Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Онлайн общностите - дали, или? (статия) - Интернет, Комуникации, Общество
Онлайн общностите - дали, или?

Поредици: Аз, моя милост и Интернет

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 13 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

“There is no real life, only AFK* and online”

Повечето от вас, читателите на тази статия, със сигурност са запознати с тематиката. Но, след едно скорошно изживяване, ми се стори добра идея да излея мислите си по въпроса в една-две кратки статии. Онлайн общностите, едно от чудесата на 21 век, което ни обединява, но и разделя, са нещо, за което си заслужава да се пише – дори само в помощ на онези, търсещи баланса между AFK и online, както шеговито се е изразил незнайния автор на мотото на този материал.

Тъй като споменах скорошно изживяване, няма да е честно спрямо любопитството на читателя да не го и споделя. Ще започна със себе си – членувам в доста онлайн общности – SciFi общност, „Цар Лъв” общност, SciFi game общност, електронно списание, Lineage 2 клан – доста са, отнемат ми немалко време, а и като цяло покриват основните типове възможни. Въпросната случка се случи в сферата на Lineage 2. Цъкам си аз из Сивостена и alt+tab-вам на игрицата, да видя дали не се случва нещо интересно (докато прехвърлям, естествено, и останалите си интереси в мрежата) и изведнъж – звъни телефона. Вместо име – странен псевдоним. Следва бърза обработка на информацията, кросчек в базата данни, която ми служи за мозък, и – проблясък! – аха, един от клана. Кратък разговор от вида: „Какво става мой?”, „Абе, пич, падна ми нета, няма какво да правя, кажи какво правите, че направо ще изкукуригам тука”. Да беше в София – да бяхме се видели за по кафе, ама като не е... си останахме с това.

Доста показателен пример за една от негативните страни на онлайн общностите – създаваш си приятели по жицата, а като я няма жицата си сам. Самотата е страшно нещо и, честно казано, предпочитам да не ме наляга по независещи от мен причини като силния вятър, снега или изцъфтялата LAN карта. Вече можете да прочетете за анонимността, мистър Христов пък и отговори с различна позиция, така че няма да се впускам отново в същите проблем. Но и те могат да се добавят към списъка с негативите. Чисто здравословните проблеми също са до болка известни – буквално. Като започнем от липсата на движение, с разните и неприятни последствия и проскърцвания, минем през почти задължителното затлъстяване и стомашно-чревните неволи, добавим и хемороидите за цвят, и нещата блесват – онлайн общностите са не са комай полезни! Дайте да ги изкореним!

Чувам ли тих бунт от другата страна на монитора, или пак са гласовете? Всъщност, горното не е шега. Подобни призиви, а и причините за тях са си съвсем реални и ако нямаше и позитивна страна, честно казано щяха да са доста резонни. Плюсовете, обаче, са доста. Създаването на съвсем реални познанства благодарение на онлайн контактите, например – ето го „Сивостен”, където някои хора от чиста виртуалност преминаха към доста материално приятелство. А дори и онлайн, тези контакти обикновено са толкова разнородни, че винаги има към кого да се обърнеш с по-конкретен въпрос. Доста съм научил от хора, които въобще не познавам, а и все някой се е облагодетелствали от моите знания. Също така участвам в един мултинационален и един национален проект, които се развиват напълно, или почти изцяло онлайн. Дали с конферентни връзки, интернет форуми или ICQ, въпросът е, че говорим за нещо, което се очаква да произведе продукт, а по този начин комуникацията ни е безкрайно улеснена – с различните краища на страната, дори и с чужбина – спор няма. Познавам и хора, които са се оженили покрай интернет познанството си и живеят щастливо вече повече от пет години – прилична продължителност на съвременен брак. Дори немци, понаучили английски само и единствено покрай (и заради) онлайн общност, без никога да са го вземали в училище – ей тъй, с речник и гледане – а езикът винаги е от полза. Така че, ако намериш баланса между AFK и online, поне част от негативите могат да се превърнат в позитиви... освен чисто медицинските, от които, за жалост, бягане няма.

„А къде лежи тоя баланс?” ще попитате. На този въпрос няма точен отговор от вида „Да приемем, че работите 8 часа, спите 8 часа и имате 8 часа свободно време. Използвате 2 часа от работното си време, за да „киснете онлайн” значи имате 10 часа свободно време. Разпределете го 2 часа по разни сайтове, 2 часа за игра и останалите 6 за среща с приятели, 2 от които ви отиват в социализиране в градския транспорт.”

Отговорът по-скоро трябва да бъде – балансът лежи там, където не се стига до случки от вида на първия пример в тази статия. Ако щом ви спре интернета изпадате в тих ужас, значи определено трябва да излизате по-често с приятели. Ако нямате... е интернет е добра база да си намерите – от 200-те ви познати поне десет живеят в района, а от тези 10 има поне един, с който си заслужава да пиете по бира. На живо.

А в следващата статия ще уточня какво по-точно исках да кажа под „основни типове онлайн общности”, пък може и да разберете малко повече за Сивостен отвътре. Също така ще получите и отговор на въпроса защо в някои големи онлайн общности комуникацията е по-малко, отколкото в някои по-дребни, и може би ще се позабавлявате с примери от торбата на автора. А дотогава – get a life!

----
* Away from keyboard (б.р.)

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=196071#196071


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3855 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.