Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Nomad (The Warrior) / Номад (Воинът), 2005 (статия) - Аблай хан, Военни филми, Драма, Исторически филми, Милош Форман, Сергей Бодров
Nomad (The Warrior) / Номад (Воинът), 2005

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 28 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Стане ли дума за приказен филм, винаги се сещам за великолепните, пищни екранизации на Холмарк – всякога удоволствие за окото. Но по някой път се и питам: "Това ли са новите дрехи на Приказката?". Не поради разточителната ефектност, която поне там не пълни сценарии без дъно. Не и заради нерядко сериозните промени, извайвани от холмаркци от суровата глина на оригинала. Или пък може би и двете: заради сложността.

Приказката е простичко нещо – прости думи, кратки реплики и диалози. Къси изречения, възприемчиви герои. Без възвишени лингвистични хватки и философски многоъгълници. Ясна и целеустремена. Недвусмислена и достатъчно мъдра за твърде критичното детско съзнание. Вероятно всичко това я прави толкова трудна за написване, камо ли пък екранизация, и точно тук грабва "Номад".

Тази конкретна приказка всъщност не е приказка, ами полулегенда, полуистория – и то не чак толкоз древна – което обаче не прави особена разлика. И самата нея няма да ви предавам – дори и да не сте я чували, сте чували подобна, а и да не сте – ще чуете още в самото начало. От там нататък остава единствено да я изслушате...

Самият "Номад" е френско-казахстанска продукция, въпреки почти пълната липса на френски имена и факта, че главните роли са поверени на мексиканец, американец и полукитаец-полухаваец. Този факт съвсем не е притеснителен, обаче, тъй като далеч не изпъкват фрапантни недоразумения от калибъра на русичкия Ахил и черничкия Орфей. Както е и дълбоко характерно за френското кино, именити актьори отсъстват - те и в домашните им продукции се броят на пръстите на едната ръка, като обикновено не се засичат на една снимачна площадка. Може би някои са виждали Джейсън Скот Лий (хавайският китаец) в ролята на Аладин в "Приказки от хиляда и една нощ" на Холмарк – и толкоз. За сметка на това се забелязва изпълнителният продуцент – не друг, а самият Милош Форман. Сценарист пък, отново, както и в другата казахстанско-многонационална продукция – "Монгол" – е Сергей Бодров.

"Номад" е особено изпълнен филм – в елегантен, странен и типично френски маниер – филм от красиви картини, тук-таме нарушавани от някоя добре поставена, кратка реплика. Точно като приказка. Без спънки и разточени сцени из действието, плавен и прав като стрела – от перата до острието. И - отново като приказка – без излишни световъртежни ефекти, без завоалирани дълбоки промисли, малко директен и нерафиниран, простичък, без скодоумни диалози, и именно в тази си същност – изтънчен, дори красив.

И по всичко личи, че казаците са поели по правилната пътека на киноизкуството – веднъж излезли изпод сянката на "Время" и "Мосфильм", не се свенят да попиват щедрия опит на западноевропейските си събратя. Какво ще отгледат тепърва предстои да видим, но поне аз със сигурност ще следя с интерес.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=197277#197277


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 6849 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.