Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: ГолЕмото село (статия) - Конкурс за пътепис, м. Ноември 2007 г., Конкурси на Сивостен, София
ГолЕмото село

Автор: оverdom, неделя, 02 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Аз, по едно странно стечение на обстоятелствата, съм се родил в София. Що е това? Води се град, да не кажа столица, нейде из България. Бъркам посоките и компаса, но знам, че на картата е отляво по средата. Ровите, ровите из атласа и попадате на Дупница. След като спрете да се смеете, тръгвате нагоре, минавате през Кърджали, Видин, Ловеч и Нова Загора, свивате по „Солунска” вляво, давате газ, казвате „Добро утро, Виетнам!”, отдавате чест на кмета и сте някъде там.

Географски погледнато, мястото на моя град е между една планина, една друга, едни баири и Панчерево. Абе, има там табелки, надписи, питайте – те хората ще ви кажат. Философски погледнато, София е в нас и ние сме в нея. Практически погледнато (аз обичам да гледам практически!) градът е тук. Погледнато през очите на Стиви Уондър София я няма. Погледнато от космоса... Хм... от космоса никой не гледа насам, има далеч по-готини работи – морета, океани, мавзолеят на Ленин, стадионът в Дупница (креативни названия раздава народът!).

Ако се налага да сравнявам София с други работи, то тя изобщо не е като Дупница. По-скоро е като Париж с всичките му прелести – парижката Света Богородица, Оксфорд, Китайската стена, Биг Бен, Биг Мак и други. В София има много акведукти – вървят по два, като единият е за чиста питейна вода, а другият за нечиста и непитейна вода, поразредена от някакви храносмилателни примеси. Много често хората бъркат двата акведукта, което води до объркване и често до свръхтърсене на паста за зъби.

София е най-известна с просторните и приветливи гробищни паркове, като Орландовци е основният туристически център на града, който посетителите романтично наричат „вечният курорт”. Друга забележителност в този апотеоз на човешката цивилизация е европейският Уолстрийт – пазарът в Илиенци. На това място може да се открият невероятни и редки предмети като малък джобен ексхуматор, шишенце, чашка без дъно (несъвестни търговци пробутват просто отрези от pvc тръби, внимавайте за фалшификати!), ауспух за велосипед, както и нашумелият напоследък ВЕФ portable.
Освен като тържищен и почивен център, градът ми е популярен с висшата си архитектурна визия. Особена степен на значение има НДК – Неоторизиран Демоничен Комплекс, където гнездят вещици, бивши кандидат-кметици, малки човечета със злобен нрав и един особено начумерен старец на име Станой. Отпред на това съоръжение, разкрасяващо неимоверно града се намира един паметник, посветен на 1300-ата годишнина от измислянето на магнетофона и началото на Първата Българска Империя.

Но аз бих решил да се върна на частта със сравнението между София и Париж. Френската столица е известна с подземната си система от тунели, София е известна с готините тунели за метро, но всички знаят, че това ще бъде всъщност една огромна винарска изба.

В София социалното общуване е издигнато в култ. Особено популярни за този аспект на человеческо извисяване са народнокултурните обекти с кодови и недотам добре закодирани имена „околовръстното” и „лъвов”. От тези места ежедневно излизат експерти, а други се развиват в сферите на международни отношения, връзки с обществеността, като се печелят и в последствие основни познания по някои венерически болести.

В София е развита всяка една ниша на транспортната дейност. Кеф наземен транспорт – автобус, тролей, трамвай, кеф морски транспорт – автобус, тролей, трамвай, само че когато е валяло над 20 минути и всичко е в половин метър вода, а на места локвите гонят размерите на язовир Доспат. Въздушният транспорт се извършва с маршрутки, които летят с чутовна скорост. Има и хиперпространствен транспорт – таксиметров. Това е пътуване в четирите измерения и най-вече отзад, като срещу 40 лева се взимат десетминутни отсечки и прочее трансцедентални транспортни дивотии.

Масовият транспорт в града е иновативен и е открил четвъртия принцип на механиката – „Винаги има място за още един”. Демографският срив в страната би бил заличен, ако за няколко секунди се принудят всички пътуващи да излезнат извън автобусите, тролеите, трамваите и другите разни там катафалки. В такъв случай народонаселението ще достигне поне 20 милиона. А ако се развият и перфораторите – 25 милиона.
Противно на привичките в останалия свят, в столицата небостъргачите са ситуирани в периферията, вместо в централната част. И противно на същите тези привички, небостъргачите са места за живеене, вместо бизнессвърталища на гнусните капиталисти, които, в лицето на Рейгън, са врагове номеро уно на тутраканската селищна система. Което знаете ли как го наричат в наше село? Наричат го... „Баси якото!”.

Иначе хората, жителите на София са уникална кръстоска от киборги, хуманоиди, примати и плазмодии. Населението, собствено, е толкова разнообразно и безпардонно различно, че направо е еднакво и безлично. Най-видните граждани са Бойко Борисов, Къци Въпцаров, Шарл дьо Гол и Попай. Независимо от всичко, софиянци зависят от всичко, но пропорционално погледнато на перпендикуляра на живота те просто са, нали, че понеже защото.

Горното изречение не е вербален гърч... Хмм, абе такова си е, но беше опит за прелюдия към факта, че около 1/4 от моите съграждани, а най-вероятно и аз, имат сериозни психични заболявания. Циклофреничната амалгама от абиотични и храносмилателно дифузни зачатки на олигофрения най-вече се състои в използването на неразбираеми, измислени и дори перификтичнонеобратими думи. Което, собствено, е много показателно за цялата културна и социална развитост на човечеството в този китен град, който няма нищо общо с Дупница (красив град, красиви дупничани и техните малки дупенца ходят в красиви детски градини).

Изключително се радвам, че докладвах за мойто село на уважаемото жури, съдийска колегия, делегация по проверката и прочее оценителни органи, които включват коригиращ ректум, анализиращи менинги и развеселен панкреатичен пристъп. Сбогом и благодаря за рибата.

1 ноември. 20:30-23:00 часа (с почифкити), София. С.Н.П.

--
Статията е носител на Специална награда от конкурса на Сивостен за пътепис, м. Ноември 2007 г.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=194077#194077


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 4040 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.