Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Физици доказаха, че летящото килимче не е само легенда (статия) - Любопитно, Наука, Физика
Физици доказаха, че летящото килимче не е само легенда

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, събота, 22 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Източник: Nature 450, 138- (2007)

Но вие все пак не бързайте към ливанските магазини на женския пазар, няма да ви литне, такова, килимчето. По-скоро става дума за последните разработки в Харвард, дошли точно навреме да ни напомнят какъв ни е мизерен бюджета за наука в България. Естествено, става дума за неща, които са по-скоро в сферата на суровата теория, но пък явно някой дава пари и за такова чесане на научното самочувствие, както преди време някакви бяха успели да телепортират лазерен лъч. Някой ден пък може и да намери практическо приложение, макар че аз лично бих заложил на конвенционалните методи за летене от типа на Боинг 747, все пак удобствата са несравними.

Ученият със звучното име Лакшминараянан Махадеван заедно с колегите си е изследвал аеродинамиката на трептящо парче плат през флуид и е достигнал до заключението, че не би имало проблем подобно нещо да се задържи във въздуха, естествено при определени условия. За тази цел килимче (по-скоро носна кърпичка) с дължина 10 сантиметра и дебелина от 0,1 милиметър трябва да трепти с честота от 10 херца и амплитуда около 0,25 милиметра. За нещо по-солидно, което да превозва създания различни от хлебарки би следвало да се направят изчисления в сферата на “фантастичното”, както и доста мощен двигател, който да осигурява трептенията, но все пак идеята не противоречи на законите на физиката, което е едно добро начало.
Явлението се обяснява с образуването на високо налягане между килимчето и хоризонтална повърхност под действие на вълните и летателния апарат се издига. За движение напред също нямало особен проблем, това си било нормално при движение на вълните от единия ръб, само че за по-голяма скорост се налагали по-големи вълни, което пък от своя страна би направило пътуването крайно неудобно.

Значи дотук имаме едно сериозно количество физика, няколко ненормални учени и някой още по-ненормален, който им плаща за подобни изследвания. Ако погледнем сериозно обаче, в оригиналната публикация вероятно се съдържат километрични данни, които под една или друга форма биха могли да бъдат полезни в различни области на фундаменталната и приложна наука. Ако погледнем малко по-смело на цялата разработка, то не би ме учудило след десетилетия да има подобна атракция по баровските курорти.

Затова не се притеснявайте особено, авиолиниите не са заплашени от революционната технология и ще продължавате удобно да си седите, защитени от въздушните течения и ниското кислородно съдържание. Обличането на науката в одеждите на популярни легенди е просто начин тя да не изглежда толкова далечна.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3715 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.