Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Мениджъри, фараони... (част 1) (статия) - Бизнес, Общество
Мениджъри, фараони... (част 1)

Поредици: Мениджъри, фараони...

Автори: Владимир Атанасов - Delvig, Т. Христов, неделя, 03 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Времето на промени е мъгливо, но пък мрачно...To се отрази във всяка една посока - в бита, обществото, личния живот, културата и т.н. Вятърът отвя старите отживели управленски структури и донесе нови, някак странни и все още предизвикващи повдигане на вежди. България винаги е била уникална държава и в този аспект не остава по-назад. От една страна си имаме нашата исконна любов към ранговете, явно атавизъм останал от бащи и дядовци комсомолски и партийни секретари, завеждащи отдели, председатели на районни нещо си...
От друга, имаме английския език. Кротката, цивилизована и служителска дума "мениджър", преведена на български се превръща в легендарното "управител" (от управлявам, управа, оправям, натискам, контролирам, самоуправие и тн..) Тази лингвистична трансформация преминава в поведенческа такава. И това не е учудващо, като се има предвид, че българския народ лесно се влияе от прости стимули. Ако (за нуждите на визуализацията) трябва да я представим графично, най-лесният начин е да си припомним онзи стар клип на Майкъл Джексън, в който известният циг… изпълнител, внезапно обрастваше с козина и зъби под влиянието на пълната Луна...


Мениджъри
Само преди няколко години "мениджър" звучеше гордо. В реномирани университети се преподаваше мениджмънт, сергиите за книги бяха заляти с ръководства, указания и ред подобни помагала за добрия мениджър. Това обаче в днешно време е твърде недостатъчно и звучи толкова общо колкото и лекар, затова трябва да се отчете тясната специализация.

- Office Manager (шеф дьо зал) - добрата стара секретарка, която прави кафета, търчи до принтера и обратно и понася капризите на шефа. Ако нямате химикалка тя ще отиде до Офис 1 Суперстор да ви я купи.
- Account Manager (advanced mail proxy) - с една дума пласмент. Отговаря за конкретен клиент(и), правейки мили очички, танцува му на пилон и каквото още трябва за да е доволен клиента. Понеже отговаря за комуникацията между производствения сектор и клиента, често има навик да преразказва мейлите на клиента или да препраща само част от тях, спестявайки ненужни (по негово мнение) детайли. Резултат - изгубени в превода седмици или месеци.
- Product Manager (idea generator) - в задълженията му влиза обгрижване на продукт или гама продукти, изживява се като шеф на акаунт-мениджърите. Втълпява на клиентите безумни или нереализируеми идеи, които по-късно докарват до нервна криза хората, които са длъжни да ги внедряват
- HR Manager (Великата китайска стена) - завеждащ "Личен състав", ако още не сте се сетили. Обикновено уплътнява работното си време като назначава неподходящи хорa или пък отказва работа на способните под предлог, че не му харесва цветът на очите им. Организира тийм-билдинги и други мероприятия за сплотяване на колектива. Ако колективът не се сплоти и вземе та напусне, вината обикновено е на конкуренцията.
- Маркетинг мениджър - Обикновено е жена. (Заради негласното правило, че "жените по-разбират от такива работи"). Обитава ареала обозначен като "Маркетинг отдел". Там винаги мирише приятно и винаги е подредено (защото единственото нещо, което се ползва редовно е... АйСиКю). Когато прекрачите прага на тази стая, (например, за да попитате защо материалите за рекламната кампания през Януари са получени през Март и наброяват 50 брошури и 12 запалки с логото на фирмата) ви посреща нежно стържене на пилички за нокти, гледката на къси поли, чипсчета по плотовете и във вас се заковават няколко чифта ококорени, големи очи с пърхащи мигли намацани с Ревлон и напълно лишени от всякаква мисъл. Има два типа Маркетинг мениджъри:
1) “The Devil wears Prada” - пеперудка, която пърха на високи токове из офиса, усмихва се на всеки отнесено и винаги носи голяма папка с листове, които разпилява на всеки ъгъл, особено, ако види по пътя сладкия нов колега от съседния отдел. Сферата й на дейност е неясна, но тя винаги изглежда претрупана с работа, пък и е облечена според последния писък на модата.
2) “Legaly Blond” - това е резултат от фетиша на някой от директорите да си има маркетинг отдел или криворазбрания принцип, че всяка фирма трябва да си има такъв. Представлява кръстоска между фолк певицата Глория, Сара Джесика Паркър и Барби. По същество е по-висша форма на секретарка, но като реална полза се съревновава с офисния фикус. Обикновено носи със себе си чудовищно скъп служебен лаптоп (бял за предпочитане), който ползва за чатене по АйСиКю.

Асистенти
Отдавна мина времето, когато с "асистент" се обозначаваха онези чорлави младежи с големи диоптри и налудничав блясък в очите, които бяха способни да разбият атома с тесла, разсъждавайки на чаша водка за философията на Кант в един през нощта в родния университет. В съвременната фирма асистентът е дясна, лява, а понякога и двете ръце на прекия си началник. Полето му на дейност може да се разпростре от Ванкувър до Владивосток, или респективно от Марианската падина до Хималаите.

- Office Assistant - същото като Office Manager, ама малко по-обидно. Все пак с времето и направените кафета може да се издигнете до гореспоменатата титла. Не че служебните ви задължения ще се променят особено.

- Sales Assistant - Подобно на Office Assistant, но малко по-тясно специализиран. И въоръжен с познания по ексел (за леко напреднали), виртуозно принтиране и пускане на факс.

(следва)

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=197773#197773


Допадна ли ви този материал? (1) (1) 3649 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.