Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Американски гангстер (2007) (статия) - Дензъл Уошингтън, Екшън, Ридли Скот, Ръсел Кроу, Холивуд
Американски гангстер (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, неделя, 10 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Когато чуя имената на Ридли Скот, Дензъл Уошингтън и Ръсел Кроу да се споменават в едно изречение по повод на някой филм, най-първичната и естествена реакция е да се завтека към най-близкия киносалон и да се сдобия с билет за първата възможна прожекция. Комбинацията от кои да е двама от тях винаги е била взривоопасна смес, а тримата наведнъж са като термоядрена експлозия сред ливада с маргаритки. Дензъл Уошингтън няма слаби роли, Ръсел Кроу пък редува силен филм след силен филм, а Ридли Скот отдавна е доказал, че няма тайни за него на режисьорския или продуцентския стол.

За какво става дума в "Американски гангстер" (това заглавие между другото не го харесвам особено, винаги ми навява спомени за "Американски върколак" и други подобни от сорта)? За бандити естествено. При това от афро-американски произход. Франк Лукас дълги години е дясната ръка на човека, управлявал Харлем, но след смъртта на покровителя си трябва да се бори за своето място под слънцето. И го прави по един необичаен, но изключително находчив начин - използвайки свои връзки във Виетнам, започва да внася качествена дрога оттам и да я продава на такива цени, че премазва всякаква конкуренция. Не само я смазва, но дори и я купува, за него работи дори италианската мафия. Докато насреща му не се изправя неподкупното ченге Ричи Робъртс.

Филмът е създаден по действителен случай и дали заради това образът на Франк Лукас (Дензъл Уошингтън) е някак си непълен. Той е представен предимно като умел бизнесмен, любящ съпруг, държащ на семейните ценности, отдаден на благотворителност и грижа за ближния, скромен, чистосърдечен. Същевременно това е човек, който внася тонове наркотици, убийствена отрова не само за афро-американците, но и за техните по-бледолики съграждани. Същият този мил филантроп се разправя брутално с враговете си, без милост или прошка. Но тъмната му страна е сякаш държана на сянка и рядко влиза в светлината на прожекторите, представяйки го като едва ли не жертва на обстоятелствата. Да, в крайна сметка той сътрудничи на съда и спомага за разкриването на голяма мрежа от корумпирани полицаи, но това ни най-малко не оневинява действията му, нито ги оправдава. От друга страна Ричи Робъртс (Ръсел Кроу) е по-земен и по-реален. Наистина той е неподкупен и честен, но само що се отнася до работата му - иначе лъже жена си, изневерявайки й с всяка срещната хубавелка и твърде рядко се грижи за сина си. Но пък срещата между тези два героя е наистина един от запомнящите се диалози в киното и определено напомня за титачния сблъсък между Ал Пачино и Робърт Де Ниро в "Жега".

Като цяло лентата е интригуваща и дори донякъде вълнуваща. Единственият проблем да не оценя високо този филм е, че вече съм го гледал, при това в много по-добра версия - казваше се "Дрога" (с Джони Деп и Пенелопе Круз). Голямата изненада лично за мен е Оскар-номинацията на Руби Ди (Мама Лукас) за поддържаща женска роля - изпълнението й не блести с нищо особено, но пък Академията е известна с особения си поглед.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=198426#198426


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4153 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.