Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джоузеф Хелър: "Бог знае" (статия) - Американска литература, Джоузеф Хелър, Исторически роман, Съвременна американска проза
Джоузеф Хелър: "Бог знае"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 20 януари 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Джоузеф Хелър. Дори и самото име да не ви говори със сигурност нещо, то едва ли не сте чували за “Параграф 22”. А ако не сте чували, то може би е време да се позаинтересовате :”) Но тук, всъщност, няма да говорим за Параграфа, а накратко за един друг бестселър, който по мое лично мнение дори го задминава.

Този път се “под ножа” е Библията. Или по-точно не друг, а старозаветния герой, цар, воин, псалмопевецът Давид. За справка, убиецът на Голиат. Вече престарелият патриарх, закован на легло в последните си дни на този свят, води убедителен и жив монолог – преследван и измъчван от съмнения и спомени, той прави равносметка на жизнения си път, без да пести нито една краска от него – любовта, страха, болката и срама, загубите, желанията и постиженията си. Разбира се, пъстрото перо на Хелър придава особен блясък на творбата. Като изключим един неголям недостатък – някои елементи се повтарят малко по-често, отколкото, струва ми се, е достатъчно, за да се запомнят добре – четивото е великолепно. Хумористично за по-непридвирчивите, най-често до пиперливост, и едновременно с това сериозно под сладката обвивка, за по-задълбочените читатели. Може би изисква и добра доза атеизъм, тъй като разреза със суховатите библейските персонажи, на места, бих нарекъл меко казано “широк”. В “Бог знае” ще срещнете цяла сюрия пълнокръвни и жизнени герои. До съвсем не хрисимото чадо божие, доста темпераментния и огнен Давид, ще се запознаете с амбициозната Витсавее (Вирсавия, в други преводи) и имбецилния и син Соломон, параноичния Саул, верния, но за сметка на това кариерист Исав, разбира се “въстаника” Авесалом, доста проклетия пророк Самуил, заекващия Мойсей и прочее и прочее. Самото действие, изключая библейските събития, не спазва съвсем времевата линия. Или по-точно, непрекъснато се правят препратки към различни моменти от по-късни векове, дори и от двадесети, но това прави книгата само по-лесно сдъвкваема.

Май започнах да си смуча от пръстите :“) Понякога оставам с впечатлението, че се си хващам доста трудно описуеми книги.. Но Бог знае..

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=866


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 9328 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.