Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Заселниците на Катан (статия) - Бордови игри, Настолни игри, Ролеви игри, Ролеви сетинг
Заселниците на Катан

Поредици: Бордови игри

Автор: Станимир Кръстев, четвъртък, 10 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Settlers of Catan е бордова игра, създадена от Клаус Тюбер и за пръв път издадена през 1995 г. в Германия под названието Die Siedler von Catan. Включва трима или четирима участници, като средната продължителност на игра е от половин до един час.

Основната цел на играча на Settlers of Catan е да се превърне доминираща сила на едноименния остров, облагородявайки го със селца, градове и пътища. Самата игра е сравнително семпла, което обаче съвсем не я прави скучна или безинтересна.

Един от най-хубавите моменти е, че всяка игра на Катан изглежда различно. Подреждането провинциите на острова става на абсолютно случаен принцип, така както и поставянето на пристанищата. Самите провинции се "номерират" с жетони, по което номериране после ще се хвърля зара. От жетоните тези със стойност 2 и 12 са по един, останалите – по два броя, за общо деветнадесетте области - като отсъства номер 7. За улеснение, върху самите жетони е отбелязано с малки черни и червени точки и колко е голям шансът това число да се падне при хвърляне. Всяка провинция (освен пустинята) носи точно определен ресурс - жито, дърво, овце, руда или тухли.

В началото на играта всеки хвърля зарче. Този с най-висок резултат е, естествено, първи и поставя селце и път към него, където си поиска по картата. Останалите следват по часовниковата стрелка. Последният играч поставя два пъти, след което другите се изреждат още веднъж, но в обратен ред – тоест първият поставя първи и последен, за да не вземе прекалено преимущество. В края на подготвителния ход всеки взема ресурси само от второто си селище.

Самите селища се поставят по ъглите на шестоъгълниците. Ограничението е да няма две такива на съседни ъгли - тоест, една провинция може да има максимум три. Пътищата, от своя страна, се строят по ръбовете. След края на подготвителния ход, селища могат да се издигат само на места с прокаран от съответния играч път до тях. Пристанища ползват играчи, които имат селце или град до морска провинция с пристанище. А градът, както вероятно се досетихте, не се строи самостоятелно, а се явява второто ниво на селище.

От там нататък всеки ход този, чиито ред е дошъл, хвърля два зара с цел да се определи коя или кои позиции на картата ще носят доход. Тези, които притежават селище в съответната провинция, получават нейния ресурс, с помощта на който може да търгуват, строят или закупуват карти за развитие (development card). От своя страна, всяко селце носи точка, град - две, най-дългият път и най-многобройна армия – още по две, а някои карти дават и допълнителна точка. Докато в крайна сметка този, който събере десет или повече точки, печели играта.

В Катан, най-често срещаният зар, седмицата, е заделен за отрицателно събитие - щом се падне, на всеки играч, събрал повече от седем ресурса, половината биват "откраднати" и се връщат в банката. Освен това, се намесва и фигурката на "крадеца". Първоначално разположен върху пустинята, той бива преместен от хвърлилия седмица в друга провинция по негов избор. Там, той отнема в полза на хвърлилия произволен ресурс от онези, които са построили селце или град върху нея. Крадецът, също така, спира производството във въпросната област и тя не носи доход, докато не бъде преместен.

Най-често търговията се осъществява между самите играчи, но е възможна и с "банката" (при ужасни условия - четири ресурса за един) или на пристанище. Те пък, от своя страна, биват общи (три към едно) или специални, който позволяват замяна на два определени ресурса за един по избор.

Всеки играч разполага пред себе си с карта за бързо сверяване на правилата и цените на пътищата, селищата, градовете и картите за развитие (които се теглят затворени и, съответно, не се знае каква ще се падне). Когато някой събере пет или повече пътя в една посока (без разклонения) - той получава специалната карта "най-дълъг път" и печели две бонус точки, докато някой не успее да направи още по-дълъг. Същото е положението и със специалните карти "войник", които са и най-често срещани – но в техния случай, когато станат три или повече.

Правилата, общо взето, се изчерпват с горното. Въпреки това, типично за добрите бордови игри, "Заселниците на Катан" не може да омръзне никак лесно. Съществуват и различни допълнения към играта, няколко компютърни версии, Xbox 360, игра на карти, уеб-вариант, видео игри и т.н.

Основният проблем на "Заселниците..." е големия фактор шанс. Дори при подходяща стратегия и удачно разположени селища, играч може да загуби заради лоши зарове. Също така, нерядко победителят може да бъде определен отрано. Стига да сложи ръка върху важни в началото ресурси и не позволи на друг да ги добива, то в дългосрочен план е слабо вероятно да загуби лидерското си място.

Добрите и страни са няколко:
- Бързото подреждане и подготовка за игра. Най-много пет минути, за да започне истинската игра.
- Видими и скрити начини за победа. В "Заселниците на Катан" балансът между това, което се вижда и това, което остава скрито е добър. Докато всички играчи могат да преброят точките на някой върху масата, то той винаги може да държи в ръката си още една или две.
- Начини за забавяне на евентуалните победители и възможни обрати. От една страна, търговията, от изключителна важност в процеса на игра, позволява на играчите да се обединят срещу този, които изглежда най-близко до победата. От друга страна, нищо не им пречи да му наложат търговско ембарго, умишлено да блокират негови пътища и цялостния му хоризонт на развитие.

Подходяща дори за деца, "Заселниците... " предоставя бързо и лесно забавление за малка група хора. Подготовката за игра и самите ходове са кратки и след няколко игри стават по навик, без излишно замисляне. С две думи, горещо препоръчвам!

Официален сайт: http://www.catan.com/

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=195935#195935


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 19796 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1173)