Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гор Видал: "Сътворението" (статия) - Американска литература, Гор Видал, Исторически роман
Гор Видал: "Сътворението"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 20 януари 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Що е то Сътворението? Откъде са тръгнали всички неща? Ще се учудите колко най-разнообразни гледни точки има по тази тема в човешката история. През 445 г.пр.н.е. Кир Спитама, персийският посланик в Атина, слуша Херодот, четящ своите “Истории” за гръко-персийските войни.

А на вас случвало ли ви се е да се замислите колко небивалици се срещат из историческите документи? На Гор Видал определено му се е случило. На Кир Спитама – още повече. Така, в отговор на “Историите” (и собственото си недоволство) престарелият персиец поднася на племенника си Демокрит историята на своя живот. Той е служил на трима велики персийски царе – Дарий, Ксеркс и Артаксеркс. Сам е внук на пророка Зороастър. През дългия си живот по пътя си е пресичал, освен Персия, Гърция, Китай и Индия. Срещал се е с Буда, Госала, Лао Тце и Конфуций. Това е в три изречения съдържанието на “Сътворението” – историческа новела, обхващата всъщност по-голямата част от цивилизования свят през далечния пети век преди новата ера. Да не говорим, че тогава в пределите на световната империя влизат двадесет и две сатрапии, сред които дори и Египет.

Самото произведение е сериозно интелектуално предизвикателство, с широка гама разсъждения върху фундаменталната природа на сътворението. Ако вероятно е невъзможно да се избегнат плитките описанийца при представянето на комплексни философски и религиозни системи в новела, то Видал е свършил великолепна работа в тази насока. Тоест, ако не знаете нищо за будизма, конфуцианството или таоизма, в “Сътворението” ще научите поне мъничко за тяхната същност. Още повече, авторът изключително внимателно избягва всякакви анахронистични връзки с християнството (въпреки, че за разлика от будизма и конфуцианските идеи, зороастризма сам по себе да му е доста близък).

Философските и религиозни идеи изграждат ядрото на Сътворението, но Видал не им позволява да “обземат” действието. Новелата изобилства от исторически и политически събития и сблъсъци на интереси, което я превръща в напрегнато и заинтригуващо четиво, макар и обемисто и тук-там на места леко накъсано. Елинизмът е мъчното новородено в историческата схема, докато остатъкът от Европа е мрачна и гориста област въобще извън зрителното поле на цивилизацията. За сметка на това, от другата страна на фокусирания в Атина и стоящата на юг Персия компас, са вече древните цивилизации на дравидска Индия и Китай. Разказвачът, закован в момент от времето, изглежда изумен от възможността светът да е толкова наситен и плодовит на значение и значимост. Читателят вероятно ще забележи, от своя страна, синхронният исторически момент, в който едновременно Европа, Китай и Индия са в състояние на сериозна промяна. По-точно този момент е изключително добре подбран, тъй като, както казах, в него почти едновременно живеят трима велики пророци – Буда и Конфуций, от една страна, а като жив проводник на Зороастър се явява неговата кръв, директният му наследник Кир Спитама.

А и от друга страна, по-незаангажираният читател ще може да се наслади на великолепното описание на вечните гръцки интриги и тези в персийския царски двор, междуособиците сред индийските и китайски държавици и десетки пълнокръвни персонажи. Не липсва и добро количество хумор, на места загатващ и ежедневна тематика, в това число и тук-там злъчните и саркастични забележки на вече възрастния главен герой, които се намесват в действието.

Може би Видал е трябвало да е стане професор, толкова ефективно пресъздава тока на човешката история.. Мен поне тази трудно описуема книга – гледам колко накъсано съм писал и нагоре, но просто се чудя на какво да се спра най-първо или как да обхвана всичко – буквално ме откъсна от днешната действителност и ме върна 2500 години назад. И да ви призная честно, не ми се стори особено различно. Изглежда е прав онзи, който казва, че историята е цикличен процес и всичко ново е добре забравено старо..

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=870


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 10315 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.