Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Psi Factor. Chronicles of the Paranormal (статия) - Дан Акройд, Паранормално, Сериали, Фантастични сериали
SciFi Series: Psi Factor. Chronicles of the Paranormal

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, неделя, 25 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Psi Factor ме връща към времето, когато нямаше още кабеларки, нямаше AXN SciFi, нито SciFi Channel, дори Нова Телевизия беше още в пелени, а бТВ - мастило в пълнителя на златната писалка на мистър Мърдок. Канал 1 бяха форсирали отново Досиетата Х в някаква странна схема от повторения и нови епизоди, а из Ефир 2 току се просмукваше по някой сезон на Стар Трек: Следващото поколение. Именно тогава и Нова Телевизия изглежда реши да се намеси на научнофантастичния фронт, и - за известна изненада - се появи този съвсем пресен тогава сериал.

"Пси Фактор: Хроники на паранормалното" е част от канадския дан към научната фантастика на малкия екран, който принос в последствие придоби доста по-широки измерения със сериали като "Първата вълна" или "Андромеда" например, но това в случая не е от толкова голямо значение.

В продължение на четири сезона, от 1996 г. до 2000 г., "Пси Фактор" разглежда повече и по-малко разпространени мистерии и (най-вече) градски митове: сред най-разнообразните видове НЛО-контакти, кръгове, отвличания, дублирания и т.н., през по-актуални събития от типа на широко спекулативните възможни мутации под въздействие на радиоактивни, биологични или химически отпадъци; през запазени от древността изчезнали видове, "вносни" патогени, до неостаряващия Бермудски триъгълник, някои феномени при поведението на живите организми и така нататък, чак до Голямата стъпка, фараоновите проклятия, изчезнали народи и общности, върколаци и вампири, духове, демонични присъствия, живи мъртъвци, и още доста точки в един солиден списък.

Действието се пречупва през призмата на разследващите отряди на мистериозната американска Служба за научно разследване и проучване. Всъщност, в това отношение, заглавката на сериала твърди, че случаите са базирани на разсекретените й досиета, но реално след десетина епизода увереността в методите й и без туй се напуква като първокласно българско шосе, така че по-добре въобще да не се спираме задълбочено на научния момент – достоверността му е порядъчно съмнителна. За чистото любопитство обаче с течение на времето Пси Фактор ако не друго, то доста разширява кръгозора на популярните мистерии и се опитва – най-вече чрез патетичните доуточнения на водещия Дан Акройд – да хвърли поне скромен лъч светлина върху тях, ако ще и като обикновена фактология.

Актьорският състав е доста широк и общо взето непознат. Застъпват се няколко "полеви екипа" в различна комбинация от лица, което като цяло е логично в съответствие факта, че всеки герой е не съвсем тесен специалист в дадена област. По-позната физиономия е донякъде Баркли Хоуп, който епизодично фигурира из различни по-известни сериали (полк. Пендъргаст в SG-1 например). Също следва да се отбележи Найджъл Бенет, който ако не друго играе Принц в ЛЕКС, и - разбира се - вторият лидер на основния изследователски тим – Мат Фрюър – за мен лично най-добрия изпълнител на ролята на Шерлок Холмс, чиято филмография като цяло си е доста богата.

Всъщност, именно с появата на Мат Прегър (Фрюър), действието в известна степен се канализира. Докато първи сезон е доста хаотичен - всеки епизод от по два съвсем несвързани случая - и едновременно с това и в известна степен монотонен като представяне на героите, от втората си година нататък "Пси Фактор" придобива по-собствено лице. Взаимоотношенията между персонажите се задълбочават, зрителят все по-често се натъква и на голямо количество, при това никак не груби за ухото лафове; но по-важното е, че при самите епизоди - които вече са от един случай - започва да се наблюдава известна последователност. А нейната основа, което не е никак непопулярно сред сериалите от канадската група, е конспиративна.

В обобщение, макар и нерядко да става не съвсем леко наивен, Пси Фактор е изключително приятна времегубка, а и не се съмнявам, че би предизвикал сериозен интерес сред радикалните уфолози и там подобни, както и радикалните им опоненти – ако ли не заради друго, то заради прясната дъвка за разчепкване.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=193751#193751


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 6924 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (86) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.