми. Доста необичайно, нали? Всъщност Мохамед Салим прави прожекции за деца, които надали ще имат възможността да отидат на "истинско" кино. За материал използва стари Боливудски заглавия, които собственоръчно сглобява, а после прожектира на камерата си, задвижвана с педали. Едновременно сантиментален и романтичен, филмът носи очарованието на онези въодушевени идеалисти, които тръгват да променят света само със силата на убежденията си. За съжаление, това приключение на духа е опорочено от скандал, подобен на този за "Борат" - главният герой в историята обвинява създателите на филма, че са го измамили, като са му платили само 250 долара за няколко седмици снимачна работа, като при това той никога не е разрешавал лентата да се показва на обществени места. Кой е прав в случая надали ще се разбере скоро, но скандалът определено намалява шансовете на филма за златна статуетка почти до нула.

Sari's Mother (2006)

Десетгодишно дете, болно от СПИН. Заразено при преливане на кръвна плазма. Тема, която винаги ще е болезнена за нас - българите. Но в случая става дума за иракско дете, а трагедията се развива на фона на войната и последвалата окупация. Майката на Сари трябва да се бори с разпадащата се здравна система, с бюрокрацията и корупцията, която се вихри в момент, когато държавната структура е крехка и нестабилна. Въпреки тъжната история за безизходица и отчаяние на филма му липсва онази човешка искра, която би трогнала дори и камък. За съжаление, лентата повече се доближава до бездушните репортажи на CNN, отколкото до разказ за една човешка трагедия. Все пак войната в Ирак е тема, която вълнува американското общество по принцип, така че заглавието обира симпатии по тази линия.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=11082


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4562 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.