Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi обзор: Най-най космически съдинки (статия) - "Андромеда", "Бойна звезда Галактика", "Вавилон 5", "Седморката на Блейк", "Стар Трек: Ентърпрайс",
SciFi обзор: Най-най космически съдинки

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, петък, 11 януари 2008.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Струва ми се, че по някой път се намира място и за подобни писанийца - непретендиращи за изчерпателност или някаква особена акуратност, но все пак четиво между другото. Или, иначе казано, не бих си я сложил в биографията тая статия - още преди да съм я написал - но ще ми е забавно да я "драсна", пък нека ви е забавно и да я "скролнете". Хем да поразведри поредицата.

Космическите съдове - от Ентърпрайс до локвоскачача на Шепърд - са неразделна част от битието на научнофантастичните сериали, или поне онези седемдесет и пет процента, които се развиват и в Космоса. Освен това, те са и може би най-горещата спорна точка между строгите научници и разкрепостените фантасмагорици - започнем ли от вездесъщият звук "фиу" и маневрите във вакуум, през подпространствения преход, та по пътя до биомеханизмите, кристалните матрици, йонните фунии и въобще какво ли още не. Следните няколко "класации" ще се опитат да се посмеят за сметка и на двете страни в Конфликтъ, и каквото вече сабя покаже.

По принцип, по подобие на вече изтъркания като за шаблон морски флот, космическите единици се делят на "малки" и "големи", като средните по размер се сливат с големите, а под малки се разбират от едно- до няколкоместни. Няма да се посвеня да ги разделя и аз. Нека започнем от големите.

Топ 5: Най-странните, но не домашни, видеофлагмани на Вселената
Е, всъщност няма точно и само флагмани да бъдат, но все пак звучи добре

5. Stargate SG-1: Prometheus

Едва пето място остава за "Прометей", първото чедо на Землянската флотилия от Старгейт SG-1 - онова, за което няма просто грам съмнение, че е мъжко. Иначе, "Прометей" не страда от особени недостатъци - може да е грозен и фалически, но е отговорно примитивен, поврежда се повече от достатъчно често и се затруднява да порази вратата на противника дори с асгардска асистенция. И все пак, за съжаление, дори и командването на майстора на второстепенни роли и любимец на публиката Баркли Хоуп - в случая полк. Пендъргаст - не го прави по-привлекателен.

4. Blake’s Seven: The Liberator

"Седморката на Блейк" е убер-класика - не би било редно да се гъбаркаме с нея, дори и след още двадесет години. При все това, "Освободителят" силно наподобява наръч инжекции с назално спрейче в средата. И макар и Блейк да води флотилия от един, то идеално се вписва в настоящото подреждане.

А трябва и да признаем и че в по-късните сезони не изглежда чак идеално зле.

3. Stargate: the Goa’uld Ha’tak & the Atlantis

Дойде време на медалистите, и пак се връщаме край Звездната порта. Кой знае защо, сценаристите на този легендарен сериал са силно пристрастени към летящите сгради и си ги визуализират като най-потресаващо могъщи вакуумоплаватели. Вярно, че без триене и формата няма значение, ама чак толкоз...

Да ви се е струвало смешно пирамидите от Гиза да си орбитират кротко Марс, например? Не сте единствени. Гоа'улдските произведения на космическото изкуство идеално кореспондират с историческата им псевдопостановка в сериала, но също така перфектно си правят сепуку, що се отнася до визия – чудесна, правилна, четириъгълна, и... каменна пирамида сред чиния от хай-тек джунджуфляци. Чудя се как ли я отопляват. Или уплътняват? Но няма значение – long live the snakebutts!

Древните, обаче, не могат да останат по-назад – освен във времето. Нека заредим зед-пи-ема и хвърлим едно око към галактиката Пегас.

Атлантида безспорно е едно от внушителните анимационни творения – кули, кулички, локвоскачачи, приземяващият се, доста миниатюрен на фона и "Дедал"... Потапя се и изплува като шамандура. Щит си има. Въобще, няма нищо изненадващо във факта, че освен това, което е, тя е и това, на което не прилича – а именно, гигантски космически кораб (особено имайки предвид, че се намираме в меката на сградопоклонниците). Но... и това добре... Докато не полетя. Ако не сте гледали Атлантида, едва ли можете да си представите културния шок, предизвикан от факта, че нещо толкова величествено е способно в ду... изотдолу да изглежда като медуза, а в космоса – някак ама наистина не на място.

2. Star Trek: the Romulan Warbirds

Нека не забравяме и позахабената перла в короната на сай-фай сериалите - Стар Трек. За повечето модели на същинския сай-фай флагман – Ентърпрайс – също могат да се кажат някои не толкоз добри неща, но нека поне този път го оставим на мира.

Стартрековци си имат все пак и други преимущества. Например, ромуланите. Като цяло, ромуланските бойни птици съвсем не изглеждат зле – особено в по-модерни времена – огромни, зелени и с доста хищна муцуна. Една дребна подробност, обаче, винаги ме е оставяла крайно озадачен. С две думи са ужасно... кухи, и явно съставени основно от вакуум. Празно пространство, кой знае защо заобиколено от тънък сандвич жизнено пространство, като черупка. Да кажеш, че има нещо общо с аеродинамиката, ама за съжаление без въздух не става, така че остава единствено огромният разход на ценно място.

1. Babylon 5: the Vree Xorr Saucer

Изненадващо, може би, но персоналният ми фаворит се появява редичко и видимо за бъзика. Чинийките с мигащите светлини по периферията и голямото пуцало отгоре спокойно се котират за определението "най-смешни", а не най-странни, и като че ли изпълняват ролята на асгардите в Старгейт – макар и не толкоз първостепенна.

Всъщност, и самите извънземни си приличат, само дето "врии" не са кинта и двайсе, а малко повечко (на снимката, вляво - врии, вдясно - асгард).

Иначе за графиката на Вавилон лоша дума няма.

Така... Дотук с тоягата. Нека опитаме и морковения пай:

Top 5: Най-пипнатите тежки съдове на околния космос

5. Andromeda: the Glorius Heritage Battle Cruiser, a.k.a. The Andromeda Ascendant

Макар и не много типично за себе си, The Roddenberry Descendant(s), освен силно поетичните, макар и леко мъгляви имена от соя на "Възходът на Андромеда", "Балансът на справедливостта", "Решителността на Хектор", "Гневът на Ахил", ет сетера, този път решително борят и бика на добрата космическа визия, и то в добро съотношение ефектност спрямо реализъм.

Макар и леко претруфен, два пъти флагманът на стария и нов Commonwealth, поверен в солидните лапи на човека с трите изражения, ама на ангелско личице, радва окото. Елегантен, източен, лъскав... Всъщност, лъскавината е оставена, натрапчиво символично, само за представителите на стария флот на Общността. Което не пречи добра дума да заслужават и останалите фракции, макар и не толкоз монументални – дори и магогския кораб-свят, колкото и да е странно.

Но, всички обичат Роми!

4. Enterprise: the NX-01

Всяка насмешка около дизайна на най-разнообразните Ентърпрайси може да бъде оправдана от прототипа NX-01. Макар и направо микроскопичен в сравнение, например, с галактическия клас – онзи с голямата тава и малките пурички – редом до него е елегантно-симетричен като една същинска ешерихия коли в сравнение с тапир. Да речем.

И макар и NX-01 далеч да не се нарежда сред най-внушителните флагмани по Вселенско, заслужава поне едно място в подножието на стълбичката с практичния си, опростен дизайн, значително по-голяма акуратност от предшествениците – или, по-точно, наследниците си – и въобще приятното впечатление, което създава за може би пръв път в самата "Стар Трек" сага.

3. Farscape: Moya & Stargate Atlantis: the Wraith Hive

Биомеханичните творения или твари от край време са си домашни любимци на сай-фай сценаристите, затуй нека им отдадем заслуженото. Ако приемем разните киборги за нещо като златни рибки, а боргите – за хамстери (сиреч плодят се, асимилират се и си тичат си из борг-кубовете), то доберманът на механо-биологията ще да е рейфският кораб-гнездо.

Всъщност, ако изключим хвърковатата чета на Партийния дом, Старгейт като цяло се радва на доста добра космическа визия. Нито асгардите, нито орай, или пък видимо по-уравновесените хормонално наследници на "Прометей" - "Дедал" и "Аполо", камо ли anciently* изпълнените крайцери клас "Аврора" биха заслужили да се наместят в по-горе стоящата петица. Но навръх тях си остават hive-овете.

* powered by Sheppard.

Макар и малко лигавички откъм карантия – което обаче си пасва чудесно с физиономията на самите призраци – корабите им майки остават едни от най-елегантните космически съдове свръхтежка категория. Не твърде мощни, приятно балансирани откъм предимства и недостатъци, и въпреки това забележителни.

Малко апокалиптичната картинка на Фарскейп, пък, се изписва по веждите от буквално всевъзможния спейскрафт – започвайки от летящите кофи за боклук, стил "Кин дза дза", та чак до Command Carrier-ите на Миротворците. Това е може би единият от трите сериала, в който недогледан космически съд просто няма, в това число и сред малкия клас – но за дребосъците следващия път.

Моя в частност, и левиатаните, като цяло – по домашно-любимческата ни категоризация – остава да се явяват същинските SFS котки. Което не е толкоз далеч от истината. Макар и като цяло кротки и не кой знае колко ангажирани към случващото се наоколо, осигуряващи приятен комфорт на битуващите в съседство – или по-точно в търбуха им, в случая – от време на време тези космически твари вадят както зъби, така и нокти. Напомняйки болезнено доколко зависими от тях са собствениците им, дори и да им липсва каквато и да е огнева мощ.

2. Babylon 5: the Narn Heavy Cruiser & the "Cortez"

По-добре или не чак толкоз добре изглеждаща, тук всъщност би могла да нахълта цялата космическа пасмина на Вавилон – изключая шегаджийските врии, за които вече си припомнихме накратко. Дж. Майкъл Стразински просто не оставя непипнати детайли, или поне си признава пропуските, които са далеч под очакваното.

Доста се чудех дали да не включа и най-тежките линейни съдове на Earthforce – създаваната чрез ротация гравитация, фактът, че не всяка батарея може да стреля във всевъзможни посоки, въобще всичките им видими и невидими недостатъци на една от най-младите раси сред звездите, при това напреднала при форсмажорни обстоятелства... Но, въпреки това, що се отнася до земляните, бих се спрял на изследователските кораби, и то онези, които трамбоват Дълбокия космос.

Де що има сай-фай сапунка ни е навикнала изследователският съд да е комфортно устроено скривалище за, примерно, петгодишен период, където нищичко не би могло да липсва. Освен това е добре въоръжен и подсигурен – не се изчерпва откъм запаси, били те гориво, енергия, храна, жива сила. Да не забравяме, че самият "Ентърпрайс" присъства в тази категория.

"Кортез" е точно обратното. Появява се точно в един епизод на "Вавилон 5" и е най-малкото впечатляващ – по-едър от самата станция (да видим, два и половина милиона тона въртящ се метал, приютяващи четвърт милион жители, хора и извънземни), но с около хиляда пъти по-малък екипаж, гладен за провизии, обиращ де що има до дъно. За идните пет години.

Но, ако оставим и неговата едропоставена персона настрана, сред разнообразните съдинки на вавилонци се откроява нарнският дизайн – макар и вероятно най-семпъл и, така да се каже, почти само в две измерения (то ясно, че са три, но не му стърчат разни неща наникъде). Това, разбира се, кореспондира със спартанската постройка на нарнския мироглед, но резултатът е с една дума красив.

1. Battlestar Galactica: the Battlestar "Galactica"

Star-овете, във вселената на BSG, са синоним на "боен кораб" – един от няколкото симптома на тежкия пристъп оригиналност, облекчен (слава богу) чрез нужните медикаменти при сериала-потомък. Тоест, поне вече нямаме "base star" и някакви странни замервания за разстояние. Но ако беше "Battleship Galactica", то нямаше да се промени съвсем нищичко.

Не малка част от преимуществата на "Галактика", които не ми оставят друг вариант освен позицията на фаворит, произтичат реално от целостта на сериала и детайлните му подробности. Малките факти около някога могъщия кандидат за музеен експонат, с всичките му умишлено назадничави решения, в това число командир, бръснещ се със сглобяема самобръсначка с ножче.

Галактика може и да губи точки елеганс, но печели огромно количество практичност и реализъм. Огромните докове, позволяващи критични пригалактявания, поведението на множеството противовакуумни батареи. Фактът, че след всяка схватка изглежда все по-изтощена и смачкана, дори и съвсем по корпуса си, който съвсем не се лекува магически. Зависимостта от жизненоважни ресурси. И без да изгражда облик на непобедимост и превъзходство, бойна звезда "Галактика" претворява вероятно най-обземащият образ – старият, но непреклонен гигант, който дори поставен на колене продължава да се сражава.

***

Та тъй. Очаквайте: Мъниците на фантастичния екран – дребните, но неразделни съдченченца, на които понякога не се обръща подобаващо внимание.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 7559 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (55) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.