Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: ...чешка електрическа (статия) - Гражданско общество, Обзор
...чешка електрическа

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 19 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Седя си разбираш ли в домашна обстановка, полегнал тъй да се каже след обилната вечеря, гледащ поредният епизод от поредната Sci-Fi сапунка, клепачите ми натежават (дали от изпитото тънко бяло винце или от налегналата ме умора в този късен час – не знам) и аха да се преселя в царството на Морфей и прас! Токът спира. За пореден път тази седмица, но за първи път през този прекрасен зимен ден. Всъщност може и да не е за първи, все пак по време на работа не мога да следя дали дискотеката е пълна, а пък не съм от онези късметлии като съседката, на която и се нулира часовника на уредбата и по това познава дали е спирал тока. По нейни сведения денем спира поне веднъж, но колко точно не може да установи, защото нулирането си е нулиране – веднъж станало не слага бройка. Но да се върна на основната си идея – мамка им чешка електрическа...

Всъщност тук някъде ме загризва съвестта и ме налитат мисли – ама те не са виновни чехите, знаете за баницата – лудият е дето дава, а не тоя дето лапа, а че могат да си вършат работата са го доказали хората – по сведения на очевидци в самата Чехия подобни дискотеки няма. По сведения на медиите пък същите тези чехи печалбата си влагали в пенсионната система на братския кому... такова, европейски народ. Хвала! Щеше ми се да не бяха приватизирали енергетиката и печалбите на НЕК да отиваха на същото място, ма нейсе.

Пишейки тези редове започвам да мисля, което е сравнително рядко явление в моя бит, защо бе мои народни избраници, защо бе издържани от мен пиленца златни (това да се чете буквално, златни де) приватизирахте енерготата. От гледна точка на гнъсен консуматор, прощавайте – потребител ми се чини, че стана от вида каква я мислехме пък каква стана. От времето на Режима токът тук – у наше село, е спирал не повече от 5-6 пъти, като единия беше поради простата причина, че имаше пожар и се наложи да го спрат заради гасенето, а откакто се наслаждаваме на услугите на тези питаещи любов към клиента (само дето клиентът е в ролята на пасивната страна в някои алтернативни връзки) чуждестранни инвеститори започнах да се чувствам като на рейв парти.

Но да оставим това – така поне се чувстваме като в една безкрайна коледа – с мигащите лампи и всичко останало някак си ми напомня на времето, когато баща ми беше направил новогодишни такива от крушки за мигачи на ЗИЛ и реле за мигачи от Жигули и много се радвах на тази придобивка, каквато Бобо от „Б” клас нямаше. С тази разлика, че сега няма нужда да врътваш ключето на коледните лампички на мигане, защото те си мигат от естествената честота на тока или иначе казано – има, няма, има, няма... около 50 херца.

Ох, напънало ме е голямо възмущение и пак се отклоних. Та както казах – да оставим това, ами за десерт ни сервират постоянни увеличения на цената на въпросната услуга заедно с екстри като тримесечно отчитане и спиране на изпращането на известия (слава богу поне второто го преодоляха, явно намериха производител на пликове). Спомням си навремето как ни убеждаваха, че цените на тока трябва да се изравнят с американските, защото разбираш ли не може да имаме демокрация като американците и цени на тока като същи комунисти. После цените отскочиха към европейските, защото не може да сме европейци и да имаме американски цени на тока може би (ама заплати може да имаме като взети от деловодството на тоталитарно дружество, нали?) Преживяваме го някак си, но след като ни убеждаваха, че приватизират с цел качество, оптимизация на разходите, по-добър мениджмънт и се случва точно обратното най-сетне да кажем твърдо „не” – или да се върши качествена работа или да си го взима държавата и дано поне се сети да изкопира опита на чехите с тяхната държавна електрическа компания.

За жалост живеем в България и пак ще псуваме и ще викаме „...чешка електрическа”, докато преливащите от плътска любов инвеститори хем ни... хем им плащаме за това.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=194862#p194862


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3621 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.