Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Трансформъри (2007) (статия) - Екшън, Комикси
Трансформъри (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 09 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Transformers (2007)

Знаете ли кога един филм по комикс или анимационно филмче (от онези не особено сериозните) ме дразни? Дразни ме, когато интерпретаторите-автори на лентата са решили, че игралното кино изисква драматизъм. Вземете например „Спайдърмен” – забавни комикси, забавна анимацийка, обаче на големия екран излязоха три части, които могат лесно да се характеризират с „Гола вóда и стъпки по потника”. Просто защото сюжетът изобщо не предполага сцени от вида Спайди-поничка* реве, Спайди-поничка и неговите душевни терзания и т.н.

Слава Богу, горното не важи за „Трансформъри”. Създателите на този филм са се досетили, че могат да направят фантастичен екшън с комедийни елементи, който забавлява зрителя с динамично развиващата се история, прекрасните специални ефекти и забавните лафове. Защото в такъв тип филм човек търси точно това. Номинацията за Оскар за визуални ефекти говори достатъчно за това, дали наистина нивото на специалните ефекти е добро, така че ще премина директно към екшъна и лафовете.

Екшън сцените са много и разнообразни. Имаме екшън в стил "Бързи и яростни", имаме и военен екшън. Че даже и специалните служби в преследване не са пропуснати. Сцените се редят една след друга и въпреки че стиловете са различни, авторите са споили сцените доста добре и човек далеч не остава с чувството, че щрака между каналите. Даже напротив – лентата си има вътрешна логика и човек я следи с интерес до самия край. Който е леко изненадващ.

Визията на извънземните трансформиращи се роботи е стилна, като само ангелът-пазител Бъмбълби вади малко глупаво изглеждащо лице, ала Искрен Пецов (който иначе си е страхотен човек, както и Камарото е страхотна кола и добър пазител за младия Уитуики).

Комедийният елемент също е на високо ниво. Толкова много запомнящи се скечове и лафове в един филм не бях виждал от златната епоха на екшън-комедиите. Не че и в момента ги няма, просто липсва тази свежест и 100% чиста забава. Дали защото все повече и повече Холивуд се опитва да прави сериозно кино, дори тогава, когато това е неудачно, или по друга причина – не мога да кажа.

И въпреки че започнах да гледам „Трансформъри” с предубеждение и очакване за мазохистична наслада от коментирането на поредната тъпотия, която съм изгледал, след 144 минути осъзнах, че бележникът, в който смятах да си водя записки, че да мога да го разчленя кадър по кадър, стои празен, а на мен ми се иска още и още зрелище.

--
* Тук искам да отбележа, че поничката е най-близкият по визия неодушевен предмет до лицето на Тоби Макгуайър, когато играе драматичен момент.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=198328#198328


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3998 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Весел Цанков: "Пиксел"
Dante 01 (2008)
SciFi Series: Dark Angel
Интригите в ролевата игра
Watchmen (2009)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.