Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Looking for Richard (1996) (статия) - Адаптация, Ал Пачино, Шекспир
Looking for Richard (1996)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 13 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Цяло кралство давам за един Ал Пачино", ако ми позволи Шекспир и ако е този Ал Пачино от "Looking for Richard". По нашите телевидения прелетя за кратко и, струва ми се, напълно случайно, като "Аз, Кралят" - малко свободен, но не толкова некоректен превод.

Ал Пачино безспорно е един от великите актьори на нашето време, от същинските крале на лентата - притежава този специфичен екранен чар, който превръща присъствието му във всеки един филм в събитие, тежащо си на мястото, заемащо визията и ангажиращо вниманието с всичките си 160-170 сантиметра или колкото точно и да са. С маниера, с изговора, дори със самата си поява Пачино е от малцината киноартисти, които създават същинското впечатление около себе си, дори и действието да подлежи на критика. Лично за себе си, мога да ги изброя дори на пръстите на едната си ръка - той, Робърт де Ниро, Антъни Хопкинс, Жерар Депардийо и Жан Рено; но, разбира се, по вкус и по цвет товарищи - нет.

"Аз, Кралят", да се спрем на българското заглавие, на практика може да се определи като уникален сценичен опит - експеримент на Ал Пачино със самия себе си. Пачино като сценарист, режисьор, продуцент и изпълнител на главната роля се завърта около фигурата на Ричард III - същият онзи с "кралството за един кон", благодарение на Шекспир. Наричан Гърбавият, също спорна фигура и от историческа гледна точка, а дори и чисто човешка, бидейки владетел, но хром във времена, в които физическият недъг е олицетворявал психическия, а и може би наистина силно неуравновесен - което през призмата на този конкретен сценарий като че ли подлежи на известен въпрос. Всичко това изпълнено в театрален шекспиров стил - настрана факта, че (както бях споменал някъде) смятам, че точно този тип роли - недъгав, луд, пиян - намирам за най-тежки за изпълнение и подходящи може би само за гениални актьори. Като едновременно вървят сцени от снимачната площадка, дори извън нея, съчетани с разнообразни размисли на ежедневния Ал Пачино извън каквато и да е роля.

Лентата вероятно е твърде далеч от масовия вкус. Силно подозирам, че по-скоро би се харесала или на почитателите на самия Ал Пачино, или пък на любителите на по-задълбочени екранни прояви, може би даже на по-широката група на по-цинично настроени зрители - просто защото възгледите на главното действащо лице над различните аспекти на най-обикновения живот са доста... дори изненадващо цинични, пикантни, да не кажа солени на места за личност от този специфичен калибър.

Но в това отношение мога само да спекулирам - и да отбележа, че "Looking for Richard" заслужава да се види и да се изгледа, още по-добре с непредубедено око.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=194693#194693


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4535 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.