Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: В името на краля (2007) (статия) - Бърт Рейнолдс, Джейсън Стейтъм, Джон Райс-Дейвис, Кинопремиери, Кристана Локен, Рей Лиота, Уве Бол,
В името на краля (2007)

Автор: Т. Христов, събота, 02 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Гледна точка: В името на краля (2007) от Иван Ж. Атанасов


Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Има филми, които са истинско предизвикателство за човешкия дух. Има филми, които разкъсват контурите на действителността и смилат реалности. Има филми, които се превръщат в легенда с един едничък кадър и сияят с божествена слава през десетилетията, превръщайки се в кино икони за поколения зрители. А, спокойно, "В името на краля" не е от тях.

Сюжетът е интригуващ до степен на средностатистическа отегченост – все пак говорим за не особено оригинален фентъзи филм. Един фермер, със запомнящото се име Фармър, се труди на полето, осигурявайки с пот на челото оскъдната прехрана за своето семейство. Предполагам, че е трудно да прекопаваш репите с препасан на кръста еднометров меч, обаче ако си израсъл в опасен квартал, тоест околност, това сигурно е задължително. Лоши кучеподобни същества вилнеят из родната му страна, а кралската армия е безсилна да се справи с опасността. Отгоре на всичко зъл магьосник е нает от племенника на краля, който пък ламти да измести чичо си от трона. Кой друг би могъл да се пребори с този объркан ребус от сложни политически интриги, предателство, измяна? Кой би могъл да разсече Гордиевия възел оплел благородния крал? Фермерът Фармър и неговите бойни другари разбира се. Някъде по пътя има горски жени нинджи, епични битки, чутовни двубои, хвърчащи стрели и остри мечове. И две калории любов, колкото съвсем да не отслабне романтиката. Така разказано дори може да прозвучи интересно, но не е.

Актьорите са събирани на принципа "звезди ли искаш да ти свалям от небето или морски пясък да броя". Прословутият режисьор Уве Бол е събрал мъничко съзвездие да участва в лентата му - Джейсън Стейтъм, Рей Лиота, Бърт Рейнолдс, Джон Райс-Дейвис, Кристина Локън и много други, всъщност дори третостепенни герои предизвикват полуучуденото "хм, и този съм го виждал някъде". Очевидно бюджетът на филма е стигнал само за заплати на актьорите, защото не личи да са влагани пари в каквото и да е друго. Музиката е достойна за курсова работа на първа година студент в Консерваторията, по-скоро дразнещ шум, несъответстващ на действието, отколкото мелодия. Самите батални сцени са ма-а-а-алко по-добри от някой махленски въргал, комбиниран с хореографията на балет от народно читалище и не допринасят особено нито за динамиката на действието, нито за хипотетичната наслада от истинска пълнокръвна битка.

За легендарният Уве Бол - човекът, който си спечели световна слава с невероятна поредица от глупави и безсъдържателни филми - могат да се изпишат не страници, ами цели томове, затова ще приключа с една запомняща се реплика, която прочетох в IMDB: "Не съжалявам за 16 $, които похарчихме с мъжа ми, съжалявам за двата часа от живота ни, които пропиляхме напразно". Киното, излиза, може да те накара да се замислиш за важните неща...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=197755#197755


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4938 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.