Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Аквариумни жаби-албиноси (статия) - Биология, Наука
Аквариумни жаби-албиноси

Автор: Abigail, вторник, 20 януари 2004.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Клас Земноводни /Amphibia/

Земноводните са първите гръбначни животни, които са населили сушата.Появили са се през горен девон, преди около 350 млн. Години, когато е имало голямо разнообразие. Днес са познати повече от 2440 вида. В България се срешат 16 вида.
Сухоземният начин на живот е наложил редица белези, отговарящи на изискванията за живот на сушата. Крайниците им напр. са пригодени за движене по сушата и са от типа на т.нар. петопръстен крайник; дихателните им органи са белите дробове и кожата. Имат ниска интензивност на обмяна на веществата и непостоянна температура на тялото.

Към земноводните спадат три разреда: безкраки, опашати и безопашати, каквито са жабите.

Водни жаби
Още по-лесно се отглеждат представителите на семейство Pipidae - познати и обичани от акваристите ноктести жаби. Те трудно биха спечелили конкурс за красота, за това пък са весели и с шеговита очарователно поведение

От представителите на сем. Пипове най-често се отглежда гладката ноктеста жаба (Xenopus laevis), чията родина е Африка (местното и име е “платанна”). Гладката ноктеста жаба е много лесна за отглежане, а е и един от петте моделни организми /използвани за лабораторни опити/ наред с микроорганизма Е. coli, бялата мишка, винената мушица /Drosophila melanogaster/ и един вид червей.

Женската достига до 12 см на дължина, а самците са валко по-дребни. Тялото е непохватно и широко, с тънки и слаби “ръчички” и мускулести задни крайници, с дълги нокти на първите три пръста и големи плавателни ципи. Окраската на тялото отгоре е сиво-кафяво мраморирана, а отдолу-белезникава. Има и жаби албиноси с много красиви червени очички.

Този вид жаба е типичен водолаз. Живота си прекарва във водата. Там нощува, търси и улавя храната си, размножава се. Заради изцяло водния си начин на живот при нея се наблюдава съкращаване на езика и на горния клепач. Очите за дребни. Встрани от тях на главата й се виждат двойка мустачета, които имат осезателна функция /за съжаление в досегашния си опит не съм ги забелязала/. За тази цел има и странична линия, както е при рибите.

Дермата при земноводните е сравнително тънка, Независимо от това при разглеждането й под микроскоп се очертават два слоя-горен, в който се намират лимфни пространства, кръвоносни съдове, нерви и жлези и един долен-съединително-тъканни влакна. Благодарение на обилието на кръвоносни съдове в кожата и от това, че се поддържа винаги влажна, тя има важно значение като дихателен орган. Промяната на окраската се дължи също на хроматофори, които лежат на границата между епидермиса и дермата. При дишането могат да се отбележат две фази-външно и вътрешно дишане. Под външно дишане се разбира обмяната на газове между кръвта и околната среда. Това се осъществява в белите дробове и частично чрез кожата при земноводните животни. Капилярите на белите дробове са в непрекъснат контакт с въздуха. Интересен факт е, че в един литър вода с температура 100 С количеството на разтворения кислород е 7,87ml, при 200 С-6,35 ml, а количеството на кислорода в един литър въздух е 209,5ml.

Независимо от това, че белите дробове се намират вътре в тялото, споменатият обмен на газовете се приема за външно дишане. При жабите белите дробове се считат за най-примитивни , а развитието им започва още от ларвните стадии. При него кръвта поема О2 и освобождава СО2. При вътрешното дишане става обмяна на газовете между кръвта и клетките на тъканите.

Когато със своите малки очички, разположени на темето, тази жаба се опули право нагоре, въздействието е много комично. На някои места наричат тези жаби “водни маймуни”, с което намекват за необикновената им лакомия и особени “маниери” при хранене. Водните жаби нямат език и затова трябва да хващат плячката си с челюсти или да я хващат с предните си крайници, както и маймуните, и да я тъпчат в устата си. Скромната и незабележима водна жаба е играла важна роля в развитието на медицината-тя е била използвана за т. нар. жабешки тест (установяване на бременност). Xenopus laevis е един от 14-те вида ноктести жаби. Някои от тях, като кенийската, камерунската, етиопската, капската и други, имат доста по-ограничено разпространение. Ареалът и обхваща Южна Африка, Ангола, Замбия и Танзания. В тези райони някои от реките през лятото пресъхват. За да преживеят, гладките ноктести жаби напускат пресъхналото корито и се придвижват по сушата, докато попаднат в друг водоем. Понякога това не има се удава и те се заравят във влажната тиня по дъното, като изпадат във вцепенено /летаргично/ състояние, наречено летен сън. След преминаването на неблагоприятния период жабите се съвземат, започват отново да се хранят и размножават.

С пълноводието възможностите за изхранване рязко нарастват, жабите бързо се угояват, унищожавайки несметни количества яйца и ларви на комари. Не прощават и на попови лъжички, дребни жабки и рибки, червеи и други водни животинки. По този начин се намалява и разпространението на маларията.

През размножителния сезон /юли,август, а в аквариумни условия - през цялата година/ мъжките квакат силно. След сформиране на съпружеската двойка мъжкият обхваща своята половинка пред задните й крака и снасянето на яйцата започва. Те се отделят поединично, рядко по 3-4 наведнъж, и общият им брой е около 15 000. Падайки на дъното, те полепват по подводните камъни и растения. При температура 220 С развитието на зародиша в яйцето трае 48 часа, но до пълното му превръщане в малко жабче минават 2,5-3 месеца. Малките индивиди достигат полова зрялост на втората година. За съжаление, ларвите се отглеждат трудно. Имала съм проблеми с ларви, получили асцит с дифузен оток, което според мен се дължи на сърдечна или бъбречна недостатъчност. Друго различие между дебелите книги и опита, което аз съм забелязала, е изникването първо на задните крайници, въпреки, че според книгите трябва да е обратно.

Гладката ноктеста жаба се отглежда в обикновен аквариум, без необходимост от създаване на специални условия. Понася се добре с рибите. Максималната продължителност на живота и е 15 години.

Ноктестите водни жаби са всеядни! Те лесно се научават да ядът месо и храна за аквариумни рибки и бързо се приучават да премат лакомства направо от ръката на стопанина си.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=865


Допадна ли ви този материал? (9) (1) 19033 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.