Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Интервю с Адриан Иванов от Ер Малък (статия) - Българска музика, Интервю, Рок
Интервю с Адриан Иванов от Ер Малък

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, четвъртък, 22 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Беше в началото на 90-те. Прохождах в по-твърдата музика и особено много се радвах на български банди. Един приятел ми даде една касетка на "Ера", която не излезе от касетофона ми седмици наред. Още от първите няколко слушания научих песните и припявах с часове. Текстовете им бяха смислени, а музиката доволно тежка. Едва впоследствие разбрах, че всъщност се казват "Ер Малък", но не името има значение, а фактът, че тъкмо те се превърнаха в любимата ми българска група и през последните 15 години никой не може да ги измести от първото място в сърцето ми. А днес имам честа да ви представя Адриан Иванов, специален гост на Сивостен:

Здравей, Адриане, и благодаря, че прие поканата за това интервю. Започвам с въпросите. Кой беше инициатор да се съберете отново след толкова години?
Нещата изглеждаха така, сякаш никога няма да се съберем - Линча живее и работи в Англия, Любо и аз си гледахме бизнеса и семействата, а Иваца спря да свири поради здравословни проблеми. Все пак събирането ни се случи, провокирано от факта, че ре-мастерирането и ре-тиражирането на двата ни албума разбуни духовете - разтуптяха се сърца юнашки.

Събрахте доста хора на този прословут концерт re-union, а все пак мина много време от последното ви свирене заедно, бяхте ли изненадани от публиката?
След такава огромна пауза публиката е трудно предсказуема. Явно, докато ние не сме работили, песните ни са "бачкали" здраво. Чувството е прекрасно - дай, Боже, всекиму!

Имате ли планове да се съберете пак за нов албум или концерт, а защо не и турне?
Апетитът идва с яденето. По новия албум се работи, най-добре ще е да има и промоция, и турне. Нашето желание е да възобновим концертната си дейност - задължително и с нови парчета!

Освен твоята "Врана" и "Детето в теб" на Любо имахте ли други песни и проекти през последните десет години?
Разбира се, повечето ще се появят в новите ни албуми нататък. Едно от тях - "Водолей" вече го има в DVD-то "Ер Малък - 15th Anniversary Concert: Live In Sofia 2006"

Нещо, което със сигурност вълнува всички фенове на "Ер Малък": кои са групите, оказали най-силно влияние върху вас?
Най-малкото общо кратно помежду ни са Zeppelin, Rush, Dream Theater и Floyd.

Първият ви албум спечели наградата за най-добър албум на годината (1992 г.), "Лично" (1994 г.) също беше на много високо ниво. Какво се случи след това, че никой не чу нищо за "Ер Малък" близо 10 години?
Има ли смисъл да разказвам какви бяха времената? След 1995 г. всичко умря. Трябваше да се оцелява. Ние сме стигали до 200 концерта годишно - това беше животът ни. Без концертите бяхме за никъде.

Как се случи така, че Любо Малковски е писал всички текстове на групата? Убеден съм, че останалите членове от групата също сте имали идеи.
Това е въпрос за "кухнята". А там главният готвач е един. Ние помагаме с каквото можем. Търси се симбиоза между идеите, за да има все пак краен продукт. Любо има един талант, който винаги ме е удивлявал: той успява да "улови" точното настроение, точния миг, точната дума.

Възможно ли е човек да си изкарва хляба с музика в България?
Мисля че да. Но си мисля и че ако това му е професия, си има негативно влияние .

А как изобщо започна да се занимаваш с музика и защо избра клавира?
Като малък бях акордеонист; впоследствие се прехвърлих на орган; майка ми (R.I.P) купи пиано, по-късно дядо ми даде пари за синти...поклон на тези хора! - в решителните моменти не се поколебаха да ми помогнат.

Спомняш ли си началото с "Ер Малък"? Как се събрахте, първия ви концерт, първите записи, свиренето сред сокове, компоти и т.н...
1990 г. беше... с Малковски напуснахме "Ера", един ден ми звънна и каза, че е програмирал едно парче - да сложим клавири; поканихме Иваца (екс "Орион") да удари баса; Ричи Антов заби китариада... и се получи "Българи". Всичко останало дойде от самосебе си.

Какво ти е мнението за "пиратството"? Мислиш ли, че добрите музиканти наистина са ощетявани от потребителите, които смъкват тяхната музика от интернет? И реални ли са цени от 20-30 лева за лицензен диск в България според теб?
Отначало се дразнех от явлението, но осъзнах, че е неизбежно. Аз съм от двете страни - и производител, и потребител. Бих провел някои разсъждения, но материята по този въпрос е доста... отделно интервю? Може би накратко ще стане ясна позицията ми, като обясня как процедирам: тегля mp3-ки и прослушвам, ако ме грабне - задължително си купувам оригиналния продукт. Не само от уважение към труда на колегите, а и заради качеството, заради кефа. Цените на лицензираните дискове са си такива в цял свят, но доходите на хората са различни - конкретно за България нищожни. Как да си купиш 2-3 диска месечно?

Нормално ли е един творец да създаде някакъв продукт и след това години наред да иска само да получава приходи от това? Не е ли най-важното за един творец да остави следа след себе си? Да има хора, които го разбират и чувстват това, което е направил, не е ли по-важно от това, какви пари е изкарал от някой албум?
Виж, при изкуството е така... повечето гении са мизерствали приживе и творбите им са ярки, "ояденият" творец плува в халтурата. Ще говоря за себе си - когато правя музика или текст, първо го правя за себе си, кефи ме някакси да комбинирам тонове, инструменти, светлини и думи - "плувам" в едно мое енергийно море и това ме отпуска, релаксира. Не ме интересува как ще се възприеме от другите. Разбира се, че не е никак зле да има и Други на тези вълни - тогава се появява Публиката. Идват и парите - и тук е Кръстопътят! Накъде ще поемеш? За пари ли ще го правиш или...?

Скоро след падането на режима излязоха доста рок групи, които свириха с хъс. "Ера", "Ер Малък", "Контрол", "Милена", "Ахат"... Няма нужда да изброявам - списъкът е доста дълъг. Мислиш ли, че през последните 5-10 години има нови групи, които да могат да се конкурират с тази "първа вълна"?
Малка поправка - от изброените само "Ер Малък" се появи след това, останалите си ги имаше още през 80-те. В момента ситуацията е абсолютно различна - икономически и социално. Новите банди плуват в други води , обликът и мисията им е различна от нашата. Те си имат своите достойнства и са обичани от младото поколение, ние също бяхме достойни. Те са или ще бъдат звезди, ние бяхме звезди. Сега сме... легенди.

За сметка на рока, с огромно съжаление наблюдавам как чалгата все по-масово навлиза в страната... На какво се дължи това и има ли надежда в близко бъдеще чалгата да умре?
Чалгата се настани в празна ниша. За всеки влак си има пътници - щом ги има, влакът върви. Мен лично не ме интересува ще я има или не. Който иска, да си я слуша. Нещата се раждат и умират.

Как виждаше България преди 15 години и доколко твоите очаквания се оправдаха? А как я виждаш след 15 години?
От много неща ме боли, най-вече от самите хора, просто Отношението, Коректността, Ангажираността, Честността - липсват. Аз останах тук и живея тук. Щом така съм преценил, значи има защо. Значи има надежда за по-добро.

Кои са петте книги, филма и албума, които промениха живота ти?
Книгите са: "Полет над кукувичо гнездо", "Сътворението", "Зен и изкуството да се подържа мотоциклет", "Една одисея в Космоса", "Вино от глухарчета". Сред филмите мога да изброя: "Мечката", "Бразилия", "Коса", "Нощ след тежък ден" и "The Wall". Колкото до албумите, много трудно мога да се спра само на пет, затова нека са поне тези шест: "The dark side of the moon", "Sabotage", "Come test the band", "The song remains the same", "Relayer" и "Moving pictures".

И накрая какво ще пожелаеш на читателите на Сивостен?
Наздраве!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=193514#p193514


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 6710 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.